Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AGRIA HUMÁN KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 100%-os tulajdona Fő célja a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AGRIA HUMÁN KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 100%-os tulajdona Fő célja a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő."— Előadás másolata:

1 AGRIA HUMÁN KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT

2 Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 100%-os tulajdona Fő célja a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek foglalkoztatása Észak-magyarországi régió egyik legnagyobb létszámú foglalkoztatója Közhasznú Nonprofit formában működik Bevételei: állami költségvetésből származó támogatás termelésből származó árbevétel A SZERVEZET ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA

3 A társaság fő célja a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásának megszervezése és bonyolítása, azért, hogy a munkaerő piacról kiszoruló emberek mind szélesebb rétegei számára biztosítson, lehetőséget találjon egészségi állapotukhoz igazodó, képességeik kibontakoztatására alkalmas, értékteremtő munkát. Főtevékenység: Egyéb papír és kartontermék gyártása, nyomdai utómunkálatok CÉLKITŰZÉS, FŐTEVÉKENYSÉG

4 ÁTTEKINTÉS A társaságunk 1993. novemberi megalakulása óta komoly erőfeszítéseket tett és tesz manapság is a rehabilitációs foglalkoztatás megszervezése és bonyolítása területén. Munkánk során arra törekedtünk, hogy a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő emberek mind szélesebb rétegei számára biztosítsunk értékteremtő munkát, melyhez az életben lévő támogatási rendszer nagyobb részben megadta a megfelelő forrásszükségletet.

5 Az alapítást követő több mint 20 év alatt új munkahelyek sokaságát teremtettük meg, biztosítottuk a működésükhöz szükséges infrastruktúrát és szakmai hátteret. Ilyen módon sok ember számára tudunk biztosítani jövedelmet, önbecsülést jelentő változatos munkát. 2007 év közben azonban a támogatási rendszer – az uniós előírásokat követve – gyökeresen megváltozott. A szociális foglalkoztatás elve helyett a rehabilitációs foglalkoztatásra helyezték a hangsúlyt. A Társaság nehezen tudott alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

6 AGRIA-HUMÁN KFT. DOLGOZÓINAK LÉTSZÁMVÁLTOZÁSA 1993 - 2014

7 A tulajdonos önkormányzat a felszámolás közeli állapotba került cége megmentésére számos intézkedést hozott. Többek között 2009. október végén új ügyvezetőt nevezett ki, a közvetlen pénzügyi összeomlás elkerülése érdekében több esetben adott tagi kölcsönt, majd a negatív saját tőke helyreállítása érdekében, több esetben, tőkeemelést hajtott végre készpénzhez és hasznosítható ingatlanhoz juttatva ezzel a társaságot. 2010. április 29.-én közhasznú, nonprofit társasággá alakította a cégünket, azzal a szándékkal, hogy ezzel is kifejezze a társadalmi hasznosságát.

8 2012. IV. negyedévben jelentős változást jelentett lehetőségeinkben az, hogy Eger Város Önkormányzata rendelkezésünkre bocsájtott egy üresen maradt iskolát, tágas épülettel, nagy telekkel. Az iskola épületének felújítása folyamatosan zajlik, részben önkormányzati segítséggel, nagyobb részben azonban az átalakításokat, amit a funkcióváltás indokolt, csak külön pályázati forrásokból tudunk megoldani. A társaság annak ellenére, hogy likviditási problémákkal küzd, a rehabilitációs foglalkoztatás területén országosan elismert és folyamatosan fejlődik.

9 A 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet alapján 2013. január 1-től ismét átalakult a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának költségvetési finanszírozására vonatkozó támogatás rendszere, mely a 327/2011. (XII. 29.) Korm. rendeletre – „A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról” – épül. A csökkent munkaképességűek bér és többletköltség támogatására minden évben pályázatot kell benyújtani és a nyertes munkáltatók a támogatást a megadott szigorú előírási feltételek szerint vehetik igénybe. Ezért okoz gondot minden évben az üzleti terv elkészítése, mert a pályázatban elnyert létszámtól függ, a támogatási összeg, melyet kihirdetni az év végén szoktak. A támogatás havonta utófinanszírozott ezért az év elejei kötelezettségeink kifizetését tagi hitellel vagyunk kénytelenek megoldani, mely összegre az utólag megkapott támogatás nyújt fedezetet. A TRANZIT ÉS TARTÓS FOGLALKOZTATÁS TÁMOGATÁSI RENDSZERE

10 Az egy főre eső támogatás évek óta stagnál, nem inflációkövető, ezzel szemben a minimálbért kötelezően emelni kell a munkavállalóink részére, így a bérjárulékok összege is emelkedik, valamint a felhasznált anyagköltségek is emelkednek. A többletköltség támogatás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával összefüggő plusz teherre vehető igénybe, többek között szállításra, energia költségre, adminisztrációs költségre, valamint az ún. kisegítő, irányító állomány (vezetők) bérére és közterheire. A támogatási rendelet kötelezően szabályozza a segítő létszám és rehabilitációs mentorok, szakemberek alkalmazását, mely elengedhetetlen a rehabilitáció sikeres megvalósulása érdekében. A 2015 évi megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására kiírt pályázatot benyújtottuk és 537 fő foglalkoztatására nyertünk.

11 TÁMOGATHATÓ KÖLTSÉGEK A támogatási rendszer szabályi alapján az elszámolható költségek köre folyamatosan változik, szűkül. Jelenleg az alábbi bontás az irányadó. a) a megváltozott munkaképességű munkavállaló után fizetendő bérköltség, b) a megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásának a megváltozott munkaképességből fakadó többletköltségei Az egy főre jutó támogatás 1.120.000 Ft évente

12 Papíripari tevékenység Nyomdai utómunkálatok (szigorú számadású nyomtatványok) Egyéb papíripari termékek (naptárak, tasakok, nyomtatványok stb.) Nyomda, Egyéb szolgáltatás Nyomtatványok készítése, szórólap, könyvek, valamint egyéb egyedi igények Kézi-, gépi könyvkötészet Irodaszerek gyártása Dobozok készítése

13 Hulladékválogatás, elő- kezelés Műanyag hulladékválogatás, tömörítés Egyéb szelektív hulladékválogatás, kezelés Műanyag hulladékdarálás, tömörítés Szerelés Léghenger részegységek szerelése Műanyag alkatrészek szerelése Varrodai tevékenység Konfekcióvarrás Ruhajavítás Intézményi szolgáltatás Terem őrzés, jegykezelés Portaszolgálat Takarítás Karbantartás

14 ÉRTÉKELÉS, JAVASLAT A megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek számára is nehéz helyzetet teremt az alacsonyan tartott ár, hiszen a csekély bevétel nem teszi lehetővé az üzemek gépesítését, beruházások létrejöttét, mely fontos eszköze lehet a munkavállalók nyílt munkaerőpiacra történő visszatérésének. A védett foglalkoztatók beruházásaikhoz csekély mértékben támaszkodhatnak a bevételből származó forrásra, így az eszközök beszerzése meghiúsulhat. Korszerű, üzemképes gépek, berendezések nélkül nem végezhető a piac számára megfelelő minőségű és mennyiségű munka, ezért várhatóan csökkenni fog a foglalkozató védett műhelyek száma. A versenyszférában tevékenykedő cégek számára ez által teremtett helyzet torz, megnehezíti a piacon maradásukat. Javasoljuk a gazdasági élet szereplőinek az üzleti etikai szempontok figyelembevételét, melyek segítenek a partnerek számára a kölcsönös előnyök érvényesítésében, a piaci sikerek elérésében.

15 „A BEFOGADÓ TÁRSADALOM ALAPJA A DISZKRIMINÁCIÓ-MENTESSÉGGEL PÁROSULÓ POZITÍV CSELEKVÉS” KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "AGRIA HUMÁN KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának 100%-os tulajdona Fő célja a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések