Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EFOP CSALÁS ELLENES INTÉZKEDÉSEK MÁJUS 12. DR. SÁGI ZSOLT EU FEJLESZTÉSEK KOORDINÁCIÓJÁÉRT ÉS STRATÉGIÁKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EFOP CSALÁS ELLENES INTÉZKEDÉSEK MÁJUS 12. DR. SÁGI ZSOLT EU FEJLESZTÉSEK KOORDINÁCIÓJÁÉRT ÉS STRATÉGIÁKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR."— Előadás másolata:

1 EFOP CSALÁS ELLENES INTÉZKEDÉSEK 2016. MÁJUS 12. DR. SÁGI ZSOLT EU FEJLESZTÉSEK KOORDINÁCIÓJÁÉRT ÉS STRATÉGIÁKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR

2 IH feladatok a csaláskezelés kapcsán A Csaláskezelés szabályait az EFOP vonatkozásában a 2014-2020-as programozási időszak tervezését, végrehajtását szabályozó eljárásrendi kézikönyv XIV. fejezete tartalmazza Az irányító hatóság felelős a Miniszterelnökség által meghatározott csalás elleni politika végrehajtásáért, így intézkednek a csalás megelőzése, annak azonosítása, jelentése, valamint a jogosulatlanul kifizetett összegek és az esetleges késedelmi kamatok visszafizettetése, szankcionálása tekintetében. Feladata különösen: eljár a Miniszterelnökség által a csalás elleni politika keretében meghatározott eljárások, módszertanok szerint, együttműködik a csalás kockázatelemzése módszertanának kidolgozásában, elvégzik a módszertan szerinti csalás kockázatelemzését, alkalmazza az Európai Bizottság által a csalás kockázatelemzésének támogatására fejlesztett ARACHNE informatikai rendszert, az európai uniós támogatásokkal kapcsolatos büntető feljelentések és bűnügyi jelzések megtételével egyidejűleg tájékoztatja az európai uniós források felhasználásáért felelős minisztert és az audit hatóságot, részt vesz az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter által szervezett csalás és korrupció elleni képzéseken.

3 IH feladatok a csaláskezelés kapcsán A csalás kockázatelemzést és -kezelést az Európai Bizottság által közzétett útmutató mellékletében szereplő csalás kockázatelemzési eszköz magyar nyelvű változata („Csalás kockázatelemzési eszköz”), valamint a Miniszterelnökség által a csalás kockázatelemzés tárgyában készített módszertani segédlet („Csalás kockázatelemzési módszertani segédlet” ) alapján kell végrehajtani. A csalás kockázatelemzést rendszeresen, azonban évente legalább egy alkalommal kell az irányító hatóságoknak, az alábbi eljárások tekintetében elvégezniük: kiválasztási eljárás végrehajtás és hitelesítés költségigazolás, kifizetés saját beszerzés A csalás kockázatelemzést, -kezelést a támogatáspolitikai intézményrendszer egyes szereplői által delegált tagjaiból álló Önértékelő Munkacsoport felállításával kell elvégezni. Az Önértékelő munkacsoporti ülést megelőzően az irányító hatóság elvégzi a csalásellenes intézkedések alapjául szolgáló kockázatelemzést, melyre minden év június 30-ig kerül sor. 2015. évben a csalás-kockázatelemzés megtörtént, a 2016. évre a z IH a munkatervet elkészítette, a feladat elvégzése folyamatban van.

4 Csalásellenes intézkedések - Képzések Az EFOP irányító hatóság munkatársai részére kötelező a részvétel a következő képzésen: 1. Csalásmegelőzés az uniós fejlesztéspolitika területén A képzésekre az új munkatársak esetében folyamatosan kerül sor, a Miniszterelnökség szervezése alapján van lehetőség a képzésen való részvételre. Eddig részt vett: 62 fő 2. Közszolgálati etika és integritás A közszolgálati továbbképzési rendszer kereteit a közszolgálati tisztviselők továbbképzéséről szóló 273/2012. (IX.28.) Korm. rendelet alapján szervezett közszolgálati etika és inetgritás témájú képzéseken a munkatársak folyamatosan vesznek részt.


Letölteni ppt "EFOP CSALÁS ELLENES INTÉZKEDÉSEK MÁJUS 12. DR. SÁGI ZSOLT EU FEJLESZTÉSEK KOORDINÁCIÓJÁÉRT ÉS STRATÉGIÁKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések