Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (2007- 2013) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a 2009. évi értékelési tevékenységről a Monitoring.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (2007- 2013) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a 2009. évi értékelési tevékenységről a Monitoring."— Előadás másolata:

1 Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (2007- 2013) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a 2009. évi értékelési tevékenységről a Monitoring Bizottság részére Dr. Habuda Judit 2010. június 28.

2 A 1698/2005/EK rendelet Jogszabályban rögzített kötelezettség Rendelet II. fejezetének 86. cikke: (1) A tagállamok valamennyi vidékfejlesztési programhoz létrehoznak egy folyamatos értékelési rendszert. (3), (4) és (5) bekezdések szerint erről jelentést kell készíteni.

3 Mi az értékelés? Az értékelés stratégiai folyamat, amelyben a program megvalósítását, céljainak teljesülését - eredményeit és hatásait külső, független szakértők vizsgálják. A félidei értékelés a folyamatos értékelés szerves része, benne a fentieken túl a végrehajtás kérdései és a végrehajtás sikereit, kudarcait befolyásoló tényezők kapnak hangsúlyt.

4 A félidei (mid-term) értékelés (MTE) Az ÚMVP félidei értékelésére 2010-ben kerül sor. A félidei értékelés megalapozhat egy esetleges programmódosítást és az utólagos értékelést. Eredményei befolyásolhatják a szakpolitikát és a 2013 utáni programozási időszakot.

5 Az értékelések nyilvánossága Az értékelések nyilvánossá tételével a támogatáspolitika felelőse (ÚMVP IH) a szakmai és szélesebb közvélemény felé is „elszámol” a közpénzek elköltéséről, annak indokoltságáról, hatékonyságáról, eredményeiről, hasznosságáról. A nyilvánosság is biztosít minőségi kontrollt is.

6 Folyamatos értékelési rendszer Nem ad hoc, hanem – szisztematikusan - tervezett értékelések Elemek: (1) értékelési szükségletek módszeres feltárása (2) értékelések rendszerezett végrehajtása és (3) eredményeinek előre meghatározott módon történő felhasználása.

7 A 2009. évi értékelési munka Félidei értékelés előkészítése (előfeltételek, ToR, közbeszereztetés) Kapacitásépítés, képzések Indikátorok Módszertani műhelyrendezvények és Európai Értékelési Hálózat

8 MTE - Feladatmeghatározás MÉRT Egyesület etikai normáinak és szakmai standardjainak megismerése és alkalmazása Az összeférhetetlenség szabályozása Konkrét hatásvizsgálati módszertanok bekérése és előírása (kontrolcsoportok) Vezető szakértők minősítése

9 Félidei értékelés ToR Magas követelmények Összeférhetetlenség szabályozása – mérföldkő (pártatlan és független) Új módszertanok alkalmazása – Európai Értékelési Hálózat és a 2013 utáni időszak elvárásai, ajánlásai, teljesítmény alapú menedzsment

10 Felmerült problémák, további munka Félidei értékelés feszes ütemezésben Értékelési terv végrehajtása Folyamatos (tematikus) értékelések Belső kapacitások, munkatársak képzése Együttműködés MVH-val, adatok biztosítása, átadása Nyilvánosság, hasznosulás

11 Bizottsági útmutatás Útmutatók megtalálhatóak a http://ec.europa.eu/agriculture/rurdev /eval/index_en.htm (European Commission > >Agriculture and Rural Development > >Rural Development policy 2007-2013 > > Monitoring and evaluation) oldalon

12 Köszönöm a figyelmet! judit.habuda@t-email.hu www.huneval.hu


Letölteni ppt "Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (2007- 2013) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a 2009. évi értékelési tevékenységről a Monitoring."

Hasonló előadás


Google Hirdetések