Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ember izomzata 8. osztály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ember izomzata 8. osztály."— Előadás másolata:

1 Az ember izomzata 8. osztály

2 Izomrendszer

3 Izületek A hajlítóizmok összehúzódása az ízület behajlását eredményezi, a feszítőizmok működése annak kiegyenesedését idézi elő. Az idegi szabályozás folytán az egymással ellentétes hatású izmok egyszerre nem húzódhatnak össze. A hengerízületek: ujjpercek A gömbízületek: a vállízület és a csípőízületet inak erős súrlódásnak vannak kitéve, ínhüvelyek burkolják az inakat.

4 Hajlítás-feszítés

5 Izomzat 1 A nyakizmok és hátizmok az alsó végtagok izmaival együtt a testtartást biztosítják. A tarkó izmai a fejet tartják, illetve hátrahajtják, a hát hosszában húzódó izmok a törzs függőleges helyzetét rögzítik, illetve fokozott összehúzódásuk hátrafeszíti a törzset.

6 Izomzat 2 A hasizmok működése a törzs előre és oldalra hajlítását eredményezi, illetve a rekeszizom és a hasizmok együttes összehúzódása a hasüregi zsigereket összenyomja: ez a hasprés. Nagyon fontos a hasprés tudatos, szabályozott alkalmazása szüléskor.

7 Izomzat 3 A mellkas izmai közül a mellizmok a kar mozgatásában vesznek részt, a bordaközi izmok pedig a légzőmozgásokban játszanak szerepet.

8 Arc izmai

9 Mimika

10 Izomzat 4 A fej izmai működésük szerint két csoportra oszthatók: a rágóizmokra és a mimikai izmokra. A rágóizmok az arc- és az agykoponyán erednek és az állkapcson tapadnak, rágómozgásokat idéznek elő az állkapocs mozgatásával. A mimikai izmok többsége a koponyán ered és az arcbőr belső felszínén tapad, így az arc bőrének mozgásait, az arckifejezés megváltozásait idézi elő. Mimikánk a beszéd fontos kísérője, de gyakran önmagában is információkat közöl. A mimika általában nem áll akaratlagos szabályozás alatt. Ez különösen akkor érdekes és fontos, amikor valaki mást mond szavaival, mint amire az arckifejezése utal.

11

12 Füzetbe írd a kiegészített mondatokat!
A ………………………… összehúzódása az ízület behajlását eredményezi, a feszítőizmok működése , annak kiegyenesedését idézi elő. Az idegi szabályozás folytán az egymással ………....………… hatású izmok egyszerre nem húzódhatnak össze.

13 A ………………ízületek: ujjpercek A gömbízületek: a vállízület és a ………………………….. Inak erős súrlódásnak vannak kitéve, ……………………….. burkolják az inakat.

14 Írd a füzetedbe az izmok nevét!

15 Írd a füzetedbe az izmok nevét!

16 Füzetedbe írd! A …………… működése a törzs előre és oldalra hajlítását eredményezi, illetve a ………………. és a ………………. együttes összehúzódása a hasüregi zsigereket összenyomja: ez a hasprés. Nagyon fontos a hasprés tudatos, szabályozott alkalmazása ………………….


Letölteni ppt "Az ember izomzata 8. osztály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések