Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás. A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás. A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan."— Előadás másolata:

1 Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás

2 A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan hormonokat termel, amelyek nagy hatással vannak az egész szervezetre és a személyiségre is. Szerepei: Irányítója: - anyagcsere szabályozásHipofízis - testhőmérséklet - OxigénfogyasztásHormonjai: - Izomműködés- tiroxin (T4) - víz- és ásványianyag-háztartás- trijód-tironin (T3) - koleszterinszint csökkenés- kalcitonin - hőtermelés fokozás ( vér kalciumszint szabályozás) -kontroll (oxigénellátás vérkeringés, gyomor- és bélműködés) - étvágy, - testhőmérséklet - idegek - izmok A pajzsmirigy

3 Pajzsmirigybetegségek Gyakran a termelt hormonok mennyisége nem megfelelő. AlulműködésTúlműködés Csökkent hormon termelődés Túlzott mennyiségben képződik - anyagcsere lelassul - szívfrekvencia felgyorsulása - csökken az oxigénfogyasztás - izgatottság - étvágy is csökken - testsúly csökkenése - testsúly nő - álmatlanság - mozgékonyság, aktivitás mérséklődik - kézremegés - emlékezés zavart szenved - gyengeség - Bőrszárazság - hasmenés - Székrekedés - szem körüli duzzanat - hideg-intolerancia - szemszárazság - Hajhullás - fényérzékenység - Fáradtság - látászavar - rendszertelen menstruáció calcitonin - gyakran visszatérő fertőzések - krónikus hasmenés -alacsony alap-testhőmérséklet Myxödéma (súlyos alulműködés) Felnőtteknél szívelégtelenséghez, görcsökhöz és kómához vezethet. Gyermekeknél lassítja a növekedést és a nemi fejlődést. Csecsemőknél értelmi fejlődésbeli lemaradást (mentális retardációt) okozhat.

4 Pajzsmirigybetegségek És mi a helyzet a családunkkal? (Fokozott vagy csökkent pajzsmirigyműködés, golyva, túl korai őszülés, balkezesség, cukorbetegség, autoimmun betegségek, vastagbélgyulladás, SM, magas koleszterin) Betegségei a mirigy megnagyobbodásával és/vagy göb(ök) kialakulásával járnak Gyulladásos betegségeit - kiválthatja autoimmun betegség, fertőzés, vegyszerek és toxikus anyagok, de lehet ismeretlen eredetű Összetett kórképek kialakulását is elősegíthetik (meddőség, vetélés, magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elhízás, depresszió). A feleslegben termelődő kalcitonin krónikus hasmenést okozhat. Az önvizsgálat lépései: Álljunk szemben egy tükörrel. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét. Igyunk egy korty vizet. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás rendellenességet jelezhet.

5 A pajzsmirigygondok lelki okai A pajzsmirigy a torokcsakrához tartozó belső elválasztású mirigy. Az ember kommunikációjával, önkifejezésével kapcsolatos konfliktusokra utal. Alulműködés - az önkifejezés sérülése; önsajnálat Túlműködés - kommunikációs tényezők felerősödése; beszédzavarok Működésének optimalizálásához (általános tanácsok) Énekeljünk, olvassunk hangosan, meséljünk másoknak. Fejezzük ki érzéseinket. Vezessünk naplót. Hordjunk gyakran világoskék ruhát. Aludjunk világoskék ágyneműben. Böjtöljünk. Kiabáljunk terápiás céllal.

6 . Hogyan maradjon egészséges a pajzsmirigyünk e mérgekkel teli világban? Zárjuk ki az étrendünkből :- a gyorséttermi - többszörös gyártási folyamatokon átesett ételeket - mesterséges édesítőszereket - transzzsírsavakat - kémiai adalékokat Teljes értékű, gyártási folyamatoknak nem alávetett ételeket és minél több bió élelmiszert fogyasszunk! A glutén- és más élelmiszerérzékenység (gyulladásos tünetek) - pajzsmirigyzavar A szója (erjesztési folyamaton át nem esett) – pajzsmirigyzavar Jódhiány – pajzsmirigy alulműködés A klór, a fluor és a bróm versenyt folytatnak a jód receptoraiért A stressz jelentheti a legnagyobb támadást a pajzsmirigy ellen Tisztítsuk ki és állítsuk helyre bélrendszerünk működését

7 Alulműködés esetén: Kerüljük a fogyasztását: keresztes virágúak, őszibarack, a körte, a mustár, a szójabab, a földimogyoró, a fenyőmag, a köles, a manióka és a fehérrépa Érdemes enni: tojássárgáját, petrezselymet, sárgabarackot, datolyát, szilvát, nyers tejet, sajtot, halat, csirkét, tengeri algákat, paradiót (brazildió), pitypanglevelet, sárgarépát, omega-3-at gyümölcsök: alma, banán, áfonya, füge, vörös szőlő, lime, dinnye, körte, gránátalma, málna zöldségek: articsóka, bab,, zeller, kukorica, uborka, fejes saláta, gomba, cukorborsó, burgonya, spenót, sárga és piros színű paradicsom gabonafélék: árpa, pohánka,kukoricaliszt, köles, rozs, búza tejtermékek: fagylalt (nem porból, hanem adalékmentes házi) húsfélék: bárány, sertés olajok: mandula, kukorica fűszerek: kamilla, szegfűszeg, torma, majoránna, oregáno, mák B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek Testmozgás! Testmozgás! Testmozgás! Mi az ami segíthet?

8 Túlműködő pajzsmirigynél: Javasolt: a keresztes virágúak fogyasztása Célszerű kerülni: jódtartalmú élelmiszereket jódozott sót tejtermékeket élénkítő hatású élvezeti cikkek Amit együnk: gyümölcsök: sárgabarack, cseresznye, datolya, zöld szőlő, grépfrút, citrom, mangó, őszibarack, ananász, szilva, eper, mandarin zöldségek: avokádó, céklarépa, sárgarépa, chili, padlizsán, hagyma, retek gabonafélék: zab tejtermékek: vaj, író (lassi), tejszín, ghí, kefír, tej, tejföl húsfélék: marha, csirke, kacsa, szarvas, hal, tengeri halak olajok: avokádó, repce, ricinusolaj, kókusz, mustár, olíva, mogyoró, szezám fűszerek: ánizs, babérlevél, feketebors, fahéj, mustár, rozmaring, zsálya, kakukkfű Gyógynövények: vízi peszérce, szúrós gyöngyajak, galagonya, valeriána

9 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Az egyik bölcs mondás szerint a szavaknak három esetben van létjogosultságuk: ha segítenek vagy gyógyítanak, ha köszönetet fejeznek ki, és ha áldanak. /Kurt Tepperwein/

10 Jövő heti előadónk: Farkas Attila Érvelés a Biyovis marketingterv mellett, avagy hogyan építs folyamatosan jövedelmező üzletet!


Letölteni ppt "Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás. A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések