Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- Pedagógiai szükségletek - Technológiai fejlesztések - Hallgatói igények - Pénzügyi források Tanulási környezetek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- Pedagógiai szükségletek - Technológiai fejlesztések - Hallgatói igények - Pénzügyi források Tanulási környezetek."— Előadás másolata:

1

2 - Pedagógiai szükségletek - Technológiai fejlesztések - Hallgatói igények - Pénzügyi források Tanulási környezetek

3 Sok jel utal arra, hogy az előttünk lévő időszakban olyan átfogó paradigmaváltás zajlik le az iskolai oktatásban, amelynek jelentősége és hordereje ahhoz fogható, amit a tömegoktatás kialakulása jelentett a 19. században. Az előttünk álló „oktatási technológiaváltás” hordereje hasonló lesz ahhoz, amilyen a puskaporé volt a hadviselésben, a könyvnyomtatásé a kultúrában vagy a gőzgépé az ipari termelésben. Technológiai determinizmus Halász Gábor: Képességfejlesztés, iskolavezetés és pedagógiai paradigmaváltás

4 Technológiai determinizmus „Nincs semmi indok arra, hogy miért ne legyen az iskola kevésbé gépesítve, mint, mondjuk a konyha.” B. F. Skinner „Bizonyos azonban, hogy az interaktív információs hálózatokon hozzáférhető információk alapvetően megváltoztatják majd iskoláink belső életét.” „Az iskolát teljes mértékben a múlt primitív technológiái határozzák meg…” S. Papert Báthory Zoltán: TANULÓK, ISKOLÁK, KÜLÖNBSÉGEK OKKER KIADÓ, Budapest, 1997.

5 Technológiai determinizmus A közeg, amelyben a gyermekek játszanak, kommunikálnak és tanulnak, egyre inkább azonossá lesz azzal a világgal, amelyben felnőttek kommunikálnak, dolgoznak, üzletelnek és szórakoznak. Az internet és mobiltelefonok világa félreismerhetetlenül egyfajta szerves tanulási környezetté válik. Nyíri Kristóf: Virtuális pedagógia In: Didaktika szöveggyűjtemény. (Szerk.: Szabó László Tamás). Kossuth Egyetemi Kiadó (Pallas Debrecina sorozat), Debrecen, 2006.

6 ... a digitális technológia lényegi eszközzé vált, mindennapi tudás megszerzését és megosztását olyan hatékonysággal szolgálva, ami már a pedagógiai gondolkodás konzervatív burkát is képes szétrepeszteni. S ezen, a jövőnk szempontjából lényeges ponton a fiatalok és a felnőttek közötti különbségtételnek digitális korunkban nincs sok értelme, a tanulás új formái ugyanis életkortól függetlenül kialakíthatók és alkalmazhatók. Benedek András: TANULÁS ÉS TUDÁS A DIGITÁLIS KORBAN In: Magyar Tudomány, 2007/9. Technológiai determinizmus

7 „Az építészettől és az orvostudománytól eltérően azonban a pedagógia még fejlődésének korai stádiumában van: inkább művészet, mint tudomány.” Understanding the Brain – Towards a New Learning Science. OECD, 2002 Hans Aebli „Az oktatás „magas művészet, amelynek gyakorlá- sában a pszichológia ugyan nyújthat bizonyos segítséget, a döntő tényező azonban az, hogy az egyes konkrét szituációkban a tanár érezze, mit kell tennie.” M. Donald: Art and Cognitive Evolution. In: the Artful Mind. OXFORD UNIVERSITY PRESS, 2006.

8 Technológiai determinizmus „…a technológia – az orvostudományhoz hasonlóan – jelentős változásokat képes előidézni a neveléstudományban is, de teljesen eltérő módon. Míg az orvoslás úgy változott, hogy fokozottan technikai jellegűvé vált, addig a technológia az oktatásban az iskolai tanulás mechanikai jellegének megszüntetéséhez járul hozzá.” S. Papert „Az oktatási technológia megelőzte az oktatás elméletet.” (Salomon 1997)

9 Elektronikus tanulási környezetek 1. Az elektronikus tanulási környezet fogalom olyan tanulási környezeteket jelent, ahol a tanítás és tanulás feltételrendszerének kialakításánál meghatározó szerepe van az elektronikus információ- és kommunikációtechnikai eszközöknek.

10 Elektronikus tanulási környezetek 2. Az elektronikus tanulási környezeteknek mindig van virtuális dimenziója is. Ez sajátos interfész, interaktív kommunikációs és információszolgáltató platform. A virtuális tanulási környezet fogalmat gyakran az elektronikus tanulási környezet szinonimájaként használják.

11 Elektronikus tanulási környezetek 3. Az elektronikus tanulási környezet erőforrásai – virtuális dimenziója következtében – részben delokalizáltak. Ezek a szétosztott erőforrások azonban a hiperlinkek aktiválásával elvileg bármikor, bárhonnan elérhetők.

12 Elektronikus tanulási környezetek 4. Az elektronikus tanulási környezet kommunikációs csatornákat biztosít közös tudáskonstrukcióhoz, illetve a tanulás során felmerült problémák megoldásához segítségül hívható szakértőkhöz, tutorokhoz.

13 Elektronikus tanulási környezetek 5. Az elektronikus tanulási környezeteket gyakran digitális tanulási környezeteknek is nevezik. Ez arra vezethető vissza, hogy ilyen tanulási környezetekben az információk feldolgozása, tárolása, módosítása, továbbítása elsősorban a digitális technológiával történik.

14 Elektronikus tanulási környezetek 6. Az elektronikus tanulási környezeteket nem a hagyományos tanulási környezetek alternatívájának, hanem azok új fejlődési fázisának tekintjük, amelynek eredményeképpen eszköztáruk az új infokommunikációs technikával bővül.

15

16

17 R2D2

18 1. Kiegészített valóság A diósgyőri vár eredeti és a Kronoszkóp által megjelenített rekonstruált állapota http://quivervision.com/

19 2. Segítő technológiák BeszédfelismerésBeszédszintetizálás FülElek 1.0 Beszédfelismerő alkalmazás a Microsoft Word szóbeli vezérlésére VilágHalló magyar nyelvű hangos on-line elektronikus könyvtár, ahol több mint ezer híres magyar és világirodalmi művet lehet meghallgatni mesterségesen generált beszéd segítségével

20 3. Web naplók, vagy blogok Személyes publikációk: Jane Zahner, amerikai professzor élmény-blogja Szakmai blog tanároknak

21 4. Aszinkron konferencia vagy vitafórum Az osztályterem néhány funkciója:

22 5. Kurzust irányító, ill. tanulásirányító rendszerek, LCMS Blackboard, WebCT, Learning Solution, Moodle Az Eszterházy Károly Főiskola e-learning portálja

23 6. Közös munkát elősegítő eszközök PlanView, TeamSite Mahara Moodle

24 7. Digitális könyvtár Az Országos Széchényi Könyvtár digitális könyvtári szolgáltatásai

25 8. Digitális portfóliók

26 9. Elektronikus könyvek Digitális Tankönyv szolgáltatás E-Könyv rendelésre

27 10. Játékok és szimulációk Apertus Multimédiás Keretrendszer

28 11. Kézi eszközök

29 12. Oktatói portál Sulinet IKT műhely Sulinet Digitális Tudásbázis

30 13. Intelligens tényezők

31 14. Interaktív hírközlés

32 15. Internet alapú videokonferenciák Networkshop 2009 A szekcióülésről online videóközvetítés látható Webináriumi betekintő (Infotéka online meeting)

33 16. Több játékost foglalkoztató on-line játékok Magyar Királyi Vármegyék

34 Virtuális forgalmi- és rutinvizsga 17. Online alapú vizsgáztatás és tesztelés

35 18. On-line alapú felmérések Felmérő tesztek

36 19. Online házifeladat és osztályozás Az ELO online házifeladat szolgáltatása

37 20. Online nyelvtanulás Virtuális tanulási környezet, hipermédiás anyagokkal. Szótanító program tematikus csoportokkal.

38 21. Tanulók közötti együttműködés

39 22. Megosztható tananyagok Az európai Learning Resource Exchange portál, ahol különbőző országok számos tartalomszolgáltatója – köztük 16 oktatási minisztérium – jóvoltából ingyenesen használható oktatási tartalmak, tananyagelemek találhatók Témák és nyelvek alapján kereshetünk. Az LRE portál tartalmainak (hozzávetőlegesen 40.000 tananyagegység és 100.000 tananyagelem) túlnyomó része Creative Commons licenc alatt jelenik meg.

40 23. Virtuális tanterem

41 24. Tablet PC

42 25. Videó dossziék Utazási videókat gyűjtő és publikáló tematikus közösségi portál. Magyar videómegosztó oldal tematikus csoportokkal.

43 26. Videók újrafelhasználása Video Streaming

44 27. Virtuális valóság Virtuális iskola

45 28. Hangvezérelt adatbevitel

46 29. Viselhető számítógépek

47 30. Vezeték nélküli technológia

48 Köszönöm a figyelmet! www.ektf.hu/mediainf/inf/ktoth/


Letölteni ppt "- Pedagógiai szükségletek - Technológiai fejlesztések - Hallgatói igények - Pénzügyi források Tanulási környezetek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések