Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny Coménius Logo Imagine PC Logo.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny Coménius Logo Imagine PC Logo."— Előadás másolata:

1 Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny Coménius Logo Imagine PC Logo

2 A verseny története A Nemes Tihamér Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyhez csatlakozott. Meghirdetők:  Neumann János Számítógép-tudományi Társaság  Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete  Oktatási Minisztérium  ALADDIN Alapítvány a diákinformatikáért 1998 óta minden évben megrendezésre kerül.

3 A versenyről általában A versenyt négy korcsoportban kerül meghirdetésre:  I. korcsoport: 3-4. osztályosok  II. korcsoport: 5-6. osztályosok  III. korcsoport: 7-8. osztályosok  IV. korcsoport: 9-10. osztályosok (2001/2002-től) Egyéni verseny

4 A verseny tárgya, követelményei: Számítástechnikai és programozási alapismeretek, felhasználói és kezelői felületek kialakítása. A Logo programozási nyelv alapvető elemei. Rendszerszemléletű feladatmegoldás, algoritmusok kidolgozása, megvalósítása számítógépen.

5 A versenyről A verseny 3 fordulóból áll:  1. iskolai  2. regionális  3. országos

6 Az első forduló (Iskolai forduló) Időtartam: 120 perc. 2 részből áll: 1. rész: (60 perc) 3-4 kisebb feladat papíron. (algoritmus- vagy programrészlet, működési vázlat). 2. rész: (60 perc) 2-3 egyszerű feladat megoldása számítógépen.

7 Iskolai forduló/írásbeli feladat: Mocsár (20 pont) A vadásznak egy mocsáron keresztül vezet az útja. A mocsárban cölöpöket vertek le, amelyekre lépve biztonságos az út. 3 különböző hosszúságú cölöpöt használtak. (F – felugrik előre egyet, L – leugrik előre, E – előre lép, J – jobbra fordul, B- balra fordul) Rajzold be a vadász útját, ha a nyíllal jelzett cölöpön áll kezdetben! Vigyázz, a vadász leesik a cölöpről, ha túl nagyot ugrik lefelé vagy felfelé. Útvonal: LFJ LEJ EBF BFL JEJ LBE FEF BLE JLF BFL ELB EFJ LBF JLF BFL LFL JEF EE Beleesett a vízbe?

8 Iskolai forduló/ számítógépes feladat: Szórakozás (20 pont) Készítsd el az alábbi ábrákon látható pendrive-ot (pendrive :méret), rádiót (rádió :méret) és TV-t (tv :méret) kirajzoló eljárásokat, ahol a :méret paraméter a rajz nagyságát adja meg! pendrive 50rádió 50tv 50

9 A második forduló (Regionális forduló) Időtartam: 120 perc. 3-4 kisebb, konstruáló, szintetizáló jellegű feladat már számítógépen. Csak a futási eredményt értékelik, nem a megírt program szövegét.

10 Regionális forduló: Mozaik (20 pont) Az alábbi mozaik sárga alapon elhelyezett mandulaszerű elemekből áll. Ha valaki az ábrán mozgást lát, az csak érzékcsalódás! A mandula :h :szög eljárás egy :h oldalhosszúságú négyzetbe rajzoljon egy mandulát, amelynek középvonala az y-tengellyel :szög fokos szöget zárjon be! A mandula világosbarna, egyik oldalán vastag barna, amásik oldalán pedig vastag fehér széle legyen! A sor :m :h :szög eljárás :m mandulát rajzoljon egymás mellé, a legelső :szög fokos szögben álljon! A mozaik :n :m :h eljárás :n sort rajzoljon egymás fölé! mandula 40 0 sor 8 40 0 mozaik 10 20 10

11 A harmadik forduló (Országos forduló) Időtartam: 180 perc. Hasonló, mint a 2. fordulóban, de nagyobb lélegzetű feladatokkal, amelyek megoldását a versenyzőknek meg is kell tervezniük.

12 Országos forduló: ág 100fagyöngy 50fa 4 50 [.] fa 4 50 [[.].[]] fa 4 50 [[.]. [[[][.]][.]]] Egy fákon élősködő növény a fagyöngy. Ebben a feladatban fa elágazásaiból nő ki, 36 ággal, minden ágon 4 levéllel. Készítsd el az ág :h, a fagyöngy :h és a fa :n :h :m eljárásokat, ahol a fa :n szintet tartalmazzon! A fa ágai 5 vastagságúak legyenek! A :m azt adja meg, hogy az ágak végétől milyen távolságokra nőjön ki a fagyöngy! A :m jelentése (csak ilyen alakban fordulhat elő): []nincs fagyöngy [.]az első szakasz végén van fagyöngy, máshol nincs [:mb :mj]az első szakasz végén nincs fagyöngy, a baloldali ágat az :mb, a jobboldali ágat az :mj írja le [:mb. :mj]az első szakasz végén van fagyöngy, a baloldali ágat az :mb, a jobboldali ágat az :mj írja le

13 A pontozási rendszer Iskolai forduló: elérhető pontszám: 100 pont, ennek 25%-át viszik tovább a versenyzők a következő fordulóba. Regionális forduló: itt 75 „új" pontot lehet szerezni az eddigi legfeljebb 25 mellé, és ennek a negyede számít majd az országos fordulóban. Országos forduló: Szintén 75 „új” pont szerezhető a hozott legfeljebb 25-höz.

14 Értékelési útmutató Iskolai fordulót a szaktanárok javítják. Regionális fordulót a regionális versenybizottságok tanárai javítják. Országos fordulót az országos versenybizottság által megbízott tanárok javítják.

15 Résztvevők számának alakulása:

16 Díjazás: Iskolai forduló jutalma a továbbjutás Regionális forduló: szponzorok segítségével a RVB-ok jutalmaznak (3-4. évfolyamos kategóriában végeredményt is jelent) Országos fordulóban az OVB jutalmaz: könyvjutalmak


Letölteni ppt "Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny Coménius Logo Imagine PC Logo."

Hasonló előadás


Google Hirdetések