Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató."— Előadás másolata:

1 Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató

2 Mi jut eszünkbe róla? Elegendő? Elegendő? Ízletes? Ízletes? Biztonságos? Biztonságos? Egészséges? Egészséges?

3 ÉLELMISZERBIZTONSÁG Annak biztosítása, hogy az élelmiszer nem okoz egészségi ártalmat a fogyasztónál, ha azt a tervezett módon készítik el, és fogyasztják. (FAO/WHO Codex Alimentarius) Annak biztosítása, hogy az élelmiszer nem okoz egészségi ártalmat a fogyasztónál, ha azt a tervezett módon készítik el, és fogyasztják. (FAO/WHO Codex Alimentarius) assurance that food will not cause harm to the consumer when it is prepared and/or eaten according to its intended use (FAO/WHO Codex Alimentarius, General Principles of Food Hygiene CAC/RCP ) assurance that food will not cause harm to the consumer when it is prepared and/or eaten according to its intended use (FAO/WHO Codex Alimentarius, General Principles of Food Hygiene CAC/RCP ) A meghatározás alapja az emberi egészségre gyakorolt hatás. A meghatározás alapja az emberi egészségre gyakorolt hatás.

4 ÉLELMISZERFOGYASZTÁSSAL ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ MEGBETEGEDÉSEK I. Élelmiszer eredetű megbetegedések (Foodborne diseases) Élelmiszer eredetű megbetegedések (Foodborne diseases) Heveny, rövid időn belül kialakuló Heveny, rövid időn belül kialakuló Élelmiszerfertőzések (foodborne infections) Élelmiszerfertőzések (foodborne infections) Élelmiszerrel elfogyasztott fertőző ágens Élelmiszerrel elfogyasztott fertőző ágens Élelmiszermérgezések (foodborne intoxications) Élelmiszermérgezések (foodborne intoxications) Baktérium által termelt méreganyag Baktérium által termelt méreganyag Növényben, állatban természetesen előforduló méreganyag Növényben, állatban természetesen előforduló méreganyag Egyéb, élelmiszerbe bekerült méreganyag Egyéb, élelmiszerbe bekerült méreganyag Hosszú idő múlva kialakuló: Hosszú idő múlva kialakuló: Krónikus gyulladások Krónikus gyulladások Daganatok Daganatok Immunrendszer gyengülése Immunrendszer gyengülése Idegrendszeri, egyéb szervi elváltozások Idegrendszeri, egyéb szervi elváltozások

5 ÉLELMISZERFOGYASZTÁSSAL ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ MEGBETEGEDÉSEK II. Hiányos, vagy helytelen táplálkozásra visszavezethető megbetegedések, pl: Túltáplálás Túltáplálás Éhezés Éhezés Egyes tápanyagok, mikroelemek, vitaminok túlfogyasztása, alulfogyasztása Egyes tápanyagok, mikroelemek, vitaminok túlfogyasztása, alulfogyasztása

6 ÉLELMISZERFOGYASZTÁSSAL ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ MEGBETEGEDÉSEK III. A szervezet egyéni reakciókészsége és egészségi állapota következtében kialakuló ártalmak, pl: A szervezet egyéni reakciókészsége és egészségi állapota következtében kialakuló ártalmak, pl: allergia allergia intolerancia intolerancia krónikus emésztőszervi betegségek krónikus emésztőszervi betegségek

7 Élelmiszer eredetű megbetegedés ( foodborne disease) Élelmiszer vagy víz fogyasztása által bekövetkező fertőzés, vagy mérgezés. (A disease of an infectious or toxic nature caused by, or thought to be caused by the consumption of food or water (WHO)) Élelmiszer vagy víz fogyasztása által bekövetkező fertőzés, vagy mérgezés. (A disease of an infectious or toxic nature caused by, or thought to be caused by the consumption of food or water (WHO)) A diagnózis alapja nem a tünet, hanem a megbetegedést közvetítő közeg. (This case definition is not based upon the diagnosis, but on the source/route of infection.) A diagnózis alapja nem a tünet, hanem a megbetegedést közvetítő közeg. (This case definition is not based upon the diagnosis, but on the source/route of infection.)

8 WHO Globálisan 2,2 milliárd megbetegedés, Globálisan 2,2 milliárd megbetegedés, 1,8 millió elhalálozás évente az 5 éven aluli gyermekek között 1,8 millió elhalálozás évente az 5 éven aluli gyermekek között Európában évente akár 130 millió beteg, lakosság %-a Európában évente akár 130 millió beteg, lakosság %-a Több esemény, új, ill. új jelentőségű kórokozók Több esemény, új, ill. új jelentőségű kórokozók (WHO Fact Sheet, Sept. 2000)

9 Kihatások Egészségügyi (megbetegedés, halál) Egészségügyi (megbetegedés, halál) Gazdasági (közvetlen és közvetett költségek) Gazdasági (közvetlen és közvetett költségek) Politikai Politikai Export, turizmus Export, turizmus Fogyasztói bizalom Fogyasztói bizalom Az ország megítélése Az ország megítélése

10 SURVEILLANCE Epidemiológiai adatok, információk gyűjtése, elemzése, felhasználása a hatékony beavatkozás, kontroll érdekében. Epidemiológiai adatok, információk gyűjtése, elemzése, felhasználása a hatékony beavatkozás, kontroll érdekében. (Systematic collection and use of epidemiological information for the planning, implementation and assessment of diseases control.)

11 A surveillance adatforrásai Kórházi halálozási és megbetegedési adatok, Kórházi halálozási és megbetegedési adatok, Kötelező betegség bejelentési rendszerek, Kötelező betegség bejelentési rendszerek, Célzott (sentinel) surveillance jelentések, Célzott (sentinel) surveillance jelentések, Laboratóriumi vizsgálatok, Laboratóriumi vizsgálatok, Járvány, esemény kivizsgálások Járvány, esemény kivizsgálások

12 WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Infections and Intoxications in Europe 1980 óta 1980 óta Adatok valamennyi európai országból Adatok valamennyi európai országból Standard definíciók (FBD, Outbreak, Case, Incident etc) Standard definíciók (FBD, Outbreak, Case, Incident etc) Standard kérdőívek Standard kérdőívek Kódolt listák kórokozó, ország, élelmiszer, esemény helye, elősegítő tényező szerint (causative agents, countries, food, places of contamination, contributing factors etc) Kódolt listák kórokozó, ország, élelmiszer, esemény helye, elősegítő tényező szerint (causative agents, countries, food, places of contamination, contributing factors etc)

13 Surveillance piramis bejelentik diagnosztizálják Vizsgálatot végeznek Labor vizsgálatot javasol Orvoshoz fordul Összes megbetegedés és tünetmentes fertőzés Tünetekkel járó esetek

14 Mennyire reálisak az adatok?

15 Legfontosabb élelmiszerfertőzések Salmonellosis Salmonellosis Campylobacteriosis Campylobacteriosis Listeriosis Listeriosis E. coli O 157 fertőzés E. coli O 157 fertőzés Vírusos élelmiszerfertőzések Vírusos élelmiszerfertőzések Cryptosporidiasis Cryptosporidiasis

16 Hazai helyzetelemzés Pozitív és negatív tendenciák Jelentős számú humán megbetegedés: Jelentős számú humán megbetegedés: Salmonellosis Salmonellosis Campylobacteriosis Campylobacteriosis Enteritis infectiosa (baktérium? vírus? egysejtű, pl. criptosporidium?) Enteritis infectiosa (baktérium? vírus? egysejtű, pl. criptosporidium?) Élelmiszerrel terjedő vírusok: növekvő jelentőség Élelmiszerrel terjedő vírusok: növekvő jelentőség Kevés és csökken: shigellosis, hepatitis A, yersiniosis, toxoplasmosis Kevés és csökken: shigellosis, hepatitis A, yersiniosis, toxoplasmosis Kevés, de súlyos: Listeriosis, VTEC Kevés, de súlyos: Listeriosis, VTEC Gyakorlatilag eltűnt: typhus abdominalis, anthrax, brucella, trichinellosis, taeniasis Gyakorlatilag eltűnt: typhus abdominalis, anthrax, brucella, trichinellosis, taeniasis

17 -Salmonella enterica emberi és állati megbetegedéseket okoz - Klinikai tünetegyüttes - typhoid - gastroenteritis, láz, hányás, hasmenés - 2,435 szerotípus Salmonella spp. SALMONELLOSIS

18 WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Diseases in Europe WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Diseases in Europe Incidence (cases/100000) Estonia Lithuania Latvia Austria Germany Russian Fed. Switzerland Cyprus UK Salmonellosis trends

19 Salmonellosis (humán) ig csökkent, azóta újra emelkedik ig csökkent, azóta újra emelkedik   Főleg S. Enteritidis (75%), S. Tm (5-10 %), S. I. (6-7%) Fő veszélyeztetett: csecsemő, kisded Forrás: OEK 2004EU: 42,2 %ooo, HU: 74,2 %ooo (6) 2005EU: 38,2 %ooo , HU: 77,4 %ooo  (3) Forrás: EFSA Nagy létszámú járványok, élelmiszerfertőzések Illegális hús, tojás élelmiszerláncba kerülése?

20 C.jejuni/coli – klinikai tünetek Inkubációs idő Inkubációs idő 1 – 7 nap 1 – 7 nap Hasmenéses szakasz Hasmenéses szakasz 5-7 nap vizes/véres hasmenés 5-7 nap vizes/véres hasmenés Gyakori hányinger, de a hányás ritka Gyakori hányinger, de a hányás ritka Rekonvalens szakasz Rekonvalens szakasz 3-4 nap után spontán javulás 3-4 nap után spontán javulás A betegek %-ában visszaesés A betegek %-ában visszaesés Több hetes kórokozó ürítés, de hosszabb kórokozóhordozás ritka Több hetes kórokozó ürítés, de hosszabb kórokozóhordozás ritka Kórházi kezelés 10 %-ban Kórházi kezelés 10 %-ban Alacsony infektív dózis (10 csíra) Alacsony infektív dózis (10 csíra) Súlyos szövődmények Súlyos szövődmények

21 WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Diseases in Europe Campylobacteriosis trends Campylobacteriosis trends

22 Campylobacteriosis (humán) ig magas szinten stagnált. Azóta csökken. Tényleg? Főleg csecsemők, kisgyermekek Kevés járvány, kis létszámú Forrás: OEK 2005EU 45,9% ooo HU: 81,3% ooo (Cz, GB, HU) Forrás: EFSA

23 Összehangolt intézkedések szükségesek a teljes élelmiszerláncban

24


Letölteni ppt "Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések