Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10. rész :Táplálékunk összetevői 10.2. Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10. rész :Táplálékunk összetevői 10.2. Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz."— Előadás másolata:

1 10. rész :Táplálékunk összetevői 10.2. Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz

2

3 A szénhidrátok energiát szolgáltató tápanyagaink egyik csoportja. Nevüket onnan kapták, hogy szénből és hidrogénből épülnek fel. Szokás szerint teljes energiaszükségletünk több mint felét fedezzük szénhidrátokból. Egészséges, ha cukorfogyasztásunk nem tesz ki többet, mint az összes energia bevitelünk tizedét.

4 A szénhidrátok fő képviselői a keményítő (liszt, burgonya, rizs, zöldségek, főzelékek) és a cukrok. Utóbbiak főleg gyümölcsökben és a mézben találhatók természetes formában. Az erősen finomított mesterséges cukornak, a répa- vagy nádcukornak a puszta energián kívül biológiai értéke egyáltalán nincs.

5 Táplálékunk szénhidrátainak fő forrásai a magvakban található keményítő, továbbá a nád- és répacukorban a szacharóz, a tejben a laktóz és végül a gyümölcsökben az egyszerű szénhidrátok: a glükóz és a fruktóz.

6 Szokásos ételeinkben a mesterséges cukrok háromnegyed részét az asztali cukor, a cukrász sütemények, csokoládé, alkoholmentes („soft”) italok, sütemények és pudingok tartalmazzák.

7 A cukros ételek fogyasztása sok kalóriával terheli a szervezetet.

8 Egészséges, dinamikus egyensúly fenntartása: a bevitt energia egyenlő az energia leadással.

9 A gyors energialöket ellenére semmi létfontosságú tápanyagot nem szolgáltat, innen ered az „üres kalória” kifejezés. A fehér cukorból pl. az eredetileg benne lévő vitaminok és ásványi anyagok jelentős mértékben kimosódnak a finomítás során.

10 A fogazatra is ártalmasak az un. asztali cukrok, vagy a táplálékok és italok előállításakor hozzáadott édesítők. Ezek ugyanis hosszabb ideig maradnak a szájban, mint a friss gyümölcsökben lévő „természetes” cukrok.

11 A szénhidrátban szegény étrenddel (napi 30- 40 gr) néhány hónap alatt jelentősen lefogyhatunk. Gyorsabb eredményre számíthatunk, mint a zsírszegény diéta esetén.

12 cukor ( kristály, kocka ) 99,9% tészta 77,4% búzaliszt 69,7% csokoládé 68,3% bab 54,1% fehér kenyér 53,3% félbarna kenyér 46,2%

13 Hal, marhahús, szárnyasok, Gépsonka, párizsi, virsli Tej, tojás, joghurt, túró Káposzta, karfiol, uborka brokkoli, saláta, paprika Szilva, eper, mandarin, görögdinnye

14 Legjobb, ha a napi szénhidrát- szükségletünket gyümölcsökből fedezzük.

15 A felmérések szerint nagyobb jövedelmű családok mintegy fele annyi cukrot vásárolnak, mint az alacsonyabb jövedelműek. Hasonlóképpen, a fiatalok is nagyjából fele mennyiségű cukrot vesznek, mint az idősek.

16 Ne szoktassuk gyerekeinket az édes íz szeretetére!


Letölteni ppt "10. rész :Táplálékunk összetevői 10.2. Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések