Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A humán tényező: fék-e vagy gázpedál a gyógyszeres terápiában ? Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról 2010. október 19, Budapest.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A humán tényező: fék-e vagy gázpedál a gyógyszeres terápiában ? Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról 2010. október 19, Budapest."— Előadás másolata:

1 A humán tényező: fék-e vagy gázpedál a gyógyszeres terápiában ? Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról 2010. október 19, Budapest Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról 2010. október 19, Budapest

2 Újabb kezelési lehetőségek allergiákban Kombinációs kezelések(szteroid+LABA) Prodrug szteroidok, hatékonyabb molekulák (pl.LTRA-k) Kalcineurin gátlók Allergén specifikus immunterápia Anti-IgE vakcina és más biológiai terápiák Pro- és prebiotikumok Környezet kontroll Alternatív medicinák Újabb kezelési lehetőségek allergiákban Kombinációs kezelések(szteroid+LABA) Prodrug szteroidok, hatékonyabb molekulák (pl.LTRA-k) Kalcineurin gátlók Allergén specifikus immunterápia Anti-IgE vakcina és más biológiai terápiák Pro- és prebiotikumok Környezet kontroll Alternatív medicinák

3 Új kezelési koncepciók : Háziorvosi és gyógyszerészi gondozás (szubszidiaritás) A betegek elismert, fokozott részvétele saját kezelésükben, prioritásaik elfogadása és támogatása A társadalmi/közösségi felelősség és edukáltság szerepe

4 Allergiás rinitiszben Csak 4-ből 1 beteg kap kezelést

5 Szisztémás antihisztamin és intranazális szteroid fogyás terápiás napokban Magyarországon 2005-2008

6 Az allergiás rinitisz tünetei jellemzően súlyosak Enyhe Közepes Súlyos Igen súlyos  UCB EFA Patient Voice Survey, 2005.

7 R06A0 ANTIHISTAMINES SYSTEMIC R01A7 NASAL DECONGESTANTS R01A1 NASAL CORTIC W/O ANTI-INF R01A6 NASAL A-ALLERGIC AGENTS R01B0 SYSTEMIC NASAL PREPS R01A9 OTH TOPICAL NASAL PREPS S01G1 OCUL.A-ALLERG.ANTIHIST. S01G2 OCUL.A-ALLERG.MST CL STB S01G3 OCUL.A-ALLERG.MULTI.ACTN S01G5 OCUL.DECONG.SYMPATHOMIM 61% 0% 22% 0,8% 16% A szénanátha kezelése Magyarországon a terápiás csoportok szerinti megoszlás alapján 2009 június-szeptember között nem felelt meg az irányelveknek és ezért a tünetek súlyosságának sem : a betegek nagyrésze alulkezelt volt.

8 Dekongesztánsok hátrányai: Álmatlanság, irritabilitás, palpitáció, (idősekben és gyermekekben lehetőleg ne). Rhinitis medicamentosát váltanak ki. De: a hatásuk azonnal beáll, és az OTC termékekkel eleinte a betegek 41%-a igen elégedett, 48% részben elégedett, és csak 11% volt nem elégedett (USA adatok)

9 /14 9 Kezelés ellenére az allergiás rhinitis nem jól kontrollált (n=7069)

10 A betegek elégedettsége a kezeléssel 38% 62%

11 EVIDENCE DEBASED MEDICINE VS REAL LIFE: a betegek nagyobb része elégedetlen a terápiával - az ARIA irányelvek penetranciája a mindennapi gyakorlatban < 25%.

12 Miért is nem működnek hatékonynak látszó terápiák? (2010 III. névi válogatás) Perzisztáló asztma, 14 év alatt,US: eszközhasználati problémák: 85%, használati előirat nem értése: 40%, mellékhatások: 40%. Nem emlékszik pontosan a legutóbbi használat idejére: 60%. Perzisztáló asztma, 14 év alatt,US: az inhalációs szteroidot először használók 54%-a hagyja abba a gyógyszerelést 1 éven belül. Felnőtt asztma,US: a betegek alig 50%-a értette csak meg az asztma életminőség kérdőív kérdéseit. Wall Street Journal: a co-payment 82%-kal nőtt 2000 óta. A gyógyszer ki nem váltás 55%-kal nőtt 2006 óta. Az ár alapvető szempont az adherenciában !

13 Miért is nem működnek hatékonynak látszó terápiák? (2010 III. névi válogatás) 12 év alattiak 75%-a cserélné az intranazális szteroidot per os gyógyszerre Az irányelvek egy részének gyenge a minősége Nyelvi akadályok mindkét (beteg↔ orvos) oldalon Az antilipémiás szereket csak a betegek 20%-a használja egy éven túl Magyarországon Telegraph: a gyártók tudatosan túlértékelik egyes gyógyszerek hatását, pl. az antilipémiás szerekét AMI prevenciójában Az atópiás dermatitisz diétás prevenciós elveit (anyában és újszülöttben) csak 2/22 szülészeten ajánlották (UK)

14 A humán tényező Gyógyszervizsgálatok eredményességét sohasem lehet a valódi életben reprodukálni Adherencia: a terápiahűség. Minden betegségben csökken a bevitel körülményei, az alkalmazás időtar- tama, a gyógyszerek fajtája és mennyisége stb szerint Compliance:az orvosi tanács elfogadása. Befolyásolják: betegségkép, egészség értéke, pszichés tulajdonságok Bizalom- és informáltság alapú együttműködés kell(ene) a perzisztenciához is. A döntés a beteg joga, mert a végső felelősség és a betegség terhe is az övé.

15 Az allergiás betegek ellátási preferenciája egy 2008-as internetes felmérés szerint: Először a konzervatív gyógyítókat keresi fel:50 % Először alternatív szolgáltatókkal próbálkozik, vagy recept nélküli termékekkel :35 % Nem válaszolt15 % Először a konzervatív gyógyítókat keresi fel:50 % Először alternatív szolgáltatókkal próbálkozik, vagy recept nélküli termékekkel :35 % Nem válaszolt15 %

16 A terápiás sikertelenség okai Az ellátó kapacitás szűkössége A betegutak összevisszasága, a súlyosság és ellátási szint diszharmóniája A szisztémás betegség által igényelt komplex ellátás hiánya, ami részben a graduális és posztgraduális képzésen múlik A gyógyszerköltségek A beteg életvitelének nem ismerete vagy figyelmen kívül hagyása

17 Az életvitel : Külső és belső, örökletes, epigenetikai és környezeti (fizikai, kémiai, biológiai, psychés, tudati, individuális és társadalmi), változó és interaktív tényezők összessége által meghatározott, a fogantatástól a halálig érvényes hatások együttese. Az orvos nem veszi figyelembe a beteg életvitelét, a beteg sokszor képtelen a megváltoztatására. Az egészséges életvitelű orvos hatékonyabban tud tanácsokat adni.

18 A terápiás sikertelenség következményei Presenteeism : 10-25 %-os teljesítmény csökkenés allergiás rinitiszben Absenteeism : távollét, amely megfelelő gyógyszerelés mellett nem lenne indokolt Elfordulás a hatékony gyógyszerektől

19 Változások az asztma kezelés koncepciójában (GINA): A cél a teljeskörű asztma kontroll, beleértve az életminőség javítását is A kulcs a self-management : a beteg érezhesse, hogy saját maga befolyásolhatja a leghatékonyabban asztmáját A betegnek szüksége van az orvosra, de nem mint vezetőre, hanem mint segítőjére az önállósághoz

20 Betegaktivitások lehetőségei: A személyes rizikótényezők azonosítása Személyre szabott otthoni és munkahelyi prevenció A tünetek személyre szóló, életminőség befolyásoló szerepének ismerete A személyre szabott gyógyszerelés közös meghatározása a kezelőorvossal, gyógyszerésszel; elfogadása és betartása

21 Az allergiás beteg gondozása ma diszharmónikus : A betegeket az érdekli, hogyan érzik magukat: kifogástalan minőséggel, félelem nélkül szeretnének élni: dolgozni, tanulni, pihenni, kikapcsolódni Az orvosok a betegség gyógykezelését tanulták. Eltérőek a nézőpontok, nem tisztázottak a tennivalók és felelősségek.

22 A beteg mint gyógyító sikerének titka, hogy többet tud önmagáról, mint a kezelői.


Letölteni ppt "A humán tényező: fék-e vagy gázpedál a gyógyszeres terápiában ? Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról 2010. október 19, Budapest."

Hasonló előadás


Google Hirdetések