Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sahana katasztrófavédelmi szoftvercsomag Knyihár Zsuzsanna

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sahana katasztrófavédelmi szoftvercsomag Knyihár Zsuzsanna"— Előadás másolata:

1 Sahana katasztrófavédelmi szoftvercsomag www.competterra.com Knyihár Zsuzsanna knyiharzs@gmail.com

2 Katasztrófák

3 Létrehozásának története 2004: Srí Lanka – a terület helyreállítása a szökőár után

4 A szervezet megalakulása óta rendelkezik vészhelyzet- és ka- tasztrófa-menedzsment szakértőkkel, akik teljes értékű tagok- ként vesznek részt a szoftver fejlesztési folyamatában. Lanka Szoftver Foundation Sahana Szoftver Foundation2009-től A Sahana Szoftver Foundation együttműködik katasztrófa- és technológiai (műszaki) szakértőkkel, technológiákkal, hivatá-sos (profi) szolgáltatásokkal és katasztrófára reagáló szerveze-tekkel.

5 A legfontosabb kérdések, melyek segítenek a hatékonyság növelésében Hogyan lehet a körülményeket és a sürgős követelményeket (feltételeket) hatékonyan közölni a nemzetközi adományozó közösségekkel? Hogyan tudja a felelős hatóság egyeztetni, hogy hol vannak azok a kórházak, melyek el tudják szállásolni a további pácienseket? Hogyan tudnak a falvakban maradt családok – az evakuáció során egymástól elszakított szülők, házastársak és gyerekek – újra egyesülni?

6 A Sahana szoftvercsomag részei Eden Vesuvius (Mayon)

7 Az Eden áttekintése Az Eden egy rugalmas humanitárius felület gazdag objektum- halmazzal (feature set), mely gyorsan testre szabható, hogy alkalmazkodjon az aktuális folyamatokhoz és kiegészíthető aktuális rendszerekkel, hogy hatékony megoldásokról gondos- kodjon a kritikus humán szükségletek menedzsmentje részére a megelőzés vagy a krízis alatt.

8 Az Eden fejlődési szakaszai Az Eden szoftvert először a katasztrófákra való reakciókra fej- lesztették ki. Célja 2010-es haiti földrengést követően a nyil- vánosság általi használat és az UN World Food Program élelem- elosztási programjának támogatása. A haiti földrengés óta az Eden-t a következő katasztrófák esetén használták magánszemélyek, szervezetek és kormányok: földrengés és szökőár Japánban – 2011; áradás Kolumbiában – 2011; áradás Venezuelában – 2010; áradás Pakisztánban – 2010; hurrikán Veracruzban, Mexikóban – 2010.

9 Az Eden sajátosságai Logisztikai Menedzsment Személyzet Menedzsment Szervezet Regisztráció Felbecslés Projektek nyomon követése Kórház Menedzsment Rendszer Menedékhely Regisztráció Térképezés

10 Menedékhely regisztrálása

11

12

13

14

15

16

17 Térképi megjelenítés

18

19

20

21

22

23 A Vesuvius áttekintése kórházak rangsorolása eltűnt személyek megtalálásának lehetősége családok újraegyesítése A Vesuvius fejlesztést az US National Library of Medicine (a világ leg-nagyobb orvostudományi könyvtára) irányítja. Fontos, hogy az áldozatok betáplált adatai (külső jegyek, fotók stb.) össze legyenek kötve a bejelentett hiányzó/megtalált személyek adataival (adatbázis), és azokat a nyilvánosság elé tárják.

24 A Vesuvius fejlődési szakaszai Elsődleges cél: a Bethesda Hospitals Emergency Preparedness Partnership (BHEPP) segítése volt. A National Library of Medicine (NLM) támogatta a Vesuvius Lactor System (Vesuvius Helymeghatározó Rendszer) nyilvános használatát a haiti föld-rengésnél (2010), a christchurchi földrengésnél (2011), illetve a japán földrengésnél és szökőárnál.

25 A Vesuvius sajátosságai Az eltűnt személyek jelentése – összetett keresés. Kórház Rangsorolás Menedzsment – fényképek számítógépes rögzítése és a páciensek betáplált adatainak elektronikus közlése a kórházak, illetve a személyfelderítő nyilvántartás részére. Dokumentum Könyvtár

26 Eltűnt személyek keresése

27

28

29

30 A Mayon áttekintése Vészhelyzet Erőforrás Menedzsment Lehetőségek Önkor- mányzatok részére A Mayon gondoskodik egy vészhelyzet-személyzetről és erőforrás-menedzsment megoldásról, mely jól használható nagyobb számú esemény, személy és erőforrás kezelésének céljából. Ez igyekszik kiszolgálni a hivatásos (profi) vészhely- zetmenedzsment szervezeteket a nagy önkormány-zatokban és hatóságokban – felkészültséggel, válasszal, helyre-állítással és mérsékelt felelősséggel felvértezve.

31 A Mayon sajátosságai Vészhelyzet/katasztrófa Modell Menedzsment – különféle (modellek) megalkotása különböző bemeneti adatokkal, – megváltoztatott példák és fejlesztési stratégiák problémentes teljesítés vészhelyzet esetén.


Letölteni ppt "Sahana katasztrófavédelmi szoftvercsomag Knyihár Zsuzsanna"

Hasonló előadás


Google Hirdetések