Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Gondoljunk a jövőre!” – szakmai nap Előadó: Szabó Beáta Projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely - 9700 Ady tér 5. Szombathely,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Gondoljunk a jövőre!” – szakmai nap Előadó: Szabó Beáta Projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely - 9700 Ady tér 5. Szombathely,"— Előadás másolata:

1 „Gondoljunk a jövőre!” – szakmai nap Előadó: Szabó Beáta Projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely - 9700 Ady tér 5. Szombathely, 2006. június 22.

2 Leonardo da Vinci /2004- IRL/04/B/F/PP – 153.206/ Work in Mind „Rethinking your future” – „Gondoljunk a munkára – gondoljuk át újra a jövőnket - Jövőtök átgondolása” kognitív behaviorizmus elveire épülő program. Leonardo da Vinci /2004- IRL/04/B/F/PP – 153.206/ Work in Mind „Rethinking your future” – „Gondoljunk a munkára – gondoljuk át újra a jövőnket - Jövőtök átgondolása” kognitív behaviorizmus elveire épülő program.

3 Támogató: Európai Unió Leonardo da Vinci Programja Támogató: Európai Unió Leonardo da Vinci Programja Támogatás teljes összege:16.843.515 Ft. Támogatás teljes összege:16.843.515 Ft. Projekt célja: A legalább 2 éve munka nélkül élő emberek segítése abban, hogy visszatérhessenek a munkaerő – piacra, ennek érdekében a kognitív behaviorizmus módszerével tréningprogramok kidolgozása. Projekt célja: A legalább 2 éve munka nélkül élő emberek segítése abban, hogy visszatérhessenek a munkaerő – piacra, ennek érdekében a kognitív behaviorizmus módszerével tréningprogramok kidolgozása.

4 Projekt célcsoportja Projekt célcsoportja közvetlen: olyan emberek, akik mentális egészségkárosodással élnek, tartósan munkanélküliek, traumás agysérülést szenvedtek, büntetett előéletűek. közvetlen: olyan emberek, akik mentális egészségkárosodással élnek, tartósan munkanélküliek, traumás agysérülést szenvedtek, büntetett előéletűek. A célcsoportra jellemző, hogy a munkaerőpiacon vagy a képzések területén elhelyezkedési, kiválasztási problémáik vannak. A célcsoportra jellemző, hogy a munkaerőpiacon vagy a képzések területén elhelyezkedési, kiválasztási problémáik vannak. közvetett: a közvetlen célcsoportot segítő szakemberek, munkaasszisztensek,munkatanácsadók, pszichológusok. közvetett: a közvetlen célcsoportot segítő szakemberek, munkaasszisztensek,munkatanácsadók, pszichológusok. A program kipróbálási szakaszában a három partner országban (Olaszországban, Írországban, Magyarországon) 120 fő vesz részt. A program kipróbálási szakaszában a három partner országban (Olaszországban, Írországban, Magyarországon) 120 fő vesz részt.

5 Megvalósítás időtartama: 2004.10.01-2007.03.31 30 hónap Megvalósítás időtartama: 2004.10.01-2007.03.31 30 hónap Főpályázó: National Learning Network (NLN) Írország legnagyobb non-profit képzési szervezete, amely a Rehab Group részeként működik. Az NLN ügyfeleinek többsége valamilyen fogyatékossággal él (agysérült, tanulási nehézségekkel küzdő, mentális egészségi problémával élő vagy mozgássérült). A „képzők képzését” és ügyfelei közül a mentális problémákkal élők számára CBT személyi készségfejlesztő programjának kipróbálását készíti el és próbálja ki. Főpályázó: National Learning Network (NLN) Írország legnagyobb non-profit képzési szervezete, amely a Rehab Group részeként működik. Az NLN ügyfeleinek többsége valamilyen fogyatékossággal él (agysérült, tanulási nehézségekkel küzdő, mentális egészségi problémával élő vagy mozgássérült). A „képzők képzését” és ügyfelei közül a mentális problémákkal élők számára CBT személyi készségfejlesztő programjának kipróbálását készíti el és próbálja ki. A szervezetnek jelentős szerepe van a kiértékelésben is, ezenkívül a projekt eredményeinek elterjesztésében és az értékelő szemináriumok szervezésében. A szervezetnek jelentős szerepe van a kiértékelésben is, ezenkívül a projekt eredményeinek elterjesztésében és az értékelő szemináriumok szervezésében.

6 Konzorciumi Partnerek Konzorciumi Partnerek 1. Gondolkodási és Viselkedési Terápia Intézet (ICBT) ír szakmai érdekvédelmi szervezet, amely a Gondolkodási és Viselkedés terápia fellendítése mellette kötelezte el magát. Szerepe a projektben: a partnereknek segítséget nyújt abban, hogy munkájuk során a CBT-t hasznosítani tudják a gondolkodási, érzelmi és viselkedési nehézségekkel élő egyének és csoportok érdekében. A kipróbálási szakaszban: szupervíziót biztosítanak az ügyfelekkel dolgozó szakemberek részére. A kiértékelés szakaszban: biztosítják a megfelelő CBT szakértelmet, annak érdekében, hogy a gondolkodás- viselkedés terápia alkalmazása megfelelő legyen és a képzések eredményeit is vizsgálják. 1. Gondolkodási és Viselkedési Terápia Intézet (ICBT) ír szakmai érdekvédelmi szervezet, amely a Gondolkodási és Viselkedés terápia fellendítése mellette kötelezte el magát. Szerepe a projektben: a partnereknek segítséget nyújt abban, hogy munkájuk során a CBT-t hasznosítani tudják a gondolkodási, érzelmi és viselkedési nehézségekkel élő egyének és csoportok érdekében. A kipróbálási szakaszban: szupervíziót biztosítanak az ügyfelekkel dolgozó szakemberek részére. A kiértékelés szakaszban: biztosítják a megfelelő CBT szakértelmet, annak érdekében, hogy a gondolkodás- viselkedés terápia alkalmazása megfelelő legyen és a képzések eredményeit is vizsgálják.

7 Konzorciumi Partnerek Konzorciumi Partnerek 2. Magyarország - Regionális Szociális Forrásközpont Kht.: A fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára széles választékban kínál szakmai és foglalkoztatási támogatási programokat. Projektben vállalt szerepe: olyan képzési program kidolgozása, amely a kognitív viselkedésterápia módszerét használja fel képzők képzési programjában és a tartós munkanélküliek munka-erőpiaci re-integrációja segítése érdekében. A szervezetnek további szerepe: a project eredményeinek elterjesztésében és bemutatásában. 2. Magyarország - Regionális Szociális Forrásközpont Kht.: A fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára széles választékban kínál szakmai és foglalkoztatási támogatási programokat. Projektben vállalt szerepe: olyan képzési program kidolgozása, amely a kognitív viselkedésterápia módszerét használja fel képzők képzési programjában és a tartós munkanélküliek munka-erőpiaci re-integrációja segítése érdekében. A szervezetnek további szerepe: a project eredményeinek elterjesztésében és bemutatásában.

8 Konzorciumi Partnerek Konzorciumi Partnerek 3. Olaszország – Istituto Opera Don Calabria (IODC): szakmai képzési programok széles választékát kínálja fogyatékos emberek számára. Projektben vállalt szerepe: a kognitív viselkedésterápiára épülő program tervezése és kipróbálása tanulási nehézséggel rendelkező, mozgássérült és nem veleszületett fogyatékossággal élő ügyfelekkel. Kidolgoznak és használnak egy szakember képző programot az ügyfelekkel dolgozó szakemberek számára. A szervezetnek további szerepe: a project kiértékelése és terjesztése. 3. Olaszország – Istituto Opera Don Calabria (IODC): szakmai képzési programok széles választékát kínálja fogyatékos emberek számára. Projektben vállalt szerepe: a kognitív viselkedésterápiára épülő program tervezése és kipróbálása tanulási nehézséggel rendelkező, mozgássérült és nem veleszületett fogyatékossággal élő ügyfelekkel. Kidolgoznak és használnak egy szakember képző programot az ügyfelekkel dolgozó szakemberek számára. A szervezetnek további szerepe: a project kiértékelése és terjesztése.

9 Magyarországi partnerek Magyarországi partnerek Vas Megyei Munkaügyi Központ Vas Megyei Munkaügyi Központ Változó Világért Alapítvány Rehabilitációs Információs Centruma Változó Világért Alapítvány Rehabilitációs Információs Centruma Projekt bemutatása Projekt bemutatása A projekt egy innovatív, kognitív behaviorista (továbbiakban: CB) személyi készségekre épülő programot valósít meg, tesztel, értékel és elterjeszt. A projekt egy innovatív, kognitív behaviorista (továbbiakban: CB) személyi készségekre épülő programot valósít meg, tesztel, értékel és elterjeszt. Cél: a gondolkodás és viselkedésbeli nehézségek felkutatása, amelyek a célcsoport tagjait korlátozzák a munka, illetve képzés kiválasztásában. Cél továbbá a célcsoport számára személyiség - és készségfejlesztő program valamint a „képzők képzése”programjának kidolgozása. Cél: a gondolkodás és viselkedésbeli nehézségek felkutatása, amelyek a célcsoport tagjait korlátozzák a munka, illetve képzés kiválasztásában. Cél továbbá a célcsoport számára személyiség - és készségfejlesztő program valamint a „képzők képzése”programjának kidolgozása.

10 A projekt magyarországi megvalósítói A projekt magyarországi megvalósítói Projektmenedzser: Projektmenedzser: Szabó Beáta Szabó Beáta Külső szakértők: Külső szakértők: Kardos Bernadett: szakmai team vezető, pszichológus Kardos Bernadett: szakmai team vezető, pszichológus Pszichológusok: Pszichológusok: Babinszkiné Romházi Júlia: pszichológus Babinszkiné Romházi Júlia: pszichológus Czilinger Éva: pszichológus Czilinger Éva: pszichológus Gelle Mária humán szervező Gelle Mária humán szervező

11 A projekt tartalma, tevékenységei (6) A projekt tartalma, tevékenységei (6) 1. Szükségletanalízis elkészítése (1-6 hónap): 1. Szükségletanalízis elkészítése (1-6 hónap): A szükségletanalízis elkészítéséhez 25 ügyfelet vontunk be. A szükségletanalízis elkészítésekor egy magyarországi kontroll csoporthoz is viszonyítottuk a tréning célcsoportjának gondolkodási sajátosságait. A szükségletanalízis elkészítéséhez 25 ügyfelet vontunk be. A szükségletanalízis elkészítésekor egy magyarországi kontroll csoporthoz is viszonyítottuk a tréning célcsoportjának gondolkodási sajátosságait. A lekérdezett kérdőívek (GABS és saját kérdőív) feldolgozását, értékelését a vezető pszichológus és szociológus végezte el, a munkaasszisztensek közreműködésével. A lekérdezett kérdőívek (GABS és saját kérdőív) feldolgozását, értékelését a vezető pszichológus és szociológus végezte el, a munkaasszisztensek közreműködésével.

12 2. Programkidolgozás (7-12 hónap) 2. Programkidolgozás (7-12 hónap) A tematika és kézikönyvek kidolgozása: A tematika és kézikönyvek kidolgozása: 2005. május 16-tól 2005. szeptember 30-ig szakértők bevonásával elkészült a képzők és az ügyfelek képzésének tematikája, illetve ezek alapján a két kézikönyv. A két tematika és a kézikönyvek a szükségletfelmérés eredményeire épültek. 2005. május 16-tól 2005. szeptember 30-ig szakértők bevonásával elkészült a képzők és az ügyfelek képzésének tematikája, illetve ezek alapján a két kézikönyv. A két tematika és a kézikönyvek a szükségletfelmérés eredményeire épültek.

13 A tematika és kézikönyvek kidolgozásában, teamunkában közreműködtek: A tematika és kézikönyvek kidolgozásában, teamunkában közreműködtek: Kardos Bernadett – szakmai team vezető – pszichológus Kardos Bernadett – szakmai team vezető – pszichológus Feladata a projektben: a tréningprogramok és kézikönyvek kidolgozása, összeállítása, a többiek szakértemét és segítségét felhasználva. Feladata a projektben: a tréningprogramok és kézikönyvek kidolgozása, összeállítása, a többiek szakértemét és segítségét felhasználva. Babinszkyné Romházi Júlia – pszichológus Babinszkyné Romházi Júlia – pszichológus Feladata a projektben: a többi kollega által elkészített anyagok lektorálása, kiegészítése. Feladata a projektben: a többi kollega által elkészített anyagok lektorálása, kiegészítése. Gelle Mária – humán szervező Gelle Mária – humán szervező Feladata a projektben: az anyagok munkaerő-piaci részének kidolgozásában való részvétel. Feladata a projektben: az anyagok munkaerő-piaci részének kidolgozásában való részvétel. Czillinger Éva – pszichológus Czillinger Éva – pszichológus Feladata a projektben: a személyiségfejlesztés, asszertivitás és a kommunikáció témákban szakmai segítség nyújtása. Feladata a projektben: a személyiségfejlesztés, asszertivitás és a kommunikáció témákban szakmai segítség nyújtása. A szakmai munkát a szakmai team vezető pszichológusa irányította. A szakmai munkát a szakmai team vezető pszichológusa irányította.

14 3. Képzések lebonyolítása (13-24 hónap) 3. Képzések lebonyolítása (13-24 hónap) A tematikák és kézikönyvek alapján 2005. decemberében indult a „képzők képzése”, illetve 2006. áprilisban az ügyfelek tréningje. A tematikák és kézikönyvek alapján 2005. decemberében indult a „képzők képzése”, illetve 2006. áprilisban az ügyfelek tréningje. Képzők képzése - 2006. január 11 - április 5. Képzők képzése - 2006. január 11 - április 5. Két nagy egységben valósult meg (elméleti felkészülés és tréning). Két nagy egységben valósult meg (elméleti felkészülés és tréning). Cél: Szakmai továbbképzés szervezése, mely felkészíti a szakembereket a kognitív viselkedésterápiás módszerrel tartandó csoportfoglalkozások vezetésére. Cél: Szakmai továbbképzés szervezése, mely felkészíti a szakembereket a kognitív viselkedésterápiás módszerrel tartandó csoportfoglalkozások vezetésére.

15 A project további fázisai A project további fázisai 4. Minőség irányítás – monitoring és értékelés (7-28 hónap) 4. Minőség irányítás – monitoring és értékelés (7-28 hónap) 5. Disszemináció - folyamatos (1-30 hónap) 5. Disszemináció - folyamatos (1-30 hónap) 6. Projektmenedzsment – folyamatos (1-30 hónap) 6. Projektmenedzsment – folyamatos (1-30 hónap)

16 A képzések közül elsőként a trénerképzésre került sor, mely előkészítette a munkanélküliek számára tartandó csoport foglalkozásokat. A képzés az RSZFK Kht. szervezésében valósult meg. A képzések közül elsőként a trénerképzésre került sor, mely előkészítette a munkanélküliek számára tartandó csoport foglalkozásokat. A képzés az RSZFK Kht. szervezésében valósult meg. Résztvevők (munkaasszisztensek): Résztvevők (munkaasszisztensek): Farkasné Késmárky Judit Farkasné Késmárky Judit Lakner Tamásné Lakner Tamásné László Hedvig László Hedvig Valickó Éva Valickó Éva Zsigovits Katalin Zsigovits Katalin Babos Gábor Babos Gábor Trendl Edina gyógypedagógus Trendl Edina gyógypedagógus Francsics Beáta információs tanácsadó Francsics Beáta információs tanácsadó Valamennyi résztvevő diplomával rendelkezik. Valamennyi résztvevő diplomával rendelkezik.

17 Az ügyfelek tréningje Az ügyfelek tréningje ( 2006.április 25 - június 6.) ( 2006.április 25 - június 6.) A képzésbe való bekerülés feltételei A képzésbe való bekerülés feltételei A Leonardo projekt magyarországi célcsoportja: A Leonardo projekt magyarországi célcsoportja: 40 év feletti, 40 év feletti, tartósan, legalább két éve, munkanélküli 30 ügyfél. tartósan, legalább két éve, munkanélküli 30 ügyfél.

18 A tréning moduljai, időkerete és célja A tréning moduljai, időkerete és célja Csapatépítés (5 óra) Célja: Ismerkedés, csoportkohézió erősítése, a képzésbe való beilleszkedés támogatása. Csapatépítés (5 óra) Célja: Ismerkedés, csoportkohézió erősítése, a képzésbe való beilleszkedés támogatása. Személyiségfejlesztő modul: önismeret, készségfejlesztés (25 óra) Célja: tudatosság, magabiztosság növelése, képességek fejlesztése. Személyiségfejlesztő modul: önismeret, készségfejlesztés (25 óra) Célja: tudatosság, magabiztosság növelése, képességek fejlesztése. Munkaerő-piaci modul (25 óra) Célja: racionális munkaerő-piaci – képzési, illetve elhelyezkedési/karrier – célok, alternatívák megfogalmazása. Munkaerő-piaci modul (25 óra) Célja: racionális munkaerő-piaci – képzési, illetve elhelyezkedési/karrier – célok, alternatívák megfogalmazása. Továbblépés – egyéni akciótervek megfogalmazása, kidolgozása (10 óra) Célja: a munkaerő-piacra visszavezető lépések meghatározása Továbblépés – egyéni akciótervek megfogalmazása, kidolgozása (10 óra) Célja: a munkaerő-piacra visszavezető lépések meghatározása

19 A tréning időtartama A tréning időtartama 13 nap 13 nap 65 óra (5 óra/nap) 65 óra (5 óra/nap) 30 főből 26 ügyfél sikeresen befejezte a képzést. 30 főből 26 ügyfél sikeresen befejezte a képzést. Kísérő szolgáltatások Kísérő szolgáltatások A képzőknek szereptanácsadás heti 2 órában (2x45 perc), 6 alkalommal A képzőknek szereptanácsadás heti 2 órában (2x45 perc), 6 alkalommal Tevékenység dokumentálása Tevékenység dokumentálása Nyilvánosság biztosítása - a program során a disszemináció folyamatos Nyilvánosság biztosítása - a program során a disszemináció folyamatos

20 A projekt eddigi eredményei A projekt eddigi eredményei Szükségletanalízis Szükségletanalízis Képzők képzésének tréninganyaga és kézikönyve Képzők képzésének tréninganyaga és kézikönyve Ügyfelek képzésének tréninganyaga és kézikönyve Ügyfelek képzésének tréninganyaga és kézikönyve A képzők képzésének és az ügyfelek képzésének sikeres lebonyolítása A képzők képzésének és az ügyfelek képzésének sikeres lebonyolítása A projekt háromnyelvű honlapja, melynek frissítése folyamatos www.workinmind.org A projekt háromnyelvű honlapja, melynek frissítése folyamatos www.workinmind.orgwww.workinmind.org

21 Köszönöm a figyelmet! Köszönöm a figyelmet! Szabó Beáta Szabó Beáta Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely - 9700 Ady tér 5. Szombathely - 9700 Ady tér 5. e-mail: bea.szabo@rszfk.hu e-mail: bea.szabo@rszfk.hubea.szabo@rszfk.hu weboldal: www.rszfk.hu weboldal: www.rszfk.huwww.rszfk.hu


Letölteni ppt "„Gondoljunk a jövőre!” – szakmai nap Előadó: Szabó Beáta Projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely - 9700 Ady tér 5. Szombathely,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések