Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz 1834. január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz 1834. január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bakó Mónika 11.a

2 Életrajz 1834. január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja halála ellenére anyja úgy döntött, hogy tovább kell taníttatni a tehetséges fiút fizikai-kémiai értekezésével magisztericímet szerzett 1856-ban végzett a Szentpétervári Egyetemen magántanári állás

3 Németországi tanulmányúton járt 1864-től az általános kémia professzora lett Szentpéterváron, s 1865-ben szerezte meg doktorátusát ugyanitt. Kémia alapelvei 1869-ben megjelenik leghíresebb műve, a Kémia alapelvei. 1863-ban, feleségül vette Feozva Lescsevát. Két gyermekük született, de aztán különváltak.

4 Művészetet tanuló diáklányt ismert meg. A lány szülei ellenezték a házasságot, és Rómába küldték Annát. Mengyelejev utána ment, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem lesz az övé, akkor beleugrik a tengerbe. Végül összeházasodtak és a „sikeresebb nász” után négy gyermekük született. Az orosz vegyész 1907-ben hunyt el.

5 Periódusos rendszere A kémia alapelvei. 1869-ben megjelenik leghíresebb műve, A kémia alapelvei. periódusos rendszer (kémiai elemeket foglalta egységes táblázatba) táblázata nem tartalmazta a nemesgázokat vízszintes sorokat periódusnak, az oszlopokat csoportoknak nevezik, a függőleges oszlopok száma nyolc, amelyek hasonló tulajdonságú elemeket tartalmaznak

6 A rendszer logikája alapján meg merte változtatni az egyes elemek sorrendjét, s az akkor ismert 63 elem mellett üres helyeket is hagyott. Sőt megjósolta az oda illő új elemek létét és tulajdonságait is, amihez nem kevés tudományos bátorságra volt szükség. A rendszer helyessége 1875-ben bizonyosodott be, amikor felfedezték a Mengyelejev által eka- aluminiumnak nevezett anyagot, a galliumot, amely fizikai tulajdonságaival pontosan beleillett az üresen hagyott rubrikába, majd néhány év múlva a germániumot és szkandiumot.

7

8 Így ír róla: „Ha az elemeket függőleges oszlopokban rendezzük el növekvő atomsúly szerint úgy, hogy a vízszintes sorok analóg elemeket tartalmazzanak ismét csak növekvő atomsúlyuknak megfelelően, olyan elrendezést kapunk, amelyből több általános következtetést vonhatunk le.”

9 Feltalált egy füst nélküli lőport. Mengyelejev a fizikai kémia terén is végzett korszakalkotó kísérleteket. kritikus hőmérséklet Vizsgálatai közül kiemelkedik a kritikus hőmérséklet létezésének megállapítása.

10 Források: http://www.ng.hu/Civilizacio/2004/01/170_eve_szuletett_Mengyelejev https://www.google.hu/search?q=Feozva+Lescseva&biw=1024&bih=431 &source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiHvMaRmtnMAhXBW hoKHWJzAp4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=kritikus+h%C5%91m%C3%A 9rs%C3%A9klet&imgrc=_


Letölteni ppt "Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz 1834. január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések