Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával"— Előadás másolata:

1 Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
BISEL Szakkör Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával

2 A BISEL Története 1978-ban a Belga Közegészségi Minisztérium elindított egy programot az ország minden vízfolyásának biológiai vízminőségének felmérésére. Úgy vélték, hogy a biológiai vízminőség ismerete várhatóan jobb betekintést nyujt a folyók és a patakok öntisztulási folyamataiban, és ez az ismeret segíthetné a döntéshozókat a szennyvíztisztító telepek és felszíni víztározók helyeinek kiválasztásában. A felszíni vizek szennyezettségének bioindikátorok alkalmazásával történő vizsgálata már több mint egy évszázaddal ezelőtt kezdődött azzal a felismeréssel, hogy a szennyezett vízben található élőlények különböznek a tiszta vízben élőktől.

3 A Biotikus Index Használata
Alapelv: A makrogerinctelenek a vízminőség „bioindikátoriként” szolgálnak Minél érzékenyebb egy előlény, annál tisztább vízben tud csak életben maradni Minél tisztább a víz, annál több féle élőlény található benne. Módszer: Mintavétel: minnél több féle élőlényt próbáljunk begyüjteni a vízből Feldolgozás: azonosítsuk és számoljuk meg az élőlényeket. Értékelés: csoportosítsuk az élőlényeket érzékenységük alapján és osztályozzuk a vízminőséget

4 A Biotikus Index Kiszámítása
A biotikus index meghatározása az alábbi táblázat alapján történik, amely két nagyobb függőleges egységet tartalmaz: egyet az előfordult taxonok érzékenysége egyet pedig a mennyisége részére. A vízszintes beosztás a megfigyelt indikátorcsoportnak felel meg, egytől hétig sorba rendezve a csökkenő környezeti igényeknek, ill. a szennyezettséggel szenbeni tűrőképesség növekedésének megfelelően. A sor és az oszlop metszéspontja adja a biotikus indexet az adott mintavételi helyre vonatkozóan. Azt a sort választjuk ki, amely a legjobban utal a legérzékenyebb indikátorcsoportok jelenlétére az adott mintában. A biotikus index 0-10 közötti értékű lehet.

5 Szabványos BISEL Táblázat
Értékelés: Minél magasabb az index, annál tisztább a víz. Szinékkel megjelenítve kék a legtisztább és vörös a legszennyezettebb

6 Az Iskolai Szakkör

7 Mintagyüjtés

8 Bőröndös Vízvizsgálat

9 Értékelés

10 Mintaválogatás

11 Taxonok Elkülönítése

12 Jegyzőkönyv 1. Pontos Kitöltés 2. A biotikus index megállapítása 3
Jegyzőkönyv 1. Pontos Kitöltés 2.A biotikus index megállapítása 3.A víz kémiai vizsgálatának értékelése

13 Eredmények Saját eredményeink:
Iskolánkban 8 éve kezdődött a mérés az Éger-völgyi patak valamint a Pécsi-víz minőségét ellenőrizve. A kémia vízvizsgálattal információt kapunk friss szennyeződésről, elsősorban szervesanyag terhelésről.

14 A Biotikus Index Értékei:


Letölteni ppt "Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések