Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ambrus Attila J.: Két napilap kultúra rovatának összehasonlító tartalomelemző vizsgálata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ambrus Attila J.: Két napilap kultúra rovatának összehasonlító tartalomelemző vizsgálata."— Előadás másolata:

1 Ambrus Attila J.: Két napilap kultúra rovatának összehasonlító tartalomelemző vizsgálata

2 Bevezetés Vizsgált napilap: Magyar Nemzet és Népszabadság Vizsgált időszak: 2008. október 17-31. Vizsgálati módszer: - kvantitatív (pontos mennyiségi mérés, statisztikai módszerrel elemezhető) - kvalitatív (jellemzők leírása, árnyaltabb, de nem számszerűsíthető és mérhető) Jellemzők: - ünnepnap és vasárnap nem jelennek meg; - interneten is jelen vannak; - internetes kereshető archívumuk is van. Népszabadság rovatok: Belföld, Külföld, Gazdaság, Kultúra, Vélemény, Sport, Tud/Tech, Noller, Mozaik. Magyar Nemzet: Belföld, Vélemény, Nézőpont, Külföld, Tőzsde, Gazdaság, Kultúra, Krónika, Sport, Melléklet, Látó-tér.

3 A vizsgálódás menete (1) Mindkét periodika adott lapoldalait lefénymásoltam. Ezt követően az internetes archívumban rákerestem minden egyes cikkre. Egy Excel táblát hoztam létre, melynek celláiba felvettem –az újság nevét; –a megjelenés dátumát; –a hétre eső napot is jelöltem; –a cikk megjelenésének oldalszámát; –a rovatot, melyben megjelent az írás; –a szerzőt; –a cikk címét; –a cikkhez tartozó kép meglétét is feljegyeztem

4 A vizsgálódás menete (2) Általam választott szempontokat is feljegyeztem: - ország (magyarországi vagy külföldi hírről szól-e a cikk), - esemény (a cikk tartalma szerinti vizsgálat), - személy (a cikk megnevez-e személyt, konkrét személyről szól-e), - politika (a cikk politikai tartalommal bíró vagy sem), - aktualitás (a cikk naprakész aktuális hírt közöl-e), - bemutatás (a cikk tartalmában bemutat-e egy eseményt, kommentál-e hírt), - kritika (a cikk bővebb kritikát közöl-e tartalmában) - jeleztem az oldalon előforduló reklámok számát is. Az egyesével kigyűjtött adatokból összehasonlító diagramokat készítettem, melyeknek segítségével könnyebben összevethetőek a két laptípus kulturális rovatának jellemzői.

5 Népszabadság kontra Magyar Nemzet: - kezelhetőbb, - archívuma gyorsabban kereshető, pontosabb találatokkal, - kevesebb reklám, felhasználóbarátabb felület, - hasznosan tölt ki a képfelületet, - a hírek szellősebbek, nagyobb képillusztrációval, Hiányosságok mindkét napilapnál: - a cikkek papír-megjelenési bibliográfiai adatai hiányosak, - a papír-megjelenés illusztrációi hiányoznak a neten, - nincs PDF letöltési lehetőség (pl. az archívumban) Az újságok internetes megjelenítése

6 Magyar Nemzet: - sok apró cikk/hír (143 db) Népszabadság:- kevesebb, de nagyobb lélegzetvételű írások, - képekkel sokkal gazdagabban illusztrált - 1/3-al kevesebb cikkre több szerző (98 db) Összes cikk 241db. A cikkek eloszlása szerint

7 Mindkét médium esetében nagy hangsúllyal szerepeltek a film, az irodalom, a zene és a színház témájú közlések. Meglepő módon a televíziós és a rádiós közlések igen alacsony szintet ütöttek meg. (Ennek oka lehet, hogy a lapok az igényesebb célközönség felé közvetítenek ismertetőket.) A cikkek témája szerinti eloszlás

8 Vezető szerepet kaptak a különböző kulturális eseményekről való beszámolások, bemutatások, illetve a személyekhez köthető híradások és aktualitások. A Netes hírek nincsenek jelen, hiszen az a laptól függetlenül is elérhető. A cikkek tartalma szerinti eloszlás

9 A Magyar Nemzet cikkeinek szerzői szerinti eloszlása

10 A Népszabadság cikkeinek szerzői szerinti eloszlása

11 A Magyar Nemzet cikkeinek rovatok szerinti eloszlása Mindkét napilapnál a „tartalmi győztesek” domináltak, azaz a filmes, a könyves és a színházi rovatok. Mindkét esetben a vizsgált időintervallumban sok az 1-2 cikkes rovat. A Magyar Nemzetnél a rövid filmajánlós „Filmcsík”, és a „Röviden” rovat teszi ki a megjelent írások nagy részét.

12 A Népszabadság cikkeinek rovatok szerinti eloszlása Az internetes megjelenésnél a Magyar Nemzet sok esetben jelölte a cikk rovat-tagolását, de a Népszabadság elenyésző esetben jelölte meg, hogy a cikk mely alrovatba sorolható, az esetek többségében csak a „kultúra” főrovat címet jelezték.

13 A közölt cikkek a hét napjai szerinti eloszlása A kultúra rovat a hétközepi erősödés (kedd/szerda) mellett, a hétvégét megelőző napon (pénteken) mutatott még kimagasló dominanciát. Ennek oka valószínűleg a vásárlási szokásokban keresendő, mivel a „fogyasztók”, hét végén jobban ráérnek az olvasásra, illetve az újságok által bemutatott, hírként beharangozott kulturális programok látogatására.

14 Reklámok A rovatban megjelenő reklámok mérete és mennyisége. Mindkét napilapnál jellemző volt a figyelemfelkeltő reklámok közlése. A Magyar Nemzetnél a reklámboxok általában kis méretűek voltak, míg a Népszabadságnál nem ritkán negyedhasábos hirdetések is előfordultak.

15 A vizsgált cikkek politikai tartalma Mindkét napilap politikai jellegű periodika: - A Magyar Nemzet a konzervatív jobb oldali olvasókat célozza meg. - A Népszabadság a baloldali érzelmű vásárlókat szólítja meg. A vizsgált időszakra eső 56’-os eseményekkel összefüggésbe hozható írások nem voltak a rovatban A kultúrát egyik lap sem „keverte” számottevően a politikával. Elenyésző politikai tartalmú cikk jelent meg, illetve a megjelentek is inkább csak híradás jellegűek voltak az ünnephez kötődő aktuális eseményekről, kiállításokról.

16


Letölteni ppt "Ambrus Attila J.: Két napilap kultúra rovatának összehasonlító tartalomelemző vizsgálata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések