Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,"— Előadás másolata:

1 Nemesgázok

2 feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium, hidrogén, foszfor, neon, xenon, arany, ezüst, szén, kén, antimon,hélium, radon, tellur, kalcium, kripton 2.Nevezd meg a halmazokat és írj 2 mondatot, ami jellemző a halmaz elemeire.

3 Fémek Fe Al Au CaAg Nemfémek ArOH PNe XeC SHe RnKr Félfémek GeSbTe

4 1.Válogasd ki a nemesgázokat! 2.Melyik főcsoportban találhatók? 3.Hány vegyértékelektronjuk van a külső héjon? 4.Írd le az első négy nemesgáz elektronszerkezetét!

5 HéliumHe2 v.e. 22 NeonNe8 v.e.2,810 ArgonAr8 v.e2,8,818 KriptonKr8 v.e2,8,18,836 XenonXe8 v.e2,8,18,18,854 RadonRn8 v.e2,8,18,32,18,886 VIII. főcsoport, stabil elektronszerkezet, (nemesgázszerkezet) legalacsonyabb energiaszint atomokból állnak, nem lépnek kémiai kapcsolatba.

6 Fizikai tulajdonságuk: Szintelen, szagtalan gázok, hőt rosszul, elektromosságot nem vezetik Kémiai tulajdonságuk: Közömbösek, semmivel nem lépnek reakcióba. Előfordulásuk: A levegő 1%-ban, és földgázban. Felhasználásuk: Izzólámpák (védőgáz), reklámcsövek (színesfény kibocsátás) töltésére, használják.

7 Hogyan világít a neoncső? Nagy elektromos feszültség hatására vezetővé válnak. Elektronokkal ütközve „gerjesztődnek”.

8 Feladatok Tk: 35-36. Egész mondattal válaszolj! 1.Melyik a világegyetem második legelterjedtebb eleme? 2.Hogyan és hol keletkezik a földön kívül? 3.Mi a léghajók és lufik töltőanyaga? Miért? 4.Milyen gázkeveréket használnak a búvárok és miért?

9 5.Hegesztésnél melyik gázt használják? 6.Mi volt Bródy Imre találmánya? 7.Hol fordul elő a radon? Jó, vagy ártalmas a hatása? Gyűjtő munka: Bródy Imre


Letölteni ppt "Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések