Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gémes Katalin. A fülakupunktúra története 1. A fülakupunktúra története 2500 évvel ezelőtti időre nyúlik vissza, amikor a nyugati Han-dinasztia Mawangdui.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gémes Katalin. A fülakupunktúra története 1. A fülakupunktúra története 2500 évvel ezelőtti időre nyúlik vissza, amikor a nyugati Han-dinasztia Mawangdui."— Előadás másolata:

1 Gémes Katalin

2 A fülakupunktúra története 1. A fülakupunktúra története 2500 évvel ezelőtti időre nyúlik vissza, amikor a nyugati Han-dinasztia Mawangdui sírhelyén a selyemre írt orvosi feliratok fül diagnózist és kezelést említenek meg. 2. A Sárga Császár Belső Könyve több fejezetben említi a meridiánok és a fül kapcsolatát. (Ling Shu (Égi templom) kötetében a Meridiánok című fejezetben szerepel, hogy a 6 yang meridián a fülben oszlik el.) 3. Assisi Szt. Ferenc (1181-1226) szem- panaszát fülcimpája égetésével és átlyukasztásával próbálták kezelni. 4. A híres középkori festő, Hieronymus Boss „Gyönyörök kertje” című festményén ábrázol fülkagylókat, amelyek lándzsával át vannak döfve, illetve egy ördögöt, amely fülön lévő pontokra mutat.

3 A fülakupuktúra története 2. 5. 1637. Zacutus Lusitanus portugál orvos ischialgiát kezelt a fül égetésével (kauterizációjával). 6. 1717-ben Valsalva egy tanulmányában (De aura humana- Tractatus, 11.-12.o.) leírja, hogy egy fül- zóna égetésével erőteljes fogfájás csillapítását tudta elérni. 7. Kb. 1800-as évektől szerepel a népi gyógyászatban (pl. „Azt tartják ma is: ha a sírásók koporsószöget találnak, azt el kell tenni, mert különös varázsereje van. Csak meg kell simogatni vele a beteg fülét, s az máris meggyógyul. (Jankó 1892: 191).) 8 Ignaz Colla olasz professzor megfigyelte, hogy miután egy méh megcsípte az Anthelix bizonyos pontját, nem tudott többet járni. 9. 1850. Dr. Rülker Cincinatti-ben a Helix égetésével sikeresen kezelte az ischialgiát. 10. 100 évvel később, 1950-ben lyoni orvosok sikeresen gyógyították szintén az ischialgiát a fül égetésével. 11. A fülakupunktúra európai „születése” Paul Nogier francia neurológus nevéhez fűződik. A lyoni orvosok sikerén felbuzdulva elkezdte hatékonyan kezelni az ischialgiát az Anthelix felső részének égetésével.

4 Az akupunktúra története 3. 1957-ben publikálja Paul Nogier a francia fültérképet egy német szaklapban. 1969-ben jelenik meg német nyelven Paul Nogier fülakupunktúrás tankönyve (Lehrbuch der Auriculotherapie). Ettől az időszaktól kezdve erőteljes gyorsasággal terjedt a fülakupunktúra alkalmazása, a fül, mint mikrorendszer megismerése Európában.

5 A NADA (National Acupuncture Detoxification Assosiation ) protokoll kialakulása 1973.Dr. H. L. Wen hongkongi idegsebész beszámol arról, hogy a tüdőműtét utáni érzéstelenítéskor használt fülön lévő tüdő pont elektromos ingerlése után ópiumfüggő betegeinek drogéhsége csökkent. 1974-től dr. Michael Smith amerikai pszichiáter elkezdte kutatni az akupunktúra drog- és alkoholfüggésre vonatkozó hatását, a New York-i Lincoln kórház leginkább elszegényedett dél- bronxi detoxikáló részlegén. Itt 20 év alatt több mint 500.000 akupunktúrás kezelést végeztek, amíg kialakult a végleges terápiás séma, a ma is használt, mindkét fülbe szúrt akupunktúrás detoxikáló (akudetox) protokoll.

6 A NADA fülakupunktúra elterjedése Magyarországon 1985-ben Dr. Michael Smith Magyarországra utazott, és a nagyfai börtön jellegű alkoholelvonó intézetben 2 óra alatt megtanította a NADA fülakupunktúrás technika (akudetox kezelés) alkalmazását az ott jelen lévő akupunktúrás munkacsoportnak, és ezzel elkezdődött a NADA fülakupunktúrás kezelések végzése Magyarországon.

7 A NADA fülakupunktúra elterjedése Magyarországon A pozitív magyar tapasztalatok hatására Dr. Michael Smith Amerikában börtön- programot hozott létre, azaz fogvatartottak agresszióját, szorongását, elvonási tüneteit csökkentette sikeresen fülakupunktúrás detoxikáló kezelés alkalmazásával. Később a Soros Alapítvány támogatásával maradhatott fenn ez a karitatív tevékenység. 1992. december 16-i ülésén az Alkohológiai- Addiktológiai Szakmai Kollégium a szenvedélybetegségek akupunktúrás kezelését elfogadta és a társadalombiztosítási költségfedezetre méltónak találta.

8 A NADA fülakupunktúra elterjedése Magyarországon 1993-ban hazánkban tartották a 2. EuroNADA konferenciát. 1998. A Magyar Tudományos Akadémia az akupunktúrát tudományosan megalapozott gyógymódnak tekinti. A népjóléti miniszter 11/1997. (V.28.) NM rendeletének 4. számú melléklete szabályozza a természetgyógyászati tevékenységek- így a fülakupunktúrás addiktológus szak- szakmai-, és vizsgakövetelményeit. Fülakupunktúrás addiktológus szakmai vizsgát 1998-tól lehet tenni az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben (ETI, 2. számú melléklet).

9 A NADA fülakupunktúra elterjedése Magyarországon 1998- 2006-ig az Egészségügyi Szakdolgozók Országos Alapnyilvántartása szerint összesen 672 fő végzett fülakupunktúrás addiktológusként. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Működési Nyilvántartása szerint egyre több hivatalosan működő fülakupunktúrás addiktológus dolgozik országszerte.

10 A fülakupunktúra előnyei  gyorsan hat  könnyen kivitelezhető  nem igényel költséges eszközöket  egyszerre sok emberen végezhető, így tudományos vizsgálatok elvégzésére alkalmas  ambuláns kezelésként alkalmazható így költségkímélő lehet az egészségügyben  nonverbális, nem igényel mély kitárulkozást  1.lépésben alkalmazható „katasztrófa medicina”

11 A fül anatómiája, beidegzése Fülkagyló: külső hallójáratot körülvevő, ellipszis alakú, rugalmas, bőrrel borított porclemez, melyhez alul a porcmentes, zsírszövettel kitöltött fülcimpa csatlakozik. Beidegzése: nervus vagus nervus trigeminus nervus facialis egyéb gerincvelői idegek Vérellátása gazdag: halántékartéria külső fejverőér hátsó auricularis verőér ágai Gazdag a nyirokér hálózata is.

12 A NADA protokoll fülakupunktúrás pontjai Shen men Lélekkapu Szimpatikus pont Vese pont Máj pont Tüdő pont

13 Testrészek kivetülése a fülön

14 A fülakupunktúra hatásai A kezelés csoportos formában zajlik, így a csoportban résztvevők pozitív tapasztalatai a többi résztvevőt erősítik a gyógyulásban. A kezelés során mély nyugalom, relaxált állapot jelentkezik Növekszik a bizalom a kezelő személyben illetve a kliens önbecsülése, problémamegoldó képessége és hite saját egészségének és életének sikeres irányításában.

15 A fülakupunktúra hatásai  A fülbe szúrt akupunktúrás tű hőelemként viselkedve elektromos töltésáramlást indít el a szervezetben  Változást okoz az EEG-ben, galván bőrválaszban, légzésfrekvenciában, vérkeringésben  Serkenti a neurotranszmitterek termelődését (B-endorfin, Met-enkefalin, Dopamin…)  Opioid peptidek termelődését fokozva immunrendszert erősítő hatású  Középagyi dopaminerg jutalmazó pályára hat

16 Holisztikus hatás A NADA fülakupunktúra egyszerre hat  Fizikai (pontok jótékony hatásai)  Érzelmi (negatív érzelmek: félelem,harag, szomorúság csökkentése, örömérzet fokozása)  Energetikai síkon (Yin energia növelésével a relatív Yang többlet, üres tűz állapotának megszüntetése)  A szervezet öngyógyító folyamatait erősíti.  Nyugtat, de/és ÉBERRÉ TESZ a problémák megoldására

17 A kezelés eredményes lehet alkohol- és drogfüggőség dohányzás játékszenvedély alvászavar, depresszió, nyugtalanság agresszió, félelem, szomorúság, pánik, lelki fájdalmak, sérülések allergia, asztma, immungyengeség,fájdalmak a pontok indikációi szerint diszharmonia oldása a családi kapcsolatokban Méregtelenítés PREVENCIÓ!!

18 A kezelés ellenjavallatia Abszolút kontraindikáció: Súlyos vegetatív idegrendszeri zavar, pace- maker, hepatitis B, C, bőrelváltozások: anyajegy, kiütés, pattanás, seb, haemofilia (vérzékenység), HIV fertőzés, bármilyen egyéb fertőző betegség, ami a csoport tagjainak a megfertőzését eredményezheti, a fülkagyló fagyása vagy gyulladása, ill. a fülkagyló deformitása, ami miatt a zónák nem felismerhetőek. Ha a kliens nem járul hozzá a kezeléshez, ha nincs tű nálunk. Relatív kontraindikáció: Terhesség (számukra nagyon hatékony a kezelés, csak a szimpatikus mesterpont megszúrása tilos, mert befolyásolhatja a kismedence izomzatának állapotát ), fém allergia (nagyon ritkán okoz panaszt a tűszúrás), súlyos ittas állapot, kiszámíthatatlan viselkedés.

19 Kezelési protokoll Egy kezelés időtartama fél- háromnegyed óra. Kezelési protokoll: 2 hétig heti 5 alkalom 2 hétig heti 3 alkalom 2 hétig heti 2 alkalom, Majd két hét, egy hónapos szünet után újra kezdhető a kezeléssorozat.

20 Elérhetőségek Gémes Katalin T: 06-70-621-28-47 katalin1001@gmail.com


Letölteni ppt "Gémes Katalin. A fülakupunktúra története 1. A fülakupunktúra története 2500 évvel ezelőtti időre nyúlik vissza, amikor a nyugati Han-dinasztia Mawangdui."

Hasonló előadás


Google Hirdetések