Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NÉMET BOXER Készítette:Huszár David 5.b. TÖRTÉNETE A boxer távoli őseit nehéz lenne meghatározni. Annyi mindenesetre bizonyosnak látszik, hogy az ókori.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NÉMET BOXER Készítette:Huszár David 5.b. TÖRTÉNETE A boxer távoli őseit nehéz lenne meghatározni. Annyi mindenesetre bizonyosnak látszik, hogy az ókori."— Előadás másolata:

1 NÉMET BOXER Készítette:Huszár David 5.b

2 TÖRTÉNETE A boxer távoli őseit nehéz lenne meghatározni. Annyi mindenesetre bizonyosnak látszik, hogy az ókori szelindekek, molosszerekleszármazottja, melyek az ázsiai hódító seregekkel érkeztek Európába. Nagyon valószínű, hogy az egész dog család őse a tibeti dog volt. Erről a hatalmas kutyáról már a kínai irodalom is megemlékezik. A tibeti dog a tibeti fennsíkról elterjedt Nepálban és Indiában, szórványosan Kínában is. Nagy Sándor indiai hadjáratakor például dogszerű kutyákat vitt magával ajándékba - így jött létre a híres molosszus-tenyészet. Ezeket a kutyákat később a rómaiak is átvették, és a római telepesek időszámításunk kezdetekor molosszus kutyákat hoztak át az Alpokon Közép- és Nyugat-Európa országaiba. Fellelhető a dogok őse az ókori Görögország és Itália művészi alkotásain, amelyek félreismerhetetlenül az egykori molosszust, a régi és modern dogok közötti átmenetet ábrázolják. Egy érme az i. e. 3. századból (Epirus tartományból) buldogszerű fejet ábrázol. Ezeket a nagy, széles pofájú kutyákat látjuk viszont Angliában, és ezek tekinthetők a masztiffok ősalakjainak. Belőlük született meg - persze jóval később, valamikor a középkorban a bullenbeisser (bikacsipkedő), a bärenbeisser (medveharapó) és a baupacker (disznófogó). Az egykori harci kutyákból - mint nevükből is kiderül - vadászebek, mészáros szelindekek lettek, jóllehet nevük különbözősége ellenére tulajdonképpen egy és ugyanazon típusról van szó.

3 KÜLLEME A BOXER EGY KÖZÉPTERMETŰ, RÖVIDSZŐRŰ, KOMPAKT KUTYA, RÖVID KVADRATIKUS TESTFELÉPÍTÉSSEL ÉS ERŐS CSONTOKKAL. AZ IZOMZAT SZÁRAZ, KIFEJLETT ÉS A RÖVID SZŐR ALÓL PLASZTIKUSAN ELŐTŰNIK. A MOZGÁSA ÉLÉNK, ERŐT ÉS NEMESSÉGET SUGÁROZ. A BOXER NEM TŰNHET SEM OTROMBÁNAK VAGY NEHÉZKESNEK, SEM PEDIG TÚL GYENGÉNEK VAGY FINOMNAK. A TEST EGY NÉGYZETBE FOGLALHATÓ (KVADRATIKUS). A SZÉLES ÉS IZMOS MELLKAS KÖNYÖKMAGASSÁGIG LEÉR, ÉS A MARMAGASSÁG FELÉT TESZI KI. AZ ORRHOSSZ ÉS A FEJHOSSZ ARÁNYA 1:2. AZ POFA ÉS A FEJ TÉRFOGATA SZINTÉN 1:2 ARÁNYLIK EGYMÁSHOZ. A BOXER FEJE MEGHATÁROZZA AZ EGÉSZ KUTYA MEGJELENÉSÉT. NEM LEHET SEM TÚL KÖNNYŰ, SEM TÚL NEHÉZ, HARMONIKUSAN KELL ILLESZKEDNI A TEST TÖBBI TÁJÉKÁHOZ. A FANG KIFEJEZETT KELL, HOGY LEGYEN, ÁM NEM LEHET TÚL NAGY, RÁNCOS. SZÍNÉBEN PEDIG LÁTHATÓAN EL KELL, HOGY TÉRJEN A FEJ TÖBBI RÉSZÉTŐL. [2]

4 JELLEME HA PÁR SZÓVAL KELLENE MEGFOGALMAZNI, AZT MONDHATNÁNK, "GYENGÉD GLADIÁTOR". EZ A KETTŐSSÉG TÉNYLEG URALJA A BOXER JELLEMÉT. HA LEHET, AKKOR LUSTA, A KANAPÉN HEVERÉSZIK ÉS ÉLVEZI A SIMOGATÁST, DE AMINT "KOMOLYRA FORDUL A HELYZET", FELÁLL ÉS MEGMUTATJA A SZIGORÚ ÉS RETTENTHETETLEN ARCÁT. AKÁRMENNYIRE SZERETI IS A BOXER A KÉNYEZTETÉST, VALÓJÁBAN EGY MUNKAKUTYA, AKINEK SZÜKSÉGE VAN A NAPI MOZGÁSRA, ÉS EGY ERŐS ÉS KÖVETKEZETES GAZDÁRA, AKI MINDIG MEGMONDJA, HOL A HELYE A KUTYÁNAK A RANGSORBAN. MERTHOGY A BOXER MINDENHOL KERESI A KISKAPUT ÉS A LEHETŐSÉGET A CSIBÉSZSÉGRE. EZ EGY SAJÁTOS BÁJT IS AD A BOXERNEK, DE UGYANAKKOR NEM SZABAD HAGYNI, HOGY A CSALÁD FEJÉRE NŐJÖN. EZ KÜLÖNÖSEN A KANOKRA IGAZ, A SZUKÁK VALAMENNYIRE SIMULÉKONYABBAK.

5 EGÉSZSÉGI GONDJAI MINT MINDEN NAGY TESTŰ RÖVID ORRÚ KUTYÁT, A BOXERT IS FOKOZOTTAN FENYEGETIK A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI MEGBETEGEDÉSEK, ÉS A RÁK KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI. EZEK AZONBAN (SAJNOS VAGY SZERENCSÉRE) LEGINKÁBB AZ IDŐS KUTYÁKNÁL ALAKULNAK KI, AKIK ELŐBB ELPUSZTULNAK VÉGELGYENGÜLÉSBEN, MINTSEMHOGY A BETEGSÉG VÉGEZNE VELÜK. IGAZÁN VESZÉLYES RÁJUK NÉZVE AGYOMORCSAVARODÁS. EZT ONNAN LEHET LEGKÖNNYEBBEN ÉSZREVENNI, HOGY A KUTYA LEVERT, A HASA PEDIG HORDÓSZERŰEN MEG VAN DUZZADVA. AZONNAL ÁLLATORVOSHOZ KELL VINNI, CSAK MŰTÉTI ÚTON GYÓGYÍTHATÓ, AZONBAN ÚGY VISZONYLAG EREDMÉNYESEN. A RÁK IGEN GYAKORI. SOKSZOR JÖNNEK KI SZEMÖLCSÖK A BOXER BŐRÉN, KINTI TARTÁSNÁL NÁTHÁS IS LEHET, EZEK AZONBAN NEM VESZÉLYESEK.A CSÍPŐÍZÜLETI DISZPLÁZIA NEM KIFEJEZETTEN GYAKORI ENNÉL A FAJTÁNÁL. TERMÉSZETESEN - MINT MINDEN FAJTÁT - A BOXERT IS FENYEGETI A LYME-KÓR, KÖLYÖKKORBAN APARVO-VÍRUS ÉS A SZOPORNYICA. MINDEZEK ELLENÉRE A BOXER AZ EGYIK LEGEGÉSZSÉGESEBBNEK MONDHATÓ BULLDOG TÍPUSÚ FAJTA. ÉLETTARTAMA 8-10 ÉV, DE NEM RITKA A 13 VAGY 15 ÉVES BOXER SEM.

6 ROKON FAJTÁK ANGOL MASZTIFF ARGENTIN DOG BORDEAUX-I DOG BOSTON TERRIER BULLMASZTIFF BULLTERRIER FRANCIA BULLDOG NÉMET DOG ROTTWEILER

7 KÖLYÖK BOXER IDŐS KÖLYÖK BOXER IDŐS


Letölteni ppt "NÉMET BOXER Készítette:Huszár David 5.b. TÖRTÉNETE A boxer távoli őseit nehéz lenne meghatározni. Annyi mindenesetre bizonyosnak látszik, hogy az ókori."

Hasonló előadás


Google Hirdetések