Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Franciaország gasztronómiája

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Franciaország gasztronómiája"— Előadás másolata:

1 Franciaország gasztronómiája
Készítette: Szombat Réka IFO II. nappali

2 Franciaország Franciaország az ínyencek hazája Kellemes hangulat
Finom borok és sajtok Előkelő, kiváltság Etikett

3 A francia konyha általános jellemzői
Kalóriaszegény Reggelire Tejeskávé, kakaó, péksütemények (croissant) Vaj, dzsem, méz Húsételek körettel, mártással, zöldségekkel Desszert „A közös vacsora a francia család elidegeníthetetlen joga” Vacsorára könnyű ételek, DE több fogásos (legalább 4) Leves ritka Sajtfélék, gyümölcsök Ital illeszkedése  általában könnyű vörösbor

4 Specialitások, különlegességek
Osztriga, csiga, töltött szárnyasok általában ünnepnapokon Rengeteg zöldség, gyümölcs Vaj, olivaolaj Kevésbé fűszeres Friss zöld fűszerek (kakükkfű, bazsalikom, tárkony, stb.) Fahéj, szerecsendió, sáfrány, gyömbér, sok bors Curry, chiligyarmatok Marhahús, ürü, bárány, szárnyasok, vadhús, sertés egyáltalán nem „Cuisine Régionale - Tájkonyha

5 Borvidékek Beaujolais Bordeaux Burgundia Champagne Loire-völgy
Rhone völgye

6 A francia borok Bor kiválasztása fogásnak megfelelően
Levesekhez könnyű vörösbor Hidegtálakhoz egyszerű asztali vörösbor Könnyű húsokhoz könnyű, nehezebb húsokhoz testesebb vörösbor

7 Borok tárolása Vörös borok 18 °C-on illik tárolni Hűteni nem szabad
Fehér borok 8-10 °C-ra lehűteni

8 Francia sajtok Kb. 300 féle Alaptípusok változatai Rugalmas-e?
Nem szabad hűtőbe tennielveszi az ízét Fadobozban, hűvös helyen Fogyasztás előtt 1-2 órával szobahőmérséklet

9 A sajtok csoportosítása
Friss sajtok Gyors fogyasztás Többféle sajtból Krémsajtok Pl: Gurnay frais, Gervais, Suisse, Colur á la créme

10 A sajtok csoportosítása
Lágy sajtok 1. Penész bevonatú Érlelés: tejsavbaktériumokban, penészek és a sajt érlelőbaktériumok Pl: Camembert (Marie Hazel, Camembert községben) 2. Mosott kérgű sajtok Pl: Munster – római kömény

11 A sajtok csoportosítása
Préselt sajtok Régi módszer – utóhevítéssel Új módszer – utóhevítés nélkül Pl.: Guada, Edam

12 A sajtok csoportosítása
Penészes tésztájú sajtok Kék sajtok Zöldfoltos Kék ecsetpenész (Penicillum glaucum) Pl.: Bleu d’Auvergne, Goronzola

13 A sajtok csoportosítása
Kemény sajtok Hevített és préselt Pl.: Comté, Emmenthal Beaufort

14 A sajtok csoportosítása
Ömlesztett sajtok Svájcban kezdték készíteni Külsőleg hibás kemény sajtok, és nem tartós lágy sajtok Megtisztítják, szétvágják, szétmorzsolják egyneművé teszik Ömlesztő anyaggal ömlesztő edénybe Ólomlemezbe, alumíniumlemezbe csomagolják  megakadályozzák a penészesedést

15 A francia borok és sajtok
Fő szabály: az ízek kihangsúlyozása és harmóniája A bor a sajtok ideális kísérője A sajt ízleléséhez bort használnak Szent Uguzon Társaság (Uguzon a sajt védőszentje; Svájc) ceremóniáját a Borkóstolók Lovagrendjeinek tagjaival együtt tartják

16 A francia borok és sajtok
A régi rómaiak reggelije kenyérből, sajtból és egy korty borból állt Anthelme Brillat-Savarin (neves francia gasztronómus) szerint a sajt az „ivósok süteménye” kellő párosítással megteremthető a sajtok és a borok harmóniája

17 Sajtok és borok harmóniája
Mozzarella vagy a gervais, a könnyű, savanyú fehér borok illenek, például a rizlingek. Lágy sajtokhoz - amilyen a még fiatal edami vagy a gouda - könnyű vörösbort vagy Zweigeltet ajánlanak Aromatikus sajtokhoz sört ajánlatos inni. Borból a kékfrankos, sőt a furmint Lágy sajtokhoz - camemberthez, brie-hez vagy a birka- és kecskesajtokhoz - könnyű vörösbor dukál Kemény és félkemény sajtokhoz - ementáli vagy parmezán - ugyancsak vörösborokat kínálnak

18 Összefoglalás Korszerű táplálkozáskultúra A bor szerepe az étkezésben
Megelőzi, kíséri, kiegészíti és lezárja az étkezést A sajt szintén a záró fogások között szerepel A franciák különös gondot fordítanak az ízek harmóniájára A vendéglátó helyek segítik a választást Turistaként érdemes felkészülni!

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Franciaország gasztronómiája"

Hasonló előadás


Google Hirdetések