Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit tehetünk tavaszi fáradtság ellen?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit tehetünk tavaszi fáradtság ellen?"— Előadás másolata:

1 Mit tehetünk tavaszi fáradtság ellen?

2 A napfény hatása szervezetünkre
Javítja a vérkeringést Salaktalanít Enyhítheti a magas vérnyomást és csökkenti a magas koleszterinszintet

3 Napfény hatására D-vitamin termelődik szervezetünkben, amely nem csak a csontokat erősíti, de segíti az immunrendszer egészséges működését is, javítja a kedélyállapotunkat, segít a rák megelőzésében

4 A testmozgás áldásai Javítja a szív és érrendszer egészségét
Erősíti a szívizmot Javítja a keringést Növeli a vér térfogatát Tisztítja a vért Enyhíti a magas vérnyomást

5 Túrázás “A testmozgás a leghatékonyabb orvosság
Nagyon fontos, hogy töltsünk sok időt a szabad ég alatt. Túrázás “A testmozgás a leghatékonyabb orvosság (Régi mondás

6 Kertészkedés

7 A tél folyamán a szervezetünk vitaminraktárai megcsappantak, tehát jó feltölteni azokat. A friss növények ezek forrásai, és ha tudjuk is, hogy egyre kevesebb mikroelemet tartalmaznak, akkor is hasznosak számunkra.

8 Tiszta víz Rendszeres folyadékpótlás (napi mennyiség: 8-10x 2,5 dl víz) Hiánya fejfájást, emésztési, keringési zavarokat, a sejtek korai öregedését, méreganyagok felhalmozódását, immunrendszer gyengülését, memória-zavarokat okozhat

9 Az első tavaszi zöldségek
A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Állítólag amikor téli álmukból fölébrednek, biztos manccsal ezért a hagymalevélért nyúlnak először, hogy kissé föltuningolják legyöngült szervezetüket. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye.

10 Táplálkozási és gyógynövényszakértők egyaránt állítják, hogy hatóanyagai jóval erősebben csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, mint a fokhagyma; és ölik a vírust, a baktériumot, javítják a szív- és érrendszert, a gyomor működését, az emésztést, gátolják a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.

11 A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk
A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük. Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást. A csalántea hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések, még a tumort is ideértve, a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései, gyomorgörcsök és -fekélyek, bélfekélyek és tüdő-megbetegedések ellen javasolt.

12 Vírusos megbetegedésektől és baktériumos fertőzésektől ugyancsak hatásosan véd.
Vérképző tulajdonsága vérszegénység és más súlyos vérmegbetegedés esetén is hatékony segítséget biztosít. Ellenállóbbá tesz bennünket, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, segít köszvényes és reumatikus panaszok esetén is. Segítséget nyújt a csalán érszűkület esetén is.

13 A gyermekláncfű különböző hatóanyagai a máj és a vesék működését szabályozzák, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkalmas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani. Két kiemelkedő tulajdonságával tűnik ki a gyógynövények közül: segít epebántalmak és májbetegségek gyógyításában.

14 A gyermekláncfű májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe termelődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyulladás. A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulajdonítják. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését . - Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.

15 Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirok-csomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható. A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával . EI fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

16 Tavaszi salátához való vadnövények:
cickafark salátaboglárka tyúkhúr

17 Csalán-medvehagyma főzelék: Egy-egy nagy csokor csalánt és medvehagymát megmosunk majd kb 5 percig főzzük, 1 db főtt burgonyával és levével, kevés sóval, egy kanál olajjal összeturmixoljuk. Dió-fasírttal, zabpehely-fasírttal, vagy egyéb feltéttel is fogyaszthatjuk.

18 Csalán-medvehagyma fasírt: Egy-egy nagy csokor csalánt és medvehagymát kissé megfőzzük, majd összevágjuk. Egy hagymát megpárolunk, hozzáadjuk az összevágott zöldeket, két szelet áztatott kenyeret, 4-5 kanál zabpelyhet, bio-ételízesítőt (vegamix, vegantéria), esetleg 2-3 kanál darált diót, vagy szezámmagot, fűszerként borsikafüvet, majorannát. Alaposan összedolgozzuk, pogácsákat formázunk belőle, és olajozott tepsiben sütőben megsütjük. (nem kell nagyon sütni, 5-10 perc után fordítsuk meg.)

19 Tavaszi saláta: alapanyag lehet medvehagyma, gyermekláncfű levél, salátaboglárka, tyúkhúr, összenyomkodott csalán, tehetünk bele cickafark levelet, százszorszép-virágot is. Vágjuk össze a zöldeket, és citromlé, egy kanál oliva-olaj, kevés méz és só keverékével öntsük le.

20 Bolygónk legmagasabb tápanyag tartalommal rendelkező növényeit, gyümölcseit nevezzük szuper ételnek. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb létfontosságú tápanyagokat, melyeket ilyen koncentrációban máshol nem találhatunk meg. Nagyon fontos továbbá, hogy fogyasztásukkal nem tesszük ki a szervezetünket mellék hatásoknak hiszen a szuper ételek szinte egyáltalán nem tartalmaznak káros anyagokat.

21 1. Hüvelyesek: bab, zöldbab, borsó, sárgaborsó
1.Hüvelyesek: bab, zöldbab, borsó, sárgaborsó. Kedvező hatással vannak a koleszterin- és cukorszintre, a magas vérnyomásra és elősegítik a fogyást. 2.Színes bogyósok: fekete áfonya, kékszőlő, málna, eper, szeder, ribizli és meggy. Sok antioxidánst tartalmaznak, egészségesen tartják a bőrt és hatásosak a szív- és érrendszeri illetve a rákos megbetegedések megelőzésében. 3.Brokkoli: plusz kelbimbó, káposzta, karalábé, karfiol és kínai kel. Kíváló vasforrások és rengeteg rákellenes anyagot tartalmaznak. 4. Zab: plusz búzacsíra, lenmag, barna rizs, árpa, köles, rozs, tönköly. Rosttartalmuk magas, kalóriatartalmuk viszont alacsony. Tartalmaznak többek között növényi fehérjét, káliumot, magnéziumot, cinket, szelént és stabilizálják a vércukrot, pozitív hatással vannak a koleszterinre. 5. Csírák és csíralevelek – alfalfa (lucernacsíra), retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, repcecsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, repcecsíra, vörösherecsíra, búzacsíra

22 6. Citrusfélék: Narancs, citrom, grépfruit, mandarin
6. Citrusfélék: Narancs, citrom, grépfruit, mandarin. Rengeteg C-vitamin van bennük, jót tesznek a szívnek, fogyasztásukkal megelőzhető a rák és a cukorbetegségek kialakulása. 7.Spenót: plusz kelkáposzta, saláta, fodros- és kínai kel. Rengeteg pozitív hatásuk van, köszönhetően a magas lutein, zeaxantin, béta-karotin, C-, B- és E-vitamin, Q10 valamint ásványi anyag tartalmuknak. 8. Paradicsom: Nélkülözhetetlen a szabadgyökök elleni védekezésben. Ráadásul a paradicsom feldolgozott formában is ugyanúgy tartalmazza a fontos tápanyagokat. 9.Dió: plusz mandula, mogyoró, pisztácia, szezámmag, kesudió, napraforgómag. Tartalmaznak omega-3-zsírsavat, magnéziumot, rostokat, káliumot és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. 10. Gyökér-zöldségek – cékla, sárgarépa, zeller. Élettani hatások: magas az antioxidáns, bétakarotin tartalmuk, erősítik az immunrendszert

23 Tisztító, méregtelenítő hatású élelmiszerek: 
hüvelyesek, hagyma, uborka, paprika (zöld, sárga, piros), karalábé, sárgarépa, káposztafélék,retek, saláta, zellergumó, fehérrépa, Gabonafélék Méregtelenítés alatt következő gabonaféléket alkalmazzuk búza termékek helyett: Zabpehely, zabkorpa, köles, barnarizs liszt, hajdina liszt, tönkölybúza liszt, árpa liszt, szója liszt, kukorica liszt, polenta (kukorica dara), a felsorolt lisztekből készült szárított tészták Egyéb méregtelenítő ételek, alapanyagok  Fűszernövények  – petrezselyem, koriander, bazsalikom, kakukkfű, kapor, rozmaring, medvehagyma, snidling, majoránna, oregáno, zsálya Diók, mogyorók, magok -  tökmag, napraforgómag, lenmag, kendermag, dió, mogyoró, földimogyoró, brazil dió, pisztácia, mandula, kesudió, Édesítők  – méz, fruktóz (gyümölcscukor), juharszirup

24 Fogyasszunk gabonapelyheket; adjunk hozzá diót, szárított vagy friss gyümölcsöt és mézet, hogy még finomabb legyen az íze. Fontos, hogy tápláló ételekkel kezdjük a napot.  . Főzzünk polentát (puliszkát) vízben, adjunk hozzá banánt, mazsolát, almát. Édesítéshez mézet használjunk. Banán helyett tehetünk bele epret, körtét, narancsot . Kezdjük a napot lédús gyümölcssalátával: egy tálba daraboljunk bele különféle gyümölcsöket, majd adjunk hozzá néhány csepp citromlevet. A gyümölcssaláta rengeteg energiát ad. 2. Ebédhez vagy vacsorához: Együnk zöldséglevest vagy ragut, egy nagy tál salátát olíva olajjal és citromlével , vagy zöldséges rizottót (barnarizsből a legjobb). A brokkoli, a karfiol, a fokhagyma, a fehér- és sárgarépa, a spenót, a cukkini és az uborka, valamint a paradicsom legyen minél gyakrabban a méregtelenítő étrend része, akár főzve, akár nyersen, mivel kiváló a méregtelenítő hatásuk, hiszen egytől-egyik antioxidánsok.


Letölteni ppt "Mit tehetünk tavaszi fáradtság ellen?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések