Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készitette: Szücs Tamás X.B.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készitette: Szücs Tamás X.B."— Előadás másolata:

1 Készitette: Szücs Tamás X.B.
Személyiségtípusok Készitette: Szücs Tamás X.B.

2 Sokszínűség Az ember több kategóriába is tartozhat.
Van ami meghatározza személyiségünket, de egyértelműen nem lehet senkit sem csak egyetlen kategóriába besorolni.

3 A személyiség definíciója
A személyiség külső hatásokra kialakult belső feltételeknek és öröklött adottságoknak, lehetőségeknek az egyénen belül kialakult olyan egyedi, egyszeri, megismételhetetlen integrációja, amely meghatározza a viszonyulást, alkalmazkodást a környezethez. A személyiség tehát öröklött és szerzett, az egyén élete során kialakult tulajdonságok, vonások sajátos szerveződése, egysége.

4 A Hippokratesz-Gallenosz féle vérmérsékleti típusok: Szangvinikus, Kolerikus, Melankólikus, Flegmatikus Temperamentumunk éppúgy velünk született, mint genetikai adottságunk. Személyiségtípusunk hatással van emberi kapcsolatainkra, gondolkodásmódunkra, érzelmi életünkre. A különböző típusok megismerése lehetőséget ad az eltérő karakterek megértésére, ember- és önismeretünk elmélyítésére, adottságaink alakítására.

5 A négy temperamentumtípus, amely két-két ellentétpárt alkot, a következő:
Ellentétek Szangvinikus (jelentése = bizakodó) 2. Kolerikus (jelentése = lobbanékony) Ellentétek Melankolikus (jelentése = szomorú) 4. Flegmatikus (jelentése = közönyös)

6 Az Eysenck-féle személyiségmodell
KIEGYENSÚLYOZATLAN szeszélyes érzékeny szorongó nyugtalan merev agresszív józan izgulékony pesszimista változékony tartózkodó impulzív nem szociábilis optimista INTROVERTÁLT EXTRAVERTÁLT passzív szociábilis gondos kifelé nyitott tapintatos beszédes békés készséges fegyelmezett könnyed megbízható élénk kiegyensúlyozott gondtalan nyugodt vezetőképes STABIL melankolikus kolerikus flegmatikus szangvinikus

7 Az életben az egyik legfontosabb dolog megérteni azt, hogy kik vagyunk, megtanulni kifejezni magunkat és kommunikálni másokkal. Alapvetően négyféle személyiségtípus létezik, mindegyiknek megvannak az erősségei és gyengeségei A személyiségeket két csoportba sorolhatjuk. Extrovertált tipus (kifelé forduló): a szangvinikus és a kolerikus. Ők az energiájukat kifelé hasznosítják azáltal, hogy tevékenységekre vagy emberekre fektetik a hangsúlyt. Az a céljuk, hogy megváltoztassák a világot. Introvertált tipus (befelé forduló): a melankolikus és a flegmatikus. Ez a kettő az energiát befelé hasznosítja, gondolkodásra, elmélkedésre. Az extrovertáltakkal szemben az a céljuk, hogy megértsék a világot.

8 Én ... a kiprobált tesztek szerint, a Flegmatikus személyiségtipushoz tartozom.

9 A „Flegmatikus” alkat A „flegmatikus” szó jelentése:
A görög phlegma – testnedv – szóból ered. A phlegmát nedvesen hűvösnek tartották, és úgy vélték, hogy a lustaság előidézője. Következésképpen a flegmatikus megjelölést a lassú, hűvös temperamentumra alkalmazták

10 A flegmatikus alkat jellemzői
Ha a szangvinikus az örvendező, a melankolikus a szenvedő, a kolerikus a tevékeny – akkor a flegmatikus a nyugodt és a kiegyensúlyozott. Ő pillanatnyi helyzetét és magát az életet kiegyensúlyozottsággal szemléli, ellentétben a többi típussal. Fölényes magatartás: természete minden körülmények közt megőrzi belső egyensúlyát. A mindenkori hűvös és derűs szemlélő. Sztoikus nyugalom jellemzi. Nem érik meglepetések, mint a szangvinikust, nem rázza meg a lét sebzettsége, mint a melankolikust, nem ingerlik a problémák, mint a kolerikust. Még csak az ideáljai sem zavarják. Addig barkácsol rajtuk, míg kényelmessé nem válnak. Az ellenségeskedések nem sebzik meg felettébb. „Az ember legyen elégedett a sorsával” – mondja nyugodtan és józanul

11 Nagyon nehéz motiválni, vagy valamilyen cselekvésre indítani.
A flegmatikus ember nyugodt, higgadt és gyakran látszik érzelem nélkülinek. Nagyon nehéz motiválni, vagy valamilyen cselekvésre indítani. Szeret olyan dolgokat csinálni, amik nem vesznek túl sok energiát igénybe, pl. olvasás, tv nézés, keresztrejtvényfejtés, stb. Pozitívak és nyugodtak a legmelegebb helyzetekben is. Passzívan szociálisak, mert sokkal jobban szeretik az embereket figyelni, mint aktívan részt venni egy beszélgetésben. A munkahelyen az együttműködésükről híresek.

12 A flegmatikus típus Megjelenése, tekintete, beszéde jellegtelen.
Mozgása lomha. Érzelmei lassan fejlődnek ki. Egykedvű, nyugodt. Nehezen felingerelhető.

13 Foglalkozásuk és mondásaik
FLEGMATIKUS személyiségtipusuak között találunk: szupermaratoni futókat, sakkmestereket, golfozókat, csillagászokat, számítógépes zseniket, irodalmárokat, jogászprofesszorokat, híres gyűjtőket diplomatákat bankárokat tanárokat technikusokat stb. “Don’t worry, be happy!

14 „Lassan járj, tovább élsz!”
Jelmondata: „Lassan járj, tovább élsz!”

15 Kedvenc szavajárása „hát..., talán..., nem is tudom..., nekem mindegy…”

16 A Flegmatikus Így látja a szangvinikust :Élvezet figyelni, de
nincs felelősség érzete. Így látja a kolerikust: Túl keményen hajtja az embereket. Mindig többet akar tőlem, mint amennyit akarok adni. Így látja a melankolikust: Érzékeny és tehetséges, de túlzásba viszi azt, hogy minden tökéletes legyen. Így látja a flegmatikust: Egy rokonlélek, ugyanazokon a dolgokon nevetünk, de rákényszerít arra, hogy döntéseket hozzak.

17 Erősségek A flegmatikusok diplomatikus emberek;
stresszhelyzetekben jó és kívánatos a jelenlétük. Könnyedek és rokonszenvesek. Sok fajta emberrel jól kijönnek. Kompetensek, folytonosak és ezen túl tehetségesek adminisztratív feladatokban. Csendesek, nyugodtak, lazák és kiegyensúlyozottak. Együttérzők, kedvesek és jók a közbenjárásban és béketartásban. Nyomás alatt jól teljesítenek. Beszélgetés közben figyelnek a másikra. Szeretik a legegyszerűbb, legkönnyebb megoldásokat megtalálni. Jó emberismerők és általában sok barátjuk van. Türelmesek és elfogadóak. Nagyon száraz a humoruk és könnyű velük lenni. Természetesek és szemérmesek.

18 „népszerűek” mert szelídek, nyugodtak,
türelmesek és nagyon jó hallgatók. Kedvelik az emberek, mert kiönthetik neki a szívüket, mindig meghallgatja őket. Ez egy nagyon fontos kommunikációs „technika”, egy fontos tulajdonság amit mindenkinek el kéne sajátítani, hogy odafigyelünk másokra, meghallgatjuk őket. (az emberek szeretik ha elmesélhetik a bajaikat, „szerepelhetnek” valakinek, a flegmatikusaktól ezt mindig megkapják)

19 A békés flegmatikus a munkában
békésen megoldja a nézeteltéréseket, alapjába véve kerüli is a másokkal való konfliktusokat. Szorgalmas, elvégzi a kioszott munkát. Jól viseli a nyomást, a sok feladatot, ugyanakkor mindig megtalálja a kiskapukat, hogyan lehet könnyebben elvégezni az adott feladatot. Érdeklődését viszonylag kevés dolog kelti fel, ám ezekkel elmélyülten foglalkozik.

20 Gyengeségek Sokszor nincs motivációjuk, lusták és fásultak.
Nehezen döntenek és hajlamosak az önzésre. Mivel jellemző rájuk a hanyagság, elképzelhető, hogy nemtörődőmnek, hidegnek tűnnek és úgy érezzük, hogy nem vagyunk nekik szimpatikusak. Időnként lehet, hogy túl sokat nézik a tévét és inkább a szemlélői, mintsem résztvevői az élet dolgainak. Kerülik a konfrontálást és van amikor a békesség érdekében olyan kompromisszumokat kötnek, amiket igazából nem tudnak hosszú távon vállalni. Passzívan lázadók, kizárják azt, ami nem tetszik. Lehetnek lehangolóak, félősek és határozatlanok. Kerülik a felelősségeket és túl visszafogottak.

21 Önigazolóak és nem szeretnek célokat kitűzni maguknak
Önigazolóak és nem szeretnek célokat kitűzni maguknak. Utálják, ha rá vannak valamire kényszerítve. Ellenzik a változást és semlegesek mások terveivel szemben. Szeretnek másokat bírálni, cikizni és éles nyelvűek is lehetnek. Nehezen lehet őket megismerni, mert nem sebezhetők, elrejtik érzelmeiket és kerülik a nehéz helyzeteket. Mindig a legsimább, legkevésbé energiaigényes utat választják

22 Mindig fáradtnak látszik, és magától nem igazán kezd bele a munkába.
„Ej rá érünk arra még” típus… Ha nem noszogatják és nem mondják meg neki mit csináljon, akkor marad egy helyben.

23 Ez a személyiségtípus hűséges, de elkötelezettsége
néha csupán felszínes. Előfordul, hogy a flegmatikust elsősorban a megszokás motiválja egy kapcsolatban. A problémákat békés egykedvűséggel kezeli: „Úgy még sosem volt, hogy ne lett volna valahogy”. Amikor azonban „betelt a pohár”, akkor vagy némán lelép, vagy „hirtelen felindulásból” elkövet valamit . Meg van elégedve a saját életével, nincsenek nagy vágyai. Akár egészen apró dolgoknak tud is örülni, bár ezt nehezen mutatja ki . A családtagjai jól teszik, ha nagyon fülelnek: nála egy csendes „elmegy”, vagy „nem is olyan rossz ez a pulcsi” jelentése: „ezt szeretném Karácsonyra „

24 Jó tanács: Kezdd el irányítani a saját életedet és aktivizáld magad !
Egy kicsit lelkesedni kell ! Csinálj valami újat ! Fejezzd ki érzelmeidet,kommunikálj !


Letölteni ppt "Készitette: Szücs Tamás X.B."

Hasonló előadás


Google Hirdetések