Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vérmérsékletem képekben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vérmérsékletem képekben"— Előadás másolata:

1 Vérmérsékletem képekben
A flegmatikus vérmérséklet

2 A flegmatikus alkat A "flegmatikus" szó a görög phlegma "testnedv" szóból ered. A phlegmát nedvesen hűvösnek tartották, és úgy vélték, hogy a lustaság előidézője A flegmatikus megjelölést a lassú, hűvös temperamentumra alkalmazták A flegmatikus a nyugodt és a kiegyensúlyozott

3 A flegmatikus érzelmei
Kiegyensúlyozott, nem enged a szélsőséges érzelmeknek. Nem nyilvánul meg sokat, de ha valami munkát adnak neki elvégzi csöndben, és precízen. Nem árad belőle a pozitív hozzáállás, de a negatív dolgok sem kedvetlenítik el. Nagy vonalakban ilyen a flegmatikus személyiség. Belőle is jó vezető lehet, mert szorgalmas és egy kis segítséggel (mert igazából magától nem hajt sikerre, nem akar szerepelni, inkább a csendes, na meg nagyon lassú típus, aki meghúzódik a háttérben)  könnyen a csúcsra juthat, már csak azért is mert könnyen kijön az emberekkel. Ez az egyik legnagyobb erőssége. Nem szerez haragosokat útközben, nem csinál ellenséget másokból a nyomulásával (mint ahogy például egy kolerikus személyiség) és nem nyom el másokat a szereplés vággyal, ahogy egy szangvinikus tenné. Ezért is jó vezető, és szeretnek az emberek alatta dolgozni mivel nem noszogatja és erőlteti rá a gondolatait az alkalmazottaira, hagyja őket dolgozni a kedvük szerint. Ezt az emberek becsülik és szorgosan dolgoznak alatta.

4 Tehát az egyik legnagyobb erőssége a flegmatikusnak, hogy nagyszerűen kijön az emberekkel, a vitás feleket is könnyen kiengeszteli mivel nagyon türelmes, meghallgat másokat és időt ad mindenkinek aki kér tőle. Mondhatni nagyon jó diplomata. Szelíd és elegáns stílusa van általában, kellemes társalgó, kellemes hallgató. Míg másoknak tanulni kell a kommunikáció fortélyait, technikákat, addig egy flegmatikusnak ez egy természetes adottsága. Nagyon türelmes személyisége van, emiatt könnyebben kezeli a stresszt is, nem idegesíti fel magát minden apróságon, nincsenek érzelmi kilengései. Kiegyezik azzal, amit hozott az élet. A flegmatikus személyiségnek nem olyan a hozzáállása, hogy mindenhol a jót látja, igazából nincsenek annyira pozitív kijelentései, nem látja rózsaszínben a világot, de a rossz dolgok sem kedvetlenítik el, általában csinálja amit mondtak neki, bár elég lassan, meg nehezen kezd neki.  Nem tör előre mint egy rakéta, csak szépen lassan, de azért halad, hogyha valaki sokat noszogatja.

5 Érzelmei: visszafogott könnyed és laza nyugodt, higgadt, összeszedett türelmes, kiegyensúlyozott következetes halk, de eszes együttérző és jóságos elrejti érzelmeit készséggel kiegyezik az élettel sokoldalú

6 A flegmatikus ember nyugodt, higgadt és gyakran látszik érzelem nélkülinek. 

7 A flegmatikus a munkában
Hogyan viselkedik a békés flegmatikus a munkában? Mivel a nevében is benne van,hogy békés, ezért megoldja a nézeteltéréseket, alapjába véve kerüli is a másokkal való konfliktusokat. Szorgalmas, elvégzi a kiosztott munkát. Jól viseli a nyomást, a sok feladatot, ugyanakkor mivel flegmatikus természete van, így mindig megtalálja a kiskapukat, hogyan lehet könnyebben elvégezni az adott feladatot.

8 Lehet, hogy a sok pozitívum között nem tűnt ki, de a békés flegmatikus egy elég lusta személyiség. Mindig fáradtnak látszik, és magától nem igazán kezd bele a munkába. „Ej rá érünk arra még” típus…Ha nem noszogatják és nem mondják meg neki mit csináljon, akkor marad egy helyben.

9 A békés flegmatikus a munkában:
szorgalmas és hozzáértő békés és barátságos van érzéke a kormányzáshoz - áthidalja a nézetletéréseket kerüli az összetűzéseket jól viseli a terhelést megtalálja a könnyű megoldást

10

11 A flegmatikus mint barát
Nagyon figyelmes, együttérző tud lenni, kedves társaság. Humora néha fanyarú lehet, ugyanakkor sok barátja van és odafigyel másokra. Nagyon könnyű kijönni vele. Ez csak néhány jellemző, főleg a pozitív oldalról. Ugyanakkor ha már tudjuk ezeket akkor lehet következtetni, hogy mik lehetnek a negatívak. Nagyon hasznos megérteni, hogy melyik személyiség típusnak milyen tulajdonságaik vannak, mert ha felismerjük, hogy barátaink meg a körülöttünk élők milyenek, sokkal könnyebben tudunk kijönni velük. Egyik személyiség típus nem jobb vagy rosszabb mint a másik, egyszerűen különböző, mindegyiknek meg vannak az erősségei meg a gyengéi.

12 Igaz, hogy kedvelik az emberek mert kiönthetik nekik a lelküket, de azt ne várják egy flegmatikustól, hogy majd szórakoztatja őket. Egyszerűen jó hallgató és tényleg ennyi. Nem fog vicceket mesélni, nem fog őrülten jó hétvégi programokat kitalálni. Inkább megkérdi tőled mihez van kedved, és ha nem túl megerőltető az ötlet akkor bele megy és csinálhatjátok. De fontos kiemelni, hogy nem túl megerőltető és nem neki kell kitalálni. Ha más nem hoz fel ötleteket, akkor a flegmatikus inkább csak otthon ül és élvezi az édes semmittevést.

13 A flegmatikus, mint barát:
könnyű kijönni vele kedves, jó társaság nem bántó figyelmes hallgatóság fanyar humorú élvezettel figyel másokat sok a barátja van benne részvét és törődés

14

15

16 A flegmatikus mint szülő
jó szülő szakít időt a gyerekeire nem siet jót-rosszat együtt fogad el nem könnyű kihozni a sodrából

17

18

19 Mindent összevetve, a flegmatikusak is nagyszerűek, akárcsak a többi személyiségtípus és nélkülük sem lenne olyan jó a világ amilyen. Arra kell figyelni, hogy változtassanak az állandó lustaságon, próbáljanak lelkesedni a dolgokért ( legalább heti egyszer valami újért), fejezzék ki az érzelmeiket, kommunikáljanak, mondják meg nyugodtan ha valami nem tetszik és hozzanak gyakrabban döntéseket, nem kell halogatni az eseményeket.

20

21

22 VÉGE Készítette:Toma Valter


Letölteni ppt "Vérmérsékletem képekben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések