Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Könnyű drogok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Könnyű drogok."— Előadás másolata:

1 Könnyű drogok

2 Drognak, vagy pszichoaktív szernek azokat az anyagokat nevezzük, amelyek központi idegrendszerre hatnak és ezáltal  megváltoztatják a szert használó gondolkodását, hangulatát, viselkedését, azt a módot, ahogyan a világot észleli. Csoportosítása:

3 Cannabis Több fajtája van de ezek közül a Cannabis Sativa tartalmazza a legtöbb THC-t. THC: tetrahidrokannabinol. A kender virágzatát fogyasztják pipából, Bong-ból szívva vagy cigi formájában. A kender préselt gyantája a Hasis amit gyakran süteménybe sütve fogyasztanak. Más egyéb fogyasztási módja is ismert: „SpaceCake” ami kenderlevélen futatott vajból készült sütemény, valamint a „zöld sárkány” ami pedig olyan alkoholos ital amelyben kendert áztattak.

4 Pszichológiai hatás: Jellemző a tudatállapot és az érzékelés megváltozása; enyhe eufória; elégedettség- és ellazultságérzés; letargia; emelkedett művészi, zenei és humorérzék; metakogníció; a lineáris emlékezet zavarai; javuló epizódikus emlékezet; fokozott érzékiség; intenzív érzékelés; megnövekedő libidó; kreatív és filozofikus gondolkodás; paranoia; szorongás; minták és színek fokozott érzékelése. Jellemző hatása még a megnövekedett éhség. Káros hatása: A marihuána fogyasztók rövidtávú memóriáját gyakran megzavarja.

5 Jótékony hatása: A cannabis több orvos véleménye szerint alkalmas (többek között) a sclerosis multiplexes betegek rohamainak enyhítésére, a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésében. A fű tartós használata során fizikai függőségről alig beszélhetünk, bár ide sorolják a megvonáskor jelentkező rossz közérzetet és ingerültséget. A pszichikai hozzászokás viszont jelentősebb, ez szorosan kapcsolódik a fű nyújtotta "élményekhez", boldogságérzethez.

6 DMT (Dimetil-triptamin)
Természetben is előforduló, erős pszichedelikus drog. Megtalálható sok növényben, illetve nyomokban az emberi testben is. A tiszta DMT általában kristályos formában kerül forgalomba. Színe fehér de lehet sárgás, pirosas is.

7 A DMT-t elszívva a hatás 6-20 percig tarthat, amit percig tartó enyhe utóhatások követnek. Néhány órával a fogyasztás után a felhasználó visszatér a megszokott tudati állapotba, az élménynek "csak" az emlékei maradnak. Leginkább elszívva fogyasztják, gyakran MAO gátló bevételével mellyel intenzívebbé válik a trip. (Mao gátlók (anti-depresszánsok): Idegsejtekben található enzimeket gátolja melyek a noradrenalin,dopamin,szerotonin lebontásáért felelősek és így több ingerület átvivő anyag marad az idegsejtek közötti térben.)

8 Fizikai hatások: A DMT-nek eléggé erős a füstje, ami torok- és tüdőirritációt okozhat. Enyhe gyomornyugtalanság is tapasztalható. Mentális hatások: A DMT trip során az utazó erőteljes időeltolódást, vizuális és auditorális illúziókat tapasztalhat. Ezek olyan komplexek és magukkal ragadóak lehetnek, hogy szavakkal képtelenség a látottakat-hallottakat kifejezni. Néhányan intenzív erotikus képekről/érzetekről számolnak be. Fizikai függőség: Nem alakít ki. Lelki függőség: Kialakulásának esélye is kicsi, mivel a DMT élmények nagyon intenzívek, egy-egy ilyen feldolgozása napokat-heteket is igénybe vehet.

9 Meszkalin Az egyik legrégebben ismert hallucinogén anyag. Színtelen, kristályos anyag. Számos kaktuszfélében megtalálható (pl..:A peyotl nevű gömbkaktuszban) Tudatmódosító hatású alkaloid. Már az aztékok is használták vallási szertartásaikon. Hatását 1-2 óra után fejti ki ami 4-12 órán át tart.

10 Hatása: A tudati működés alig csökken, azonban erős vizuális élmények érik a használót, az akaraterő jócskán csökken. 500 mg esetén az LSD-hez hasonló hatást fejt ki, de kevésbé okoz hányingert. Lelki függőség: Rendszeres használatával alakulhat ki. Testi függőség: Kialakulásának esélye minimális.

11 Psylocibin (mágikus gombák)
A világ számos pontján fogyasztották és fogyasztják mindmáig, vallásos-mágikus szertartások keretében. Ez egy pszichoaktív alkaloid amely több gombafajban is jelen van,de leginkább a Psilocybe gombák nemzetségében. Ha megrágás után a szánkban tartjuk, akkor kb. 10 perc alatt, ha lenyeljük, akkor általában perc alatt hatni kezd.

12 Hatása 2-6 órán át tart, majd akár 8 órába is telhet míg a fogyasztó teljesen visszatér a hétköznapi valósághoz. Fizikai hatások: Leginkább a trip első szakaszára jellemzőek. Előfordulhat fázás, felpuffadás vagy émelygés, gyomorkavar, fokozott bélgáztevékenység, pupillatágulás, szédülés valamint nagyobb dózis esetén hányás. Mentális hatások: Megváltozik az érzékelés, gondolkodásmód, létszemlélet , érzésvilág. Megjelenik az izgatottság, majd a csukott szemű képhatások mely során a rendes csukott szem állapotban látott foltok,mintákat, formákat, különböző alakzatokat öltenek.

13 A tripet megelőző napok fizikailag vagy pszichésen felkavaró eseményei súlyosabb traumákká nőhetik ki magukat a trip által. A gomba nem okoz fizikai függőséget, és a pszichés függőség kialakulása sem valószínű. A gomba elfogyasztása után az anyaggal szemben azonban egy rövid ideig tartó tolerancia alakul ki.

14 LSD (lizergsav-dietilamid)
Az illegális forgalomba kerülő LSD szintetikusan előállított szer (bár megtalálható a természetben is, az anyarozsban:Rozson élősködőgombafajta). Az LSD-t többnyire apró, bélyegszerű lapocskák formájában árusítják, melyeket többnyire valamilyen ábra díszít. Ritkán tabletta, vagy kapszula formájában is előfordul.

15 Gyakorlatilag mindig szájon át fogyasztják
Gyakorlatilag mindig szájon át fogyasztják. A blotter papírt többnyire a nyelv alatt tartják, így a hatóanyag a nyálkahártyán keresztül könnyen felszívódik a véráramba. Az LSD hatását nagyban befolyásolhatják a bevétel előtti események, a lelkiállapot, a környezet, és a bevett drog mennyisége. Az LSD 6-8 óra hosszat fejti ki hatását: az érzékelés, az érzelmek, az emlékezet és a tudat „kitágítását”. Ezenkívül gyakran okoz víziókat, például kaleidoszkópszerű vagy egyéb geometriai mintákat, mozgó tárgyak mögött „nyomokat”, és rengetegféle színt.

16 Fizikai hatások: Pupillatágulás, szédülés, fokozott nyálképződés, fokozott nyálkaképződés, elpirulás, hidegrázás, libabőr, enyhe testhőmérséklet- növekedés, gyorsabb szívverés, izom v. állkapocsgörcs, émelygés, esetleg hányinger. Pszichikai függőség: Kialakulhat, azonban mivel rövid távon a tolerancia nagyon nagy, erre kevés a reális esély. Fiziológiás függőséget (addikciót) nem okoz. Legveszélyesebb mellékhatása az ún. flashback, amely az egyszeri használat után évek múltán is bármikor jelentkezhet. Használótól függően hozzájárulhat a lappangó pszichés betegségek felszínre töréséhez (skizofrénia, paranoia, pánikbetegség, halálfélelem, ön- és közveszélyes magatartás ).

17

18 Köszi a figyelmet!


Letölteni ppt "Könnyű drogok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések