Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Esélyteremtés a munkavilágában EBH 2011, október 04. Hercegh Mária.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Esélyteremtés a munkavilágában EBH 2011, október 04. Hercegh Mária."— Előadás másolata:

1 1 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Esélyteremtés a munkavilágában EBH 2011, október 04. Hercegh Mária

2 2 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Szolgálati Szabályzat A magyar királyi államvasutak alkalmazottai részére. Budapest 1938 13. §. Nők alkalmazása Úgy a központban, mint a külső szolgálatnál, nők is alkalmazhatók és pedig – ha az előírt követelményeknek megfelelnek – évi fizetéses vagy napibéres kezelőnői minőségben. 40. §. Házasság (1) Az alkalmazottak nősülése, illetve férjhezmenetele általában nincsen korlátozva. A kinevezést…….. (2) Férjes nőt – kivéve az alkalmazott nejét – a szolgálatba kezelőnőül felvenni nem lehet.

3 3 VSZ Női Tagozata  Az ország egészét lefedő női hálózat  A nők egyenlőségét, a munkahely és a családi élet egyensúlyának megteremtését képviseli  Az esélyteremtés, a gondolkodás befolyásolása és a kirekesztés ellen való fellépés -- a legfontosabb célkitűzései

4 4 Szabályzatok, korlátok és esélyek Minden nagyon szabályozott: MÁV Értesítő  Utasításokban (üzem)  Folyamat szabályzatokban (HR, egyéb)  Megállapodások (KSZ, Foglalkoztatási, bér,)

5 5 Semmi nincs önmagától !?! Nem példa nélküli a női munka – vannak elődök  Menetkedvezmény a nők családtagjai részé (1972)  A nők és családok szociális kérdéseinek teljes körű felmérése elemzése és megoldási javaslatai 1979 évben (EETerv?)

6 6 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE  Az elfogadás korszaka 2002 Nélkülünk rólunk ne döntsenek, VÉT tárgyalási javaslatok befogadása, Eredményeink elismerése, A közéleti ismertség kivívása, 30 %-os kvóta, Sikeresebb tudatformálás.

7 7 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Eredmények  12 hónapos jogvédettség a gyereknevelésből vissza- térők részére  Oktatás (önálló)  Foglalkoztatási prioritások (vasutas családtag)  Egyéb felmondási tilalmak  Rugalmas munkarend lehetősége a forgalommal össze nem függő munkakörökben  Foglalkoztatási megállapodás, kitér a hátrányban szenvedő csoportokra (1998-tól)

8 8 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Esélyteremtő gondolkodás  Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény megalkotásában (2003. évi CXXV. Tv.)  Esélyegyenlőségi Bizottság (2002)  Esélyegyenlőségi Terv /első Magyarországon/  Cigány kérdés(?)Közfoglalkoztatási előny(?!)  Divat az esélyegyenlőség, véleményformáló tényezők lettünk

9 9 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Mi a haszna az esélyteremtési gondolkodásnak? MÁV Évek, MÁV Esély, Új Esély programok • Egészségmegőrző Program • Előny a karrierportálon (két hét belül) • Egyelő bér /ismeret/ • Megállapodás a „vándorlókról” • Onbucman intése (2004 évi jelentés, 2009 bírósági elmarasztalás) • Egy „pici” esélyteremtő gondolkodás • VBKJ GYES-en lévők • Nyugdíjasok megállapodása

10 10 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE A női foglakoztatás speciális problémákat generál  Munka és a család feladatainak összeegyeztetése  Többször törik meg a foglakoztatás  Külön programokat kellene(?) indítani a kisgyerekes anyák visszaintegrálására, a hosszú kiesés után  Szemléletbeli változás, tolerancia (cigány/meleg kérdés)  Megváltozott munkaképességűek eltűnése a munkahelyekről. ???!!!

11 11 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Feladataink:  Az érdekvédelmi stratégiák részévé tenni, a nők és a hátrányos helyzetű rétegek speciális érdekvédelmét,  Az esélyteremtő munkavilága elvárásainak megfogalmazása,  Elérni, hogy az Esélyegyenlőségi Tervek elkészüljenek a munkahelyeken, és beépüljön a mindennapokba, minden szinten. (Etikai kódex, mint rivális)  A Kommunikációs stratégia részévé tenni az esélyteremtés gondolatát.

12 12 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE  Meghosszabbodott foglalkoztathatósági életkor új kihívást jelent a szakszervezetek, a munkavállalók és a munkaadók részére is.  Rekreációs programok /testi, lelki, szellemi/  Az oktatások szerves részévé tenni az esélyteremtés tematikáját + a zaklatást!  Növelni a nők arányát (taglétszám arányosan) a döntéshozó testületekben

13 13 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE „A világnak leginkább azok az emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek….” (Albert Schweitzer)

14 14 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE


Letölteni ppt "1 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Esélyteremtés a munkavilágában EBH 2011, október 04. Hercegh Mária."

Hasonló előadás


Google Hirdetések