Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapesti Természetbarát Sportszövetség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapesti Természetbarát Sportszövetség"— Előadás másolata:

1 Budapesti Természetbarát Sportszövetség
MEGHÍVÓ

2 2011-ben folytatjuk ezt a programsorozatot,
Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Szövetségünk a évben  a természetvédelemnek, és ezen belül Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatása céljából kirándulásokat túrákat szervezett. 2011-ben folytatjuk ezt a programsorozatot, melyre szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni együtt jó igazán! A programokról érdeklődni lehet túravezetőinknél: Telek György: 06 30  , Dr. Balogh Istvánné 06 30  , a BTSSZ és a 06 1  es telefonszámon.

3 Budapest védett természeti értékei
2011.október 22. Szombat Budapest és környéke természeti értékei . Háros-sziget /Hunyadi-sziget/ Budapesti Természetbarát Természetvédelem éve 2010 Budapest védett természeti értékei Sportszövetség Képek az internetről.

4 A védettéválásról olvasható ezen a honlapon
Háros-sziget A kilencvenes évek elején lelkes természetvédők és neves szakemberek javaslatára indult meg a terület tudományos feldolgozása, aminek eredményeként 1993-ban természeti oltalom alá került. Ezen a területen 1928 óta állomásozik a Magyar Honvédség, ennek is köszönhető viszonylagos háborítatlansága. A védettéválásról olvasható ezen a honlapon Az ötvenes évek végén még birkákat legeltettek itt, és fát is termeltek róla, azonban 1963 óta természetes módon fejlődik.

5 Botanikai érték Az ötvenes évek végén még birkákat legeltettek itt, és fát is termeltek róla, azonban 1963 óta természetes módon fejlődik. A Duna áradásaival gyakran elöntött terület az alacsony és magas ártér szukcessziójának teljes sorozatát mutatja. Megtalálható itt ártéri gyom,- és iszapnövényzet, bokorfüzes, magassásos, fűz-nyár ligetredő, fehér nyáras és tölgy-szil-kőris ligeterdő. A kúszónövények széles skálája található meg itt, mint a védett ligeti szőlő (Vitis sylvestris), a komló (Humulus lupulus), a nagy szulák (Calystegia sepium) és az amerikai eredetű parti szőlő (Vitis riparia) és hibridjei. Az aljnövényzetben találkozhatunk a védett nyári tőzikével (Leucojum aestivum) és a tavaszi csillagvirággal (Scilla bifolia agg.). Gyakori a hóvirág (Galanthus nivalis), a mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) és a gyöngyvirág (Convallaria majalis).

6 Zoológiai érték Állatvilágának különlegessége botanikai, cönológiai sajátosságaiban rejlik. A "szoknyás" fák függőavarja olyan ízeltlábúaknak ad otthont, amelyek a hazai faunában eddig ismeretlenek voltak. A kétéltűek számtalan faja mellett megtalálhatók itt az élőhelyre jellemző hüllők - a mocsári teknős (Emys orbicularis), a vízi sikló (Natrix natrix) stb. - is. Azonban a gerincesek közül a sziget madárvilága a legfigyelemreméltóbb. A terület viszonylagos háborítatlanságának köszönhetően több mint száz védett madárfajt figyeltek meg. Költ itt az őszapó (Aegithalos caudatus), a berki tücsökmadár (Locustella fluviatilis), a nyaktekercs (Jynx torquilla), a függőcinke (Remiz pendulinus), a macskabagoly (Strix aluco) és a kabasólyom (Falco subbuteo). Ezek mellett, több fokozottan védett (!) fajnak is zavartalan fészkelő és vonuló helyet biztosít, mint a fekete gólya (Ciconia nigra), nagy kócsag (Egretta alba).

7 Geológiai érték Kialakulása a Duna alsó szakasz jellegéből adódó hordaléklerakásához kötődik. A kavicszátonyt később a növényzet és az emberi tevékenység kötötte meg. Tájképi érték A főváros legtermészetesebb módon megmaradt ártéri erdeje. A kúszónövények búja lombja szoknyaként öleli a méter magas fákat, ezzel is trópusi jelleget kölcsönözve e tájnak.

8 Háros-sziget részét képező Hunyadi-szigeten
A Háros-sziget látogatása szigorú Honvédségi és Természetvédelemi szabályokhoz kötött mely időigényes, nyilvántartást igényel, és ezért zárt csoportoknak ad lehetőséget. A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság segítségével természetvédelmi sétára nyílt túrára van lehetőségünk Háros-sziget részét képező Hunyadi-szigeten A Honvéd Sporthorgász Egyesület Honvéd-Hunyadi tanösvényt hozott létre, melyen keresztül betekintésre van lehetőség a Háros szigetre jellemző növényvilágra. Bővebb információ és ismeretterjesztő film megtekinthető a Honlapokon.

9 Bővebben a Hunyadi-szigetről az interneten:

10   a Honvéd Sporthorgász Egyesület ben alakult azzal a céllal, hogy a honvédség horgászatot és természetet kedvelő hivatásos katonáinak és polgári alkalmazottainak valamint családtagjaiknak lehetőséget biztosítson pihenésre, szabadidejük eltöltésére. A hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján egyesületünk saját erőből épített egy horgásztanyát, ami alkalmas arra, hogy ott akár több napot, vagy egész szezont el lehessen tölteni. A rendszerváltás után a bíróság társadalmi szervezetként jegyezte be egyesületünket. Azóta nem feltétel a tagsághoz a honvédséghez való tartozás. Egyre inkább növekszik társadalmi aktivitásunk, a horgászat mellett mind nagyobb részt vállalunk a XXII. kerület sportéletéből, valamint a természetvédelem népszerűsítéséből is. Iskolai csoportoknak tartunk rendhagyó természetismereti és irodalmi foglalkozásokat a Hunyadi-szigeten, mivel egyesületünk ehhez megfelelő háttérrel és szakemberekkel is rendelkezik. A Honvéd Sporthorgász Egyesület lassan tíz éve küzd a Hunyadi-sziget megóvásáért, népszerűsítéséért és védetté nyilvánításáért.

11 Várunk szeretettel Október 22.szombat Természetvédelmi séta
Háros sziget /Hunyadi sziget/ Természetvédelmi terület Útvonal: Kosztolányi Dezső tér 114-es busz végállomás – Rózsakert – Háros-öböl - Hunyadi-sziget – Háros-öböl - Budapest Táv: 4 km Találkozás: 9 órakor a Kosztolányi Dezső tér 114-es busz végállomásnál Túravezető: Fodor Éva, Szemenyei Pál, Telek György Várunk szeretettel BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ Természetbarát SE.


Letölteni ppt "Budapesti Természetbarát Sportszövetség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések