Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Teafüvek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Teafüvek."— Előadás másolata:

1 Teafüvek

2 Tea: a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet
Tea: a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük a tealeveleket nem tartalmazó szárított növények, gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is. A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek.

3 A teázás története  A teát eredetileg orvosságként használták. Mint gyógynövény került be először napi italaink közé. Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, midőn egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe. Egy másik történet szerint amikor Bodhidarma lemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai hullottak.  Ismét más történet szerint i. e ben Sen Nung kínai császár forró ivóvizébe utazása közben egy vad teanövényről levelek hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, és megkedvelte ízét és frissítő hatását. Az európai irodalomban a legelső utalást egy arab utazó tette a teára, miszerint a esztendőt követően Kantonban a só és a tea volt a legnagyobb jövedéki forrás A tealevelek használata különféle volt, előfordult, hogy magát a leforrázott tealevelet ették meg kenyérrel.

4 A Brit Birodalom és a tea
1568-ban Londonban már lehetett teát kapni a kávéházakban és hamarosan elterjedt helyes használata egy újságcikk eredményeképpen. A legpatinásabb céget 1706-ban Thomas Twining alapította. Az Arany Oroszlán nevű teaházában nemcsak fogyasztani, hanem megvásárolni is lehetett a teát. Ez az üzlet jelenleg is működik Londonban. A bostoni teadélután a bostoniak felkelése volt 1773-ban, amikor a tea adója miatti tiltakozásul az angol teaszállítmányokat a tengerbe dobták. A britek hatalmas teakereslete nagy kereskedelmi hiányt okozott Kínával, ezért a Brit Birodalom az Indiában meghódított területeken beindította saját teafeldolgozását. A kínaiak csak ezüstért és zenélő órákért árulták a teát. A kereskedelmi hiányt az indiai ópium eladásával próbálták kiegyenlíteni Kínával, ami az 1838–1842 közötti ópiumháborúhozvezetett.

5 Termesztés A teacserjét főként Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik. A teanövény két legelterjedtebb változata a kínai tea  és az asszám tea.  A kínai tea levelei kisebbek, vaskosabbak, durvább erezetűek, az asszámi nagyobb levelű, vékonyabb, finom erezetű. Kétféle éghajlat kedvez legjobban a teacserje optimális növekedésének: a trópusi, vagy a szubtrópusi éghajlat és a humuszos talaj. Az ültetvények helye is nagyban befolyásolja a növekedés ütemét, ezért a legjobb hegyoldalra telepíteni. Ugyanis minél magasabban feszik az ültetvény, annál jobb minőségű teát termesztenek rajta.

6 Zöld tea Hatóanyagai: Élettani hatásai:
A fekete teával ellentétben a zöld tea nem erjesztett. Ennek eléréséhez nem sokkal a szüret után gőzöléssel, vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol- oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik. Hatóanyagai: polifenolok: katechinek, flavonolok ásványi anyagok (alumínium és réz) vitaminok (C, B2, D, K) illóanyagok koffein Élettani hatásai: Az immunrendszer erősítése Fogszuvasodás, fogínybetegségek elleni védekezés Rákmegelőző hatás Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

7 Fehér tea A fehér tea alapanyaga a teabimbó, de a bimbó alatti első levél is felhasználható. A teaszüret csak az év két napján lehetséges. Régen a fehér tea fogyasztása csak a császárok kiváltsága volt, ezért nevezik imperialnak is, ami császárit jelent. Azt tartották erről a teáról, hogy halhatatlanná fog válni tőle, aki ezt issza. A legenda szerint a császár számára aranyollóval vágták le a teabimbókat. Ennek a teának rendkívül magas az antioxidáns tartalma, így gátolja a sejtek öregedését. A fehér tea fogyasztása jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők szervezetére. Hatására csökken a vérnyomás és a koleszterinszint, ezenkívül gátolja az érelmeszesedést, valamint az immunrendszert is erősíti. Csonterősítő hatással is rendelkezik. Mindezek mellett a fehér tea zsírégető hatással is bír. Fogyasztása javít az ember koncentráció-képességén. Ennek a teafajtának alacsony a nátriumtartalma, magas káliumtartalma, segíti az egészséges izomműködést.

8 További teafajták Jázmin tea Ázsiai országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de nagyon kellemes ízű is. Segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek érzi magát az ember. Jázmin tea készítésekor a tealeveleket jázminvirágokkal borítják oxidáció közben, és néha a teában is hagynak belőle díszítésképp. A jázmint gyakran társítják zöld teához, amelynek egy kellemes ízű és aromájú élvezeti ital a végeredménye. Rooibos tea A Rooibos tea az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte. A Dél-Afrika Cape tartományában honos „vörösbokor” hajtásaiból készül.  Koffeint nem tartalmaz, ezért kitűnő folyadékpótló gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A natúr tea kissé édeskés, gyömölcsös zamatának köszönhetően édesítés nélkül is élvezhető, de ízlés szerint ízesíthető is. Ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Különösen javasolt ingerlékenység, fejfájás, alvászavar, álmatlanság, depresszió esetén. Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű. 

9 Tealevéljóslás A tealevélből való jóslás, más néven tasszeográfia hasonló, mint a kávézaccból jósolás. Mindkettő minden tudományos alapot nélkülöző, de nagy múltú gyakorlat. Az ilyen típusú jövendölések egészen az ókorig vezethetők vissza, amikor az állatok gyomrából, beleiből vagy a későbbi korokban az ólomalakzatokból mondtak jövendőt. A jósláshoz leginkább szálas kínai teát használnak, de elfogadhatónak számít más teák levele is. A tealevél-olvasás során az elkészített és majd a csészéből kiöntött tea után a csésze belső oldalára rátapadt tealevél-alakzatok formáit értelmezik. A teából jóslók a csészét az időkerék szimbólumának tekintik. A csésze peremét a jelennek feleltetik meg, majd lefelé távolodva a jövővel hozzák összefüggésbe. A csésze füle a kiindulópont: a kérdezőt ez szimbolizálja, és a fülhöz közel eső alakzatoknak közvetlen, a fültől távolabb esőknek közvetett hatást tulajdonítanak a kérdező életére. A tealevél-alakzatok minél világosabbak és egyértelműbbek, a jóslás gyakorlói szerint annál szerencsésebb a kérdező. A csillagalakzatok sikert, a háromszögűek szerencsét, a négyszögek védelmet, a körök pedig frusztrációt jelentenek. Az egyenes vonal határozott célokra, a hullám bizonytalanságra utal, a szaggatott vonal utazást sejtet.

10 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Szilágyi Dóra © 2013
Forrás: Zene: Taj Mahal – Music of Ancient India

11


Letölteni ppt "Teafüvek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések