Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalászné Gelencsér Ilona

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalászné Gelencsér Ilona"— Előadás másolata:

1 Kalászné Gelencsér Ilona
Gano Tea SOD Összeállította: Kalászné Gelencsér Ilona

2

3 A "rotbusch" (jelentése: vörös bokor) a dél-afrikai Cedar-rekettyejellegű hegyből származó, 1-1,5 méterre megnövő, tűszerű levélkéket hozó bokorszerű cserjeféleség.  Ágai hosszúak és rendkívül hajlékonyak. Az ágakon számtalan vékony, levelekkel borított oldalág található. Egyenes állású, tűlevélhez hasonlító, mm hosszú, 1 mm vastag, finoman szőrözött, hegyes élű levélkéi vannak. Rövid nyélen ülő, sárga színű és pillangó formájú virágai októberben nyílnak. Termése sárgásbarna, vastag héjú, kemény magvakkal. Meleg és csapadék igénye nagy. Gyógyhatású részei: A levél, valamint a fás részek és a száron lévő kéreg. Frissítő, édeskés ízének és csodálatos színének harmóniája mellett az évek során egyre több egészségre gyakorolt jótékony hatását ismerték fel.

4 Múltja: Első alkalommal a 18
Múltja: Első alkalommal a 18. század végén említi egy európai botanikus, hogy Fokföld délnyugati részének őslakói egy tűlevelű növényből rubinvörös színű, fenséges ízű forró italt készítenek, amely frissítve szomjukat oltja, és számos betegségben segít. A rooibos cserjét számtalan névvel illették az évszázadok során, hivatalos növénytani nevét – Aspalathus Linearis –, 1963-ban kapta. Az unikumnak számító "vörös bokor" teát 1904-ben indította el világhódító útjára Benjamin Ginsberg, egy orosz üzletember és kereskedő. A 30-as évektől már ültetvényeken termesztik, de kizárólagos termőterületén a Jóreménység foka közelében, a Cedar hegységben, még vadon is fellelhető.

5 A tea tartalma: Ásványi anyagokban,  nyomelemekben (kálium, magnézium, vas, kalcium, réz, fluor) és flavonoidokban gazdag. Jelentős mértékben tartalmaz gyümölcscukrokat, poliszaharidokat, aromás illóolajokat (99 aromás anyagot), vitaminokat (karotinokat, C és E-vitamint). Továbbá csersav tartalma igen csekély. Koffeint és egyéb a központi idegrendszerre ható vegyületet pedig egyáltalán nem tartalmaz. 

6 A tea értékei: – Ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt számos szervfunkció serkentője.
– Igen hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén. (Eddig ebben tapasztaltam a legjobbnak. Kiválóan hat és nyugtatja az emésztési folyamatot ) – Fogyasztása allergiás és aszmatikus megbetegedésekben is előnyös. – Tannin tartalma alacsony, ezért nem gátolja a vas és más elemek felvételét a szervezetbe, így a terhes és szoptatós anyák is fogyaszthatják.

7  Csecsemők, kisgyermekek számára gyümölcsös és természeténél fogva édeskés íze miatt szintén ideális ital, ráadásul csillapítja a kólikát és a hasfájást. – Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat. – Sportoláshoz is ideális ital, hiszen nemcsak a szomjat oltja, hanem az elhasznált energiát is pótolja. – Nem tartalmaz koffeint, ezért ajánlatos azok számára is, akiknek munkája idegi megterheléssel jár, akik hajlamosak a depresszióra vagy álmatlanságban szenvednek

8 Hatása: Enyhe gyomornyugtató. Csökkenti a gyomorégést
Hatása: Enyhe gyomornyugtató. Csökkenti a gyomorégést. Kiváló káliumpótló, fokozott verejtékezés esetén, főleg sportoláskor, esetleg vízhajtók mellé ajánlott. Magas fluorid tartalma miatt gyermekeknél a fogzománc erősítésére javasolt. Az allergia során létre jött gyulladásos folyamatokat mérsékeli, nyomelemei révén az anyagcsere folyamatokat serkenti, illóolajai révén pedig a szélgörcsöt oldja. Teaként kiváló élvezeti ital, kellemes gyümölcsös ízzel, aromával, rubin színnel.

9 Az afrikaiak szemével:
Az afrikaiak szemével: ...az ott élők varázslatos gyógyerőt tulajdonítanak.  A belőle készült forró ital igen finom, egyedülálló aromája a málna és a kakaó keverékére emlékezteti ízlelőjét. A gyerekek éppen ezért nagyon kedvelik, és a kisbabákra sincs ártalmas hatással. Ha tehát igen kicsi csemetéinknek akarunk adni, keverjük el akár tejjel, akár vízzel, akár gyümölcs levével. A mára tudományosan bizonyított hatás nem fog elmaradni: gyomorfájdalmak, görcsök, allergiás tünetek, alvászavarok, és vashiány esetén egyaránt segítségünkre lesz.

10


Letölteni ppt "Kalászné Gelencsér Ilona"

Hasonló előadás


Google Hirdetések