Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Interjú Clare Dunphy-val, a Peak Pilates mesteredzőjével– Newburyport, USA (2010. augusztus 22.) Riporter: Simonfi Ági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Interjú Clare Dunphy-val, a Peak Pilates mesteredzőjével– Newburyport, USA (2010. augusztus 22.) Riporter: Simonfi Ági."— Előadás másolata:

1 Interjú Clare Dunphy-val, a Peak Pilates mesteredzőjével– Newburyport, USA (2010. augusztus 22.) Riporter: Simonfi Ági

2 - Szia Clare! Először is, köszönöm, hogy ilyen nyitottan rögtön igen-t mondtál erre a beszélgetésre! Néhány kérdést szeretnék feltenni Neked a Pilates-ről,

3 mert azt hiszem, hogy van némi kavarodás és félreértés a fejekben a módszerrel kapcsolatban. Szóval, meg tudnád fogalmazni nekünk röviden, hogy mi is a lényege a Pilates-nek? …. Jó kérdés, nem?

4 - Hát, igen. Nagy kérdés … Az egyszerű válasz, amit Romana mondott nekem, amikor a tréningjén vettem részt: a Pilates erő és hajlékonyság kontroll alatt.

5 Ez az átfogó meghatározás
Ez az átfogó meghatározás. De azoknak az embereknek, akik soha még csak nem is láttak Pilates órát és nem tudják, hogyan néz ki, a válaszom:

6 leginkább jógával kevert talajtornára emlékeztet, csak épp különböző eszközökön, gépeken végezve. Nagyon nehéz jellemezni olyanok számára, akik nem tudják, hogy a Pilates-ben gépek és eszközök is vannak.

7 Sokak számára a Pilates csak a matracos gyakorlatokat jelenti, vagy Pilates-t a labdán (itt jegyzem meg, hogy Joseph Pilates soha nem használt labdát, úgyhogy ez elég érdekes).

8 Sokan nincsenek tudatában, hogy a Pilates egy olyan mozgásrendszer, amely gépeket is használ és a matracgyakorlatok csak egy szegmensét alkotják a rendszernek.

9 - Miért fontos, hogy ne csak a matracon végezzük a Pilates gyakorlatokat, hanem használjuk a gépeket is?

10 - A matracmunka a legnehezebb, hisz nincs segítséged
- A matracmunka a legnehezebb, hisz nincs segítséged. Amikor a gépeken dolgozol, a gép (a rugók) hol segítséget nyújtanak, hol ellenállást szolgáltatnak, néha pedig instabil felületet nyújtanak, amin mozognod kell.

11 A matracon csak Te vagy – és a gravitáció
A matracon csak Te vagy – és a gravitáció! Nagyon nehéz megérezni azt a nyúlást és ellenpontozást, amiről az egész Pilates szól – hacsak nem vagy nagyon magas szinten álló diák!

12 A gépek segítségével erre sokkal könnyebben ráérez a test
A gépek segítségével erre sokkal könnyebben ráérez a test. Régen igazándiból csak a táncosok végezték a matrac gyakorlatokat. A matracos órák Joseph Pilates idejében még nem is léteztek.

13 - Tényleg? - Bizony ám … - Ez számomra is új információ volt  … - Igen, csakis a táncosok dolgoztak a matracon.

14 - Ők tudták, hogyan kell bánni a testükkel
- Ők tudták, hogyan kell bánni a testükkel. - Ők értették, hogyan kell a középvonalban dolgozni, hogyan tartsák a csípőjüket egy vonalban.

15 A legtöbb ember izomzatának egyensúlya az évek során felborul
A legtöbb ember izomzatának egyensúlya az évek során felborul. A gépen dolgozva ezeket a kiegyensúlyozatlanságokat könnyen be lehet azonosítani.

16 (pl. hogy a 4-fejű combfeszítő izom túldolgozik), mivel a lábadon hol kötelek vannak, hol épp valamitől eltolod magad.

17 Így sokkal könnyebb megdolgoztatni a combhajlító izmokat (a combod hátsó felén), vagy aktiválni a test hátsó felét a mozdulat végzése közben ahelyett, hogy az amúgy is jól működő, erős, nagy izmokra támaszkodnál.

18 Amit a Pilates valójában tesz: erősíti a kis izmokat és elősegíti, hogy a mozdulatok pontosan történjenek. Tehát amikor Romana azt mondja, hogy a Pilates kontroll alatt tartott ruganyosság és erő, az azt jelenti,

19 hogy egy meghatározott mozgástartományon keresztül mozgunk, de mindvégig nagyon stabilan tartjuk a testünket. Sok mozdulatot végzünk, de a test mindig kontroll alatt mozog,

20 ami nagyszerű mozgásminőséget eredményez
ami nagyszerű mozgásminőséget eredményez! Ettől a teljes test hajlékonnyá válik – olyan ruganyossá, mint egy macskáé.

21 - Megosztanád velünk, ki is ez a bizonyos Romana
- Megosztanád velünk, ki is ez a bizonyos Romana? Szerintem Magyarországon nem olyan közismert a neve …

22 Romana Kryzanowska – akivel volt szerencsém együtt dolgozni és tőle tanulni – magától Joseph Pilatestől tanulta a módszert, 13 éves korától fogva. Romana táncos volt.

23 New York-ban lakott és bokasérülést szenvedett
New York-ban lakott és bokasérülést szenvedett. A tánctanára vitte el Mr. Pilates stúdiójába, hogy kicsit felgyorsítsa a sérülés gyógyulásának ütemét. Joseph Pilates és Romana együttműködése ekkor kezdődött.

24 A módszer felkeltette az ifjú Romana figyelmét és magával ragadta fantáziáját. Egyre több időt töltött a stúdióban.

25 George Balanchine, a híres tánckoreográfus – aki ekkoriban szintén New York-ban dolgozott – tanítványai is egyre nagyobb számban látogatták Pilates stúdióját, aki pedig felkérte Romanat, hogy segítsen neki a munkában.

26 Ekkor kezdődött életre szóló barátságuk
Ekkor kezdődött életre szóló barátságuk. Amikor 1968-ban Pilates meghalt, felesége, Clara Pilates, felkérte Romanat, hogy vigye tovább a hagyományt és őrizze meg a módszert, annak eredeti formájában.

27 Átadta neki a fényképeket, kéziratokat, a régi filmfelvételeket, abban a reményben, hogy segít majd a módszer széleskörű elterjesztésében, méghozzá abban a formában, ahogy azt Pilates is szerette volna.

28 - Azt hiszem, most elég érzékeny témához érkeztünk
- Azt hiszem, most elég érzékeny témához érkeztünk. Klasszikus vagy nem klasszikus? Mit jelent „klasszikus”-nak lenni a Pilates-ben és miben különbözik ez a nem klasszikustól?

29 - Én a következőt gondolom: ha Joseph Pilates csinálta – az Pilates
- Én a következőt gondolom: ha Joseph Pilates csinálta – az Pilates. Ha nem – akkor nem az. Ez az én mércém. Amikor Pilates-t tanítok, nem akarom megváltoztatni a módszert!

30 Tényleg a rendszer keretein BELÜL dolgozom
Tényleg a rendszer keretein BELÜL dolgozom. Joseph Pilates a test MESTERE volt. Igazi zseni, zseni, zseni! Amikor együtt dolgozott valakivel, az előtte lévő testre koncentrált.

31 De mindig saját alapelveivel dolgozott, amelyekhez következetesen visszatért. Ha egészséges testet edzett, mindig megtartotta a kereteket:

32 ebbe beletartozik a gyakorlatok sorrendje, az átmenetek, amelyek a gyakorlatok részét képezik és megvolt a gyakorlatok kivitelezésének pontos módja is.

33 Ezt tudjuk, mert megvannak a régi fotók, rövid filmfelvételek … tudjuk, hogy így tanított!
- És még Romana is él …

34 - Igen, itt van nekünk még Romana is
- Igen, itt van nekünk még Romana is. Kathy Grant nem régen hunyt el (májusban – Ági megj.); de még mindig él néhány „öreg”, aki emlékszik a gyakorlatokra és a tanítás pontos „hogyan”-jára is.

35 Lolita San Miguel, Mary Bowen – mindnyájan ismerik a módszert és ezt a tudást beintegrálták saját tanításukba.

36 Amikor azt mondjuk „klasszikus” vagy „autentikus” Pilates, arról beszélünk, hogy pontosan úgy és azzal dolgozunk, amit Joseph Pilates adott nekünk.

37 Sok „nem klasszikus” Pilates irányzat is van a piacon
Sok „nem klasszikus” Pilates irányzat is van a piacon. Amiben ezek a klasszikustól különböznek az az, hogy felcserélgetik a gyakorlatokat, nem tartják tiszteletben a sorrendet; nem kapcsolják össze a gyakorlatokat átmenetekkel ….

38 Ennek eredményeként az idegrendszer nem tud alkalmazkodni, a mozdulatok finomítása elmarad. Soha nem lesz a mozgás gyönyörű, kecses és áramló, mint egy töretlen energiafolyam,

39 amely a sorrendnek és az átmeneteknek köszönhető. A gépeken pl
amely a sorrendnek és az átmeneteknek köszönhető! A gépeken pl. a mozdulatok együtt áramlanak a légzéssel.

40 - Ezért tűnik úgy, hogy milyen könnyedén megy a gyakorlás a gépen, amely valójában kicsit sem könnyű  …

41 - Igen, igen. Magadról is tudhatod … Az első gyakorlat, amit végzünk, mindig a Százas. Amikor először csináltam a Százast, azt gondoltam: „Atyavilág! Ez dög nehéz!” Most ugyanígy érzem!

42 Mert minél jobban tudsz egy gyakorlatot, annál inkább bele tudsz mélyedni és érzed, hol kell még javítanod rajta!

43 Tudod mit gondolok? És ezt a szívem legmélyéről mondom … Úgy érzem, hogy manapság az emberek a gyors megoldások – gyors eredmények elérése felé törnek!

44 - Azért, mert erre kondícionálnak minket.
- Pontosan. Én 18 éve dolgoztam a fitnesz iparban, mielőtt egyáltalán találkoztam volna a Pilates-szel, vagy elindult volna a Pilates karrierem.

45 Sok időt töltöttem azzal, hogy végigmenjek a képzés egyes lépcsőin
Sok időt töltöttem azzal, hogy végigmenjek a képzés egyes lépcsőin. Elvégeztem a „régi, klasszikus” iskola tananyagát, rengeteg szemináriumon vettem részt, gyakornokként is dolgoztam.

46 Ma úgy tűnik, mindenki nagyon gyorsan akarja megszerezni a képesítését …
- És eredményt is azonnal akar elérni …

47 - Tudod, a Pilates-t csak idővel sajátíthatod el igazán
- Tudod, a Pilates-t csak idővel sajátíthatod el igazán. Olyan tanárokhoz kell járnod, akik ismerik a Módszert – jobban, mint Te. Mert, hééé, Te is, én is a fitnesz iparból jövünk.

48 Tudjuk jól, hogy millió gyakorlatot fedezhetünk fel a különböző gépeken, de lehet, hogy ezeknek az égegyadta világon semmi közük nem lesz a Pilates-hez!

49 A fitnesz iparból érkezve számomra az egyik legnagyobb felfedezés az volt, hogy a Pilates-ben nem végzünk sok ismétlést. Nagyon koncentráltan elvégzünk hármat, utána megyünk a következőre.

50 Aztán megint hármat, de 3-5-nél soha nem többet (kivéve mondjuk a hasblokk gyakorlatait, ahol max. 10-et csinálunk). Így a tested a mozdulatok hihetetlenül széles skáláját tapasztalja meg egy edzés alatt.

51 A tanításom is rengeteget változott
A tanításom is rengeteget változott. Sokkal jobb fitnesz edző lett belőlem, mert nem csak bla-bla-bla-bla-bla (= mondom a magamét ), hanem alaposan át kell gondolnom az utasításaimat, mit is mondok.

52 Ezt meg kellett tanulnom
Ezt meg kellett tanulnom. És őszintén mondom, hogy ez alázatra nevelt engem. Azt hittem, fitnesz szakértő vagyok.

53 Addigra rengeteg fitnesz kongresszuson vezettem órákat, egy csomó videót leforgattam, tanítottam színpadon, edzőket képeztem és készítettem fel a sikeres karrierre.

54 Ám itt, amikor a Pilates-szel találkoztam, olyan voltam megint, mint a kisgyerek, aki éppen járni tanul. - Igen …

55 - Egy csomó rossz szokástól meg kellett szabadulnom – és a testemnek is …
- Igen, mert az ember teste hozzászokik a helytelen mozdulatokhoz …

56 - A combfeszítőm, a csípőhajlítóim nagyon erősek voltak
- A combfeszítőm, a csípőhajlítóim nagyon erősek voltak. A hátam meg rettentően merev. Nagyon jól néztem ki – de pl. fogalmam sem volt, hogyan kell helyesen, a mellkasom oldalába és hátuljába lélegezni.

57 Nem tudtam, hogyan egyensúlyozhatnám ki a rengeteg lábmunkát, amit végeztem, a belső –és hátsó combizmok és az ülőcsont körüli izmok használatával.

58 A fő gondolat a Pilates-ben ugyanis az, hogy az EGÉSZ TESTED használd a mozgásra ahelyett, hogy csak bizonyos testrészeket használnál izoláltan.

59 Az is fontos, hogy csak néhány ismétlést végezz nagy súlyok, sorozatok és ezer ismétlés nélkül. Vagyis ez nagyon más, mint amihez szokva vagyunk!

60 - Valójában a hétköznapjainkon sem úgy mozgunk, hogy csak valamelyik testrészünket használjuk – mindig teljes testtel mozogsz. - Pontosan.

61 - Kinek ajánlanád ezt a mozgásrendszert?
- Mindenkinek. - Rövid válasz !

62 - Igen, de ezt tényleg így gondolom. Pl
- Igen, de ezt tényleg így gondolom. Pl. ha én ismertem volna a Pilates-t a 20-as éveimben – most 47 éves vagyok – amikor az aerobic töltötte ki a napjaim nagy részét és leginkább ugrálós, magas intenzitású edzéseket végeztem,

63 valószínűleg soha nem szenvedtem volna el azokat a sérüléseket, amelyek később alakultak ki nálam. 2 csípőprotézisem van. És több mindent tudok megcsinálni most, mint fiatal koromban.

64 Ismét le tudok menni hídba és fejenállást végzek
Ismét le tudok menni hídba és fejenállást végzek. Ezeket a 20-as éveimben nem tudtam. És azt látom tapasztalatból, hogy a módszer működik – már gyerekeknél is, akiknél kialakítja a helyes testtartást,

65 amit aztán egy életre magukkal vihetnek – és ez nagyon fontos
amit aztán egy életre magukkal vihetnek – és ez nagyon fontos! Működik a rendszeres szabadtéri, vagy edzőtermi edzést végzőknél – akik aerobicoznak, bicikliznek vagy bármi egyebet csinálnak – hogy kiegyensúlyozza a végzett sportág esetleges „káros” hatásait.

66 Működik atlétáknál – nekem pl
Működik atlétáknál – nekem pl. vannak maratonista vendégeim, akik a futóidejükből igazán sokat áldoznak és a Pilates-re fordítják azt.

67 Golfozók, teniszezők is használják, - akik rengeteget terhelik a testük egyik oldalát – arra, hogy kikorrigálják a bal oldal-jobb oldal izomegyensúlyát.

68 Szülés után! Atyám! Ott van egyszer a medencefenék záró izomzata és a nagyon mély hasizmok, amelyeknek újra megfelelően kell működniük.

69 Hiszen az anyukának fel kell vennie a gyereket (sőt, a nagymamának is fel kell vennie a gyereket) – no meg itt van a rossz testtartással végzett szoptatás …

70 Férfiaknak remek. Nagyon szeretem a fiús órákat
Férfiaknak remek! Nagyon szeretem a fiús órákat! A férfiak hajlamosak arra, hogy „megtámadják” a mozdulatokat (=túlzott vehemenciával, erőkifejtéssel végzik azokat).

71 Nagyon erősek kívülről, a felszínes, nagy izmaik tekintetében, de a mélyizmaik NEM azok, így gyakran szenvednek hátpanaszoktól. Élete során 5-ből 4 embernek biztosan van valamilyen hátproblémája!

72 De ennek NEM KELL így lennie, ha elsajátítod a jó testmechanikát, – helyes testtartást és mozdulat kivitelezést - amit a Pilates tanít.

73 Én egész öreg koromig akarom és fogom is csinálni a Pilates gyakorlatokat! Örökké!

74 - Gyakran járnak a férfiak Pilates órára az USÁ-ban
- Gyakran járnak a férfiak Pilates órára az USÁ-ban? Mert Magyarországon alig lehet meggyőzni őket arról, hogy jöjjenek! Azt hiszik, hogy ez valami női alakformáló torna, vagy ilyesmi …

75 - A férfiak imádják!!! - Tényleg? - Amikor férfiakkal dolgozom, mindig tiszta férfi csoportot tanítok.

76 Nem rakom be őket nők közé – legalább is addig nem, amíg egy magasabb szintre nem lépnek és tényleg meg nem értik a Pilates edzés lényegét.

77 És szisztematikusan végigviszem őket a rendszeren
És szisztematikusan végigviszem őket a rendszeren. Megkapják a maguk reformerét, matracmunkáját, a széket, egy kis fekvőtámaszt, gyakorlatokat a felső testre (amit a pasik imádnak ).

78 Van néhány gyakorlat, amit Joseph Pilates a férfiak gyakorlatának hívott. Ide tartozik néhány felső testre végzett gyakorlat, néhány remek törzsforgató gyakorlat, amiket csakis férfiaknak adott

79 Az elmúlt néhány évben sok-sok férfi próbálta ki pl
Az elmúlt néhány évben sok-sok férfi próbálta ki pl. a széket, mert azon függőleges testhelyzetben dolgozunk és ez azokra a mozdulatokra emlékezteti őket, amelyeket más sportágakban is végeznek.

80 A fitnesz rendezvényeken és a sportklubokban nagyon szeretik a fiúk a székes edzést!

81 - Az MV (Millió Variáció) széket?
- Igen, de a klasszikus székes edzést is. - Használod a klasszikus székes edzést csoport esetén is, vagy csak személyi edzésben?

82 - Persze, használom. Ez csak egy eszköz
- Persze, használom. Ez csak egy eszköz. Az eszközt úgy használod, ahogy szeretnéd. Az MV székben az a szuper, hogy egymás tetejére rakható.

83 A pedál kicsit szélesebb, így szélesebb vállúak is kényelmesen használhatják. A rugó ellenállást is könnyebb változtatni így csoportos órán egyszerűbb vele bánni.

84 De alapjaiban ugyanaz, mint a klasszikus szék
De alapjaiban ugyanaz, mint a klasszikus szék. A WUNDA (=Varázslat) szék egy kicsit nehezebb – én ezt a dimenziói miatt szeretem. Egyszerűen más érzés a fával dolgozni. Nagyon kellemes ! De az eszköz csak eszköz.

85 A használata az edzőn múlik … - Mit kaphat az ember és mit nem, ha Pilates-ezni kezd? Van némi félreértés ekörül is. Pl. sok nő azt gondolja, hogy fogyni fog tőle, csakhogy a Pilates nem kardio edzés.

86 Valószínűleg idővel tényleg fogyni fognak tőle, de ez nem történik azonnal. Mi az a változás, amely rögtön érezhető / látható lesz egy kezdőn? És mi az, ami nem? Csak hogy senkit ne érjen csalódás …

87 - Az egyik érzékelhető dolog rögtön az 1
- Az egyik érzékelhető dolog rögtön az 1. óra után, ha a vendég tényleg odafigyel arra, amit az edző beszél, hogy magasabbnak érzik magukat.

88 Néha állás közben valóban magasabbak is – ha megmérik magukat az óra előtt és után pl. – mert megtanulják, hogyan nyújtsák meg a gerincüket felfelé.

89 A Pilates heti 4 alkalommal végzendő (egyébként)!
- Ezt éppen akartam is kérdezni … - 4x egy héten. Eredményt így várhatsz.

90 Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy 4x kell elmenned Pilates órára egy héten … Itt jön a matrac szépsége! Ezért írta meg Pilates a „Vissza az életbe a Contrology-val” című könyvét is (magyarul megjelent karácsonyán, az Ági Wellness Kft. kiadásában

91 Ezzel is azt akarta üzenni, hogy: „Hé
Ezzel is azt akarta üzenni, hogy: „Hé! Te vagy a felelős a saját testedért! Kövesd pontosan a könyvben leírt utasításokat, akár otthon! „ Vagyis, így igenis van mód arra, hogy heti 4 alkalommal Pilates-ezzen az, aki tényleg motivált!

92 Ismered a mondást: „ 10 alkalom után érzed a változást, 20 után a barátaid is látják rajtad, 30 után pedig olyan leszel, mint aki új testet kapott!”

93 A vendégnek azt kell megértenie, hogy úgy jöjjön el órára, hogy 100%-ban oda koncentráljon és vegyen részt a munkában! Ez nem a beszélgetés és a társasági élet ideje!

94 Pilates óra = 1 óra komoly, kemény munka a testeden - a testedért.
Vannak olyan vendégeim, akik nem feltétlenül fogynak, de a ruhák másképp állnak rajtuk. Pl. el kell menniük a szabóhoz, hogy bevetessék a nadrágjukat.

95 Csak azzal, hogy megtanulod helyesen használni a hasizmaid, a derekad karcsúbb lesz. Ahogy fejlődsz és kezdőről a haladó szintre lépsz – ezt Te is érzed magadon – a folyamatos mozgással és légzéssel a pulzusszám is igenis felmegy!

96 - Tényleg. Vagyis máris kardiová válik az edzés…
- Igen, feltétlenül van kardio hatása. Emellett hihetetlen alakformáló és tartásjavító hatása is! A teljes testtartásod megváltozik.

97 Nyakfájás, vállfájás eltűnik; a hátfájásról már nem is beszélve
Nyakfájás, vállfájás eltűnik; a hátfájásról már nem is beszélve! És a ruhák másképp állnak ! Egyfajta ruganyosságot kezdesz érezni a testedben, amit átviszel magaddal a hétköznapjaidba.

98 Máshogy ülsz, állsz, jársz. Könnyebb lesz elvégezned a feladataid.
- Sokkal energikusabb is leszel … - Pontosan.

99 - Ha elmész egy Pilates órára, honnan tudhatod, jó helyen jársz-e
- Ha elmész egy Pilates órára, honnan tudhatod, jó helyen jársz-e? Hogy az oktató tényleg olyan képzett-e, mint amilyennek lennie kell? - A legegyszerűbb: kérdezd meg! Milyen diplomája van?

100 Ha van papírja pl. matracos edzések vezetésére, volt-e gyakornoki ideje, vagy egy kötelező tanítási óraszám, amit teljesítenie kellett? (100 óra, 200 óra stb.)

101 Vizsgázott-e. Ki volt a trénere, kinél tanult
Vizsgázott-e? Ki volt a trénere, kinél tanult? Menj fel az internetre és nézz utána! Tudj meg minél többet róla!

102 Ha elmész egy órára és kb. 20 perc telik el, mire eljutsz az 1
Ha elmész egy órára és kb. 20 perc telik el, mire eljutsz az 1. gyakorlatig (ami, ugye, a Százas) – talán elkezdhetsz gyanakodni … Ha ott vagy az órán, de nem érzel semmit a testedben – hááát, az is legyen gyanús!

103 Érezned kell az edzést. Érezned kell, ahogy a hasizmaid dolgoznak
Érezned kell az edzést! Érezned kell, ahogy a hasizmaid dolgoznak. Tudnod kell, hogy a csípőizmok, vagy a farizmok dolgoznak. Ezt érzed!

104 - És hallanod kell azt a szót, hogy Erőközpont legalább egyszer-kétszer, vagy bármely olyan utasítást, amely ezt helyettesíti egy gyakorlatban.

105 - Igen. Tudnod kell, hogy minden mozdulatod a test középpontjából indul ki. Hallanod kell a Pilates alapelveiről is: pontosság, áramlás, koncentráció, kontroll, középpont, légzés – a gyakorlatokat átszőve mindnek ott kell lennie.

106 - Vagyis ha nem tapasztalod meg őket, az megint csak gyanús …
- Igen. És egyszerűen: kérdezz! Kérdezd meg, hol végeztek edzőként!

107 - Ok. Azt hiszem, az összes kérdésem feltettem.
- Megvan minden?

108 - Igen. Úgy gondolom, hogy a lehető legjobb forrásból sikerült ezeket az információkat megszereznem. Igazi megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és Tőled kérdezhettem!

109 - Én köszönöm. Magyarország, szerencsés vagy, hogy ott van Neked Ági!
- Köszönöm, Clare!

110 És Neked is köszönöm, hogy végighallgattad / követted ezt a beszélgetést! Őszintén bízom benne, hogy sok hasznos dolgot tudtál meg a Pilates-ről belőle ! A tudás hatalom – de felelősség is. Használd!


Letölteni ppt "Interjú Clare Dunphy-val, a Peak Pilates mesteredzőjével– Newburyport, USA (2010. augusztus 22.) Riporter: Simonfi Ági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések