Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vizsgaelnöki, tagi továbbképzés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vizsgaelnöki, tagi továbbképzés"— Előadás másolata:

1 Vizsgaelnöki, tagi továbbképzés
Budapest, június 19. Kovácsné Kalmár Terézia

2 Iskolarendszeren kívüli
Írásbeli vizsgatevékenység Vizsgafeladat időpontja (NSZFH honlapján: szakmai vizsgák/vizsgaidőpontok) (ettől eltérő időpontra tervezés: többletköltség) meghatározott időben bontható Az írásbeli vagy interaktív vizsgatevékenységhez készült feladatlap egy vizsgán használható Iskolarendszeren kívüli szakképesítésért felelős miniszter a honlapján nyilvánosságra hozott vizsganaptár alapján (havi rendszerességgel kivétel egyes pénzügyes szakmák) Iskolai rendszerű tanév rendjében meghatározott vizsgaidőszakban: - február-március - május-június - október-november

3 Gyakorlati vizsgatevékenység
Központi: ­­ - az SZVK - ban előírt központi kiadású gyakorlati feladatlap - meghatározott időben bontható, egy vizsgán használható fel. Nem központi: A gyakorlati vizsgatevékenységhez készült feladatlapokra vonatkozó javaslatot - a szakmai és vizsgakövetelményben előírt központi kiadású gyakorlati feladatlap kivételével - a vizsgaszervező dolgozza ki, A központi kiadású gyakorlati feladatlap csak egy vizsgán használható fel, Javítóvizsga esetén az írásbeli, az interaktív vagy a gyakorlati vizsgatevékenységhez készült feladatlapnak alkalmasnak kell lennie a részszakképesítés megszerzéséhez szükséges tudás mérésére is, ha az érintett szakképesítésnek van részszakképesítése. Időpontot a vizsgaszervező határozza meg  7 nappal a vizsga megkezdése előtt elküldi a vb elnökének és a tagoknak  vagy jóváhagyják, vagy átdolgoztatják, Figyelni kell az értékelés kidolgozására!

4 Szóbeli vizsgatevékenység
Központi feladatok A szóbeli vizsgatevékenységhez készült feladatsorok hitelesített, visszavonásig érvényes, több vizsgán felhasználható, ha szükséges, mellékletek biztosítása. A szóbeli vizsgatevékenység időpontját a vizsgaszervező határozza meg. A vizsgázó a szóbeli vizsgatevékenység során - a kihúzott tételek számától függetlenül - egy alkalommal póttételt húzhat.

5 1. számú eset 2018. február 8.-án 10:00 órai kezdésű (VB/119031) OKJ számú Hajózási technikus szakképesítés írásbeli vizsgájával összefüggésben. A Kikelet Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatója Gyenge György október 5.-én a szakmai vizsga megkezdése előtt jelezte, hogy az iskola a Hajózási technikus szakképesítés központi írásbeli tételét nem jó szvk szerint rendelte meg. A vizsgázók száma 8 fő. Elismerték, hogy hibáztak és milyen intézkedéseknek kell történnie a megoldás érdekében?

6 Kit kell először értesíteni a történésről? (NSZFH-PMKH-KTI)
A rövid történést leírva, kinek kell a kérelmet elküldeni? (a szakmai főigazgató-helyettes részére ben NSZFH.) SZVK pontosítása. (56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet a földművelésügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről.) A vizsgabejelentést a kérelem elbírálása után módosítani szükséges. (PMKH) Az NSZFH gondoskodik az új szvk szerint készült központi írásbeli tételről. Mi a teendő ha nincs a kért szvk szerint elkészített írásbeli tétel? (A tétel készítőjével történő gyors egyeztetés, és az adott szvk szerint a tétel biztosítása.)

7 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakmai és vizsgakövetelmény szerint Központi írásbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Közlekedéstechnikai alapok, hajóvezetés A vizsgafeladat ismertetése: Komplex központi írásbeli feladatsor, amelynek tartalma számítási és mérési módszerek, jelenségek, működési elvek, egységek, részegységek, alkatrészek és mindezek kapcsolatai, a közlekedéstechnikai alapok tárgyköreiből. Valamint a vízi közlekedés rendjéről szóló, Hajózási Szabályzatból készített teszt A vizsgafeladat időtartama: 240 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %

8 5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység:
35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelmény szerint Központi írásbeli vizsgatevékenység: A vizsgafeladat megnevezése: Hajózási Szabályzat, kisgéphajó vezetése teszt A vizsgafeladat ismertetése: A hajózás közlekedési és egyéb szabályaiból, Hajózási Szabályzat V. szintű vizsgának megfelelő, 30 kérdést, a kisgéphajóra vonatkozó 30 kérdést teszt formájában. A vizsgafeladat időtartama: 2x30 perc, 10 perc szünet közbeiktatásával A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30 %

9 NSZFH biztosítja az adott szvk szerint az írásbeli tételt, melyet a központi írásbeli vizsga időpontja előtt 10 perccel -en elküldi a vizsga szervezőjének. Gyenge György gondoskodik arról, hogy a vizsga helyszínére en megérkezett dokumentum, - erről meg kell győződni – sokszorosítása a titoktartás betartása mellett történjen meg. A kinyomtatott írásbeli tételt 8 példányban a titoktartást aláíró felügyelő tanár lemásolja. A vizsgázók az ülésrendnek megfelelően helyükön várakoznak, a termet nem hagyták el, majd ezt követően azonnal megkezdik az írásbeli feladatokat a vizsgázók. A történtekről rendkívüli jegyzőkönyv készül a vizsgabizottság és a felügyelő tanár aláírásával, amelyből a részünkre is eljuttatnak egy példányt.

10 315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 23 §
(1) A szakképesítésért felelős miniszter a vizsga írásbeli, interaktív vagy központi gyakorlati vizsgatevékenységéhez központilag kiadott feladatlapokat a vizsga megkezdése előtt legalább három nappal nyomtatott formában vagy elektronikus úton juttatja el a vizsgaszervezőnek. (PMKH-NSZFH) (2) A vizsgaszervező a nyomtatott feladatlapokat a csomagolásán, az elektronikus úton megküldött feladatlapokat az elektronikus feladatlapokon feltüntetett időpontig köteles oly módon őrizni, hogy ahhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá. (3) Az írásbeli, az interaktív vagy a központi gyakorlati vizsgatevékenység vizsgafeladataihoz előzetesen, de legkésőbb a feladatlapok megküldésével egyidejűleg tájékoztatót kell kiadni, amely alapján a vizsgaszervező a vizsgafeladathoz szükséges speciális feltételeket, segédeszközöket, biztosítani tudja.

11 (4) Az írásbeli, az interaktív vagy a központi gyakorlati vizsgatevékenység ideje alatt a vizsgatermekben és a folyosókon állandó felügyeletről kell gondoskodni. Nem kaphat teremfelügyeletet ellátó megbízást az, aki az adott vizsgatevékenység oktatására jogosító végzettséggel, szakképzettséggel rendelkezik. A technikai feltételek folyamatos biztosításáért felelős személy a vizsga biztonságos lebonyolításának érdekében a vizsgaszervező írásos engedélyével jelen lehet. (5) A zárt, biztonságos csomagolásban megküldött nyomtatott feladatlapok kibontása a csomagon, az elektronikus úton megküldött feladatlapok megnyitása az elektronikus feladatlapok kísérőlevele szerint megjelölt időpontban az írásbeli, az interaktív vagy a központi gyakorlati vizsgatevékenység zavartalan lebonyolítását felügyelő, az e rendeletben meghatározottak szerint kijelölt vizsgabizottsági tag előtt történik. A felbontás, megnyitás időpontját, a csomag sértetlenségének, sérült, felbontott vagy megnyitott állapotának tényét és a jelenlévők nevét a vizsgajegyzőkönyvben rögzíteni kell.

12 2. számú eset Egy szakmai vizsga gyakorlati feladatához a vizsgaszervező A és B feladatsort készített. Az egyik vizsgabizottsági tag javasolja, hogy a B feladatsort használják a vizsgán, mert szerinte ugyanolyan nehézségű, mint az A, de sokkal rövidebb idő alatt lehet teljesíteni, így a vizsga hamarabb befejeződhet. Mit tesz Ön, mint a vizsga elnöke?

13 A gyakorlati feladatlapokra vonatkozó javaslatot – a vizsga megkezdése előtt a vizsgaelnök hagyja jóvá, Az elnök a vizsgabizottsági tagok véleményét kikéri, Vizsgabizottság a határozatait a vizsgaelnök és a tagok nyílt szavazásával, egyszerű szótöbbséggel hozza, A vizsgázó részére biztosítani kell a véletlenszerű választás lehetőségét, a vizsgabizottság nem jogosult kiválasztani, hogy a vizsgázók melyik feladatot oldják meg, A vizsgázók részére biztosítani kell, hogy – a feladatsorok tartalmának ismerete nélkül – legyen lehetőségük választani az A és B jóváhagyott feladatsorokból, Amennyiben szükséges, a vizsgabizottság módosíthatja a gyakorlati feladatokat annak érdekében, hogy egyenlő nehézségű és megoldási időtartamú feladatokat tartalmazzanak a feladatsorok.

14 315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól
27. § (1) A gyakorlati feladatlapokra vonatkozó javaslatot - a vizsga megkezdése előtt - a vizsgaelnök a vizsgabizottsági tagok véleménye alapján hagyja jóvá. (3) A vizsgázó a gyakorlati vizsgafeladatát a vizsgázó által véletlenszerűen kiválasztott feladatközlő lap alapján, az abban meghatározott segédanyagok használata mellett végzi. 28. § (1) A gyakorlati vizsgafeladat végrehajtásához a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott időtartam áll a vizsgázó rendelkezésére, amelybe a vizsgafeladatok ismertetésének időtartama nem számít bele. A gyakorlati vizsgafeladat egyes részfeladatainak végrehajtási idejét a vizsgafeladat leírása tartalmazhatja.

15 3. számú eset A szakmai vizsga napján az írásbeli, gyakorlati, és szóbeli vizsgatevékenység esetében a vizsgabizottság tagjai közül kiknek kell jelen lenni? 315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 21 § (2) bekezdése szerint: Az egyes vizsgatevékenységek a lebonyolítási rendben meghatározott személyek jelenlétében kezdhetők meg és folytathatók le.

16 315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 15 § (4) Az írásbeli, az interaktív és a központi gyakorlati vizsgatevékenységeknél a teljes vizsgabizottságnak vagy – a vizsga lebonyolítási rendjében rögzítettek szerint – a vizsgabizottság legalább egy, nem a képző intézményt képviselő tagjának, a nem központi gyakorlati és a szóbeli vizsgatevékenységeknél a 13. § (3) és (4) bekezdése figyelembevételével a teljes vizsgabizottságnak részt kell vennie a vizsgán. A szakmai vizsga nem kezdhető meg a fenti feltételek teljesülése nélkül. Intézkedni kell, hogy a megfelelő vizsgabizottsági tag megjelenjen a szakmai vizsgán, amennyiben a titoktartás szabályai nem sérülnek (pl. a vizsgázók nem hagyják el a vizsgatermet, stb.) a megfelelő személy megérkezését követően kezdhető meg a vizsga.

17 4. számú eset Aranykalászos gazda részszakképesítés OKJ számú szakmai vizsga esetén a képzésben résztvevők a szakképesítés megszerzéséhez "B" kategóriás jogosítvánnyal, vagy traktor vezetői engedéllyel kell hogy rendelkezzenek. Az egyik vizsgázónak angol a másiknak szlovák, egy főnek olasz, míg egy negyediknek ukrán jogosítványa volt. A vizsgabizottság a személyi okmányokat a vizsga megkezdését megelőzően ellenőrizte. Mi a megfelelő eljárás a jogosítványok elfogadását illetően?

18 56/2016. (VIII. 19.) FM rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelmény
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 1.2. Szakképesítés megnevezése: Gazda 5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK 5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Mezőgazdasági vontató vezetésére érvényes vezetői engedély (T, illetve C+E, C1+E kategória, vagy B kategória). 1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 1.2. Részszakképesítés megnevezése: Aranykalászos gazda

19 A vizsgabizottság a nyitó értekezleten úgy döntött, hogy az EU-s tagországok jogosítványait elfogadja. Az ukrán jogosítványt nem, mivel az nem volt honosítva. Mit tesz a vizsgabizottság abban az esetben ahol a vizsgázó nem rendelkezik az előírt vezetői engedéllyel? 

20 315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól
15. § (1) A vizsgaelnök és a vizsgabizottság tagjai együttesen és az általuk külön-külön felügyelt vizsgafolyamatok tekintetében önállóan is felelősek a vizsga szabályos és zavartalan lefolytatásáért. (2) A vizsgaelnök és a vizsgabizottság tagjai a vizsga megkezdését megelőzően tájékozódnak a képzés speciális tartalmáról, körülményeiről. 16. § bc) ellenőrzi – a vizsgázók jelentkezési iratai alapján – a vizsga megkezdésére való jogosultság feltételeinek meglétét.

21 5. számú eset A szakmai vizsga alkalmával a vizsgaszervező bemutatta a vizsgázók dokumentumait, azonban 3 fő a vizsga/képzés megkezdésének feltételeként előírt iskolai végzettség (alapfokú iskolai végzettség) igazolására külföldi iratot mutatott be. 1 fő osztrák gimnáziumi bizonyítványt, 1 fő angol diplomát, 1 fő litván leckekönyvet (amibe litvánul bele volt írva, hogy alapfokú iskolai végzettségeit elvégezte.) Mi a teendő ilyenkor?

22 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 542 04
1.2. Szakképesítés megnevezése: Férfiszabó 2.1. A képzés megkezdésének feltételei: Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető Mivel a bizonyítvány a képzés megkezdésének feltétele a vizsgabizottság a 3 főt engedte magyar nyelven vizsgázni. 

23 315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 16. § (1) A vizsgabizottság munkáját a vizsgaelnök irányítja. A vizsgaelnök elsődleges feladata és felelőssége a vizsga jogszerű és szakszerű megtartásának, zavartalan lebonyolításának biztosítása. Ennek keretében a) ellenőrzi a vizsga előkészítését, a szükséges szakmai, tárgyi és személyi feltételeket, az egészséges és biztonságos vizsgakörülmények meglétét, b) a vizsgabizottság tagjainak bevonásával ba) ellenőrzi a vizsga jogszabályban előírt dokumentumainak meglétét, azok formai és tartalmi megfelelőségét, bb) meggyőződik a gyakorlati feladatok ellátására kijelölt helyszín, valamint a szükséges személyi és tárgyi feltételek megfelelőségéről, bc) ellenőrzi – a vizsgázók jelentkezési iratai alapján – a vizsga megkezdésére való jogosultság feltételeinek meglétét,

24 6. számú eset A szakmai vizsga nyitó napján, a szakmai gyakorlati vizsgán a vizsgafeladat elvégzéséhez szükséges tárgyi feltételek nem állnak rendelkezésre. Mi kerül a jegyzőkönyvbe? Mi a teendő?

25 315/2013. Korm. rend. 16. §. (2) A vizsgaelnök a vizsgabizottság határozata alapján felfüggeszti a vizsga lebonyolítását, az érintett vizsgatevékenység végrehajtását, ha a vizsga lebonyolításának jogszerű feltételei nem biztosítottak. A felfüggesztés tényét és indokát a vizsgajegyzőkönyvben rögzíteni kell. Amennyiben a jogszerű állapot nem állítható helyre oly módon, hogy a vizsga folytatására még az adott napon sor kerülhessen, a vizsgaelnök tájékoztatja megbízóját a vizsga felfüggesztésről. PMKH.

26 7. számú eset A vizsgabizottság tagjai megkapták a megbízólevelet. A vizsgaszervező az elszámoláshoz bekérte az iskolai végzettséget igazoló dokumentumokat. Az egyik bizottsági tag szakács végzettséggel, kereskedelmi főiskolával lett kijelölve Vb tagnak élelmiszeripari laboráns szakmai vizsgára. A végzettsége nem felelt meg a szakképesítésnek, és az adott területen nem is volt vizsgabizottsági tagi jogosultsága. (A megbízólevelet még is megkapta.) A vizsgaszervező nem akarta Őt elfogadni VB tagnak. Mi a helyes eljárás ebben az esetben?

27 A Vizsgabizottság a nyitó értekezleten a Vizsgaszervezővel egyezteti a vitatott kérdést.
A Vizsgaszervező tájékoztatja a megbízót a vizsgabizottsági tag végzettségével kapcsolatos észrevételről. Az érvényes megbízólevelet elfogadva a vizsgabizottság megkezdte változatlan összetételben a vizsgáztatást.

28 315/2013. Korm. rend. 10. §. (3) Az (1) bekezdésben meghatározott határidőig megtett javaslatok alapján a szakképzési feladatot ellátó hatóság megbízza a) a vizsgaelnököt, ha a megjelölt személy az érintett szakképesítés tekintetében szerepel az országos szakképzési névjegyzék részét képező vizsgaelnöki névjegyzéken, és b) a vizsgabizottság tagjait, ha a megjelölt személyek az érintett szakképesítés tekintetében szerepelnek az országos szakképzési névjegyzék részét képező vizsgabizottsági tagi névjegyzéken. (4) Ha az (1) bekezdésben meghatározott határidőig nem érkezik javaslat, vagy a javasolt személyek az érintett szakképesítés tekintetében nem szerepelnek az országos szakképzési névjegyzéken, a szakképzési feladatot ellátó hatóság intézkedik a vizsgaelnök és a vizsgabizottság tagjainak megbízásáról.


Letölteni ppt "Vizsgaelnöki, tagi továbbképzés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések