Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TUDNIVALÓK ISKOLAVÁLASZTÁS ELŐTT

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TUDNIVALÓK ISKOLAVÁLASZTÁS ELŐTT"— Előadás másolata:

1 TUDNIVALÓK ISKOLAVÁLASZTÁS ELŐTT
Szülői tájékoztató

2 AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELADATA
A TOVÁBBTANULÓK ÉS SZÜLEIK RÉSZLETES, PONTOS TÁJÉKOZTATÁSA A BEKÜLDENDŐ DOKUMENTUMOK ELKÉSZÍTÉSE, TARTALMI ÉS FORMAI ELLENŐRZÉSE, HITELESÍTÉSE

3 AZ ISKOLAVÁLASZTÁSHOZ AJÁNLOTT HONLAPOK
AZOKNAK A KÖZÉPISKOLÁKNAK A HONLAPJAI, AHOVÁ JELENTKEZNI SZERETNE A TANULÓ - TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁS A KÖZÉPFOKÚ BEISKOLÁZÁSRÓL - KÖZNEVELÉS/KÖZÉPFOKÚ FELVÉTELI ELJÁRÁS/AKTUÁLIS BEISKOLÁZÁSI IDŐSZAK (2019/2020. TANÉV)/KIFIR TANULMÁNYI TERÜLET, FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ÍRÁSBELI VIZSGAHELYSZÍN KERESŐ – FŐVÁROSI OKTATÁSI PORTÁL -MO. KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNYEINEK HIVATALOS JEGYZÉKE www. eniskolam.hu – MFPI PÁLYAVÁLASZTÁSI PORTÁLJA

4 FONTOSABB IDŐPONTOK : KÖZPONTI ÍRÁSBELI FELVÉTELI (10.00) : PÓTLÓ ÍRÁSBELI (14.00) : ÍRÁSBELI EREDMÉNYEI (ÉRTÉKELŐ LAP) : JELENTKEZÉSI LAPOK, ADATLAPOK TOVÁBBÍTÁSA : SZÓBELI MEGHALLGATÁSOK : ADATLAPOK MÓDOSÍTÁSA : MÓDOSÍTOTT ADATLAPOK POSTÁZÁSA : ÉRTESÍTÉS A FELVÉTELI EREDMÉNYÉRŐL : RENDKÍVÜLI FELVÉTELI ELJÁRÁS : BEIRATKOZÁS A KÖZÉPISKOLÁBA

5 KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI DÖNTÉS ALAPJA
1. MÓDSZER: KIZÁRÓLAG A TANULMÁNYI EREDMÉNYEK ALAPJÁN 2. MÓDSZER : A TANULMÁNYI EREDMÉNYEK, ÉS A  KÖZPONTI ÍRÁSBELI FELVÉTELI EREDMÉNYE ALAPJÁN (ÖSSZPONTSZÁM MINIMUM 50 %-ÁT KELL KÉPVISELNIE) 3. MÓDSZER : A TANULMÁNYI EREDMÉNYEK,  A KÖZPONTI ÍRÁSBELI FELVÉTELI EREDMÉNYE (ÖSSZPONTSZÁM MINIMUM 50 %-ÁT KELL KÉPVISELNIE), SZÓBELI MEGHALLGATÁS EREDMÉNYE ALAPJÁN (ÖSSZPONTSZÁM MAXIMUM 25%-ÁT KELL KÉPVISELNIE)

6 A tanuló jelentkezése a központi írásbeli vizsgára
A tanulóknak december 6-áig, a mellékelt „TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP” (1. sz. melléklet) benyújtásával kell jelentkezniük a központi írásbeli vizsgára. Ez a jelentkezési lap csak a központi írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal, amelyet a középfokú iskolákba való jelentkezéskor kell majd használni. abba a vizsgát meghirdető középiskolába kell a tanulónak benyújtania, ahol a központi írásbeli vizsgát meg kívánja írni. A tanuló maga dönti el, melyik vizsgaszervező intézménybe nyújtja be a központi írásbeli vizsgára való jelentkezési lapját, függetlenül attól, hogy a későbbiekben melyik középfokú intézménybe kíván majd jelentkezni,. Egy tanuló csak egy intézménybe jelentkezhet központi írásbeli vizsgára. a tanulók a központi írásbeli vizsgára személyazonosításra alkalmas igazolványt – diákigazolványt vagy személyi igazolványt – vigyenek magukkal. A NYOMTATVÁNY ELEKTRONIKUS FORMÁBAN IS LETÖLTHETŐ:

7 A központi írásbeli vizsga időigénye és a feladatlapok tartalma
A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható. A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközökön (vonalzó, körző, szögmérő) kívül más segédeszköz (pl. zsebszámológép) nem használható. A dolgozat megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tintával kell elkészíteni. A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani. A feladatlapokra vonatkozóan részletes tájékoztató található a honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2019/2020. tanév) menüpontban. Az előző tanévek felvételi feladatlapjai és megoldásai szintén a honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Központi írásbeli feladatsorok, javítási útmutatók menüpontban tekinthetők meg.

8 A sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók részvétele a középfokú felvételi eljárásban I. Az SNI tanulóknak és szüleiknek még jóval a felvételi eljárás megkezdése előtt tájékozódniuk kell, hogy az az iskola, ahová a tanuló februárban majd be kívánja adni a jelentkezését (továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskola), milyen − az SNI tanulókra vonatkozó − speciális elbírálási szabályokat határoz meg. Az SNI tanuló a szakértői véleményben leírtak alapján a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolától kérheti a központi írásbeli vizsga alóli felmentését, az írásbeli vizsgát szervező középiskolától nem. Akármi is az előzetes tájékozódás eredménye, a felvételiző tanuló jelentkezhet a központi írásbeli vizsgára. Ez általában tanácsos is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a februári felvételi jelentkezésig elképzelései, szándékai megváltoznak, és mégis szüksége lesz a központi írásbeli vizsga eredményére. speciális elbírálást minden esetben írásos kérelemben kell igényelni – a központi írásbeli vizsga előtt – a vizsgaszervező iskolában. A kérelmet és a szakértői véleményt a központi írásbeli vizsgára történő jelentkezéskor a jelentkezési lappal együtt kell benyújtani az iskolához.

9 A sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók részvétele a középfokú felvételi eljárásban II. az alábbi kedvezményekre lehet jogosult: Időhosszabbítás / - Segédeszköz használata /- a vizsga meghatározott részeinek értékelése alóli felmentés: pl. magyar nyelv esetében a helyesírás feladatok értékelése alól, vagy a matematika vizsgatárgy esetében a szerkesztést igénylő feladatok alól. Nem alkalmazható azonban akkor, ha a tanuló teljesen fel van mentve a matematika tantárgy követelményrendszerének értékelése és minősítése alól. Az igazgató a szakértői vélemény alapján hoz döntést arról, hogy milyen kedvezményeket biztosít az SNI tanulónak az írásbeli vizsga során. Az igazgató döntését határozatba foglalja, amelyet a központi írásbeli vizsga előtt eljuttat a tanulóhoz és a szülőhöz. Minden egyes középfokú intézmény maga határozza meg, hogy a saját felvételi eljárásban milyen – a felvételi tájékoztatójában nyilvánosságra hozott – módon számítja ki a sajátos nevelési igényű tanulók felvételi pontszámait. Amennyiben a szülő részéről ezzel kapcsolatban kérdés merül fel, arra kizárólag a továbbtanulásra kiválasztott intézmény tud válaszolni. A szakképző iskola a felvételt a szakképzésre vonatkozó jogszabályok szerint egészségügyi, pályaalkalmassági követelmények teljesítéséhez kötheti.

10 Tanulói jelentkezési lap írásbeli vizsgára

11 Tanulói adatlap

12 Jelentkezési lap

13 A KÖZPONTI ÍRÁSBELI VIZSGÁK EREDMÉNYEINEK KÖZZÉTÉTELE, BESZÁMÍTÁSA
IG EREDETI PÉLDÁNYT OSZTÁLYFŐNÖKNEK LE KELL ADNI. A KÖZÉPISKOLA BESZÁMÍTHATJA A FELVÉTELI TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉSÉBE: A. MINDKÉT TÁRGYAT AZONOS SÚLLYAL, B. EGYIK TÁRGYAT NAGYOBB SÚLLYAL, C. CSAK AZ EGYIK TÁRGY EREDMÉNYÉT.

14 A KIÉRTÉKELT FELADATLAPOK MEGTEKINTÉSE
EGY MUNKANAPOT BIZTOSÍTANAK. SZÜLŐI ÉSZREVÉTEL ÍRÁSBAN TEHETŐ A KÖVETKEZŐ MUNKANAPON 16 ÓRÁIG. AZ ISKOLAI BÍRÁLAT EREDMÉNYÉT 3 MUNKANAPON BELÜL ÍRÁSBAN KÖZLIK A SZÜLŐVEL. HA A SZÜLŐ KORÁBBI ÉSZREVÉTELÉT FENNTARTJA, 1 NAPON BELÜL ÍRÁSBAN KÖZÖLNIE KELL AZ ISKOLÁVAL. AZ ISKOLA A FENNTARTOTT ÉSZREVÉTELT 1 MUNKANAPON BELÜL MEGKÜLDI AZ O.H.-NAK. AZ O. H. 8 MUNKANAPON BELÜL ELBÍRÁLJA AZ ÉSZREVÉTELT, AZ EREDMÉNYT MEGKÜLDI AZ ISKOLÁNAK ÉS A SZÜLŐNEK.

15 FELVETTEK??? 2020. ÁPRILIS 30. A KÖZÉPISKOLÁK MEGKÜLDIK A FELVÉTELRŐL VAGY AZ ELUTASÍTÁSRÓL SZÓLÓ ÉRTESÍTÉST A JELENTKEZŐNEK.

16 JOGORVOSLATOK ÍRÁSBELIVEL KAPCSOLATOS ÉSZREVÉTEL: A KÖZÉPISKOLA INTÉZMÉNYVEZETŐJÉHEZ FELVÉTELI KÉRELEM ELUTASÍTÁSA ESETÉN: A KÖZÉPISKOLA FENNTARTÓJÁHOZ FELLEBEZÉST KELL BENYÚJTANI. HIVATKOZÁS: JOGSZABÁLYSÉRTÉS VAGY EGYÉNI ÉRDEKSÉRELEM. A FELLEBBEZÉST JÚNIUS 1-JÉIG EL KELL BÍRÁLNI.

17 VÁLTOZÁSOK A SZAKKÉPZÉSBEN
SZAKKÖZÉPISKOLA → SZAKGIMNÁZIUM (4+1 ÉVFOLYAMOS OKTATÁSI FORMA, 2,5 ÉVES SZAKMAI KÉPZÉS) SZAKISKOLA → SZAKKÖZÉPISKOLA (3 ÉVES SZAKMAI KÉPZÉS+2 ÉVES ÉRETTSÉGIRE FELKÉSZÍTŐ OKTATÁS) SZAKISKOLA (SAJÁTOS NEV.-I IGÉNYE MIATT A TÖBBI TANULÓVAL EGYÜTTHALADÁSRA KÉPTELEN TANULÓKAT KÉSZÍT FEL SZAKMAI VIZSGÁRA, MUNKÁBA ÁLLÁSRA, ÉLETKEZDÉSRE.)

18 Kéz és lábtörést mindannyiunknak!
Köszönjük a figyelmet! Kéz és lábtörést mindannyiunknak!


Letölteni ppt "TUDNIVALÓK ISKOLAVÁLASZTÁS ELŐTT"

Hasonló előadás


Google Hirdetések