Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Krisztus kilátó a Gordon tetőn Zene: Klikkelj!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Krisztus kilátó a Gordon tetőn Zene: Klikkelj!"— Előadás másolata:

1 Krisztus kilátó a Gordon tetőn Zene: Klikkelj!
ZENE: FOR ANNA _ PAUL MAURIAT PRÁGA

2 Vârful muntelui Gordon unde se afla turnul de observație al lui Hristos, poate fi accesat pe drumul principal 13A, care leagă Praid de Odorhellen, iar la Bisericani se poate ajunge pe un drum cu pietriș până la vârfurile muntelui. A Gor­don-tetőt, ahova a Krisztus kilátó épült, a Parajdot Székelyudvarhellyel összekötő 13A jelzésű főútról, majd Székelyszentlélekről kavicsos úton lehet megközelíteni egészen a hegytetőig

3 De la disanta se vede deasupra Lupeni, respectiv Bisericani monumentul situat pe vârful Gordon.
Már messziről látszik a Farkaslaka, illetve a Székelyszentlélek fölé magasodó Gordon-tetőn álló Krisztus szobor

4 Se poate ajunge în acel loc cu masina, dar placerea accentuata se are mergând pe jos.
A helyszín ugyan autóval megközelíthető, de az igazi élmény ha gyalogosan kapaszkodunk ki a tetőre

5 Az erdőben haladva a fák között is többször felbukkan a napfényben csillogó szobor. Mergând prin padure apare des statuia inundata de lumina soarelui.

6 A Gordon-hegy 953 méter magas csúcsa uralja a Nyikó-folyó felső folyását Vârful muntelui Gordon de 953 m înaltime e dominat de bratul superior al pârâului Nico

7 A fák közül kiérve, a turista csak megáll, és perceken át mozdulatlanul néz előre Iesind din paduris, turistul se opreste contemplând minute în sir privelistea din fata sa.

8 A tetőn 2 méter magas, közel 400 köbméteres , masszív betontalapzaton, összeszerelve áll a 6 részből galvanizált fémszerkezet Pe o fundatie de cca 400 m³ de beton, se afla constructia a 6 elemente galvanizate

9 Az alkotás egy tízemeletes tömbház magasságával vetekedik Constructia rivalizeaza cu un bloc de 10 etaje.

10 A tárt karú Krisztus keze, feje és palástja egy húszméteres fémvázra került Bratele larg desfacute, capul si mantaua sunt montate pe un schelet metalic de 20 m.

11 A szobor belsejében csigalépcső vezet a magasba a nyak részig În interior se afla o scara spirala ce conduce spre gâtul monumentului.

12 Az utolsó lépcsőtől létrán kapaszkodva lehet bejutni a fejbe De la ultima treapta se poate ajunge în cap cu ajutorul unei scari.

13 Itt derékig ki lehet bújni a fejből, és körbe lehet pásztázni egész Udvarhelyszéket és a Nyikó mentét Aici se poate iesi pâna la brâu având posibilitatea de a admira panorama si cursul râului Nico.

14 A palást alól kilátszik a két hatalmas méretű, rozsdamentes acél kéz Sub manta se poate admira uriasa mâna din otel inoxidabil.

15 A kilátó belsejéből a kéz mellett láthatjuk a környező fákat Din locasurile interioare se observa copacii din apropiere.

16 A Krisztus szobor a székelyudvarhelyi Zawaczky Walter szobrász tervei alapján készült el Monumentul este creatia sculptorului Zawaczky Walter

17 Az elképzelés szerint turistalátványosság lesz a Krisztus-kilátó, és a sok vitára idővel mindenki megkapja a megfelelő választ, ez a történelmi tapasztalat Experienta istorica arata ca obiectivul turistic oglindit în imaginatie împreuna cu schimbul de pareri si idei rezultate, face ca fiecare sa îsi obtina raspunsul dorit.

18 Ha pedig egy jól megépített kilátó áll rendelkezésünkre, a látvány leírhatatlan Dar daca ne sta la îndemâna un observator bine plasat, panorama devine de nedescris.

19 A román televízió TVR1 a helyszínen így jellemezte a látottakat: „Fabulos, asa ceva n-am mai vazut!! „ azaz „Mesés, ilyent még nem láttam!„ Corespondentul TVR1 a declarat la fata locului în urma celor vazute:

20 A Jézus Szíve kilátó 2011-ben épült fel, a legmagasabb Krisztus-ábrázolás Kelet-Európában Turnul de observatie Inima lui Hristos s-a ridicat în anul si este cel mai înalt de acest fel în Europa de Est.

21 VÉGE SFÂRSIT


Letölteni ppt "Krisztus kilátó a Gordon tetőn Zene: Klikkelj!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések