Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

REACH 2018 Értékelje a vegyi anyagaihoz kapcsolódó veszélyeket és kockázatokat!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "REACH 2018 Értékelje a vegyi anyagaihoz kapcsolódó veszélyeket és kockázatokat!"— Előadás másolata:

1 REACH 2018 Értékelje a vegyi anyagaihoz kapcsolódó veszélyeket és kockázatokat!

2 A prezentáció célja Ezt a prezentációt, valamint a megjegyzéseket az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) állította össze, hogy segítséget nyújtson Önnek a REACH 2018-ról, azaz a bevezetett anyagok utolsó regisztrálási határidejéről szóló prezentáció elkészítésében. Az összeállítással az volt a célunk, hogy abból ki lehessen választani a megfelelő diákat és szükség esetén az érintettek ‒ a vezetőség, a munkavállalók, a környezet-egészségügyi és -biztonsági szakemberek, hatóságok stb. ‒ igényei szerint módosítani azokat. A prezentáció külön engedély nélkül is felhasználható. Ez a prezentáció rövid áttekintést nyújt az ECHA REACH 2018 ütemterve 4. szakaszáról (Veszélyek és kockázatok értékelése). Az ECHA honlapján található, a REACH 2018-as határidővel kapcsolatos prezentációkhoz tartozik. Észrevételeiket és javaslataikat a következő címre várjuk: Jogi nyilatkozat: A jelen prezentációban szereplő információk nem minősülnek jogi tanácsnak, és jogi szempontból nem szükségszerűen egyeznek az Európai Vegyianyag-ügynökség hivatalos álláspontjával. Az Európai Vegyianyag-ügynökség semmilyen felelősséget nem vállal a jelen dokumentum tartalmával kapcsolatosan. Közzététel: május

3 REACH szerinti regisztrálás ‒ 2018
A 4. szakaszba tartozó tevékenységek A tájékoztatási követelmények megismerése A veszélyességi adatok összegyűjtése Az adathiányok pótlása A felhasználásokra vonatkozó információk összegyűjtése A kockázatok értékelése és a kockázatkezelési intézkedések meghatározása Ez a prezentáció a regisztrálási dokumentációhoz szükséges információk összeállításáról szól. A regisztrálásra való előkészületek e szakaszában 5 kulcsfontosságú tevékenységre kerül sor.

4 szokásos regisztrálás  a mennyiségi tartománytól függ
A tájékoztatási követelmények megismerése Tájékoztatási követelmények A regisztrálásra vonatkozó tájékoztatási követelmények a regisztrálás típusától és az éves gyártott/importált mennyiségtől függnek szigorúan ellenőrzött körülmények között felhasznált intermedier  minden rendelkezésre álló adat szokásos regisztrálás  a mennyiségi tartománytól függ Jó tanács: Gyakorlati útmutató a kkv-k vezetői és a REACH koordinátorok számára: „Az 1‒10 t/év és a 10‒100 t/év mennyiségre vonatkozó tájékoztatási követelmények teljesítése” Az ECHA gyakorlati útmutatót készített a kkv-k vezetői és a REACH koordinátorok számára, amely néhány oldalban kifejti az egyes tájékoztatási követelményeket, és azt is feltünteti, milyen szakértelemre van szükség az adatok értékeléséhez és összeállításához, hogy segítsen döntést hozni, ha a munka bizonyos részét ki kell szervezni. Ez az útmutató az összes uniós nyelven megtalálható a honlapunkon: Hasznos hivatkozások: A „Gyakorlati útmutató a kkv-k vezetői és a REACH koordinátorok számára” 23 nyelven elérhető a következő oldalon:

5 Ha évi 1‒10 tonna mennyiséget gyárt/importál
A tájékoztatási követelmények megismerése Szokásos regisztrálás Ha évi 1‒10 tonna mennyiséget gyárt/importál A REACH-rendelet VII. melléklete Fiziko-kémiai tulajdonságok Toxikológiai jellemzők Ökotoxikológiai jellemzők Ha évi 10‒100 tonna mennyiséget gyárt/importál A REACH-rendelet VIII. melléklete Egyéb Kémiai biztonsági értékelés Az évi 1‒10 tonna mennyiségben gyártott vagy behozott anyagok esetében a REACH-rendelet VII. mellékletét kell követni. Ez azt jelenti, hogy szüksége van egy sor fizikai és kémia, valamint bizonyos toxikológiai és ökotoxikológiai információkra. Az évi 1‒10 tonna mennyiségi tartományra vonatkozó szokásos regisztrálás esetében rendszerint egyetlen gerinces állatokon végzett kísérletre van szükség. Az évi 10‒100 tonna mennyiségi tartományra vonatkozó szokásos regisztrálás esetében be kell nyújtania az évi 1‒10 tonna mennyiségi tartományhoz szükséges valamennyi adatot (más szóval a VII. melléklet szerinti adatokat) és a VIII. mellékletben említett adatokat is. A vegyi anyag biztonságát is értékelnie kell és megállapításairól kémiai biztonsági jelentésben kell beszámolnia. Megjegyzés: A REACH-rendelet kimondja, hogy a tájékoztatási követelményektől függetlenül a regisztrálási dokumentációba minden rendelkezésre álló információt bele kell foglalni.

6 A tájékoztatási követelmények megismerése Alacsony kockázatú anyagok
Az 1‒10 tonna mennyiségi tartományon belül az alacsony kockázatú anyagok részesülhetnek a csökkentett tájékoztatási követelmények nyújtotta előnyökből minimumként csak a VII. mellékletben szereplő fiziko-kémiai tulajdonságokat kell megadni A REACH-rendelet III. melléklete meghatározza az alacsony kockázat megállapítására vonatkozó kritériumokat Ahhoz, hogy csökkentett követelmények alapján járjon el, indoklást kell kidolgoznia Jó tanács: Az anyagjegyzékhez valószínűleg szükséges az ECHA honlapján található teljes adatkészlet Ha: 1) az évi 1‒10 tonna mennyiségi tartomány tekintetében regisztrál; és 2) bizonyítani tudja, hogy az anyag alacsony kockázatú, anyagát regisztrálhatja azáltal, hogy minimálisan csak a VII. melléklet 7. szakaszában felsorolt fiziko-kémiai tulajdonságokat adja meg. Ahhoz, hogy megtudja, hogy az anyagára vonatkoznak-e ezek a csökkentett tájékoztatási követelmények, első lépésben keresse az anyagot az ECHA honlapján közzétett, III. melléklet szerinti jegyzékben. Ez a jegyzék az anyagok felsorolását tartalmazza az arra utaló jelzésekkel együtt, hogy nem alacsony kockázatú anyagokról van szó. A 65 000 anyagot tartalmazó jegyzéket a toxicitás előrejelzésére szolgáló modellek felhasználásával állították össze. Ha anyagát megtalálja ebben a felsorolásban, valószínűleg be kell nyújtania a VII. melléklet szerinti teljes adatkészletet. Ha az anyaga nem szerepel a felsorolásban, az nem szükségszerűen jelenti azt, hogy Ön a csökkentett tájékoztatási követelmények alapján járhat el. Hasonlóképpen, ha az anyag szerepel a jegyzékben, Ön ennek ellenére a csökkentett tájékoztatási követelmények alapján járhat el, ha ezt indokolni tudja. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a regisztrálási dokumentációba a tájékoztatási követelményektől függetlenül az anyaggal kapcsolatos valamennyi információt bele kell foglalni. Hasznos hivatkozások: III. melléklet szerinti jegyzék:

7 Veszélyességi információk
A veszélyességi adatok összegyűjtése Veszélyességi információk Minden rendelkezésre álló információ összegyűjtése A vállalkozásával kapcsolatos adatok Külső tudományos források (szakirodalom + kézikönyvek) Meglévő jelentések A szükséges információk meghatározása Mennyiségi tartomány A közös részben feltüntetendő legnagyobb mennyiségi tartomány (a SIEF-en belül) A hiányzó információk meghatározása Adatmegosztás a SIEF-en belül Megfelelő minőségű adatok Hasonló anyagokból származó adatok (kereszthivatkozások) Új információk előállítása Az állatkísérlet az utolsó lehetőség Tudományosan indokolt „eltérések” Ez a dia az anyag veszélyeivel kapcsolatos követelmények teljesítéséhez szükséges lépésekről ad felvilágosítást. A REACH-rendelet kimondja, hogy az anyagról minden rendelkezésre álló információt össze kell gyűjteni. Második lépésként meg kell határoznia a szükséges információkat, amelyek a mennyiségi tartománytól függnek. Ha azonban valaki a SIEF-en belül nagyobb mennyiségi tartományra vonatkozóan regisztrál, a regisztrálás közös részének magában kell foglalnia azt. Felhívjuk a figyelmét a SIEF-en belüli adatmegosztási kötelezettségre. Megjegyzendő, hogy a REACH-rendelet egyértelműen kimondja, hogy állatkísérletekhez csak végső megoldásként lehet folyamodni. Ha állatkísérlet helyett eltérést szeretne alkalmazni, ahhoz tudományosan megalapozott indoklást kell készítenie.

8 Az állatkísérlet az utolsó lehetőség
Az adathiányok pótlása Az állatkísérlet az utolsó lehetőség A szükségtelen állatkísérletek elkerülése a következők révén: adatmegosztás és eltérések alkalmazása, általános vagy különös szabályok alapján A tudományos és jogszabályi elfogadás biztosítása Nyújtson be helyes és megbízható információkat! Adjon kellően alátámasztott indoklást arra vonatkozóan, hogy nem végez állatkísérletet, pl. fejtse ki a dokumentációban, hogy a számítási modell alkalmazásával kapott előrejelzés miért megbízható az Ön anyaga esetében mutassa ki, hogy két létező vizsgálat lefedi ugyanazon kritériumokat, amelyek egy újonnan elvégzendő vizsgálatban szükségesek Jó tanács: Olvassa el az ECHA következő gyakorlati útmutatóit: „Alternatív módszerek alkalmazása az állatkísérletek helyett a REACH szerinti regisztrálásra vonatkozó tájékoztatási követelmények teljesítése érdekében” és „A (Q)SAR-modellek alkalmazása és bejelentése”. Egy vegyi anyag emberi egészségre és környezetre gyakorolt hatásának megismeréséhez szükség lehet állatkísérlet elvégzésére. Ezt azonban a szükséges minimumra kell csökkenteni. Ezért meg kell osztania a meglévő adatokat a SIEF-en belül és lehetőség szerint alkalmaznia kell a REACH által biztosított eltéréseket. Az indoklás döntő fontosságú az eltérések elfogadása szempontjából. Az ECHA gyakorlati útmutatókat tett közzé, amelyek segítenek megismerni a vonatkozó alapelveket. Hasznos hivatkozások Alternatív módszerek alkalmazása az állatkísérletek helyett a REACH szerinti regisztrálásra vonatkozó tájékoztatási követelmények teljesítése érdekében A (Q)SAR-modellek alkalmazása és bejelentése 23 nyelven elérhető a következő oldalon:

9 Az adathiányok pótlása Szabályozási alternatívák – Eltérések
2. oszlop: Különös szabályok minden egyes tulajdonságra vonatkozóan Nem szükséges vizsgálatot végezni alapos indoklás esetén ha valamennyi kritérium teljesül XI. melléklet – Általános szabályok, jól dokumentált és tudományosan megalapozott indoklás alapján Állatokra vonatkozó adatok előállítása előtt vizsgálja meg, hogy tudja-e teljesíteni a követelményeket állatkísérlet elvégzése nélkül. Minden egyes végpont 2. oszlopa megadja a különös „szabályokat”, illetve a XI. melléklet az általános „szabályokat”. Mindkét esetben jól dokumentált és tudományosan megalapozott indoklást kell adnia. Az általános szabályok alapján elhagyhat adatokat vagy eltérést alkalmazhat az alábbi tudományos érvek alapján: Bizonyító erő. Több, egymástól független forrásból származó megfelelő adatok alapján arra a következtetésre jut, hogy az anyag egy adott tulajdonsággal rendelkezik (vagy nem rendelkezik). QSAR-modellek. Az anyag bizonyos tulajdonságai előre jelezhetők szerkezetileg hasonló anyagokból számítási modellek alkalmazásával. In vitro módszerek. Egy egész organizmus helyett elkülönített szöveteken, szerveken vagy sejteken végzett vizsgálatokból is lehet megfelelő következtetést levonni valamely tájékoztatási követelményre. Csoportosítás és kereszthivatkozás. Ha az anyag (szerkezetileg) hasonló egy másik anyaghoz (vagy anyagok csoportjához), e másik anyaggal kapcsolatos meglévő eredményeket kereszthivatkozással fel lehet használni az adott anyagra vonatkozóan. Ha valamelyik fenti lehetőség mellett dönt, eltérés alkalmazását kéri. Hasznos hivatkozások:

10 Az adathiányok pótlása
Eltérések WOE: Ha egyetlen bizonyíték nem elegendő a szükségesség teljesítéséhez Ha az egyes vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményeket mutatnak vagy nem a legjobb minőségűek Az adott tulajdonságra vonatkozó követelmény teljesítése az in vitro vizsgálat, a kereszthivatkozás és a (Q)SAR eredményeinek egyesítésével ‒ az indokolás és a bizonyítékok benyújtásának biztosítása (Q)SAR: Egyszerűbb tulajdonságok (pl. fiziko-kémiai tulajdonságok) esetében Komplexebb tulajdonságok (pl. ismételt dózisú toxicitás) esetében In vitro vizsgálatok: A környezet és az anyag összeférhetősége esetén (pl. oldhatóság) Ha a módszer jól meghatározott Önmagában Csoportosítás és kereszthivatkozás: Ha az adatok jó minőségűek; ha el tudom végezni az osztályozást Ha a forrásanyagok hasonlóak/kapcsolódnak a célanyaghoz Ha a forrásanyagra vonatkozóan (még) nem állnak rendelkezésre adatok Bizonyító erő: Több, egymástól független információs forrás együttes felhasználása. Különösen hasznos: ha egyetlen bizonyíték nem elegendő a tájékoztatási követelmény teljesítéséhez (például nem szabványos vizsgálat) és Ön rendelkezik más bizonyítékokkal az eredmény alátámasztásához; vagy ha az egyes vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményeket mutatnak. Ebben az esetben független szakértőre van szükség, hogy súlyozza a különböző bizonyítékokat és levonja a következtetést. (Q)SAR: QSAR-ek ‒ a molekulaszerkezet és a biológiai hatás közötti mennyiségi összefüggés ‒ matematikai modellek, amelyek kémiai szerkezetek ‒ mint bemeneti adatok ‒ alkalmazásával jelzik előre a végpontokat. A (Q)SAR-eket egyszerű végpontok (például fiziko-kémiai tulajdonságok) előrejelzésére kell használni, mert eredményeik kevésbé megbízhatóak összetettebb tulajdonságok előrejelzésekor. Akkor is hasznosak, ha az anyag nehezen vizsgálható (például alacsony oldhatóság esetén). Az ECHA példákkal és hasznos javaslatokkal aktualizálta a QSAR-modellekről szóló gyakorlati útmutatót. A gyakorlati útmutatóban megtalálható a REACH szerinti különböző végpontok előrejelzéséhez használható szoftverek listája is, amelyek közül néhány ingyenes. Használhatja a QSAR Toolbox-ot (QUSAR eszközkészletet) is (amely ingyenes). A QSAR Toolbox a következőkre használható: kísérleti adatok lekérdezése; hasonló anyagok (hasonlóságok) keresése; anyagkategóriák kialakítása; tulajdonságok előrejelzése kereszthivatkozás és QSAR alkalmazásával. In vitro vizsgálatok: A nem állatokon végzett vizsgálati módszerek másik típusát az ellenőrzött környezetben ‒ például kémcsőben vagy Petri-csészében ‒ végzett in vitro vizsgálatok alkotják. A „megfelelő” in vitro adatok felhasználhatók önálló eltérésként vagy a bizonyító erő részeként. Bizonyos végpontok tekintetében most már nem az eltérések, hanem az in vitro vizsgálatok alkotják az egységes tájékoztatási követelményeket (a mellékletek 1. oszlopában). A neutrálvörös-felvétel (NRU) például egy olyan in vitro vizsgálat, amely az emlősök akut toxicitási vizsgálatától való eltérésként alkalmazható a bizonyító erő elemzésének részeként. Csoportosítás és kereszthivatkozás: A kereszthivatkozás az egy vagy több anyagra vonatkozó adatoknak egy másik anyag esetében a hiányzó adatok pótlására való felhasználását jelenti. Általában akkor alkalmazandó, ha az anyaga bizonyos végpontjára vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, de Ön jó minőségű kísérleti adatokkal rendelkezik egy olyan anyagról, amely nagyon hasonló vagy kapcsolódik az Ön anyagához. Rendkívül fontos, hogy kereszthivatkozás alkalmazásakor ‒ ahogy más eltérések esetében is ‒ megfelelő indoklást és dokumentációt nyújtson be. Hasznos hivatkozások Alternatív módszerek alkalmazása az állatkísérletek helyett a REACH szerinti regisztrálásra vonatkozó tájékoztatási követelmények teljesítése érdekében A (Q)SAR-modellek alkalmazása és bejelentése A kereszthivatkozásos értékelési keret (RAAF) arra szolgál, hogy segítségével fel tudjon készülni arra, hogy az ECHA hogyan értékeli a kereszthivatkozásos eseteket. OECD QSAR Toolbox

11 Az adathiányok pótlása Eltérések – Jó tanácsok
Az egységes tájékoztatási követelményektől való eltérés esetén készítsen jól dokumentált és hiteles tudományos indoklást, és adja meg azt a regisztrálási dokumentációjában. A választott megközelítésnek megbízható adatokat kell adni, amelyek összehasonlíthatók az egységes vizsgálatból származó adatokkal. Ellenkező esetben el kell végeznie az előírt vizsgálatot. A választott megközelítésnek lehetővé kell tennie az anyag osztályozását. Miután osztályozta és címkézte az anyagot, nincs szükség további vizsgálatra.

12 Az adathiányok pótlása
Vizsgálati stratégia Az anyag tulajdonságai alapján tudományos szakértővel tervezze meg a vizsgálatot Példa: Az Ön anyagát oldatokban alkalmazzák és vízben gyorsan oldódik ‒ vizsgálja meg a bomlástermékek tulajdonságait UVCB vagy több összetevőből álló anyag esetében ‒ vizsgálja meg a reprezentatív mintát Vizsgálja meg a jelentős expozíciós útvonalakat Példa: A munkavállalók ki lesznek téve az anyagból származó gőzöknek belégzésen keresztüli vizsgálat elvégzése Jó tanács: Az ECHA honlapján információ található a következőkről: mennyi időt vesz igénybe bizonyos vizsgálatok elvégzése, milyen mennyiséget kell elküldeni vizsgálatra az adott anyagból és a vizsgálatok indikatív költségei. Ez a dia néhány példával szemlélteti, hogy a vizsgálat tervezésekor hogyan kell figyelembe venni az anyag tulajdonságait és az expozíciót. Hasznos hivatkozások

13 Hasonló anyagokra vonatkozó adatok ‒ kereszthivatkozás
Az adathiányok pótlása Vizsgálati stratégia Hasonló anyagokra vonatkozó adatok ‒ kereszthivatkozás Ez a munkafolyamat-ábra összefoglalja az adatgyűjtési módszereket, valamint a különböző általános eltéréseket. Az anyag minden egyes tulajdonsága tekintetében végig kell mennie ezen a munkafolyamaton. Az összes meglévő adatai alapján: ellenőrizze, hogy a bizonyító erő megalapozható-e; alkalmazható-e a kereszthivatkozás a tájékoztatási követelmények teljesítéséhez és az osztályozás lehetővé tételéhez; Ha további adatokra van szükség, végezzen in vitro vizsgálatot, amennyiben rendelkezésre áll megbízható vizsgálati módszer; Csak ellenkező esetben folyamodjon in vivo vizsgálathoz.

14 Állítsa össze az információkat a regisztráláshoz
A felhasználásokra vonatkozó információk összegyűjtése Felhasználások és felhasználási feltételek Gyűjtsön arra vonatkozó információkat, hogy az Ön anyagát hogyan használják fel a szállítói láncban Ágazati felhasználási térképek = a jellemző felhasználások / felhasználási feltételek elsődleges forrása Vállalkozásának belső adatai A fogyasztókkal való kapcsolatfelvétel Állítsa össze az információkat a regisztráláshoz Csak tényleges, a szállítói lánc szempontjából releváns felhasználásokat vegye be Az IUCLID 6-ban minden egyes felhasználás külön bejegyzésként kerül rögzítésre A fogyasztóktól is gyűjtenie kell információkat anyagának felhasználásairól. Jó információforrásul szolgálnak az ECHA honlapjáról elérhető ágazati felhasználási térképek. A vállalkozásán belül rendelkezésre álló adatokat is ellenőriznie kell, és fel kell vennie a kapcsolatot a fogyasztókkal, hogy megtudja, hogyan használják az anyagot. Megnézheti az IUCLID 6-ot is ‒ amelyet a felhasználások és a felhasználási feltételek bejelentéséhez használnia kell ‒, hogy pontosan megtudja, milyen információkat kell összegyűjteni az anyaga felhasználásairól. Hasznos hivatkozások

15 A kockázatok értékelése és a kockázatkezelési intézkedések meghatározása Osztályozás és címkézés
Minden rendelkezésre álló információ összegyűjtése A szükséges információk meghatározása A hiányzó információk meghatározása Új információk előállítása Osztályozás és címkézés Ha minden adatot összegyűjtött, osztályoznia és címkéznie kell az anyagát. Ha az anyaga rendelkezik harmonizált osztályozással, ezt kell használnia. Előfordulhat, hogy a regisztráláshoz gyűjtött veszélyességi információk alapján át kell gondolnia anyagának osztályozását Törekedjen egyetértésre a SIEF-en belül A különböző szennyezésprofilok eltérő osztályozáshoz vezethetnek ‒ előfordulhat, hogy végül más osztályozásra jut, mint a társregisztrálók

16 A kockázatok értékelése és a kockázatkezelési intézkedések meghatározása A kockázatok értékelése és a biztonságos felhasználás garantálása Miért? Az Ön anyaga által jelentett kockázatok ellenőrzésének biztosítása érdekében Hogyan? A veszélyek és kockázatok felmérésével Veszély: potenciális sérülés, ártalom vagy káros hatások forrása Expozíció: valamely organizmussal vagy a környezettel érintkezésbe került kémiai anyag Kockázat: annak a valószínűsége, hogy a veszély kifejti káros hatásait Veszély x Expozíció = Kockázat Fiziko-kémiai tulajdonságok, az anyag további sorsa a környezetben és (öko)toxikológiai információk Felhasználások Kémiai biztonsági értékelés A veszélyek és a kockázatok értékelése döntő fontosságú a REACH alábbi fő céljainak eléréséhez: annak bizonyítása, hogy ismeri az anyagának tulajdonságait; az Ön anyaga által jelentett kockázatok ellenőrzése; és az anyag biztonságosan felhasználható. A veszély az anyag olyan saját tulajdonsága, amely káros hatással lehet a környezetre vagy az emberi egészségre. A veszélyek közé tartozik a robbanásveszély, a bioakkumuláció vagy a genotoxicitás. A kockázat a káros hatás bekövetkeztének valószínűsége, kiszámítása pedig a veszély és az expozíció szorzataként történik. A veszélyt rendszerint standard vizsgálatok segítségével állapítják meg, az expozíciót pedig az anyag életciklusában a gyártástól a hulladék állapotig történő felhasználás alapján becsülik meg.

17 Expozíciós forgatókönyvek Kockázatjellemzés
A kockázatok értékelése és a kockázatkezelési intézkedések meghatározása A kockázatok értékelése és a biztonságos felhasználás garantálása 1‒10 tonna/év NINCS szükségkémiai biztonsági jelentésre 10‒100 tonna/év kémiai biztonsági jelentés szükséges Olyan anyagok, amelyek nincsenek osztályba sorolva, nem PBT-/vPvB-anyagok Veszélyértékelés PBT-/vPvB-értékelés Olyan anyagok, amelyek osztályba vannak sorolva, vagy PBT-/vPvB-anyagok + Expozíciós értékelés Expozíciós forgatókönyvek Kockázatjellemzés A felhasználásra és az expozícióra vonatkozó információk Biztonságos felhasználásra vonatkozó iránymutatás Hogyan kell értékelni a az anyag kockázatát a veszélyességre és az expozícióra vonatkozó adatok alapján? Az évi 1‒10 tonna mennyiségi tartományba tartozó anyagok esetében a következőket kell benyújtani: A felhasználásra és az expozícióra vonatkozó információk Biztonságos felhasználásra vonatkozó iránymutatás Az évi 10‒100 tonna mennyiségi tartományba tartozó anyagok esetében a következőket kell benyújtani: Veszélyértékelés PBT/vPvB értékelés és ha az anyag osztályba van sorolva: expozíciós értékelés kockázatjellemzés és a biztonságos felhasználási feltételeket leíró expozíciós forgatókönyvek. Ha megállapítja, hogy a kockázat meghaladja a biztonságos határértékeket, kockázatkezelési intézkedéseket kell végrehajtania és olyan feltételeket kell meghatároznia, hogy a felhasználás biztonságos legyen, továbbá újra kell számolni a kockázatot. Az ECHA kifejlesztette a honlapjáról ingyenesen elérhető Chesar elnevezésű alkalmazást, amely segítséget nyújt Önnek a kémiai biztonsági értékelések elvégzésében és a kémiai biztonsági jelentés összeállításában. Rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé teszi az IUCLID alkalmazással való, a regisztrálás elkészítéséhez szükséges adatok cseréjét. Az expozíciós forgatókönyvek elkészítésében is segítséget nyújthat. PBT = perzisztens, bioakkumulatív és mérgező vPvB = nagyon perzisztens és nagyon bioakkumulatív

18 és regisztráljon Minden rendelkezésre álló információ összegyűjtése
A szükséges információk meghatározása A hiányzó információk meghatározása Új információk előállítása Garantálja vegyi anyagának biztonságos felhasználását és regisztráljon Osztályozás és címkézés Kockázatértékelés és a biztonságos felhasználás garantálása A regisztrálási dokumentáció összeállítása Ez a dia az anyag veszélyeinek és kockázatainak értékelésére vonatkozó munkafolyamatot összegzi. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a regisztrálási dokumentáció összeállítása érdekében történő minden információgyűjtésnek az az alapvető célja,... hogy értékelje a kockázatokat és garantálja az anyaga biztonságos felhasználását.

19 Összegző gondolatok Ismerje meg anyagát és értesüljön arról, milyen adatokat kell benyújtania Dolgozzon ki stratégiát és keressen megfelelő támogatást: a vállalkozásán, a SIEF-en belül vagy kiszervezett módon Az állatkísérlet az utolsó lehetőség: adatmegosztás – eltérések alkalmazása Az információk előállítása a SIEF közös törekvése Kiindulási pontként gyűjtsön információkat a felhasználásokról a fogyasztók ágazati szervezeteitől A vizsgálat és a dokumentáció összeállítása időigényes, de a jó minőségű információk csökkentik a jövőbeni munkát és költségeket Gondoskodjon róla, hogy Ön és a fogyasztók is biztonságosan használják fel az anyagot Támogatás a következő oldalon érhető el:


Letölteni ppt "REACH 2018 Értékelje a vegyi anyagaihoz kapcsolódó veszélyeket és kockázatokat!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések