Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A különleges Fu szervek, Zang-Fu szervek közti kapcsolat, és patológiás kapcsolat, Fu szervek közti kapcsolat Dr. Hamvas Szilárd 2016. március 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A különleges Fu szervek, Zang-Fu szervek közti kapcsolat, és patológiás kapcsolat, Fu szervek közti kapcsolat Dr. Hamvas Szilárd 2016. március 12."— Előadás másolata:

1 A különleges Fu szervek, Zang-Fu szervek közti kapcsolat, és patológiás kapcsolat, Fu szervek közti kapcsolat Dr. Hamvas Szilárd 2016. március 12.

2 Gyomor Funkciói a./A táplálék fogadása, felbontása-emésztése
b./A táplálék Eszencia szállításának kontrollja. c./Qi leszállás kontrollja d./A Testfolyadékok előállítása

3 Gyomor-Lép a) Táplálék emésztése
Ad a/ A Gyomor a Léppel együtt a Táplálék Eszencia szállítását végzi. „Ha a Gyomor erős és van elegendő Qi-je ahhoz, hogy a táplálékból az Eszenciát kivonja, továbbítsa, akkor a személy erősnek és energiától duzzadónak érzi majd magát.”- tanítják a kínaiak. Ilyenkor a Pulzus is harmonikus. Nem túl erős, de nem gyenge. Egyenletes és inkább kicsit lassú. Egy kicsit lágy. Pálos Professzor tanítása szerint.: „a Lép pulzus olyan, mint amikor a tyúk a sárban lépked…” (Ezzel az optimális Lép pulzussal szemben, ha a páciens fáradt és már csak a Máj Yang tartja benne a lelket, akkor a Lép pulzus is feszes -xian-, úgymond „Májas” lesz.)

4 Gyomor-Lép b) Táplálék Eszencia szállítás
Ad b/ A Gyomor Táplálék Eszenciát transzportáló funkciója a Nyelvlepedékben is megmutatkozik. A nyelvlepedék a Gyomor emésztő működésének mellékterméke. Vékony fehér lepedék a gyomor normál funkciójára utal. A lepedék hiánya, megvastagodása, színének elváltozása kóros és energetikai zavarra utal. A valódi lepedéknek gyökere van, a lepedék nem törölhető le. Olyan mint a frissen vetett fű. A valódi lepedék az egészséges működés része, fogkefével való eltávolítás ésszerűtlen. A Vastag zsírszerű, vagy tofu-szerű lepedék természetesen már nem az egészség jele. Ez esetben is felesleges a lepedéket ledörzsölni, mert a nyelvtesten látható lepedék egy belső betegség felszíni megnyilvánulása, tehát inkább magát a belső betegséget kell kezelni a felszín „kozmetikázása” helyett. Szájhygieniás szakemberek szerint a nyelvlepedék a plakk képződést segíti.

5 Gyomor-Lép c) Qi leszállás kontrollja
Ad c/ A Gyomor a táplálékot átalakítás után lefelé, a Vékonybélhez továbbítja, tehát normál esetben Qi-je lefelé áramlik. Harmonikus egyensúly esetén a Máj segíti ezt a működést. Pálos professzor szerint a Lép és a Gyomor „házastársak”. Ellenkező neműek. A Gyomor Fu, azaz Yang szerv és a Yint, a nedvességet kedveli. A Lép Zang, tehát Yin szerv, és a Yangot, a meleget kedveli. Túl sok Yin, például a Hideg vagy a Nedvesség megbetegítik a Lépet. A Lép és a Gyomor együttműködése az egészség feltétele. A Máj, jó esetben segíti ezt, rossz esetben, mint igaztalan házibarát, épp a házasság felbontásán ügyködik.

6 Gyomor-Vese d) Testfolyadékok előállítása
Ad d/ A Gyomor a működéséhez bőséges folyadékot igényel. A gyomor szereti a Nedvességet! A gyomor ezt a folyadékot a táplálékból nyeri. Ha a folyadékmennyiség megfelelő, akkor az emésztés megfelelő. Ha nincs elegendő folyadék, azaz Yin hiány van, akkor a nyelv száraz, vörös, repedezett, lepedékmentes. A páciens szomjas, emésztése rossz. (Éhes, de mégsem képes enni. Kevés étel elfogyasztása után is kellemetlen teltség érzetről számol be.) Gyomor Yin hiány egyik lényeges oka a késő esti túlságosan bőséges étkezések!

7 Gyomor-Vese Hosszan fennálló Gyomor Yin hiány Vese Yin hiányt okoz. A Vese, mint Prenatális Yin, minden Yin gyökere. Viszont a Gyomor, mint a folyadékok Posztnatális forrása, táplálja a Prenatálist. (Ez is egy példa arra, hogy a Szerzett energiák táplálják az Öröklött energiákat, legyen az Yin energia, avagy Yang energia.) Másrészről viszont, ha a Vese vizeletkiválasztó funkciója sérül, akkor az Alsó Melegítőben pangó folyadék felfelé háborog és zavarja az emésztést. (Ez a HKO által megfigyelt és leírt tapasztalat a vese betegségei (glomerulonephritis, nephrosis) esetén kialakuló ödémára és étvágytalanságra utalhat.)

8 Gyomor és Psziché Pszichés vonatkozás: A Gyomorban könnyen kialakul Többlet állapot, aminek gyakori megnyilvánulási formája a Gyomor Tűz vagy a Gyomor Nyálka Tüze. A Tűz agitációt (nyugtalanságot, izgatottságot) okoz, mániás állapotot hozhat létre. Ha a Nyelv közepén, a Gyomor régiónak megfelelő helyen lévő széles, de sekély repedésben zsíros, sárga, bokorszerű lepedék van, az mindig a psziché érintettségére utal.

9 Gyomor-Lép Zang-Fu kapcsolat:
A Lép és a Gyomor emésztésben betöltött funkciója egymástól csak mesterségesen választható el, valójában egymáson alapuló, egymást kiegészítő funkciókról van szó. Lép és Gyomor ellentétes, de egymást kiegészítő jellemzőit mutatja az alábbi táblázat: LÉP GYOMOR Yin – Zang szerv Yang –Fu szerv Qi-je felfelé száll Qi-je lefelé száll Szárazságot kedveli Nedvességet kedveli A Nedvesség megbetegíti A Szárazság megbetegíti. Inkább Hiány állapotra hajlamos Inkább Többlet betegségekre hajlamos. Inkább Hidegre hajlamos Inkább Forróságra hajlamos. Inkább Hiányos Hidegre, Gyomor Többlet Forróság hosszabb fennállás után azaz Yang hiányra hajlamos Gyomor Yin hiányba fordul.

10 Gyomor-Lép-Máj, kényes egyensúly
Érezhető a kényes egyensúly. Az egyensúly fenntartása a Máj feladata, hiszen a Pentagramban a Fa kontrollálja a Földet. Máj Qi Pangás esetén a Máj nem képes ezt a kontrollt ellátni, sőt a Lép és a Gyomor, mint „házastársak” között viszályt szít. Máj-Lép illetve Máj-Gyomor diszharmónia alakul ki. Ennek következményeként első lépésben Qi Ni tünetek jelentkeznek, azaz a Lép Qi lefelé száll, ami megnyilvánulhat például hasmenésben, a Gyomor Qi pedig felfelé, ami megnyilvánulhat például böfögésben, hányingerben. Ha a harmónia nem áll helyre, a Lép-Gyomor párosban a Yin és a Yang szétválik. A Gyomorban Forróság Többlet, (Ba Gang szerint megfogalmazva Belső Többlet Forróság: Li Shi Re) alakul ki, ennek lehetséges tünetei: gyomorégés, égő vörös arc, fogínyvérzés, éhség által kiváltott homloktáji fejfájásra való hajlam. A Lépben Yang hiány, (Ba Gang szerint megfogalmazva: Belső Hiányos Hideg: Li Xu Han) alakul ki. Ennek lehetséges tüneti megnyilvánulásai: hideg láb, hasmenés, esetleg alsó végtagi ödéma.

11 Vékonybél: (Xiao Chang)
A) A Vékonybél kontrollálja a befogadást és a szállítást. B) Részt vesz a folyadékok szétválasztásában. Ad a/ A táplálék a Gyomorból a Vékonybélhez kerül, ahol további Táplálék Eszencia kivonás történik, melyet aztán a Lép szállít el. A tisztátalan rész továbbhalad a Vastagbél felé.

12 Vékonybél, Folyadék Ad b/ Vékonybél is részt vesz a folyadékok szétválasztásában. A táplálékban lévő tiszta folyadék a Gyomorból a Lép közvetítésével a Tüdőhöz kerül. A tisztátalan folyadék a Gyomorból a Vékonybélbe jut, ahol újabb szétválasztás történik. A Vékonybélből a tiszta rész a Húgyhólyaghoz kerül, a tisztátlan rész a Vastagbélhez. A folyadék e szétválasztása a Vese Yang kontrollja mellett történik.

13 Vékonybél, Folyadék Vékonybél –Húgyhólyag kapcsolatnak fontos patológiai jelentése van, mely a „Szív Tűz leszáll a Vékonybélbe” kórképben jelenik meg. A kórkép Szív Tűz tünetekkel indul, melynek főbb tünetei: szomjúság, keserű szájíz, fekélyek a nyelven. A patogén Forróság az azonos Fázishoz, Tűz elemhez tartozó, külső-belső kapcsolatban lévő meridián páron belül adódik át, azaz a Szív Tűz átadódik a Vékonybélnek, ami dysuria (fájdalmas vizelés) és véres vizelet tünetében nyilvánul meg. A dysuria, mint Vékonybél Tűz tünet a HKO élettan szerint azzal magyarázható, hogy a Vékonybélből a tisztátalan folyadék a Húgyhólyagba kerül. Forróság terjedhet a meridián mentén: süketség.

14 Vékonybél, Döntés Zang–Fu kapcsolat:
Míg a Gyomor és Lép közötti kapcsolat nagyon magától értetődő, addig a Vékonybél és a Szív közötti fiziológiai kapcsolat inkább erőltetettnek tűnik. Ez a kapcsolat meridián szinten valósul meg. További szerv szintű kapcsolatok: Lép, Máj, Húgyhólyag. Lényeges kapcsolatot a psziché szintjén találunk. Döntéseknél a Vékonybél biztosítja a tudat tisztaságát, mely szükséges a különböző opciók közti mérlegeléshez és a helyes opció kiválasztásához. (Döntéseknél szereplő másik fontos szerv az Epehólyag. Az Epehólyag adja a bátorságot és az iniciatívát (kezdeményezési készséget) a döntés meghozatalához. Tehát ha valaki nem akar dönteni, vagy fél a döntése következményeitől akkor az Epehólyagot kell erősíteni. Ha viszont kész lenne dönteni, de képtelen átlátni a döntéshez vezető szempontokat, akkor a Vékonybelet kell támogatni. Döntést segítő receptura: G40, SI5.

15 Vastagbél: (Da Chang) A Vékonybélből a Vastagbélbe kerül a tiszta folyadék, ahol ismételt szétválasztás történik. A tiszta rész a Tüdőhöz kerül, míg a tisztátalan rész kiürül a széklettel. A Vastagbél folyadék- anyagcserében betöltött funkciója a Lép és Vese energetikai hatása, kontrollja alatt áll. Zang-Fu kapcsolat: (1) Mint láttuk, a Vastagbél tiszta folyadékot biztosít a Tüdőnek. (2) A Tüdő Qi biztosítja a Vastagbélnek a szükséges energiát a székeléshez. A Tüdő Qi hiány székrekedést okoz. Fordított esetben, ha a Vastagbélben széklet pang, akkor a Tüdő Qi lefelé szállása sérülhet, ami viszont légszomjat okozhat. (3) Tüdő Forróság esetén a Forróság sérti a testfolyadékot, ami székrekedésben nyilvánulhat meg.

16 Epehólyag: (Dan) Az egyetlen Fu szerv, ami nem fogad táplálékot, folyadékot és azok maradék termékeit sem. Továbbá nem is kommunikál a külvilággal. Tiszta anyagot tárol, ezért bizonyos értelemben a Yin típusú Zang szervekhez hasonlít. Ezért a különleges Fu szervek csoportjába tartozik.  Epehólyag kontrollálja az inakat. Zang-Fu kapcsolat: Az epe kiválasztása a Máj emésztést harmonizáló funkciójának anyagi megnyilvánulása. Az Epe szekréciójához szükséges Qi-t a Máj biztosítja. Ha a Máj Qi nem áramlik harmonikusan, azaz a Máj Qi pang, akkor az epe sem áramlik harmonikusan, ami a Lép és a Gyomor működésének zavarához vezet. Véleményem szerint a Máj –Lép diszharmónia (Máj Qi Pangás, Lép Yang Qi hiány) valójában epepangás. (Vater papilla görcse.)

17 Epehólyag, Psziché Máj és Epehólyag pszichés kapcsolta: Máj kontrollálja az Élet megtervezésének képességét. Az Epehólyag segíti a döntéseket. Mint fentebb említettem az Epehólyag az iniciatívát és a bátorságot adja. (Iniciatíva, késztetés terén a Veséknek is fontos szerepük van.) Nem csak a Föld elem esetén alakulhat ki egy Fázison belüli Yin-Yang szétválás, hanem a Fa elem esetén is. Mint fentebb tárgyaltam Föld elem esetén a Yin-Yang szétválás Lép Yang hiány és Gyomor Forróság formájában nyilvánul meg. Fa elem esetén Epehólyag Qi hiány és Máj Tűz, illetve Máj Yang Felszállás formájában jelenhet meg. Az ilyen ember önértékelése bizonytalan, döntéseket nehezen hoz, ugyanakkor a külvilággal állandóan harcban áll, dühös, ingerlékeny. (Ez a „lágytojás” karakter, aki agresszív viselkedésből erős külső védőréteget, „héjat” von maga köré a belső bizonytalanság miatt.)

18 Húgyhólyag: (Pang Guang)
A Húgyhólyag nemcsak tárolja és kiüríti a vizeletet, hanem maga is részt vesz a folyadék átalakításban. A Húgyhólyag a Vékonybél által kiválasztott és a Húgyhólyaghoz továbbított folyadékból vizeletet hoz létre. Zang Fu kapcsolat: A tisztátalan folyadék vizeletté alakításához és a kiürítéshez Qi szükséges, melyet a Vese biztosít. A Húgyúti rendszer betegségei a Lin-szindrómák. (Véres vizelet, húgyúti kövesség etc.) Energetikailag általában Vese Qi hiány és a Húgyhólyag Nedves Forrósága állnak a tünetek hátterében. Pszichés szinten a Húgyhólyag diszfunkciója irigységben, gyanakvásban, és hosszan tartó neheztelésre való hajlamban nyilvánul meg. (Félelem, szorongás, biztonság hiánya –főleg gyerekkorban- szintén érinti a Húgyhólyag működését.)

19 Három Melegítő: (San Jiao)
A Három Melegítő, mint Fu szerv először a Huang Di Nei Jing Shu Wen (Sárga Császár Belgyógyászati (Belső) Könyve, Egyszerű kérdések) című műben kerül említésre, ahol az Egyszerű kérdések (Shu Wen) részében az áll: ”A Három Melegítő az Öntözés hivatalnoka, aki a Víz útjait (öntöző csatornákat) építi.” A Három Melegítő Felső-, Középső-, és Alsó Melegítőből áll. A Felső Melegítő a rekeszizom feletti területet jelenti, itt található a Szív, a Szívburok és a Tüdő. A Középső Melegítő a rekeszizom alatt és a köldök vonala feletti területet jelenti, a Középső Melegítőt a Máj, az Epehólyag, a Lép és a Gyomor alkotják. (Egyes források a Májat és az Epehólyagot nem sorolják a Középső Melegítőhöz.) A köldök alatti terület jelenti az Alsó Melegítőt, ide tartozik a Vese, a Húgyhólyag, a Vastagbél és a Vékonybél.

20 Három Melegítő, Folyadék szállítás
A Spirituális Tengely című mű, (angol irodalomban Spiritual Axis vagy Miraculous Pivot néven szerepel), hasonlóan a Sárga Császár Belső Könyvéhez, a Három Melegítő folyadék háztartásban betöltött szerepére helyezi a hangsúlyt. Felső Melegítő a diszpergáció (porlasztás) és a disztribúció (szétosztás) ura. Olyan, mint a köd. Páraszerűen nedvesíti be a bőrt és az egész testben páraszerűen diszpergálva osztja szét a táplálékból származó finom folyadékot, amit a Középső Melegítőtől kap. Középső Melegítő az átalakítás ura. Olyan, mint egy nagy üst, ahol a táplálék feldolgozása folyik. A kivont Eszenciát és a tiszta folyadékot felfelé a Tüdő felé továbbítja, a tisztátalant lefelé, az Alsó Melegítő felé. Az Alsó Melegítő a szétválasztás és a kiürítés ura. Olyan, mint egy szennyvíz árok, kiüríti a tisztátalan maradékot, azaz a székletet és a vizeletet.

21 Három Melegítő, Tong és Chu
A Fu szervek feladata általában szabad áramlás, szabad továbbhaladás, szabad keresztül haladás (tong) biztosítása, illetve a kiválasztás, kiengedés (chu) biztosítása. A Felső Melegítő kiengedi a Wei Qi-t a felszínre. A Középső Melegítőben a Gu Qi szállítása történik. Az Alsó Melegítő a testfolyadékot engedi ki. Ennek megfelelően az elzáródás megnyilvánulása is különböző lehet. A Tüdő Qi diszpergáló funkciójának zavara pl.tüsszögésben, a Lép szállító funkciójának gátoltsága pl. hasi disztendáló fájdalomban, a Húgyhólyag átalakító-, és kiválasztó funkciójának zavara pl. vizeletretencióban nyilvánulhat meg.

22 Három Melegítő, Yuan Qi Egy másik megközelítés, mely a Nehézségek Klasszikusa (Classic of Difficulties) című műben kerül említésre, a Három Melegítő anyagtalan voltát hangsúlyozza. Azt tanítja, hogy „a Három Melegítőnek van neve, de nincs formája”, azaz nem egy szerv, csupán egy funkció. Ugyanezen mű azt írja: „a Három Melegítő a Yuan Qi követe…” A Yuan Qi a Három Melegítő útjain terjed szét a szervezetben, a Yuan pontokon lép be az egyes meridiánok energiaáramlásába, mintegy „életre keltve” a meridiánokban folyó energiát, aktiválja a fiziológiai működést, feléleszti a Tüzet. (A Yuan Qi olyan, mint a gyújtóláng, mely a gázvezetékekben folyó inaktív energiából, használható energiát, meleget adó tüzet hoz létre.)

23 Három Melegítő és a Vese Yang
A Három Melegítő sok szempontból a Vese Yang működésére emlékeztet. Hozzá tartozik a Vesében tárolt, öröklött Yang energiának, a Yuan Qi-nek az elosztása, és hozzá tartozik a Vízi utaknak szabályzása is. Nem véletlen, hogy bizonyos értelmezések szerint a Vese Yang Fu párjának felel meg, és ennek megfelelően pulzus vizsgálat során a Három Melegítőt a Vese Yang pozíciójában, azaz a Jobb csuklón, proximálisan vizsgáljuk. Az Orvosi Kincs (Medicine Treasure) című könyv a Három Melegítő párjának az Életerő Kapuját (Gate of Vitality), a Ming Men-t tekinti, és ezt említi Miniszteri Tűz néven. Ez a szemlélet azt jelenti, hogy a Yin Vesét és Yang Vesét különválasztjuk, a Yin Vese Fu párja a Húgyhólyag, a Yang Vese Fu párja a Három Melegítő. A Yin Vese a Víz elemhez, a Yang Vese a Miniszteri Tűzhöz tartozik. (Jelenleg általánosan elfogadott felosztás szerint a Miniszteri Tűzhöz a Pericardium és a Három Melegítő tartoznak.)

24 Három Melegítő, Qi forrásai
 A Qi-nek három forrása van, mind a Három Melegítő mindhárom szintjéhez tartozik egy-egy Qi forrás: A Felső Melegítőben a Qi forrása a Tüdő. A Felső Melegítőhöz tartozik a Mellkasi Qi, azaz a Zong Qi. A Középső Melegítőben a Qi forrása a Lép, ide tartozik a Gu Qi és a Központi Qi (Zhong Qi). Az Alsó Melegítőben a Qi forrása a Vese, hozzá tartozik az Őseredeti Qi, a Yuan Qi. Qi mozgatás a Három Melegítőben: Cv17 (Qi Hui, Pericardium Mu pont), Cv12 (Fu Hui, Gyomor Mu pont), Cv4 (Vékonybél Mu pont, Yuan Qi átjárója).

25 Három Melegítő, az emberi test mint emeletes ház
A Vese-, és a Lép Qi-je felfelé száll, melegíti a felette lévő területeket és egyben a Yin és a Vér felfelé mozgatását is biztosítja. Az emberi test felfogható egy háromemeletes háznak, melyben központi fűtés van. Az egyik kazán a földszinten van, ez a Vese Yang. A középső szinten működik egy rásegítő kazán, ez a Lép Yang. A két kazán Yang energiája mozgatja a melegvizet a csőrendszerben. Ha nincs elegendő Vese-, és Lép Yang, a Yin nem mozog. Ilyenkor a felsőbb részeken Yin hiányos Hamis Yang Többlet állapot alakul ki. (Az történik, mint Romániában, a városokban Chauchescu idején, amikor akadozott a távfűtés rendszer. Minden szint elkezd kis vaskályhákkal fűteni és a felette lakó orra alá engedi a füstöt. Ilyen kis vaskályha a Gyomor Tűz, az Epehólyag Yang Felszállás, de ilyen a Szív Yin hiányos Üres Tűz is.)

26 Három Melegítő és a Pericardium
Zang-Fu kapcsolat: Három Melegítő - Pericardium kapcsolat. Leginkább a meridiánok szintjén létezik ez a kapcsolat. TE5 Yang Wei Mai Mester pontja, azaz a test külső hálózatát jelentő extra meridiánt nyitja meg. A P6 a Yin Wei Mai Mesterpontja, ami a test belsejét behálózó extra meridiánt nyitja meg. Együttes használatukkal a Qi keringés harmonizációja érhető el, pl. Máj Qi pangás esetén. A TE5 és P6 pontokat „zsilip” vagy „zsanér” pontoknak is nevezzük, melyek a Qi Nagy Csatornák közti egyenletes befelé és kifelé áramlását hivatottak biztosítani.

27 Fu és Fu szervek közti kapcsolatok, diszharmóniák
1. Yang-Ming szervek, Gyomor-Vastagbél 1a/ Gyomor Forróság esetén a folyadékháztartás sérül, ennek következtében a Vastagbélben az ún. Hasznos Folyadék (Jin-Ye) hiánya alakul ki, ami száraz székletet, székrekedést okoz. 1b/ Vastagbél Forróság esetén a folyadékháztartás sérül, ami a Gyomor Qi lázadó visszafordulását (Qi Ni) hozza létre. Ez hányinger, hányás tünetében nyilvánul meg. 2. Epehólyag-Gyomor Epehólyag Forróság megzavarja a Gyomrot, Gyomor Qi Ni alakul ki, ami epés hányás tünetében nyilvánul meg.

28 Májjal kapcsolatos diszharmóniák
1. Máj-Gyomor Összhangvesztés: Máj Qi „keresztbe” fordul, megzavarja a Gyomor működését. Máj Qi Pangás és Gyomor Qi Ni együttes tünetei láthatók: hypochondriális disztenzió, depresszió, irritábilitás, epigastrialis disztenzió, böfögés, savregurgitáció. 2. Máj-Lép illetve Máj-Gyomor összhangvesztés gyakran együtt fordulnak elő, mint Máj-Lép-Gyomor összhangvesztés, ugyanis a Máj feladta lenne a Lép és Gyomor ellentétes, de egymást kiegészítő működésének összehangolása. Máj Qi Pangás, Gyomor Qi Ni és Lép Qi Ni együttes tünetei láthatók. A Máj-Gyomor Összhangvesztés kapcsán említett tünetek mellett gyakori a puffadás, hasmenés vagy a széklethabitus változása. Ez utóbbi a gyakori, lágy világos széklet és székrekedés váltakozást jelenti. (Természetes egy-egy klinikai esetnél általában nem látjuk valamennyi tünetet egyszerre.)

29 Különleges Fu Szervek:
Azért nevezzük különleges Fu szerveknek őket, mert funkciójuk hasonló a Yin (Zang) szervekéhez, Eszenciát tárolnak és nincs kiválasztó funkciójuk, ugyanakkor üregesek, mint a Fu szervek. (Az Eszencia ez esetben nem egyenlő a Vese Eszenciával.)

30 Méh A legfontosabb Különleges Fu szerv.
„A Méh elnököl a menstruáció felett, és táplálja a magzatot.”- tanítják a kínaiak. A Méh a Vese meridiánnal, a Befogadó (Ren Mai vagy Cv), Kormányzó (Du Mai vagy Gv) és az Áradó (Chong Mai) meridiánnal áll kapcsolatban. Ren Mai Nyitó pontja: Lu7, segítő pontja: K6. Chong Mai Nyitó pontja: Sp4, segítő pontja: P6. Mindkét meridián alapvetően fontos a női nemi működés zavarainak kezelésében.

31 Méh, Vese Eszencia A Méh működéséhez
a Ren Mai biztosítja a Qi-t, a Chong Mai biztosítja a Vért. A Ren Mai mind a 6 yin meridián Qijét regulálja. A Chong Mai mind a 12 meridián Qi-Vér állapotát regulálja. A Ren-, és a Chong Mai állapota viszont a Vese Eszenciától függ. Ha a Vese Eszencia elegendő, a Chong-, és a Ren Mai elegendő Qi-t és Vért biztosít a normál menstruációhoz, illetve a terhességhez. (Ebből következik, hogy a Vese uralja a reprodukciót, ezen belül is elsősorban a Vese Eszenciának van meghatározó szerepe.) Vese Esszencia hiánya esetén a reprodukció zavara lép fel.

32 Méh , Vér Mivel a Méh működése nagymértékben függ a Vértől, ezáltal a Méh szoros kapcsolatban áll: a Szívvel, mely kormányozza, a Májjal, ami raktározza, és a Léppel, ami termeli a Vért.  Vér hiány esetén: amenorrhoea, Vér Forróság esetén: menorrhagia, metrorrhagia lép fel. (Menorrhagiának a mestruációs ciklushoz kötődő, de szabálytalan erősségű vagy elhúzódó vérzést nevezzük. Metrorrhagiának hívjuk a ciklustól független vérzést.) Vér hiány esetén nemcsak a menses zavara lép fel, hanem a fötusz (magzat) táplálása is zavart szenved.

33 Méh, Máj, Gyomor Máj Qi Pangás esetén irreguláris menses, dysmenorrhoea, premenstruális irritábilitás, premenstruális mellfeszülés, csomók a vérben etc. léphetnek fel. Yang szervek közül a Méh a Gyomorral áll szoros kapcsolatban. Ez a kapcsolat a Chong Mai Extra meridiánon keresztül valósul meg. A St30 pont a Chong Mai felszínre lépésének pontja. Véleményem szerint a terhességi hányinger-hányás részben ezzel a kapcsolattal magyarázható. („forgalmi dugó”)

34 Méh, Dan Tian Méh= Dan Tian= Vörös Föld. Méh más elnevezése a Zi Gong= Magzati Palota. A Méhet továbbá az Eszencia Szobájának is nevezik.  Férfiakban a Dan Tian a spermatermelés energetikai központja, a Vesével és a Kormányzó meridiánnal áll kapcsolatban. Ha a Vese és Kormányzó meridián üresek, impotencia, a spermatermelés illetve a spermaürítés zavara, sterilitás alakulhat ki. Impotencia bázisterápiája: SI3-B62, B23, Gv4, K7.

35 Méh, Dan Tian Impotencia bázisterápiája: SI3-B62, B23, Gv4, K7.

36 Agy A HKO szerint az Agy kontrollálja a koncentrációt, a memóriát és az 5 érzékelést (látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás). Az agy függőleges irányban a Gv16-tól a fejtetőig (Gv20) terjed. A Vese Eszencia termeli a Velőt, mely összegyűlve megtölti az Agyat. Másrészt az Agy a Vér állapotától, különösen a Szív Vér állapotától függ. Lényegében ez a két tényező (Szív Vér, Vese Eszencia) az Agy működésének meghatározója! Koncentrációs zavar, feledékenység, szédülés, látászavar esetén a diagnózis a Velő Tengerének hiánya, ami vagy a Vese Eszencia hiányából, vagy a Szív Vér hiányából fakad.

37 Velő Spirituális Tengely ezt írja a Velőről: „A táplálék Eszencia finom része zsírrá válik és megtölti a csontok üregét velővel és feltölti az Agyat.” A HKO szerint a gerincvelő is csontvelő. Tehát amikor HKO művekben csontvelőről beszélnek, akkor inkább a központi idegrendszert értik alatta! A Velő szintén a Vesével áll kapcsolatban. A Vese Esszencia segíti a Velő termelődését.

38 Csontok Huang Di Nei Jing (Sárga Császár Belgyógyászati Könyve) azt írja: „ A csontok a Velő rezidenciája.” A csontok szintén a Vesével állnak kapcsolatban. Csontok gyógyulása serkenthető a Vese tonizálásával.

39 Erek Az erek a Vért tartalmazzák. A Vér szoros kapcsolatban áll a Vese Eszenciával. (1) A Vese Eszencia a Velő termelését segíti. A Velő hozzájárul a Vér termeléséhez. (2) Másrészt a Vese Eszencia többlete Vérré alakul. (Vese-Máj) (3) Harmadrészt a Vese Yuan Qi-je is szükséges a Táplálék Eszencia Vérré alakításához. Sp: Gu Qi--- Lu----H--- Vér, ehhez kell a Vese Yuan Qi és Vese Jing.

40 Epehólyag Az Epehólyagot a Különleges Fu szervek közé is besorolják.

41 Fu szerveket érintő kórképek tünettana
APPENDIX Fu szerveket érintő kórképek tünettana

42 Etiológiai tényezők, érzelmek
Gyomor Aggodalom Túlzott szellemi munka Harag, frusztráció, neheztelés Qi pangás Qi hiány Vékonybél Szomorúság Harag, etc. Zavarja a döntést Vastagbél Szomorúság (Lu) Epehólyag Húgyhólyag Gyanakvás, féltékenység Félelem, szorongás Túlzásba vitt szex Zavarja Húgyhólyag működését Qi süllyedés Vese Yang hiány

43 Etiológiai tényezők, folyt.
Gyomor Hideg Diéta és étkezési szokások Vékonybél Diéta Vastagbél Epehólyag Hideg, Nedvesség Húgyhólyag Szexuális élet

44 Többlet-Hiány Többlet: Fájdalom nyomás nem tűri, panaszok (különösen Fu szerveket érintő) székelés, szelek távozása, hányás után enyhülnek. Panaszokat pihenés nem javítja. Hiány: Nyomás, masszázs jól esik, panaszokat enyhíti. Panaszokat étkezés, pihenés javítja.

45 Normál nyelv Enyhe Nedvességet jelez a lepedék vastagsága, plusz enyhe fognyomosság látható, de összességében megközelíti az egészséges normál nyelvet

46 Qi hiány Sápadt arc. Fáradtság, erőtlenség, kedvetlenség.
Spontán izzadás, mely terhelésre romlik. Szédülés, látászavar. Alvás embrió pozicióban. Ny: sápadt P:xi/ruo/wei

47 Yang hiány Qi hiány+ Hideg Sápadt arc. (Fényes fehér vagy ólomszürke)
Bágyadt, csendes, fagyos, végtagok hidegek Nem szomjas, ha iszik meleg folyadékot kíván. Vizelet világos, bőséges, gyakori. Széklet lágy.

48 Vér hiány Sápadt, fakó arc, aszott. Sápadt ajak.
Töredezett haj. Bőrszárazság, bőrviszketés. Palpitáció. Depresszió, szorongás, irritábilitás. Szédülés, fülcsengés, látászavar. Zsibbadás. Menstruációs zavarok.

49 Yin hiány Orcapír. Száj és torokszárazság. Szomjas, de nem iszik vagy csak kortyolgat. Délutáni, esti hőhullámok, alacsony láz, 5 „Szív” forrósága. Sötét vizelet. Száraz széklet. Irritábilitás, inszomnia. Soványság. Éjszakai izzadás, tapadós verejték.

50 Qi pangás Disztenzió. Vándorló fájdalom. Vándorló csomók.
Időben hullámzó fájdalom. P: xian Ny: nem változik

51 Vérpangás Rögzült csomók. Éles, szúró fájdalom. Sötét arc. P:se/xian.
Ny: sötét, cianotikus, pöttyös.

52 Többlet Forróság Szomjas, hideg italt kíván.
Forróság érzet. (Esetleg láz.) Váladékok állaga sűrű, színe sötét. Vizelet sötét, kevés. Székrekedés. Ny: vörös NyL: sárga P: shuo, xian/ huo/ hong

53 Többlet Hideg Erős, görcsös fájdalom. Hideg rontja.
Nem szomjas, ha iszik meleget kíván. Váladékok állaga vízszerű, színe halvány. Fagyos, meleget kíván. Ny: sápadt NyL: vastag, fehér P: chen, chi, jin/ xian

54 Nedvesség Disztenzió, teltség érzet, nehézség érzet.
Normális eltérő állagú váladék. (széklet nyákos, vagy laza, sűrű hüvelyváladék) Nem szomjas! Ny: normális vagy duzzadt NyL: ragacsos, vastag P: hua/ xian

55 Terápia Pontajánlás: G.Maciocia The Foundation of Chinese Medicine

56 Gyomor Qi keringés zavar
Gyomor Qi pangás: Epigastrialis disztenzió, hányás, böfögés, hányinger-hányás, csuklás, ingerlékenység. Ny:normál, vagy vörös oldalt. P: xian. Gyomor Qi Ni: Böfögés, hányinger, hányás, csuklás, nehéz nyelés. Ny:norm. P:xian. Gyomor Ételpangás: Epigastrialis teltség és disztenzió, melyet hányás enyhít. Kellemetlen szájszag, bűzös savas felböfögés, hányás, étvágytalanság, hezitáló (időszakosan leálló majd újra induló) bélműködés, bűzös szelek, pasztaszerű széklet. Inszomnia. P: hua. NyL: vastag, zsíros.

57 Gyomor Qi keringés zavara
1. Qi pangás: St34 (xi), St19, St21, K21, Sp4-P6 (Chong Mai) TE6, P6, St40, G34-Cv12. K21 G34-Cv12

58 Gyomor Qi keringés zavara
2. Qi Ni: St34 (xi), St19, St21, Cv13 Cv10 Sp4-P6 Cv13 Cv10

59 Gyomor Qi keringés zavara
3. Ételpangás: Cv13 Cv12 Cv10 St19, St21, K21, St 40, St44, St45 Sp4-P6 (Chong Mai) K21 Cv13 Cv12 Cv10 St44 St45

60 Gyomor Vérpangás Gyomor Vérpangás: Epigastrialis szúró fájdalom, mely étkezés után romlik. Sötét vér hányása, (kávéalj-szerű), emésztett vér a székletben. Fájdalom éjszaka rosszabb. Nyomást nem tűri. Ny: lilás P:xian/se

61 Gyomor Vérpangás Th: ua, mint a Qi pangás + B17, Sp10, LI4.

62 Gyomor Forróság-Tűz Gyomor Forróság-Tűz:
Epigastrialis égő érzés, állandó éhség, fokozott étvágy. Száraz száj, szomjúság. Kellemetlen szájszag, gyulladt fogíny, sebek a szájban. Savregurgitáció. Hányinger, hányás étkezés után. Vérhányás is lehetséges. Forróság érzet, nyugtalanság. Székrekedés. (LI) Frontális (homloktáji) fejfájás. (Meridián) P: shuo, hua/ hong. Forróság forrása lehet: Máj-Gyomor diszharmónia /diéta.

63 Gyomor Tűz St34, St44, LI11, LI4, St21, Cv13, Cv12, Cv11, Sp15. Cv13

64 Nyálka Tüze a Gyomorban:
Döntően mentális érintettség, F31, zavartság, inszomnia. Epigastriális és mellkasi teltség és nyomás. Nyálka felköhögése. Nyálkás széklet, hányinger, hányás. NyL: az ún. Gyomor-repedésben zsíros sárga tüskés, bokorszerű lepedék.

65 Gyomor-(Lép-Máj) Nedves Forróság a Lépben és Gyomorban (Yang Sárgaság?) Epigastrialis és alhasi teltség és disztenzió. Étvágytalanság. Ragadós nyál, keserű szájíz. Szomjas, de nem kíván inni. Hányinger, hányás. (Laza, bűzös széklet, égő érzés a végbélnyílásnál. (LI)) Icterusos bőr, sárga sclera, bőrviszketés. (GiM: Nincs icterus, csak fakó sárga arc.) Kevés, sötét vizelet. Forróság érzet. Alacsony láz. Fejfájás, arcfájdalom, orrdugulás, ragacsos sűrű orrváladék. (Sinusitis). Ny: vörös NyL: ragacsos sárga P:hua, shuo.

66 Gyomor-Lép Nedves Forróság
Háttérben Lép Qi hiány Cv13, Cv11, St21, St25, St34, Nedvesség: St40, Sp9, Cv9 Forróság: St44, LI11, LI4 Lép: Cv12 (+) Cv13 Cv12 Cv11 Cv9

67 Gyomor Yin hiány Gyomor Yin Hiány: Enyhe epigastrialis égő érzés, epigastrialis fájdalom. Étvágytalan, vagy ha éhes, akkor sem eszik. Kellemetlen üresség érzet a gyomorban. Ha eszik, kellemetlen teltség érzet. Szomjas, de nem iszik. Száraz száj és nyelv. Száraz torok, főként délután. Száraz hányás-öklendezés, száraz széklet. P: xi, shuo/ru. Ny: tükörnyelv vagy gyökértelen nyelvlepedék. Okai: Láz, antibiotikum, diéta, konstitucionális. A Yin hiánya miatt nincs fékezőerő, ami a Gyomor Tüzét visszafoghatná, ez gyomorégésben nyilvánul meg. Ugyanakkor, mivel a Yin hiány egyben az emésztőnedvek hiányát is magába foglalja, nincs megfelelő emésztés, ezért a páciens nem éhes, ha mégis eszik, az kellemetlen teltség érzésben nyilvánul meg.

68 Kezdeti fázis: Gyökértelen lepedék Előrehaladottabb: Térkép nyelv Még előrehaladottabb: Nincs lepedék, „tükör nyelv” „nyúzott nyelv”

69 Gyomor Üres Tűz 5 „szív” forróság, vérzékeny íny, hőhullámok
Gyomor Yin hiány th: St36, Cv12, Sp6, Sp3.

70 Gyomor Többlet Hideg Hideg ártás miatt Folyadékpangás a Gyomorban:
Heves, görcsös hasi fájdalom. Gyomortáji teltség és fájdalom, melyet a hideg ront. Hideg folyadék a tüneteket rontja, meleg folyadékot kíván. Tiszta folyadék hányása, étkezés után hányinger-hányás, a hányás a fájdalmat enyhíti. Fagyosság, hideg végtagok. NyL: fehér, csúszós. P: chen, jin/ xian Oka: Nyers étel (Hideg energia, FERTŐZÉS!) Direkt Hideg hatás.

71 Gyomor Többlet Hideg St34, St21, Cv13, Sp4.

72 Gyomor Qi hiány Kellemetlen érzet az epigastriumban,
Étvágytalan, nem érez ízeket Laza széklet Fáradt, különösen reggel Végtag gyengeség Ny: sápadt P: xu

73 Gyomor Qi hiány B21, Cv12, St36, Cv6.

74 Lép-Gyomor Qi hiány Enyhe hasi disztenzió (Sp), epigastrilais diszkomfort (St). Étvágytalan, nem érez ízeket. Fáradtság, kedvetlenség, gyenge végtagok. Laza széklet. Sápadt arc. Ny: sápadt. P: xu

75 Lép-Gyomor Qi hiány B20, B21, Cv12, Cv6, St36, Sp6, Sp3.

76 Gyomor Hiány és Hideg (Általában Lép Yang hiánnyal asszociáltan fordul elő.) Tompa epigastrialis fájdalom, diszkomfort. Étkezés után jobb, masszázs után jobb. Étvágytalan, nem szomjas, meleg italra-ételre vágyik. Tiszta folyadék hányása. Hideg végtagok, gyenge végtagok, fáradtság, sápadtság. Ny: sápadt, nedves P: chen, chi, xi Oka: hosszan fennálló egészségtelen étkezés (hideg/ nyers ételek) sérti a Gyomor Qit.

77 Gyomor Hiány és Hideg B20, B21, Cv12, Cv6, St36,

78 Vastagbél Forróság Vastagbél Forróság:
Száraz széklet, székrekedés, égő végbélnyílás Száraz száj. Kevés sárga vizelet Ny: vörös NyL: száraz, sárga, vastag P: shi, shuo Forróság elzárja a Vastagbelet: (Hideg behatolás 6 fázisa): Székrekedés, égő végbélnyílás, hasi fájdalom. Társulhat hozzá magas láz vagy ár-apály típusú láz, végtagok izzadása, szomjúság, hányás, delírium. Ny: vörös NyL: sárga-barna, száraz, vastag P: chen, shi Forróság eredete fertőzés.

79 Vastagbél Forróság LI11 Cv12 St25 St37 Sp6 K6
Forróság: LI11, LI2, St44 Vastagbél: St25, B25, St37, Jin-Ye támogatása: Sp6, K6, Cv12

80 Forróság zárja el a Vastagbelet
LI11 St25 Sp15 Sp6 Forróság: LI11, LI2, St44 Vastagbél: St25, B25, Qi mozgatása: LI4, TE6, Sp15 Yin támogatása: Sp6

81 Vastagbél Nedves Forróság
Hasi fájdalom, teltség és nehézség érzet. Fájdalmas székelési inger, bűzös széklet, vér-nyák a székletben, hasmenés, végbéltáji égő érzés. Székelés nem enyhíti a fájdalmat! Vizelet kevés, sötét sárga. Szomjas, de még sem iszik. Láz kísérheti, melyet izzadás nem enyhít. Ny: vörös NyL: ragacsos, sárga P: hua, shuo Háttérben Sp Qi hiány Colitis ulcerosa, Crohn betegség (akkor is, ha anatómiai értelemben a vékonybél érintett)

82 Vastagbél Nedves Forróság
Nedvesség: Sp9, Sp6, B22, Cv3 Forróság: LI11 Vastagbél: St25, B25, St37 Fájdalom: St27 Qi mozgatás: Cv6 Lép: B20, Cv12, Vérzés: Sp10 Cv12 Cv6 Cv3 Sp10 Sp9 Sp3 St37

83 Vastagbél Szárazság Yin Hiányt megelőző állapot. Oka lehet Vastagbél vagy Gyomor Qi hiány. Száraz széklet, székrekedés. Száraz száj, torok, kellemetlen szájszag. Soványság. Szédülés. Ny: vörös vagy sápadt P:xi Yin hiány oka lehet Vastagbél Yint sértő Vastagbél Forróság, illetve Tüdő Forróság, továbbá Gyomor Yin hiány, Vese Yin hiány.

84 Vastagbél Szárazság St25, Sp15, St36, Sp6, K6, Cv4.

85 Vastagbél Hideg Hideg támadja a Vastagbelet (Többlet Hideg):
Hirtelen induló görcsös hasi fájdalom. Hasmenés. Fagyosság, alhasi hideg érzet. NyL: Vastag fehér P: chen, jin Oka: Direkt hideg ártás vagy fertőzés

86 Vastagbél Hideg St25, St37, St36 (moxa), Fájdalom: St27, Sp6, Liv3
St36, St37

87 Vastagbél Hiányos Hideg
Laza széklet, („libafos”), hasmenés. Tompa alhasi fájdalom, borborygmus. Halvány vizelet. Hideg végtagok. Ny: sápadt. P: chen, xi A Vastagbél Yang hiány állapota Lép-Vese Yang hiánynak felel meg. A Vastagbél folyadék szétválasztásban betöltött szerepe ugyanis a Lép-, és a Vese kontrollja alatt áll. (A Tüdőnek nincs szüksége Yangra, a Tüdő a finom nedvességet, párát kedveli.)

88 Vastagbél Hiányos Hideg
(moxa minden ponton) St25, St37, B25, St36 B20 Cv6 St36, St37

89 Vastagbél Qi pangás (Máj)
Hasi disztenzió, székrekedés agy szétforgácsolt széklet. Ingerlékenység, pszichés állapot befolyása. Ny: normális vagy vörös az oldala P: xian

90 Vastagbél Qi pangás (Máj)
Sp15, Cv6-G34 Sp6,

91 Vastagbél kollapszusa
Lép-Gyomor Qi hiány, Lép Yang hiány, Lép Központi Qi hiánya Krónikus hasmenés. Fáradtság székelés után. Végbél prolapszus, aranyér. Hideg végtagok. Mentális fáradtság. Étvágytalan. Meleg italra, hasi masszázsra vágyik. Ny: sápadt P: chen, xi.

92 Vastagbél kollapszusa
Sp3, B20 B21 Cv6 Gv20

93 Húgyhólyag (Máj) Húgyhólyag Qi pangás:
Megtorpanó vizelés, alhasi teltség és fájdalom. Vizelés után nincs teljes kiürültség érzet. (= Qi Lin) Qi pangás legtöbbször Máj Qi pangással áll összefüggésben.

94 Húgyhólyag (Máj) Cv3, B28, Liv3, Liv5 (luo), Liv8, Sp6, Cv6,
+ Lu7-K6 (nők esetén), SI3-B62 (férfiak esetén) Cv6 Cv3 Lu7 K B62

95 Húgyhólyag Nedvesség Hideg-Nedvesség a Húgyhólyagban:
Gyakori és sürgető vizelés, nehéz vizelés, vizelet elakadás. Alhasi nehézség érzet. A vizelet zavaros és világos. NyL: fehér, ragacsos P: chi, hua, (B pozícióban xian) Húgyhólyag Nedves Forróság: Gyakori, sürgető, fájdalmas vizelés, égő érzés vizeléskor. Zavaros vizelet, véres vizelet. Vizeletcsepegés vagy elakadás. Kő vagy homok a vizeletben. Láz. Alhasi fájdalom. P: shuo, hua. Alsó Melegítő a bal oldalon: xian. Ny: vörös pöttyök a nyelv tövén. Gao Lin, Re Lin, Xüe Lin, Shi Lin: Forrása többnyire fertőzés. Vese mindig érintett (Vese Qi hiány).

96 Húgyhólyag Nedvesség Nedves Hideg: B28, Cv3, St28, Sp9, Sp6, B22.
Nedves Forróság: Ua + B63 (xi), B66 (csermely) St28 Cv3 Sp9 Sp6 B63, B66

97 Húgyhólyag Hiányos Hideg
(Vese Yang hiány, Vese Qi nem szilárd) Gyakori halvány vizelet, inkontinencia, enuresis, éjszakai vizelés. Húgyúti fehér folyás. Derékfájás. Szédülés. Hideg érzet, fagyosság. Ny: sápadt, nedves P: chen, xi.

98 Húgyhólyag Hiányos Hideg
B28, Cv3, B23, Gv4, Gv20, Cv4 Cv4 Cv3

99 Epehólyag Qi hiány, Máj Vér hiány
Szégyenlős, bátortalan, félénk, megijedésre hajlamos. Döntésképtelen, hiányzik belőle a kezdeményezőkészség. Bizalmatlan, paranoid. Sóhajtozik. Inszomnia (hajnali ébredés), nyugtalan álmok (öngyilkosság, harc, bíróság) Szédülés, látászavar (homályos látás, „floaters”) Ny: sápadt P:xi

100 Epehólyag Qi hiány, Máj Vér hiány
Liv8 St36 Sp6, Cv4, B18, B47.

101 Epehólyag Nedvesség Hypochondrialis teltség, fájdalom, disztenzió.
Hányinger, hányás. Zsíremésztés képtelensége. Nem szomjas, ragacsos száj. Tompa sárga bőr, sárga szem. Zavaros vizelet. Nehézségérzet az egész testben. Tompa fejfájás. NyL: vastag fehér, ragacsos, általában féloldalas (többnyire jobb oldali) P: xian, hua Háttérben gyakori Lép Qi hiány és/vagy Máj Qi pangás

102 Máj-Epehólyag Nedves Forróság
Hypochondrialis illetve mellkasi teltség és fájdalom, hasi disztenzió. Láz. Alternáló fagyosság-forróság. Étvágytalanság, keserű szájíz, hányinger, hányás. Zsíremésztés képtelensége. Szomjas, de nem kíván inni. Icterus. Kevés, sötét vizelet. Laza széklet vagy székrekedés. Nehézségérzet az egész testben. Duzzadt láb, zsibbadás a végtagokban. NyL: vastag sárga, általában féloldalas (többnyire jobb oldali) P: shuo, xian, hua Háttérben gyakori Lép Qi hiány és/vagy Máj Qi pangás

103 Epehólyag Nedvesség Nedvesség: G24, Liv14, B19, Gv9, G34, Dannang Xue,
TE6, St19, Cv12, B20. (B20 (+)) Cv12-G34 (Középső Melegítő regulálása) Nedves Forróság: Ua + LI11. Liv14 St19 G24

104 Máj-Epehólyag vs. Lép-Gyomor
Máj-Epehólyag Nedves-Forróság: (1) Hypochondrialis illetve mellkasi teltség és fájdalom, hasi disztenzió. (2) Láz. Alternáló fagyosság-forróság. (3) Étvágytalanság, keserű szájíz, hányinger, hányás. Zsíremésztes képtelensége. Szomjas, de nem kíván inni. (4) Icterus. (5) Kevés, sötét vizelet. (6) Laza széklet vagy székrekedés. Nedves Forróság a Lépben és Gyomorban: (1) Epigastrialis és alhasi teltség és disztenzió. (2) Alacsony láz, fejfájás, arcfájdalom, orrdugulás. (3) Étvágytalanság, ragadós nyál, keserű szájíz, hányinger, hányás. Szomjas, de nem kíván inni. (4) Icterusos bőr, sárga sclera, bőrviszketés. (6) Laza, bűzös széklet, égő érzés a végbélnyílásnál.

105 Nedves Forróság Máj-Epehólyag Nedves Forróság:
G24, Liv14, B19, Gv9, G34, Dannang Xue, TE6, St19, Cv12, LI11. B20 (+) Liv14 St19 G24

106 Nedves Forróság Lép-Gyomor Nedves Forróság:
Cv13 Cv12 Cv11 Cv9 Lép-Gyomor Nedves Forróság: Cv13, Cv11, St21, St25, St34, St40, Sp9, Cv9, St44, LI11, LI4 Cv12 (+) Sp9 St40

107 Vékonybél (Máj, Lép) Vékonybél fájdalmas Qi (Máj Qi pangás támadja a Lépet) Alhasi görcsös, csavaró fájdalom, mely a hátba sugározhat. A fájdalom a nyomást nem tűri. Bélkutyorgás, puffadás. Szelek távozása enyhíti a fájdalmat. Herék fájdalma. NyL: fehér. P: chen, xian. Vékonybél Qi megkötözöttsége (Többlet Hideg okozta Qi pangás) Ua. + Súlyos esetben a fájdalom nagyon éles, nyomást nem tűri. Székrekedés és hányás társul a tünetekhez. NyL: vastag, fehér P: chen, xian.

108 Vékonybél Qi pangás Vékonybél fájdalmas Qi (pangás)
Cv6, St27, St29, St39 (He), G34, Liv13, Liv3, Sp6 (Cv6-G34 Alsó Melegítő harmonizálás) Cv6 St27 St29 G34 Sp6 Liv3

109 Vékonybél Qi pangás Vékonybél Qi megkötözöttsége Cv6, St39, St25
G34, Liv3, Sp6 Lan Wei Xu (Appendicitis) HSz: szerintem ez inkább ileus St25 Cv6 G34 Sp6 Liv3

110 Vékonybél Hiány és Hideg
Tompa hasi fájdalom, nyomás enyhíti. Borborygmus, hasmenés. Meleg italt kíván. Világos, bőséges vizelet. Hideg végtagok. Ny: sápadt NyL: fehér P: chen, chi, xi. Háttérben gyakran Lép Qi hiány

111 Vékonybél Hiány és Hideg
B20, Cv6 (moxa gyömbéren), St25, St36, B27 (Mu), St39 (He) St25 Cv6 St36

112 Vékonybél-Szív Szív Tűz Leszáll a Vékonybélbe:
Hasi fájdalom, dysuria, égő érzés vizeléskor, sötét vizelet, esetleg véres vizelet. Süketség, torokfájás. Nyugtalanság, inszomnia. Fekélyek a szájban. Mellkasi diszkomfort, forróság. Ny: vörös, hegy kifejezettebben vörös NyL:sárga P: hong, shuo (B pozicióban xian)

113 Vékonybél-Szív SI2, SI5, H5, H8, St39 (He)

114 Vékonybél Féregfertőzés
Ok: Hideg ártás = tisztátalan étel Következmény: Lép Qi hiány Féregfertőzés akupunktúrával nem kezelhető!

115 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A különleges Fu szervek, Zang-Fu szervek közti kapcsolat, és patológiás kapcsolat, Fu szervek közti kapcsolat Dr. Hamvas Szilárd 2016. március 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések