Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÍNTERÁPIA – A SZÍNEK GYÓGYÍTÓ EREJE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÍNTERÁPIA – A SZÍNEK GYÓGYÍTÓ EREJE"— Előadás másolata:

1 SZÍNTERÁPIA – A SZÍNEK GYÓGYÍTÓ EREJE

2 Mi a szín. A szín = Fény Fény nélkül nem élhetünk
Mi a szín? A szín = Fény Fény nélkül nem élhetünk. A fényre testünk sejtjei reagálnak, hatást gyakorol testi, érzelmi, szellemi, lelki jólétünkre.

3 A színterápia története
Ókori Egyiptomban, India és Kína, sőt még az elveszett Atlantisz civilizációjában is fellelhető.

4 Az első színterapeuták

5 Őseink sokkal inkább tudatában voltak a színek gyógyító erejének, mint napjaink embere. Vörös: értékes tűz színe, vér színe – így az élet színe Sötétkék: a nyugovó ég színe, tehát a pihenés, relaxálás időszaka Zöld: a vad növények színe, élelemforrás színe

6 Úgy tartják: az Atlantisz kör alakú szentélyeiben különleges kamrákat alakítottak ki, ahol az embereket természetes fény és kristályok segítségével gyógyították. A középkori katedrálisok ablakai is színes üvegekből készültek, melyek színes fényében a betegek és gyengék színfürdőt vehettek, ezzel helyreállítva egészségüket.

7 Korabeli színterápia Hippokratész: színes balzsamokat, kötszereket és virágokat írt elő a betegségek kezelésére Paracelsus: színes ruhákat, gyógyfüveket, zenét és más alternatív gyógykezelést alkalmazott Newton: ő jött rá, hogyan jönnek létre a spektrum színei, ez a mai színfelfogásunk alapja.

8 Newton elmélete Leginkább a szivárvány jelenségben figyelhetjük meg. Egy prizmán keresztül a fehér fény áthatol, megtörik, és a spektrum hét színére bomlik. Newton szerint a fény, vagy más szóval a szín hullámokból áll, melyeknek más-más a hullmáhosszuk, rezgésük, sebességük.

9 Dr. Edwin Babbitt, a színterápia úttörője
Először ő írja le a spektrum színeinek különböző gyógyhatásait. Véleménye szerint a piros serkenti a vérkeringést, a kék nyugtató, a narancs és a sárga az idegek működését ösztönzi. Ő dolgozta ki a színkamra működési elvét.

10 Rudolf steiner tanításaiban a színek
Steiner filozófus és pedagógusként Svájcban alakítja meg a világ első színterápiás tudásközpontját. Megállapította, hogy a színeknek lélekre gyakorolt hatása jelentős: a kék a békesség, zöld a harmónia érzetét keltette, az ibolya az önbecsülés, a rózsaszín pedig a feltétel nélküli szeretet érzését hordozza magában.

11 A színek pszichológiája
A színek hatással vannak érzelmeinkre, hangulatunkra, viselkedésünkre. Számos színnel magyarázunk el érzéseket, reakciókat:

12 „elzöldül” Ha valaki „elzöldül „ a haragtól, az azt jelenti, hogy elveszíti érzelmi egyensúlyát. A ZÖLD szín jelenti az egyensúlyt a spektrum meleg piros vége, és a hűvös kék vége között.

13 „vöröset lát” Ez olyan, mint a vörös posztó a bikának! – mondják. Ez akkor egy hirtelen düh- és agresszív reakció leírása.

14 „fekete kutya” A depressziót „fekete kutyának” nevezik az angolok, mert egy olyan világot érzékeltet, melyből hiányoznak a színek, az élet.

15 A színek a mai az orvoslásban
A mai modern orvostudomány is alkalmazza – bár nem olyan mértékben, mint a korábbi – a színeket: - Ultraibolya és infravörös szín a gyógyászatban - Kék a pszichológiai eredetű betegségekben - Zöld a kórházak színében, orvosok ruhájában, mely nyugalmat áraszt

16 szín és személyiség A választott színek nagyon sokat elárulnak arról, hogy milyen személyiségek vagyunk, mire vágyunk.

17 Kedvenc színek – személyes színek
A születési nevünk és születési dátumunk számszimbolika szerinti értelmezése meghatározza a személyes színeinket. Ez határozza meg általában öltözködésünket, de viselkedésünket, problémáinkat, betegségekre való hajlamainkat is.

18 „utálom, nem tudok vele azonosulni”
Ezek általában a hiányszíneink, vagy életfeladat színeink. Ezen színek a nevünk alapján hiányoznak az életünkből, de ahhoz, hogy javítsunk az állapotunkon, fontos ezen színek tudatos beépítése a mindennapokba.

19 7 sugár, a színek egyensúlya
A színspektrum hét látható színét (vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya) nevezzük a hét sugárnak, vagy hét csakrának, szivárványnak.

20 A sugarak + - tulajdonságai
VÖRÖS: erő – brutalitás NARANCS: elfogadás – közöny SÁRGA: intellektus – hidegség ZÖLD: empátia – önimádat KÉK: igazságosság – intolerancia INDIGÓ: önfeláldozás – önámítás IBOLYA: titokzatosság - önteltség

21 Csakrák – A TEST ENERGIAKÖZPONTJAI

22 A SZÍNEK ALKALMAZÁSA – vörös/piros

23 Vörös szín alkalmazása
A vörös maga az élet színe, a tűzé, a véré, a szerelemé, de a veszélyé is. Vörös az életerő, a melegség, az erő, a szenvedély. A piros biztonságtudatot nyújt számunkra. Negatív tulajdonságai: érzéketlen, agresszív, türelmetlen. Figyelmeztetés! Nagyon nagy hatású szín, ezért magas vérnyomásos, szívproblémás, ingerlékeny egyének ne használják! Kapcsolata: vérrendszerrel van a szervezetben

24 Vörös Gyógyító hatása Testi problémákra: - Alacsony energiaszint, vérszegénység (vörösbor), elégtelen vérkeringés, alacsony vérnyomás, megfázásos betegségek Negatív lelkiállapotoknál: - depresszió, félelem, önbizalom, kezdeményezőkészség hiánya

25 Narancssárga - VITALITÁS

26 NARANCS SZÍN ALKALMAZÁSA
A színkörön a piros és a sárga között foglal helyet, ezért hatással van testünkre és intellektusunkra. Erő, életerő, vitalitás, aktivitás színe. Frissítő hatású, segíti az emésztést. Figyelmeztetés! Nincs szüksége annak narancsra, aki fitt, jól érzi magát a bőrében. A túl sok narancs önelégültté tesz! Kapcsolata: emésztőszervekkel van (lép,gyomor, vese)

27 Narancs gyógyító hatása
Testi problémákra: - Kis vitalitás, rossz emésztés, asztma, görcsök, és epekő esetén Negatív lelkiállapotoknál: - Fásultság, gyász esetén, gátlásosság kezelésére, szomorúság ellenszere-

28 Sárga – tiszta gondolkodás

29 Sárga szín alkalmazása
A sárga szín a racionális, tiszta gondolkodással áll összefüggésben. A sárga a nap fénye, az optimizmus, az erő, életerő, vidámság színe. Figyelmeztetés! El kell kerülni a sárga színt, ha gyomorproblémáink vannak, izgatottak, nyugtalanok vagyunk, vagy alvászavarokkal küzdünk. Kapcsolata: hasi idegközponttal (máj, epe, gyomor, vastagbél)

30 Sárga gyógyító hatása Testi problémákra:
- Székletszorulás, szélszorulás, cukorbetegség, bőrproblémák, idegkimerültség esetén. Negatív lelkiállapotoknál: - depresszió, kis önbizalom, figyelemzavar, vizsgadrukk, válságos állapotok (elakadások)

31 Zöld – az egyensúly, gyógyulás

32 Zöld szín alkalmazása A zöld a természet színe, a felfrissülésé,feltöltődésé, gyógyulásé. A zöld a természet nyugtató ereje. A zöld az egyensúly, a spektrum közepe, ezáltal a szív színe. A zöld színű ember együttérző, jószívű, nyugodt, nyitott. Figyelmeztetés! A zöld erősen nyugtató hatású, elkerülendő olyan helyzetekben, amikor szellemileg a csúcson kell lenni, vagy gyorsan kell reagálni. Kapcsolata: szívünkkel

33 Zöld gyógyító hatása Testi problémákra: - szívproblémák, hörghurut, influenza Negatív lelkiállapotokra: - kiegyensúlyozatlanság, sötét gondolatok, érzelmi kötődéstől való félelem, rosszindulat

34 kék – hűség, nyugalom

35 Kék szín alkalmazása Az ég kék színe, a tenger színe, mely elcsitítja a gondolatainkat, megnyugtatja lelkünket. A kék a nyugalom, a béke, a hűség színe. Figyelmeztetés! Ha magunk alatt vagyunk, vagy fázunk, görcsösek, merevek az izmaink, akkor nem szabad kék színhez folyamodnunk. Kapcsolata: torok, pajzsmirigy, légcső

36 Kék gyógyító hatása Testi problémák:
Magas vérnyomás, gégegyulladás, láz, torok, garatproblémák, vágások, égések, menstruációs problémák, migrén. Gyerekeknél: mumpsz, fogzás, himlő Negatív lelkiállapot: - félénkség, frigiditás, véleménykifejtéstől, konfrontációtól való félelem, bizalmatlanság

37 Indigó –misztika, élet mélyebb értelme

38 Indigókék alkalmazása
Az éjszakai égbolt színe, a kiismerhetetlenségé, a misztikumé. Amikor ezt a színt látjuk, elcsendesedünk, elgondolkodunk, elmerengünk az élet értelmén. Figyelmeztetés! A kedélybetegségekben szenvedőknek tanácsos elkerülni ezt a színt, mert súlyosbíthatja a depresszív állapotot.

39 Indigókék gyógyító hatása
Tisztítja az elmét, a vért, megszabadít félelmektől, aggodalmaktól. Testi problémáknál a süketség, szürke hályog, vérzékenység, idegességhez társítható, valamint mániás, paranoid, hisztérikus lelkiállapotok kezelésére alkalmazható. Kapcsolata: agyalapi miriggyel

40 Ibolya – egyensúly, kiteljesedés, isteni sugallat, győzelem, nyugodt élet

41 Ibolya/lila szín alkalmazása
Az áldozatvállalás színe egy cél vagy eszme megvalósításának, művészi kiteljesedésnek az érdekében. A felsőbbrendűség színe is, a gyógyulás, elmélkedés, a hit színe. Figyelmeztetés! Az ibolya szín kerülendő a súlyos elmezavarral küzdőknek, illetve az alkohol- vagy drogproblémákkal küzdőknek!

42 Lila szín gyógyító hatása
Testi problémák esetén: agyrázkódásra, epilepsziás állapotoknál, idegfájdalmaknál, és sclerosis multiplex megbetegedések kezelésére Negatív lelkiállapotok esetén: neurózis, hitvesztés, kétségbeesés, önbecsülés hiánya, daganatos megbetegedésekben, férfi-női szerepek felcserélődése esetén. Kapcsolata:tobozmirigy (jobb agyfélteke)

43 Türkiz – gyógyítás, védelem,

44 Türkiz alkalmazása Bár nem a 7 sugár színe, de fontos gyógyító szín. Több civilizáció a türkizt oltalmazó kőként tartotta számon. A türkiz a tenger színe, a kék-zöld szín elegye, így mindkettő tulajdonságait hordozza. Gyulladás gátló, immunerősítő, hatékony influenza, megfázás esetén is. Nyugtató hatású, megvéd a lelki békénket veszélyeztető káros hatásoktól.

45 Elsődleges, másodlagos, harmadlagos színek

46 Magenta/fukszia/bíborvörös – nyitottság az újra, változás, egy új kezdet színe
Fokozza a mellékvese és a vese működését, vizelethajtó hatású. Nyugtató és csillapító az érzelmi hullámzásoknál, agresszív viselkedésnél, hisztinél.

47 Fekete – termékenység,gyász, védelem, sebezhetőség ellenszere
Nem szín, mivel elnyeli a fényt. Azonban nagyon fontos szerepet tölt be negatív és pozitív szempontból is. Negatív: gyász, irányíthatatlanság, depresszió, megközelíthetetlen, visszavonulás, Pozitív: védelem,tehetség, elegancia, méltóság, hatékonyság, diszkréció, szerencse, termékenység

48 Fehér – tisztaság, jó cél, ártatlan
A fehér színre mindig pozitívan reagálunk. A tisztaság, erkölcsösség, ártatlanság színe. A fehér a rend, a szellem színe. Negatív tulajdonságai a hiúság, merevség, kritikusság. A fehér a tisztasága miatt lett a gyógyítók és menyasszonyok színe.

49 Szürke – unalmas, borús, érdektelen, határozatlan, intelligencia, bölcs
- borús, esős idő - depresszió - szürke fellegek gyülekeznek felettünk – félelmek, nem tudjuk a végkimenetet - szürke terület – bizonytalanság - szürkeállomány – intelligencia, tudás - ősz szakállú, ősz hajú – bölcsesség

50 Barna – biztonság, kitartás, szorgalom, konzervatív, unalmas
A föld színe, a szikla szilárdsága, a fák kérge, őszi levelek, a magvak színe. Ezáltal a biztonság, a stabilitás, állandóság színe. Megszilárdító hatása van, segít a helyes úton maradni, összpontosítani, kitartásra ösztönöz. Megbízhatóság, a támasz színe, azonban emiatt a konzervatív és unalmas negatív jelzők is társulnak hozzá.

51 Összegezve: Mire hatnak a színek?
A Vörös a fáradtság, kimerültség, vérkeringési zavarok, sorvadásos fájdalmak, vérszegénység, lumbágó, étvágytalanság esetén hatásos. Narancssárga Immunerősítés, impotencia,depresszió, nemző képtelenség, pajzsmirigy alul működése, izomgörcs, krónikus légcsőhurutra. Sárga: Gyomorbántalmak, felfúvódás, érzések elfojtása esetén. Zöld: Székrekedés, agresszív magatartás, erőszak, fáradtság, visszérgyulladás, keringési problémák, gyulladásos folyamatokra Kék: Vese és hólyag gyulladás, emésztőszervek gyulladása, általános gyulladás csökkentés, sebgyógyulás. Indigókék: érelmeszesedés, hólyaggyulladás, asztma, gennyes hörghurut, ideges eredetű zavarok, lelki kimerültség ellenszere Ibolya/halványlila: Túl pörgetett állapot, hirtelen harag, ingerlékenység.

52 Színek az öltözködésben

53 Mit tükröz a ruhám színe?
PIROS: energia, bátorság, ambíció RÓZSASZÍN: együttérző, szerető, gyengéd BARNA: értelmes, becsületes, segítőkész BARACK: barátságos, jószívű, lelkes SÁRGA: közlékeny, beszédes, optimista ZÖLD: jóakaratú, szolgálatkész, segítő KÉK: kreatív, jó képzelőerejű, nyugodt INDIGÓ: intelligens, felelősségteljes

54 MÁLYVA: tapintatos, tartózkodó, érzékeny NARANCS: talpraesett, de meghátráló, tevékeny LILA: ösztönös, misztikus, öntudatos, egyensúly FEKETE: fegyelmezett, független, láthatatlan FEHÉR: tiszta, én-központú, egyéniség SZÜRKE: passzív, túlterhelt, diplomatikus EZÜST: nagylelkű, romantikus, szavahihető ARANY: sikeres, idealista, csodálatra méltó

55 Ha „bal lábbal kelt föl”, ezt viselje:
Piros: fokozza az energiát Rózsaszín: csökkenti a szellemi feszültséget Barna: védelem, biztonságérzet Narancs: segít leküzdeni a belső zűrzavart Barack: pótolja az elveszett energiát Sárga: kiegyensúlyozza a depressziót Zöld: segít az érzelmi feszültségekben

56 Türkiz: védelem, hit Világoskék: megtart, érzelmi stabilitás Sötétkék: segít a kudarcot elviselni Mályva: eloszlatja az aggodalmakat Lila: egyensúly, csökkenti a ránk nehezedő erőt Fekete: rejtőzködés, túlérzékenység Fehér: kimerültség ellenszere Szürke: ellensúlyozza a dolgok túlbonyolítását Ezüst: önbizalom erősítésre Arany: megvédi a veszteségektől

57 SZÍNEK AZ ÉLETÜNKBEN

58 Színek otthon Szabályok: Otthonunk a menedékünk, ezért fontos annak színe, hogy támogassanak minket testileg, érzelmileg, szellemileg és lelkileg. Kövessük az ösztöneinket a színek megválasztásánál, lehetőleg a kedvenc színeinket alkalmazzuk, mert ez tükrözi leginkább személyiségünket. Otthonunk sose legyen sötét színű, ha mégis divatirányzatot követünk, akkor ellensúlyozzuk ezeket színes kiegészítőkkel.

59 Melyik helyiség, milyen?
Nappali: lakás központi része, ezért fontosak a meleg színek (barack, bézs, zöld, narancs, sárga) Hálószoba: pihentető színeket kell alkalmazni (rózsaszín, türkiz, natúr színek, de semmi esetre sem fehér, vagy nagyon sötét színek) Összekötő terek: mivel az emberek ezeken keresztül haladnak, fontos, hogy cselekvő színekkel lássuk el ezeket (lila, zöld, narancs, sárga) Konya: az otthon szíve, ezért az itt használt színeknek melegséget, harmóniát kell árasztani (sárga pl. mely beszélgetésre ösztönöz, narancs, mely gerjeszti az étvágyat, lila, mely egyensúlyt teremt a családnak) Fürdőszoba: legyen hívogató a tisztaságra (kék) vagy élénkítő, üdítő (narancs, vörös), de lehet a nyugalom szigete, relaxációé (barna, bézs)

60 Színek az ételünkben

61 Színek, amiket megeszünk
VÖRÖS, NARANCS ÉS SÁRGA: ösztönzik testünk működését, energiát adnak, tisztítják a vért, immunerősítőek. Sárga méregtelenítő ZÖLD: természetes, egéSZséges, szívbarát KÉK, INDIGÓ, IBOLYA: ha ihletre van szükségünk, hűsítő, nyugtató hatásúak, jó hatással vannak idegrendszerre, agyműködésre

62

63

64 Színek és italok –mire? Vörös: vashiány, vérszegénység, (vörösbor,céklalé) Narancs: felszívódási problémák (sárgarépalé) Sárga: gyomor,máj,epe,lép, hasnyálmirigy (citrom) Zöld: immunrendszer, pszichoszomatika, szív (zöldséglevek) Kék: torok, szájüreg (szeder) Lila: lelki egyensúlyra (áfonya)

65 Ki hogy látja a színeket?

66 Milyen színű vagyok én? Számoljunk!
Születéskori nevünk: K O V Á C S M Á R I A = 42 – 4+2 = 6 (Fő szín) Születési dátum: =23 – 3+2 = 5 (Fő szín) Hiányzik? – azaz Életfeladatunk színe: Névből hiányzó és nem a születési dátum színünk: 7, 8

67 Írja fel a születési nevét majd helyettesítse be a megfelelő számmal a betűket!

68 „A szívedben a színek kívülről is látszanak
„A szívedben a színek kívülről is látszanak.” (közmondás) színes életet kívánok! Kónya zsuzsanna kreatív alkotó, mandalafestő ZALA KRISTÁLY ÉS SZÍNTERÁPIA 30/


Letölteni ppt "SZÍNTERÁPIA – A SZÍNEK GYÓGYÍTÓ EREJE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések