Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az eredetvédelem újszerű lehetőségei a húsiparban
Seregi J. – Holló G. – Repa I. – Brem G. OHKI Tudományos Napok 2004. április CD: Pusztai Péter & Gál Izóra
2
A jövő húsipari lehetőségei lehetnek
minőségi öko és hungarikum termékek „ Nem jobbak, csak másabbak”
3
Honnan származnak az n-3 zsírsavak?
tengeri halakból makréla, hering, tőkehal, szardínia meghatározott olajokból len, szója, és repce olaj speciális állati termékekből hús, tej, tojás olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban Forrás: (Klaus Ender, 2003)
4
Ökológiai állattenyésztés lehetőségei (legelő területek)
év gyepterület (ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen-értékben 1000 kg Ökoarány % Változás 1000 kg öko% 1996 40.200 ~0,05 2000 36.697 ~0,1 -3.052 +0,05 2010 ~ 45.447 ~10 +8.750 +9,9 Forrás: Szemán L adatai, + saját feldolgozás
5
A minőségi termékek garanciájához nélkülözhetetlen alap
AZ EREDETVÉDELEM Az eredetvédelem biztosításának lehetőségei organikus (küllemi jegyeken), vagy a DNS analízisen alapuló meghatározás „genetikai ujjlenyomat”
6
Typi Fix rendszer
7
A mintavevő rendszer és mintavétel élő állatból
8
A minták biztonsága zárt, felnyithatatlan (hamisíthatatlan) rendszer
tárolás szobahőmérsékleten bármikor azonosítható
9
A minták analízise (Oldás – inkubálás – centrifugálás – mosás –stb.)
hagyományos TypiFix A TypiFix módszer min min. min min. 3 >5 min. <5 min. min min. min. min. min. min. min. 10 2,5 min min. 25 min min. (20%) gyorsabb egyszerűbb rövidebb idejű olcsóbb 0,10 EUR/kg mint a hagyományos DNS analízisek
10
Az analízissel végrehajtható
a származás (pl. apai) bizonyítása a markereken alapuló állattenyésztés azonosítási vizsgálat (pl. húsfajták) a származási hely megállapítása (pl. üzem) genetikai terheltségek diagnosztizálása (pl. BLAD) betegség diagnózisa (pl. BVD) mutáns típusok analízise (pl. kazein) genetikai diaganosztika pl. scrapie – juh, stressz érzékenység – sertés
11
Élelmiszerbiztonsági kérdések (hús és hústermékek, ételek)
Genetikai azonosítás „Az állati termékelőállítás a XXI. században molekulár-genetikai bázison alapul” Mintavételek
12
Az azonosítás igen érzékeny, a maradványanyagok, hormonok nyomon követése lehetséges a vágott test részeiben DNS vizsgálatok Teilweise > 2 Allele/Marker Mischprobe von mind. 2 Tieren darált húsból TypiFix kezelés nélkül < = 2 Allele/Marker Probe von einem Tier darált húsból TypiFix kezeléssel
13
DNS vizsgálatok Darálthúsból Vágott testből Szarvasmarhából Ellenminta
Fleischprobe Vágott testből Tier Szarvasmarhából Hackfleischprobe Ellenminta Vergleichsprobe
14
DNS- Mikroszateliták nyomon követése (5 marker)
DNS vizsgálatok (mikroszateliták nyomonkövetése) feldolgozott marhahúsban DNS- Mikroszateliták nyomon követése (5 marker) Wiener Schnitzel Zwiebelrostbraten Frankfurter Bécsi szelet (borjú) DNS kivonat Hagymásrostélyos Frankfurti virsli
15
Eddigi hazai alkalmazások
Az eljárás védett, bejegyzett szabadalom Magyarországon is Állami támogatás pl. a származás ellenőrzéshez 2004-től lehetséges Mintavételek történtek állatokból szarvasmarha, juh, sertés, szarvas, lúd termékekből hús, szalonna, szalámi Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézete analízis: Agrobiogen, G. Brem
16
Scrapie (Awassi Rt. Bakonszeg, 60 Awassi kos)
Rizikócsoportok 60 % 20 15 G1 (ARR/ARR) G2-3 (ARR/ARQ) (ARQ/ARH)) G4-5 (VRQ/ARR) (VRQ/ARQ) genotípusok
17
Még nem vagyunk lemaradva!
Typi-Fix® Erstproben Preparation von DNA Zuchtbetriebe Ohrmarke Fleisch Genotypisierung Zweitproben Individual- spezifisches Muster Supermarkt Erfassung, Auswertung Archivierung Még nem vagyunk lemaradva! Köszönöm a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.