Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lehetőségek megragadása, másokért
Advertisements

Házi tartósítási eljárások
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Flavon max termékcsalád
A környezetbarát növénytermesztés
A burgonya.
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Az ókori sumér étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Kertészet általános jellemzése
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
A helyes táplálkozás.
A sárgarépa és a petrezselyem
Artisztika avagy zöldség és gyümölcs faragás
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
ZÖLDFŰSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉLETTANI HATÁSA
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Fáy gazdaság bemutatása 2012 november. Kezdetek A gödöllői Agrártudományi Egyetemen végeztem kertészeti betétlappal. A gödöllői Agrártudományi Egyetemen.
Vöröshagyma.
A helyes táplálkozás.
Alapvető növénytan Kertészet Házi állataink
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Testünk építőkövei – a vitaminok
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Regisztráció Kötelezően alkalmazandó jelölések Székely Tamás.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
A káposztafélék és a burgonya
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Gemüsen
Mi készül? gulyásleves.
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Integrált növényvédelem
21. FÖLDMŰVELÉS.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Tájfajták jelentősége a XXI. században Fülöp Tihamér – biológus/ falugazdász –Szatmárnémeti.
Káposztafélék és a burgonya. A fejes káposzta Őse a vadkáposzta. Vitaminokban ( B- és C-vitamin)és rostokban gazdag növény. Jó a hidegtűrő képessége.
Előadás másolata:

Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő

Gyulafehérvári Caritas „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés: kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába” (Mt 9,37-38)

Gyulafehérvári Caritas „Az vagy amit megeszel”

Gyulafehérvári Caritas Fogyasszunk zöldségeket!!! Kiemelkedő jelentőség az egészséges táplálkozásban! Vitaminszükségletünk %-át, ásványianyag- igényünk %-át a kertészeti növényekkel elégítjük ki. Több-kevesebb hasznos zsír, szénhidrát, fehérje A, D, E, K zsírban oldódó vitaminok, C, B vitamincsoport, P vitamin, vízben oldódó vitaminok. Magas rosttartalom!

Gyulafehérvári Caritas Termesszünk de hogyan? Növekvő igény a vegyszermentes termesztésre Növényvédőszerek felhasználásának csökkentése ill. elutasítása Környezeti problémák felismerése

Gyulafehérvári Caritas Jelenleg ezt esszük… Intenzív növénytermesztési közegekből származó zöldségek A fogyasztó „igényeinek” megfelelő „minőségű” zöldségnövények

Gyulafehérvári Caritas

Termeszteni de mit? ● Káposzta ● Karalábé ● Murok ● Hagyma ● Paszuly ● Saláta ● Cékla ● Uborka ● Retek ● Pityóka ● És egyebek

Gyulafehérvári Caritas Ismernünk kell a zöldségnövények Környezeti igényeit: fényigény szélérzékenység vízigény tápanyagigény helyigény gyökerezési mélység

Gyulafehérvári Caritas A fontosabb zöldségfajok tápanyagigénye Nagy Közepes Kicsi káposztafélék salátafélék hüvelyesek paradicsom gyökérzölds. gyógy- és burgonya spenót fűszer n. uborka paprika cukkínicékla zeller retek tökfélék hagymafélék

Gyulafehérvári Caritas Fontosabb zöldségfajok helyigénye Nagy helyigényű Kis helyigényű pityóka borsó uborka karalábé bab sárgarépa káposzta petrezselyem zeller retek tök cékla hagymafélék saláta spenót

Gyulafehérvári Caritas Fontosabb zöldségfajok hőigénye 25°C - paprika, uborka, görögdinnye, sárgadinnye, spárgatök 22°C – paradicsom, tojásgyümölcs, sütőtök, zöldbab, csemegekukorica 19°C – zeller, cékla, vörös-, fok- és póréhagyma, spárga 16°C – zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, fejes saláta, spenót, sóska 13°C – káposztafélék, retek, torma

Gyulafehérvári Caritas Vetésforgó Vetőmag Céltudatos ültetés Minőség Biodinamikus növényvédelem “Sosem tudhatod milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel eredményük sem lesz.” (Gandhi) “Sosem tudhatod milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel eredményük sem lesz.” (Gandhi)

Gyulafehérvári Caritas - Terület megfelelő kihasználás “Szeretned kell azt amit csinálsz, s akkor a legdurvább munka is alkotássá válik.” (Gorkij) Vetésforgó - Talaj egyoldalú kiszipolyozás elkerülése - Termesztési biztonság - Előreláthatóság - Egyfajta növényvédelem

Gyulafehérvári Caritas Termesztés Faj, és fajtaválasztás (függvényei): talaj adottsága a fajta és a táj éghajlata közti kapcsolat a fajta kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenálló képessége A szaporítóanyag: legyen fajtaazonos, egyöntetű származás: saját előállítás, vetőmagtermesztő cég, stb. kezelés forró vízzel, kamillateával stb.

Gyulafehérvári Caritas - Minőségi - Egyöntetű - Fajtaazonos - Minél rezisztensebb fajta - A környezeti adottságokat jól tűrő Vetőmag „Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát”

Gyulafehérvári Caritas - Vásárló igényeinek megfelelő “Az vagy amit megeszel.” - Megfelelő tápanyagellátásban részesülő - Káros anyagokat ne tartalmazzon - Vegyszerhasznált amennyi szükséges - Biológiai növényvédelem amennyi lehetséges Minőség

Gyulafehérvári Caritas - S zomszéd növényre gyakorolt hatása - Mikor és mit ültessünk össze - Használjuk minél több hüvelyes - Növényvédelem - Biztonságosabb termesztés Céltudatos ültetés

Gyulafehérvári Caritas Természetből származó anyagok használata - Csalán-lé: rovarölő, üröm-lé: lepke űző, pirospaprika koncentrátum: rovarriasztó, fekete nadálytő – levéltrágya, zsurló – permetlé: gombás betegségek, dohány-lé: rövid hatásidejű rovarölő Biodinamikus növényvédelem

Gyulafehérvári Caritas Köszönöm a megtisztelő figyelmet!