Válaszok Prof. Galántai Aurél bírálatára. Ezúton is köszönöm Prof. Dr. Galántai Aurélnak a doktori disszertációm bírálatával kapcsolatos gondos és alapos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

GRIN: Gráf alapú RDF index
Boole Algebra Felhasználása
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 2. előadás
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
A védés Ősz Rita.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Műveletek logaritmussal
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Bevezetés a digitális technikába
Fejezetek a matematikából
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Eseményalgebra, kombinatorika
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Bevezetés a matematikába I
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Asszimptotikus viszonyok. Asszimptotikus viszonyok számításánál felhasználható ismeretek: 1.Az asszimptotikus viszonyok reláció-tulajdonságai: A következő.
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Halmazelmélet és matematikai logika
STM nanolitográfia Készítette: VARGA Márton,
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Halmazműveletek.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
A tudat és a metaelmélet kapcsolata
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Alapfogalmak.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Rendszerek stabilitása
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
Lineáris algebra.
A Bloom-féle taxonómia szükségessége, hierarchiájának eredete, régi és új változata, és egy alkalmazáson való szemléltetése.
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
Valószínűségszámítás II.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
előadások, konzultációk
1 Relációs kalkulusok Tartománykalkulus (DRC) Sorkalkulus (TRC) - deklaratív lekérdezőnyelvek - elsőrendű logikát használnak - relációs algebra kifejezhető.
Szövegfeldolgozás ontológiák segítségével – fogalmak azonosítása Szekeres András Márk.
„Információvédelem menedzselése” LXVI. Szakmai Fórum Budapest, május 20. „Az idő lejárt” – hazai és nemzetközi átállási tapasztalatok az ISO/IEC.
Válaszok Prof. Kóczy T. László bírálatára. Ezúton is köszönöm Prof. Dr. Kóczy T. Lászlónak a doktori disszertációm bírálatával kapcsolatos gondos és alapos.
Válaszok Prof. Fodor János bírálatára
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
Hogyan legyünk eredményesek?
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Bevezetés a matematikába I
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Válaszok Prof. Galántai Aurél bírálatára

Ezúton is köszönöm Prof. Dr. Galántai Aurélnak a doktori disszertációm bírálatával kapcsolatos gondos és alapos munkáját. Az opponensi véleményben megfogalmazott kérdésekre és felvetésekre adott válaszaim a következők.

„Az 1.2 szakaszban a negáció operátor előállítására vonatkozó Trillas tétel egy kismértékű általánosítását adja (1.12 Tétel). Megjegyzem, hogy az itt alkalmazott jelölés zavaró és eltér az A függelékben alkalmazott jelöléstől.” A dolgozat jelölésrendszerét, illetve terminológiáját – ami eltér a szokásostól - mindhárom bíráló kifogásolta. A negációra az N(x) jelölés használatos, ami nem feltétlen involutív. Az involutív negációt erős negációnak nevezik. Az értekezésben csak erős negációs szerepel (egy ellenpélda említésétől eltekintve), amit  (x)-szel jelöltem, és az erős jelzőt elhagytam, amit a negáció bevezetésénél jeleztem is. A helyes eljárás az lett volna, hogy a „pliant” logika fogalmait és jelölését a dolgozat elején tisztázom. A függelékben Trillas jelölését hagytam meg, mert az általa bizonyított tétel módosítását tárgyaltam. A konzekvens jelölés miatt ezt is át kellett volna írnom.

„A fejezetben alkalmazott technika a témakörben szokásos: a függvényegyenletek elemi elmélete. Kiemelendő ugyanakkor, hogy nem használ egy sor gyakran alkalmazott technikát, például a pszeudó inverzet, a kommutivitási axiómát, stb.” A „pliant” koncepció keretében csak a nyílt vagy félig zárt intervallumon szigorú monoton operátorokat vizsgáltam. Ezek a legegyszerűbb struktúrájú műveletek és az asszociatív függvényegyenlet megoldásából a kommutativitás következik. Mivel a nilpotens operátorokat a feltételek kizárták, ezért a pszeudo inverzre sem volt szükség. A fuzzy operátorok általános vizsgálatai esetén természetesen a pszeudo inverz fontos fogalom.

„Úgy tűnik, hogy az 1. fejezet eredményei a szerző jelentős es dolgozatán alapulnak. Nem világos, hogy ehhez képest mik az új eredmények, illetve, hogy az itt bemutatott eredményei hogyan viszonyulnak a t-normák kiterjedt elméletének újabb eredményeihez?” Az értekezés alapja az 1982-es értekezésem. Az 1.1 és 1.2 fejezetek a korábbi eredmények összefoglalása. Így az fejezetek tartalmazzák az új eredményeket. A fő és új eredmény a több negációval rendelkező DeMorgan hármasok jellemzése. Az értekezés magukat a t-, co- és uninormákat nem vizsgálja, hanem azok összefüggéseire fekteti a hangsúlyt.

„A 2. fejezet esetén is az a helyzet, hogy a fejezet eredményei a szerző szintén jelentős másik 1982-es dolgozatán alapulnak. Nem világos, hogy ehhez képest mik az új eredmények, illetve, hogy az itt bemutatott eredményei hogyan viszonyulnak az aggregációs függvények elméletének más eredményeihez?” Az értekezés 2. fejezete is az 1982-es értekezésen alapul. A 2.1 fejezet tartalmazza a korábbi eredményeket, a további részek pedig az új eredményeket. Itt megadom a konjunkciós és diszjunkciós operátorból származtatott aggregációk azonosságának feltételét.

„Kérdés, hogy vannak-e tapasztalatok a javasolt implikációs és ekvivalencia operátorok használatára?” A [27]-es irodalomban sikeresen alkalmaztuk ezeket az operátorokat.

„Tekintve, hogy a szigmoid függvény egy gyakran használt halmazhoz tartozási függvény (lásd pl. MATLAB Fuzzy Logic Toolbox) felmerül az igény a javasolt közelítés és a gyakorlatban használtak összehasonlítására. Történt-e ilyen, és ha igen, akkor mik a tapasztalatok?” A MATLAB Fuzzy Logic Toolbox-ban szereplő fuzzy szabályozásnak megfelelő Pliant Toolbox kifejlesztésre került. Az irányítás szabályainak száma jelentősen csökkenthető volt, továbbá nem volt szükség interpolációs eszközök alkalmazására. A Pliant Toolbox alkalmazásával példa alapú szabálymegadásra van lehetőség, ami az optimalizálást egyszerűbbé teszi.

„A hatodik fejezet kapcsán milyen tapasztalatok támasztják alá a javasolt bizonytalanság mérték gyakorlati használhatóságát?” A mérték alkalmazhatóságát a bebizonyított tétel biztosítja, azaz a pliant rendszerben felírt logikai kifejezések bizonytalanságának alsó és felső korlátja megadható a változóinak bizonytalanságának mértéke alapján. Tehát meg lehet mondani, hogy a változók bizonytalansága alapján a belőlük felépülő bármely logikai kifejezés milyen bizonytalansági korlátok között lesz.

„A fejezet eredményeinek egy jelentős része lényegében benne van Dombi J. – Porkoláb L.: Measure of fuzziness, Annales Univ. Sci. Budapest. Sect. Comp. 12 (1991) című dolgozatában, ahol egyébként még a fuzziság és nem a bizonytalanság mértékéről beszél. Mi az oka annak, hogy ezeket nem említi a fejezetben?” A 6. fejezet a bizonytalanság mértékével foglalkozik. A bevezetés és a 6.2 fejezet a korábbi, Porkoláb Lóránttal elért eredményeket tartalmazza. Az irodalomjegyzék a közös cikkeinket tartalmazza, a hivatkozás azonban sajnálatos módon lemaradt. A fuzzy elmélet kialakulásának kezdetén fontos fogalom volt a fuzziság mértéke. Logikai kifejezések fuzziság mértékére vonatkozó kutatások nem történtek. A fejezet erre tesz kísérletet. A normalizált mérték nem tette lehetővé egy általános tétel megfogalmazását és bizonyítását. A nem normalizált fuzziság mértéket neveztem az értekezésben bizonytalanság mértéknek. Az így bevezetett fogalom segítségével lehetett a logikai kifejezés bizonytalanságára korlátot adni.

„A fejezetek zöméből hiányzik a vizsgált problémakör előzményeinek és jelentőségének bemutatása, illetve a kapott eredmények értékelése és irodalmi összehasonlítása.” Az értekezés egy több mint 20 éves kutatómunka eredménye. Célom egy koherens folytonos logikai rendszer létrehozása volt. Az értekezés ezért a fuzzy elmélet szerteágazó irányzataira való reflexiókkal kevésbé foglalkozik, inkább elsősorban a pliant koncepció felépítésére koncentrál. Az eredmények azonban a fuzzy elmélet kérdésköréhez is szorosan kapcsolódnak.

Még egyszer szeretném megköszönni Dr. Galántai Aurél professzor úrnak értékes észrevételeit, amelyek további tudományos tevékenységei során hasznosítani fogok.