Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Foglalkoztatás-politika
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
A határtérség.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

A területi szemléletű fejlesztéspolitika Helyi szereplők maguk hozhassanak meg a döntéseket Probléma-specifikus szemlélet Célja a munkahelyteremtés Endogén fejlődés: a probléma megoldására való törekvés Globális-lokális kapcsolat Fenntartható fejlődés és tartósság Integráció Partnerség és részvétel Decentralizáció és felelősség A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Az Európai Bizottság 19 olyan területete, amelyek a leghatékonyabban járulhatnak hozzá ahhoz, hogy egy helyi közösségben minél több új munkahely jöhessen létre és a helyi közösség fejlődni lehessen képes Lakhatási fejlesztések Közbiztonság Helyi tömegközlekedés A közösségi szolgáltatások fejlesztése városi közegben Helyi üzletek Hulladékgazdálkodás Vízgazdálkodás Környezetvédelem Energiagazdálkodás Turizmus Audiovizuális szolgáltatások Kulturális örökségek Helyi kultúra fejlesztése Sport, gyermekvédelem Családsegítés A fiatal korosztályok támogatása A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Az önkéntességről és civil társadalomról Helyi szinten fejtheti ki Leghatékonyabban tevékenységét Alulról szerveződő A civil társadalom alapja így az önkéntesség A civil társadalom mindig a közösség felől Az önkéntes munka pedig mindig az egyéni szint felől kerül értelmezésre A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Közösségek válsága Munkanélküliség Népességcsökkenés A közösségek fragmentációja Az Európai Unió ig tartó költségvetési ciklusában kiemelt figyelmet fordít a területi alapú, helyi fejlesztéseknek, a helyi innováció támogatásának, a regionális és régión belüli különbségek radikális csökkentésének, és a kohéziós politikára 1.Intelligens növekedés 2.Fenntartható növekedéshez 3.Inkluzív növekedés A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Helyi fejlesztés és társadalmi innováció Európai helyi fejlesztési modell az Európai Unió célját négy fogalom mentén ragadja meg: 1.Teljes pénzügyi és gazdasági unió 2.Az együttműködés előnyeinek maximális szintű kihasználásával új technológiák és termelési rendszerek kidolgozása 3.A humánerőbe történő hosszú távú befektetés 4.Szolidaritás A társadalmi innováció fő célkitűzései a 1.Tudásmonopóliumok megszüntetése 2. Multidiszciplináris problémaközpontúság 3.Keresletközpontúság 4.személyre szabottság Különböző térségekben és közösségekben megvalósuló társadalmi fejlesztések körében szükséges adekvát erőforrás-menedzsment vállalkozói és civil aktivitás sűrű társadalmi kapcsolathálózat optimista légkör A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Közösségvezérelt helyi fejlesztés 1.Területspecifikusság 2.Közösségvezérelt 3.Integrált stratégiák 4.Hálózatépítés Céljai/ általános következményéi A helyi közösség ösztönzése Lehetőségek kiaknázása Közösségi irányítás elősegítése A többszintű kormányzás elősegítése Gyakorlati alkalmazása Vidékfejlesztés Tengerparti és halászati körzetek fejlesztése Városi környezetek fejlesztése Szociális fejlesztések A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Önkéntesség Munkaidőn kívül Szabad akaratból Fizetés nélkül végzett tevékenység Amely megvalósulhat egyénileg vagy csoportosan Rendszeresen vagy alkalmanként Belföldön vagy külföldön Célja pedig a közjó szolgálata A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Önkéntes tevékenységi területek Önkéntesség a szociális és jóléti szektorban Önkéntesség a sportban Önkéntesség az egészségügyben Önkéntesség egyházaknál Önkéntesség a kultúrában Önkéntesség az oktatásban és tudományos tevékenységekben Önkéntesség a rugalmasság növelése érdekében Önkéntes tevékenységtípusok Közvetlen segítség Adminisztrációs tevékenység Önkéntes tevékenységek előkészítése Feladatok menedzselése és koordinálása Kampány és lobbytevékenység Eseményszervezői tevékenység A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Az önkormányzat szerepe Helyi önkormányzatnak kulcsszerepe Problémaközpontúság Humánerő-fejlesztés Menedzselés Nyitás Gyakorlati lépések megtételére 1.A társadalmi innováció megismerése és megismertetése: 2.A társadalmi innováció lépéseinek megtervezése 3.Állapotfelmérés 4.Stratégia 5.Az együttműködés ösztönzése 6.Példamutatás az átalakulás során 7.Erőforrások biztosítása 8.Fizikai környezet kialakítása 9.Beruházások növelése 10.Külső kapcsolatok kiépítése és ápolása A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Az önkéntesség előnyei Az önkormányzat számára Minőségi döntések Fenntartható döntések Hatékonyság: Költséghatékonyság Bizalomnövekedés Legitimitás-növekedés Az önkéntesek számára Viszony a munka világához Szakmai tapasztalatszerzés Kapcsolatok Szociális képességek Fejlődő munkamorál Lelki kondíció Testi kondíció A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

A vállalkozások és gazdasági szereplők számára Információszerzés Hatékonyabb munkavégzés Munkaerő Legitimitás Minőségi döntések A közösség egésze számára A demokrácia erősítése Tudás nagyobb kontinuitása Csökkenő szélsőségek Konfliktusok csökkenése Befogadás növelése Magasabb kulturális és társadalmi tőke Csökkenő munkanélküliség Növekvő népesség A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Bevált gyakorlatok Közösségvezérelt helyi fejlesztés Helyi szereplők sokszínűsége: Ballyhoura, Írország A humánerő önkéntes fejlesztése: Serra do Caldeirão, Portugália Az önkormányzat koordinál: Jerez de la Frontera, Spanyolország Önkéntesség ösztönzése A tartós bevonás kiépítése: Stokenham Megosztott erőforrások: Winkleigh A vélemény képviseletének dilemmája: Exbourne A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Magyarországi jó gyakorlatok 1. Önkéntesek toborzása: Pápa információáramlás nyílt napok szervezése lehet, amelyen a közösség életében szerepet játszó szervezetek be tudnak mutatkozni 2. A motiváció fenntartása: Halimba hosszú időn át tartó véleményük valóban számít sorsukat tehetik jobbá egyre elkötelezettebb tagjai Az önkormányzat azon önkénteseket, akik az önkormányzat javára végeztek feladatokat, jelképes jutalomban részesíti: köszönő levélben, közösségi eseményen átnyújtott oklevelekkel és emléklapokkal jutalmazza aktív polgárait, akár évente többszöri alkalommal is A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Az önkéntességgel összefüggésben felmerülő problémák Bölcsőde hiánya Elvándorlás és csökkenő lakosságszám Születő gyermekek relatív deprivációja Etnikai alapú szegregáció Rugalmasság hiánya A rugalmasság nehézkessége Attrakció hiánya A város közösségének széttöredezése Bölcsőde hiánya Napközi otthon szolgáltatásainak szűk köre Civil szervezetek alacsony aktivitása közügyekben Kulturális események alacsony tömegmegmozgató képessége A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Cselekvési terv I.alkalmazkodni legyenek képesek II.Változásokhoz Önkéntesek megszólítása Workshopok Fórumok Toborzást célzó rendezvények Fiatalok (diákok) január 1-je után érettségiznek 50 óra közösségi szolgálat végzése A toborzás menetére ideális forgatókönyv lehet az alábbi: 1.A tanárok felkészülése 2.Iskolai brainstorming 3.A tervezés folyamata 4.Munkavégzés és monitoring A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Önkormányzatok a legnagyobb közfoglalkoztatók Önkéntesek képzése Többfázisú képzés Igény- és kompetencia felmérésnek önkéntesség lehetőségének infrastrukturális és bürokratikus biztosítása épp olyan, ha nem alapvetőbb fontosságú formája A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Önkormányzat szerepe A képzés tematikája Az önkéntesség helye és szerepe a helyi közösségfejlesztésben, illetve a konkrét projektben Az önkéntesség két oldala és a résztvevők egyéni motivációja: munka és küldetés Az önkéntes munka kelléktára Kommunikáció és együttműködés különböző szereplőkkel: a projektszervezet képviselőivel, a szakmai megvalósítókkal, a célcsoport tagjaival Kommunikáció és együttműködés az önkéntesek csoportján belül, hálózatépítés, feladatelosztás (időgazdálkodás) és esetmegbeszélés Konfliktusok kezelése Jó gyakorlatok bemutatása – helyzetgyakorlatok megoldása, értékelése A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Az önkéntesség területei Gyerek-napközi Rendezvényszervezés és közösségépítés Kommunikáció-fejlesztés Az érdeklődés fenntartása Nem versenyeztető Szimbolikus Folyamatos A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.