Hillel prozbol-törvénye Bieber Mózes (hebraisztika, 1. évfolyam, közepes tanuló) 1. Bevezetés: Mi a prozbol? Miben segíti a zsidóság mai irányzatainak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Advertisements

SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
Táblázatkezelés - függvények
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A sikeres TPM építés kulcsa a magas szintű karbantartási szaktudás
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
A számítógép előnyei (Ma és régen).
Többmagos processzorok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
A mai órán az őskor festészetével ismerkedünk meg!
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI IDEOLÓGIA REPREZENTÁCIÓJA A DEBRECENI EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Szociológia MA II. Témavezető: Prof. Dr.
Összehasonlító gazdaságtan
A számítógép teljesítménye
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Az internetről.
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Mediátor képzés Kártérítés.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Készítette: Jon A. Palmer
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
Rogers után – új felismerések a személyközpontú irányzatban
Éghajlatváltozás Környezettudatossági felmérés A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország részére.
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
1 Informatika kimeneti mérés 10.évfolyam
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Szerkesztette: Ballán Attila
A tanulói jelentés.
Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében
Érettségi eredmények május-június. 13. A – Emelt szint.
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Helyettesítő termékek a tej esetében
Fenntartók a 18 évre emelt tankötelezettségről Készítette: Bodacz-Nagy Boróka Budapest 2012.január 27.
IDEGEN A FILMEN Etnográfiai szöveg és mozgókép közös nehézsége(i) A kulturális idegen ábrázolásának kihívása 1. Hogyan ábrázoljuk az idegent, a másik kultúrát?
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Boldog Születésnapot!!! Igazából nem tudok mit mondani, mert azt, amit mondani szeretnék, nem lehet szavakban kifejezni. Beszéljen helyettem a zene. Egy.
Lenne kedved egy rövid játékhoz?. A játek neve: Keresd!
Kompetenciamérés Kompetenciamérés Matematika 6. évfolyam.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
LEGO Dacta program.
Jegyzetkészítés 5/17.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás április 14.: Strukturalista.
„Ne tanúskodj hamisan!” A 9. parancsolat (2.Mózes 20, 16)
Vágyaink Isten mérlegén
A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 12.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Hogyan készülnek a HÓD kérdések?
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
Folyamat-, illetve állapotjelentés
PR az interneten.
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Egy tévedés anatómiája Összeállította: Balthazár Zsolt
Flip-It! A módszer alkalmazása
Megtudod különböztetni a szineket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Előadás másolata:

Hillel prozbol-törvénye Bieber Mózes (hebraisztika, 1. évfolyam, közepes tanuló) 1. Bevezetés: Mi a prozbol? Miben segíti a zsidóság mai irányzatainak a megértését? 2. Kutatási kérdés: mely irányzatok értelmezik Hillel prozbol-törvényét a halákha betűjéhez való ragaszkodásnak, és mely irányzatok értelmezik azt a halákha szelleméhez való ragaszkodásnak? 3. Módszertan: internetes keresés

Prozbol: jesivis/mitnagged olvasat Forrás: – Ohr Somayach

Forrás: – Orthodox Union

Prozbol: jesivis > neológ olvasat Forrás: prozbol

Prozbol: populárissá tett talmudista haszid olvasat Forrás: – Aleph Society

Prozbol: radikális reform vagy sem? Forrás:

Prozbol: reform olvasat Forrás: marriage/ – South African Union for Progressive Judaism

Hillel prozbol-törvénye 4. Primér eredmények: minden forrás elfogadja, hogy Hillel célja a törvény szelleméhez való ragaszkodás. Egyes források (haszid, reform...) a törvény szellemének való megfelelésre fektetnek nagyobb hangsúlyt. Mások azt emelik ki, hogy Hillel gondolatmenete beleilleszkedik a halákha rendszerébe. Van, aki hangsúlyozza a halákha történeti fejlődését. Reform forrás: a betű a szellemhez igazodott mindig is, vagyis a szellem a legfontosabb.

Hillel prozbol-törvénye 5. A kutatási kérdés megválaszolása: minden irányzat elfogadja, hogy Hillel célja a törvény szelleméhez való ragaszkodás. Egyes irányzatok (haszid, reform...) a törvény szellemének való megfelelésre fektetnek nagyobb hangsúlyt. Mások azt emelik ki, hogy Hillel gondolatmenete beleilleszkedik a halákha rendszerébe. Van, aki hangsúlyozza a halákha történeti fejlődését. Reform irányzat: a betű a szellemhez igazodott mindig is, vagyis a szellem a legfontosabb.

Hillel prozbol-törvénye 5. Diszkusszió: az eredeti kérdésfeltevés nem volt igazán szerencsés, mert a valóság árnyaltabb annál, mint amit a kérdésfelvetés sugall. Valószínűleg még árnyaltabb képet kaptunk volna, ha több forrás nézek meg. Például régi magyar neológ forrásokat.

Hillel prozbol-törvénye 6. Összefoglalás: A prozbol-törvény értelmezésének a története jól illusztrálja a különböző irányzatok közötti szemléletbeli különbségeket, ugyanis... További feladatok: ahogy említettem, több (és régebbi, klasszikus) forrást kellene megnézni, nem csak az interneten random keresni. Továbbá, össze lehetne vetni a prozbolról írtakat más kérdésekről írtakkal.