SZIME XVII. Nemzetközi Konferenciája Debrecen, 2015. szeptember 16-17. Daniel Lemoine – Social Sans Frontières Egyesület elnöke Strasbourg Nemzetközi és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Comenius program készítette: Zakhariás Laura. „Egész életen át tartó tanulás“ Oktatás támogatása, minden korosztály számára, több programon keresztül:
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Pannon Logisztikai Klaszter. Nyugat-Dunántúli Régió.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
Tudástranszfer egyetemi városokban
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Egy szervezet az Erasmus hallgatókért
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Tájékoztató a „Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projektről Dr. Zongor Gábor Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkára(TÖOSZ)
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató És Szakmai Támogató Hálózat.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM. 2 A Fiatalok Lendületben Program számokban Az Európai Bizottság programja Időtartam: Költségvetés:
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
LEADER, Identitás, Sport
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

SZIME XVII. Nemzetközi Konferenciája Debrecen, szeptember Daniel Lemoine – Social Sans Frontières Egyesület elnöke Strasbourg Nemzetközi és kultúrák közötti párbeszéd : amit az SSF megosztott

2 - A párbeszéd nemzetközi és kultúrák közötti dimenziójáról szeretnék beszélni, ahogy azt az SSF már több mint 15 éve gyakorolja. Az SSF valójában a nemzetközi párbeszéd eredménye. A Strabsourgi ESTES Főiskola, amely a szociális munkásokat és a szociális ellátás felelős vezetőit képezi, 1990-ben felkérést kapott a magyar szociális ellátás szakembereitől a szociális munkások és a szociális ellátás felelős vezetői részére új képzés kidolgozásában való együttműködésre.

3 - Képzést együtt kidolgozni nem azt jelenti, hogy egyszerűen átültetünk egy modellt egyik országból a másikba, hanem inkább a helyzetek, az elvárások, a projektek összevetését, amiből eredeti és egyedi terv születik. Amikor az együttműködést kísérő európai finanszírozás megszűnt, a legtöbb a cserékben résztvett szakember valamilyen formában folytatni kívánta az együttműködést, így született meg a párbeszéd folytatását biztosító egyesület létrehozásának terve.

4 – A Social Sans Frontières Egyesületet 1998-ban alapították francia, magyar és német kollégák, a lengyelek, románok és olaszok később csatlakoztak. A személyes kapcsolatok fontossága : szakmai, intézményi találkozókon túl kapcsolat jött létre a személyek között, akik tisztelték, értékelték egymást, felfedezték egymás értékeit vagy közös irányultságukat és örültek a rendszeres találkozásoknak.

5 – A cserekapcsolatok interkulturális dimenziója is fontos elem a nemzetközi együttműködésben : más országban született és élő személyekkel találkozni azt jelenti, hogy felfedezzük egy más kultúra elemeit, amit megtanulunk értékelni.

6 - A nemzetközi párbeszéd különböző formái Együttműködés az SSF hálózata valamennyi partnerországával SSF minden évben szervez egy nemzetközi kollokviumot egy, az összes partnert érdeklő témában, ahol egyrészt a delegációk tagjai előadásokat tartanak màsrészt bemutatják a vizsgált témakörben a működési területükön, intézményeikben megvalósított munkát, kísérleteket.

7 - Íme néhány az utóbbi években tartott nemzetközi kollokviumok témái közül : 2010-ben : A házastársak közötti erőszaktól a családon belüli erőszakig ; hármas ügy : « áldozat, elkövető, gyermek tanu » 2011-ben : Generációk közötti szolidaritás 2014-ben : A hátrányos helyzetűek szakmai beilleszkedése 2015-ben :Társadalmi elszigetelődés folyamata : mik a lehetséges válaszok?

8 - Számos más, egy közös nyelvet - legtöbbször az angolt - beszélő nemzetközi intézménnyel szemben mi jobban szeretjük, ha mindenki az anyanyelvén fejezheti ki magát. Számos nemzetközi találkozóval és kollokviummal a hátunk mögött úgy tűnik, hogy a nyelvi akadályok, bár valósak, nem akadályozzák meg a párbeszédet, eszmecserét, amit a résztvevők gyümölcsözőnek tartanak.

9 - Párbeszéd a kétoldali kapcsolatokban Érdekes példa a lengyel Szilézia régióval több éven keresztül folytatott kapcsolat. Ez a régió az elzászi Alsó-Rajna megyével kötött együttműködési egyezményt. A különböző partnerintézményekkel számos és változatos projekteket valósítottunk meg : az éves nemzetközi kollokviumokon való részvétel tanulmányutak mindkét irányban hallgatók csoportos gyakorlata az elzászi szociális ellátásban több országgal közös kutatási projekt kidolgozása az generációk közötti szolidaritás témájában, euróapai projektek (Grundtvig)* keretében

10 – Egy másik figyelemre méltó eleme a kétoldalú partnerkapcsolatnak a hálózatunkhoz tartozó országok döntéshozói és szakértői strasbourgi tanulmányútja. Az Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal márciusában tett látogatást Strasbourgban a fogyatékkal élők szakmai beilleszkedését, munkahelyi foglalkoztatását tanulmányozandó.

11 – SSF hozzájárult ahhoz, hogy Budapest Főváros és Strasbourg Város önkormányzatai között kapcsolatok alakuljanak ki a szociális ellátás területén. A két önkormányzat képviselői többször találkoztak Budapesten és Strasbourgban.

12 – Az ellátottakra irányuló nemzetközi párbeszéd SSF-nek mindig is szándékában állt tevékenységét az ellátottakra is irányítani. Ez az akció az « Európa a miénk is ! » elnevezést kapta, ahol a « mi », az ellátottak, akik sokszor láthatatlanok a rendszerben, de ebben egy kis időre szintén részesei lettek a különböző országok európai összemérettetésének.

13 – Továbbra is az « Európa a miénk is ! » szellemében : a különböző országok intézményei közötti testvérkapcsolat létrehozása, amelynek fő célja, hogy az ellátottak a határokon átnyúlva, a soknyelvűségben, egymással tudjanak kommunikálni

14 – Az intézményeknak kínáljuk ezt a csererkapcsolatot, az egymással való érintkezés módját teljesen szabadon választhatják meg ; nem verbális csere : a személyekről, a tevékenységükről, a lakóhelyükről, környezetükről, életterükről fotók ; hasonló céllal készített, vagy egy előadást, egy eseményt megörökítő videók ; gyűjtött, vagy készített tárgyak : festmények, rajzok, meglepetés-dobozok cseréje ; vagy olyan kapcsolat, ahol a szó is szerepet kap : levelezés, történetek elmondása, hangos videók, stb.

15 – Amennyiben szeretnének ebben a cserében résztvenni, szívesen látjuk jelentkezésüket. Rendelkezésükre bocsátok egy kis magyar nyelvű dokumentumot, amely részletesebben ismerteti ajánlatunkat és lehetővé teszi, hogy elvárásaikat, javaslataikat közöljék velünk.

16 – Nem fejezhetem be nemzetközi és kultúrák közötti párbeszédről szóló, az egymással való megosztást előtérbe helyező előadásomat anélkül, hogy felidézném az eseményt, amit az utóbbi hetekben, hónapokban a bevándorló- vagy a menekültválságnak neveznek. Ez a bevándorló-válság minket is arra késztet, hogy felmérjük a párbeszédre és a befogadásra való képességünket a másik emberi méltóságának tiszteletben tartásával és hogy a párbeszédet Európa határain túl is folytassuk.

17 - « …Az kultúrák közötti párbeszéd célja megtanulni békében és konstruktív módon együtt élni egy multikulturális világban és fejleszteni a közösség iránti érzéket és az összetartozás érzését. A kultúrák közötti párbeszéd a konfliktusok megelőzésének és megoldàsànak eszköze lehet amennyiben az emberi jogok, a demokrácia és a jogállam tiszteletben tartására ösztönöz. » (Európa Tanàcs)

Köszönöm figyelmüket