A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Advertisements

„ A múltat megtalálni –mondják – nem lehet. Mit szólnál, ha megmutatnám azt a helyet…”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A Bálint Márton Általános és Középiskola
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Angol nyelvi kompetencia
Beiskolázási tájékoztató december
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
„Let’s speak!” angol nyelvi diákkör Jónás Lászlóné.
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
Az angol nyelv diadalútja
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Jelölések Egyed Kötelező a kapcsolat 1:1
ERASMUS: Nagy lépésekkel Európába Külföldi tanulmányok szerepe az életpálya-tervezésben ERASMUS Információs Nap - NYME SEK december 7.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
World Issues Hagyj nyomot a világban
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont 1 SZAKMAI NAP Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2. Ebédszünet.
A többnyelvűség pszicholingvisztikai kérdései
Elméleti és Kísérletes Nyelvészeti Osztály
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Idegen nyelvek tanulása
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Zsolt Námesztovszki, Hungarian Language Teacher Training Faculty, Subotica, University of Novi Sad, Subotica, Strosmayer 11., Márta Takács Budapest.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Az idegen nyelv fejlesztésének célja és rendszere Készítette: Robinson Erika Anna.
1. Anya – gyermek kapcsolat
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
Germanisztika (német) alapszakos képzés
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Felkészülés a nagy útra!
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
- Jelen van mind az 5 kontinensen, 80 országban millióan beszélik - A 2. sajtónyelv - A 2. tanult nyelv az angol után - A 3. üzleti nyelv az.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
A német nyelv távlatokat nyit Nyitott kapuk napja.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
MIÉRT AZ AVASI FRANCIA NYEK?
DARUS a gyermekekért.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Szegedi Tudományegyetem
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok

Az anyanyelv fogalma Négyféle definíciót fogalmaztunk meg: az elsőként megtanult nyelv az a nyelv, amellyel a) a beszélő mint anyanyelvével azonosul b) a beszélőt mások azonosítják a beszélő által legjobban ismert nyelv a beszélő által legtöbbet használt nyelv

Összehasonlítás Kétnyelvűség két nyelv egy anyanyelv és egy folyékonyan beszélt nyelv Többnyelvűség kettőnél több nyelv legalább három folyékonyan beszélt nyelv

Előnyök Példákkal

Kétnyelvűség, Többnyelvűség Egy új nyelv megtanulásával egy új kultúra nyílik meg számunkra. A másik nyelv elsajátításával egy másik kultúra szófordulatait, kifejezéseit, dialektusait is megismerjük, így jobban belelátunk más emberek életébe. A munkahelyek nagy része értékeli, ha legalább egy idegen nyelvet jól beszélünk, illetve a diploma megszerzéséhez is elengedhetetlen a nyelvvizsga megléte.

Kétnyelvűség, Többnyelvűség Két nyelv elsajátítása után újabb nyelvek megtanulása szinte gyerekjátéknak tűnik. A tökéletes kommunikációhoz elengedhetetlen a magas szintű nyelvtudás. Egy nyelv elsajátítása az általános műveltség részévé vált manapság. Ha az ember egy jó munkahelyet szeretne, fontos legalább két nyelv ismerete. A médiumok hatására az idegen nyelvek elsajátítása sokkal egyszerűbb, de egyre fontosabb is. A XXI. századi multikulturális társadalom minden tagjának illik legalább két nyelven megszólalni, hiszen a kontinensek közötti távolság az internet, a televízió és egyéb médiumok hatására gyakorlatilag megszűnt.

Kétnyelvűség, Többnyelvűség Ha külföldre utazunk, a helyi nyelv vagy az angol ismeretével sokkal erőteljesebb kulturális élményben lehet részünk. Egy idegen nyelv megtanulása fejleszti a hosszútávú memóriát és a gondolkodást. A filmek, könyvek, egyéb médiumok megismerése eredeti nyelven sokkal nagyobb élmény, mint amit egy fordítás tudna biztosítani.

Mennyire elterjedt a két- és többnyelvűség Magyarországon? Korábban (tévesen) a szülők igyekeztek csupán egy nyelvet megtanítani gyermeküknek kiskorban, hogy ne keverje anyanyelvi ismereteit egy másik nyelvvel. Ma az a tendencia, hogy a különböző nyelvű szülők mindkét nyelvet igyekeznek megtanítani gyermeküknek. A mai szülők már óvodás- illetve kisiskolás korban a második idegen nyelv elsajátítására ösztönzik gyermeküket a megváltozott világ kihívásai miatt.

Mennyire elterjedt a két- és többnyelvűség Magyarországon? A gimnáziumokban mindenkinek kötelező legalább két nyelvet tanulnia. Általában a fiatalok csak az egyik nyelvet tudják folyékonyan beszélni, míg a másikat társalgási szinten használják. A határ menti településeken a gyerekek motiváltabbak, hiszen hétköznapi szituációkban is gyakrabban találkoznak az idegen nyelvvel.

„Az egynyelvű és egyszokású ország gyönge és esendő” (Szent István) Készítette: A Soproni Széchenyi István Gimnázium 12.A osztálya