A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, 2008. november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Budapest Főváros Ifjúsági Koncepciója „Kezdeményezés, Koordináció és Kooperáció” Gergely Péter április 6.
Önszerveződési folyamatok Heves megyében. Alaphelyzet A szervezetek a megyénkben önszerveződő valódi hálózatként működnek (komplex, osztott, skálafüggetlen)
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Kortárs városfejlesztési modellek
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel
Közösségfejlesztés és közösségi munka
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Nyugat-dunántúli Régió
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Határtalan Civil Nap Pestújhely Menyhért Péter Demokrácia kellék– társadalmi harmónia: 10 éves a csepeli civil együttműködés Ötlet megszületése:
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András.
Az ifjúsági részvétel modelljei „Együtt az ifjúságért” Borsod-Abaúj-Zemplén megye, tavasz Kósa András László Diákközéletért Alapítvány.
DÖK és érdekképviselet SZUDIT képzés Székelyudvarhely, március 17. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„Civil ABC Eger térségében”
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
A szerkezetfejlesztés résztvevői körének létrehozása – márkaépítés és városkommunikáció a vonzó városrészekért XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc,
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
KÖZÖSSÉGI KONFLIKTUSKEZELÉS ÉS ESÉLYTEREMTÉS „ÉLHETŐ TELEPÜLÉS EGYENLŐ ESÉLYEKKEL” MANORKA KONFERENCIA IVÁNYINÉ SZABÓ ANDREA.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Közösségfejlesztés.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány

Felelős állampolgár az alap Népakarat közvetlen, vagy képviseleti Szabad véleménynyilvánítás joga Gyülekezési jog Feljebbviteli lehetőség Nő a „résztvevők” felelőssége Többnyire közvetlen Kétirányú kommunikációs csatorna Szabadon létrehozható, alakítható A mindennapi életet érintő kérdések színhelye Érdekképviseleti szerv is lehet Demokrácia Civil szerveződés Kósa András László

Lokalizáció és civil társadalom Kósa András László A globális világban egyre inkább felértékelődnek a lokális viszonyok. Pénzközpontúság helyett, lokális szinten a tudás alapú társadalom kerül előtérbe. A lokalitás egyszerre alávetett és önálló szint. A lokalitásban központi szereplő a civil társadalom.

…befogadó rendszerek a civil szerveződés különböző nagyobb halmazoknak valamilyen módon része (település vezetése és a lakosság rendszerében van egy képviseleti „valami” – ha valaki keresztbe akar tenni, akkor ebben a rendszerben kell megtennie) átfogó szemlélet (én magam és az én kapcsolataim nem a levegőben léteznek, hanem valaminek a szerves részei) Kósa András László

A partnerség szereplői, avagy háromoldalú közvetítő mechanizmusok Kósa András László politikai rendszer gazdasági rendszer (közhatalom - eredmény)(üzleti szféra - haszon) civil társadalom (erős mozgalom - érték) (alsó és felső legitimitás)

Közvetlen részvétel Képviselet Aktív és passzív Visszacsatolás Nyilvánosság Partnerség és átláthatóság Kósa András László

Fel kell nőnünk, felelősséget kell vállalnunk! A partnerek „Játék”- terét el kell fogadni a szabályait össze kell hangolni! Felnőtt – felnőtt kommunikációt kell folytatni! Kósa András László Sarokkövek

Kósa András László A beavatkozás módja autoriter az erősebb győz demokratikus keretet teremtünk a szimmetrikus párbeszédhez laissez-faire csak végszükség esetén avatkozunk be

A beavatkozás módja (2.) társadalmi tervezés közösség-szervezés szociális akció A lakosok, mint szolgáltatások fogyasztói, megrendelői. Közöm van a dologhoz. Amikor valóban citoyen vagyok, megengedhetem magamnak, hogy foglalkozzam a problémával. Kliens, rászoruló. Kampányszerűen lerohanják az áldozatot. Kósa András László

Önkormányzat és civil társadalom viszonya Kósa András László 1. BEÉPÜLŐ 2. KONKURENS 3. KÖZÖMBÖS 4. KRITIKUS

Helyi hatalom civil stratégiái Kósa András László 1. szuper-egyesület. egyesületek egyesülete 2. hatalom, mint civil társadalom partnere 3. laissez-fair hatalom 4. beavatkozó hatalom 5. állam-bácsi stratégia 6. ellenőrző-hatalom (Peter Lauritzen)

Diákközéletért Alapítvány Kósa András László Együttműködés vagy konfliktus szimmetrikusaszimmetrikus szimmetrikus aszimmetrikus erőviszonyok morális/etikai viszonyok JÁTSZMÁSKÖVETELŐZŐ KLASSZIKUS FORRADALMI

Az együttműködést befolyásoló szereplők Kósa András László  politikusok, döntéshozók;  az apparátus, a közigazgatás dolgozói;  a civil szektor, a képviseleti és lobbi tevékenysége során megjeleníthető igényeivel;  a kutatók, tanácsadók köre.

Közös teendők Kósa András László  a résztvevő partnerek lehetséges JOGOSÍTVÁNYAI  azok érvényesítési FÓRUMAI s mindezt érdemes a helyi stratégiához rendelten meghatározni

Jogosítványok Kósa András László  tárgyalás  véleményezés  egyeztetés  állásfoglalás  ajánlás  együtt-döntés  megállapodás  döntési jogosítványok részleges átengedése

Fórumok (intézményesített kapcsolatrendszer) Kósa András László  közmeghallgatás  tájékozódás  kötetlen beszélgetés  konferencia (külső szakértők részvételével)  konzultáció  egyeztető (kerekasztal) fórumok  szerződés  saját (egyeztetett) döntési fórum

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Sok sikert! Közéletre Nevelésért Alapítvány Kósa András László