„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jeruzsálem korai története Sion hegy, Jeruzsálem.
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
A frigyláda 11/A.
Az Ószövetség könyvei.
Copyright B. McNutt A BIBLIA rövid vázlata Copyright B. McNutt
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
A zsidó kultúra Vallás.
Sámuel királlyá keni Sault
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
ALAPIGE: 1Kir 3,
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Dávid király 11/B.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Salamon temploma 11/C.
A Biblia.
Az Újszövetség könyvei
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Bevezetés az Ószövetségbe
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Jézus hű Megváltó.
Kis országok az ókori Közel-Keleten
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Sámuel első és második könyve
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
AZ ÉLŐ ISTEN TISZTELETE
Hitvallók a történelem során
„Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle.” (Máté 6, 8) Bárcsak nekem is lenne!
Jób könyve 1.. Játék Helyezzük Istent középpontba a tanulmányozás során Jeremiás 29:11-13 Zsoltárok 33:4-7,,Mert amit Isten kimond, az élő beszéd, erőteljes.
Jézus és a tízparancsolat
Vágyaink Isten mérlegén
Isten igéje megvilágítja az életünket
Zsoltárok könyve. Zsoltárok könyve Előadó: Prof. Dr. Szigeti Jenő.
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
A „hegyi beszéd” (Mt 5, 1-7, 28.): az evangélium „radikalitása”.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
Jézus szenvedése, halála és feltámadása.
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
A babiloni fogság.
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
A két részre szakadt királyság
Értékeld az elmúlt évet:
Hűség és kitartás „Ne paráználkodj!”
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
Bölcsesség a világosságban (Efézus 5: 15-17)
Imádkozz az Észak-Koreában élő gyermekekért!
AZ ÚJSZÖVETSÉGI EKKLÉZSIA II.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten
Isten lakhelye.
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Az Ószövetségben és az Újszövetségben
HOGY SZELETELEM A PITÉT
Előadás másolata:

„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…” A nyugalom napja „Emlékezz meg a nyugalom napjáról…” A 4. parancsolat

Ezt az időt Isten megszentelte és megáldotta. A 4. parancsolat A parancsolat a pihenésre szánt időt „ a nyugalom napjának” nevezi. „Emlékezz meg a nyugalom napjáról és szenteld meg azt!” (2.Mózes 20,8) Ezt az időt Isten megszentelte és megáldotta. Mit jelent a 4. parancsolat? Beszéljétek meg! .

Isten azt szeretné, hogy ezt az időt Vele töltsd el! Mivel töltitek a vasárnapot? Mondjátok el! Isten azt szeretné, hogy ezt az időt Vele töltsd el! Az időt is Isten teremtette. Nem csak azért adta, hogy mindig tanulhassunk, dolgozhassunk, hanem pihenésre, feltöltődésre is. . Vasárnap elmehetsz istentiszteletre, a gyülekezetbe, együtt imádkozhatsz a szüleiddel, barátaiddal.

Mit tudsz Salamon királyról? Olvasd el az alábbi ismertetőt. Salamon i. e. 1000 körül uralkodott. Izrael harmadik és legismertebb királya, Életéről Sámuel második könyve és A királyok első könyve illetve A krónikák második könyve számol be. Ő építtette az első Templomot Jeruzsálemben, valamint sok más épületet. A Biblia leginkább bölcsességét emeli ki. Mint szerzőnek hagyományosan neki tulajdo-nítják. A példabeszédek könyvét, A Prédikátor könyvét, az Énekek énekét és néhány zsoltárt.

Salamon templomot épít az Úrnak (I Királyok 6: 8, 22- 61)

Hogyan tudta felépíteni Salamon a templomot? Salamon király Apja Dávid volt, aki legyőzte a filiszteust. Salamon Istentől kért bölcsességet a jeruzsálemi templom építéséhez is. Hét évig építette. A templom Isten jelenlétét jelképezte. Salamon így imádkozott: „Áldott az az Úr, aki nyugalmat adott népének, Izráelnek…” (Kir 8, 56)

A templom részei A szent hely Milyen részei vannak a templomnak, beszélgessetek róla! A bejárattól balra menóra állt, jobbra a kenyerek asztala. A szentek szentjétől kárpit választotta el, ez előtt állt az illatáldozati oltár.

Szentek szentje Itt őrizték a frigyládát , ez volt az évenkénti egyszeri bűneltörlés helye. Ide a főpap egy évben egyszer bement, meghintette a frigyládát az oltáron bemutatott áldozat vérével, és elsuttogta Jahve nevét, melyet csak ezen alkalomkor, csak ő mondhatott ki.

Az udvarok A belső udvart papok udvarának nevezték, ezt alacsony kőfal vette körül. Itt állt középen az égőáldozati oltár, amelyre nyolc lépcső vezetett fel. A külső udvar volt a nép udvara, Ez volt a gyülekezőhely, a nép számára. A Templomban a főpap, papok és leviták teljesítettek szolgálatot. Ők mutatták be a nép nevében a mózesi törvény által előírt áldozatokat. Itt nem volt szobor, mert az igazhitű zsidók az egy és igaz Istent nem ábrázolták.

Csarnok, oldalépítmények A templom előrészén nyílt, előtte két hatalmas, ércoszlop állt. A templomot déli, nyugati és északi felén oldalépítmények vették körül, ahol templomi kellékeket tartottak.

Miért van szükségünk a templomainkra Miért van szükségünk a templomainkra? Miért tudunk a templomban nyugalomra találni?