A Gólem A birkák tudománya A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Legújabb ismereti eredmények •A 2011-es II. János Pál boldoggá avatására több millió zarándokot vártak – joggal. •De a médiának sikerült olyan hangulatot.
Advertisements

TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Emberi tényező a vállalkozásvezetésben
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.
A TESTÜLETI VEZETŐK ÉS TESTÜLETI TAGOK PROAKTIVITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE (A FLOW ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TESTÜLETI MUNKÁBAN) FLOW AKTIVITÁS EURÓPAI.
Helios: augusztus 14-én Athén mellett lezuhant, és 115 utasával valamint hatfőnyi személyzetével együtt elpusztult a ciprusi Helios légitársaság.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
KBSz Szakmai Napok Siófok, 2006 okt. 24. Sárközi Szilárd megb. met. szakértő A HAZAI HAJÓZÁST VESZÉLYEZTETŐ IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEK az ún. légkörzési félévben.
Van-e különbség?  Cél  Minőség  Létszám  Résztvevő  Rendezők  Lebonyolítás  Nyilvánosság  Eredmény  Érték.
KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ A GYAKORLATBAN
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
A válság és ami utána következik….
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Az Atomenergia.
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
Szemerszki Csilla Csernobil
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
Megújul a Sulinet Expressz. Az SZDSZ elnöke felkérte a liberális minisztereket, hogy vizsgálják meg tárcáiknál vannak-e olyan programok, amelyek azokat.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Természeti erőforrások védelme
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Versek
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Margitay Tihamér Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. E610. Telefon: Kritikai áttekintés.
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Tanuló szervezet.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
A csernobili katasztrófa és annak következményei
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
A PALAGÁZ ÉS A TXM KFT A MAGYAR TÁRSADALMI KÖRNYEZETBEN OKTÓBER 30.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Kutatásmódszertani dilemmák
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
KÖRNYEZETI RADIOAKTIVITÁS MEGHATÁROZÁSA
Kognitív és emotív jelentés
A Gólem 11. hét A birkák tudománya
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

A Gólem A birkák tudománya A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Tárgyalandó témák  A tudományos tudás kommunikációja A kommunikáció hitelessége, megbízhatósága A laikusokat fenyegető veszély kommunikációja A tudomány tévedhetetlenségének védelme vagy a bizonytalanságok értelmes megosztása? Befogadása, megértése és elfogadása laikus körökben Bizalom és bizalmatlanság a tudományos intézmények felé A rossz tudománykommunikáció következtében kialakuló összeesküvés-elméletek  Együttműködés a laikusokkal Meggyőzésük, tapasztalatuk komolyan vétele, beépítése a gyakorlatba A laikusok tudásának státusza A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Public (Mis)Understanding of Science  A bizalmatlanság egyre gyakoribb, és kölcsönös Tudósok gyakran hibáztatják a laikusokat, hogy nem képesek vagy nem hajlandók jól érteni a tudomány által kommunikált üzeneteket az őket fenyegető veszélyekről A másik oldalról a közvélemény arroganciát, érdektelenséget, esetleg dilettanciát és szándékos rosszindulatot érzékel Azonban a tudomány (és a veszélyek) társadalmi befogadása és megértése nem csupán technikai információk befogadásának képességét érinti, legalább ennyire szól a tudományos kommunikáció hitelességéről és a belé vetett bizalomról  A csernobili katasztrófa utáni események gazdag terepet kínálnak arra, hogy a – veszély mértékéről szóló – tudományos kommunikáció hitelességét, társadalmi megértését vagy elutasítását vizsgáljuk, valamint általában a tudomány és a laikusok közti viszonyt Észak-Anglia birkatenyésztői komoly tudományos információt és tanácsokat kaptak a radioaktív céziumizotóppal fertőzött területeikkel kapcsolatos kockázatról és kezelésükről A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

1986. április 26.: csernobili katasztrófa  Az eddigi legkomolyabb nukleáris baleset A reaktormag megolvadását követő hatalmas robbanás és tűz radioaktív anyagok tonnáit juttatta az atmoszférába A baleset nemcsak a mentésben résztvevő munkások és tűzoltók életébe került, de a szennyezés terjedt, az időjárás, a szélirány országhatárokra és nemzetekre való tekintet nélkül szállította a „halálos levegőt” A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A rádioaktivitás terjedése Európában A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Szennyezés Britanniában  Egy csernobili nukleáris felhő 4000 km-t tett meg Anglia felé gyakorlatilag szóródás nélkül  Cumbria: szokatlanul nagy esőzés Az eső drasztikusan több radioaktív céziumot terít, mint a száraz idő A „Lake District” és a cumbriai mezők – feltehetőleg – komoly szennyeződést kaptak A 137 Cs felezési ideje 30 év… A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

„Nincs jelentős kockázat”  A kormányzat szóvivőinek és szakértőinek nyilatkozatai Május 6. A környezetvédelemért felelős miniszter, Kenneth Baker, biztosítja a parlamentet és a közvéleményt, hogy  „az esőzések hatásait megvizsgálták és a mért eredmények sehol sem közelítik meg az egészségre veszélyes szintet” A felhő távolodásával várható volt, hogy a veszély elhárul és radioaktív szennyezettség határozott csökkenése várható A nyilvánosságot és a médiát továbbra is foglalkoztatta a probléma, bizonyos napi élelmiszerek, termékek vásárlása csökkent, a kormányzat naponta tájékoztatott a radioaktivitás szintjéről A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

„Hamarosan minden tiszta”  Május 11.: John Duster a nemzeti radiológiai védelmi tanács elnöke körültekintőbb: a rákos megbetegedések kis mértékű növekedését jósolta az elkövetkező 50 évben Ugyanakkor kijelentette, ha a felhő nem tér vissza az egész dolog legfeljebb 10 napon belül véget ér  Május 13.: Kenneth Baker nyilatkozata szerint a hét végére elmúlik a veszély, csak itt hagyott nyomaiban marad némileg érzékelhető  Május 16.: a napi tájékoztatás a radioaktivitás szintjéről megszakad A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Radioaktív bárányok  Ugyanazon a napon, május 16.-án: az agrárminisztérium kutatói a megengedett szintet 50%-kal meghaladó mértékben szennyezett bárányhúst találtak erről a területről  Május 30.: További radioaktív céziummal szennyezett birkákat találtak a magashegyi legelőkön, de kijelentették, ezen a ponton még semmiféle beavatkozásra nincs szükség, az állatok még fiatalok, s mielőtt még a piacra kerülnének természetes módon kiürül a szervezetükből  Június 20.: Minden korábbi kommunikációnak ellentmondva az agrárminiszter hirtelen teljes tiltást jelentett be bizonyos cumbriai és észak-wales-i régiókban a birkák mozgatására és levágására A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Radioaktív legelők  Nyilvánvaló volt, hogy a birkák a lelegelt fűtől váltak szennyezetté Arra számítottak, hogy a szennyezés a birkák gyors anyagcsere-folyamatai miatt hamarosan kiürül, és újabbat már nem tudnak felvenni  Július 24.: A korlátozást határozatlan idejűre módosították, sőt további területekre terjesztették ki A korlátozás 4 millió állatot érintett (az angol birkák ötödét) Ez a gazdáknak hatalmas jövedelemkiesést jelentett, tenyésztési és legeltetési folyamatokat zavart meg, megakasztotta a természetes körforgást Két év múlva még mindig egymillió (!) állat van tiltás alatt A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Farmerek és szakértők  A farmerek elvesztették független döntéshozatali lehetőségeiket, önálló munkaszervezésüket, és a tudomány és a bürokrácia korlátozásai mentén kényszerültek cselekedni Elárulva érezték magukat, a tudományos szakértők és a minisztériumi döntéshozók kommunikációját bizonytalannak, önellentmondónak, és arrogánsnak találták Az eddigi tudományos állítások a szennyezettség mértékéről és a cézium ürüléséről rendre tévesnek bizonyultak, de a szakértők nem ismerték el a hibáikat  A farmerek tudományos szakértelembe vetett hite megrendült Így egy idő után már a szennyezés forrását illetően sem hittek nekik (lásd alább) A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A birkák tudománya  A tudósok két nagyon fontos aspektust hagytak ki a radioaktív szennyezettség esővel történő lerakódásának megbecslése során: Nem számoltak az esővíz és a patakok magashegyi, sziklás talajon való egyenetlen áramlásával, amelynek eredménye a szennyezettség mért értékeinek változatossága Hibásan feltételezték, hogy a radioaktív cézium nem szívódik fel a növények gyökerén keresztül  A cézium talajból való felszívódásáról voltak ugyan mérések, de azokat nem a magashegyi talajokon végezték, hanem síkföldön, más minőségű talajon  A hegyi talaj magas savtartalma miatt egészen másképp jelentkezik a szennyezés  Rossz tanácsot adtak, mert nem vették figyelembe a cumbriai legelők speciális geológiai körülményeit A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A bizalom megrendülése  Önmagában a szakértők rossz tanácsai még nem lettek volna végzetesek Természetes (lehetne), hogy a szakértők néha rosszul becsülnek fel dolgokat A probléma inkább a szakértők magabiztos kijelentéseiben, és az arra való képtelenségükben rejlett, hogy tévedéseiket elismerjék Arra sem voltak képesek, hogy a helyiek lokális tapasztalatait, szakértelmét komolyan vegyék a mérések és monitorozások során, valamint a megoldási stratégiák keresésében A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A birkák tudománya  Mit is nem vettek figyelembe aszakértők? A pásztorok kritizálták a szennyezettség mértékét célzó mérési eljárásokat Egyes területeken belül a szennyezettség mértéke eltérően, illetve rendkívül nagy változatossággal mutatkozott, a csermelyek és vízmosások által kialakított nagyobb tavacskákban, vízgyűjtőkben, „radiokatív gyűjtőterületekben”, melyeket a farmerek ismertek és felhívták rájuk a figyelmet, olykor nem is végeztek mérést A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A szakértők rossz tanácsokat adtak  1. Bentonitot etetnek a birkákkal, hogy semlegesítsék a céziumot, majd tesztelik az eredményt Ehhez elkerítik a kerítésekhez egyáltalán nem szokott birkákat A farmerek szerint elkerített legeltetés során leromlik a birkák állapota – nem fog működni a teszt: de ezt a szakértők nem veszik komolyan Nem működik a teszt  2. Legeltessenek a völgyben A völgyben való legeltetést azért tartják lehetetlennek, mert a lenti kaszálók adják az állatok téli takarmányát, és ezt gyorsan lepusztítanák a birkák  3. Adják el a bárányokat később (meddig bárány egy birka?) A húsvéti bárány eladások az évi jövedelmük jelentős hányadát teszi ki, ősszel áruljanak húsvéti bárányt?  4. Takarmányozzák az állatokat zabbal Más terménnyel való takarmányozás, mint olyan, természetszerűleg lehetetlen A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A laikusok szakértelme  A farmerek érvényes és hasznos tudással rendelkeztek a saját életüket jelentő tevékenységről, de ezt a szakértők ignorálták  A farmerek úgy érezték, a minisztériumi szakértők úgy hoznak döntéseket, hogy nem veszik figyelembe az ő életmódjukat, speciális körülményeiket  Így fokozatosan kialakítottak egy „arroganciaelméletet” a tudomány kommunikációjáról, és egy összeesküvés-elméletet az egész történetről A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A Sellafield-faktor  A cumbriai magaslegelők egyfajta félholdat formáznak a sellafieldi atomerőmű körül 1957-ben nukleáris baleset, 3 napig lángokban állt a reaktor Következmények zavarosak, tisztázatlanok, szétszórt adatok  Egyre többen gondolják hogy a szennyezettség mértéke nemcsak csernobiltól függött A kormány eleinte tagadja Később a tudósok reakciója kiábrándítóan hatott a farmerekre, a különböző cézium izotópokra (134, 137) való hivatkozás nem győzte meg őket (más nyomai lennének a két szennyezésnek Majd kiderült: a szennyezettség 50%- a csernobil hatása, de a többi sellafield-i erőműből és nukleáris fegyverek teszteléséből származik  A tudósok hiteltelenné váltak A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Összeesküvés elméletek születnek  A farmerek hasonló megbízhatatlanságot tapasztalnak pre-csernobili szennyezés ügyben (amikor adatokat kérnek a minisztériumból), mint birka legeltetés tanácsadás ügyben. Lehet, hogy nincsenek is Csernobil előtti adatok? Vagy csak eltitkolják őket? Talán az egész Csernobil üggyel csak a sellafieldi szennyezést akarják eltussolni? Talán a szakértők és tudósok is áldozatává váltak a kormány titkolózásának?  Erre az összeesküvés-elméletre ráerősít: egy amerikai forgatócsoportot nem engednek rendesen forgatni A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Konklúzió  Rossz és túl arrogáns tudomány kommunikáció elvadítja a laikusokat, akik végül összeesküvéselméletekbe menekülnek.  A „tudomány mint a tökéletesen biztos tudás forrása” legalább olyan káros kép, mint a „tudomány mint összeesküvés a kormány szolgálatában”– jobb bevallani a bizonytalanságokat  A laikusok tudása használható, a tudomány való kommunikációjának önreflexívnek kéne lennie  A „normál” tudomány mindennapi eljárásait, méréseit, mértékeit, azok technikáját és kommunikációját az adott szituációnak megfelelően nyitni, változtatni kell, a körülményeket ismerők, azokkal együtt élők tudását, tapasztalatát be kell vonni a vizsgálatokba A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék