István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A rossz titka.
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Add a kezed, hogy zengjünk az Úrnak, zengjünk az Úrnak halleluját
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Sámuel királlyá keni Sault
Mikor még semmi nem létezett..
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
ALAPIGE: 1Kir 3,
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Jézus te vagy minden álmom
Úton böjtben.
Szeretnék bemutatni valakit:
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Ballagók búcsúztató áhítata.
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Sokszor úgy érzem, Összeroskadok, Többé nem lesznek jó és szép napok,
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
Ébredj ember mély álmodból, Jézus megment rabságodból,
Készítette: Jon A. Palmer
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
*. Türr István Gerster Béla április 7.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
JÓ REGGELT !.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Isten mondta.
JÓ REGGELT !.
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Új hálaének áldja Istent
a dicsőség örök Királyát! Mind az ő szent nevét áldják!
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
JÓ REGGELT !.
Atyám, megigazítottad életem, Jézus Krisztus igazsága Enyém lehet
Adjunk hálát, hálát az Úrnak, Mert Ő kegyelmes, és örökké tart az Ő jósága, Végtelen jósága, végtelen jósága! Dicséretek – 3/1.
István király.
Jövel Szentlélek Úristen, Töltsd be szíveinket bőven Mennyei ajándékoddal, Szívbéli, szent buzgósággal. Melynek szentséges ereje Nyelveket egyező hitre.
Már keresztem vállra vettem, S érted mindent elhagyok.
Légy áldott Isten, Fiad úgy szeretett, Hogy a fán szenvedett értem és mennybe ment! Halleluja, hála néked, Halleluja, ámen! Halleluja, hála néked, Ébreszd.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor.
Vágyaink Isten mérlegén
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Véred árán, hogy megválts.
55.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
Értékeld az elmúlt évet:
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Törvény alatti állapot:
JÓ REGGELT !.
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
A) Jézus Krisztus személye
A teremtő és gondviselő Atya
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
Isten lakhelye.
Előadás másolata:

István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei

István király ( ) Mit tudtok István királyról? A következő diák segítenek. Szt. István alakja Esztergomban, a Széchenyi téri Szentháromság-szobron Forrás: A1n_magyar_kir%C3%A1ly Szent István szobra (Bp. XVI.) Törley Mária alkotása (részlet) Forrás: A1n_magyar_kir%C3%A1ly

Élete IIstvánt (Vajkot) édesapja Géza fejedelem megkereszteltette. MMint a magyarok fejedelme, folytatta apja bölcs politikáját. 11001 –ben királlyá koronázták Esztergomban, a nyugati fejedelmek elismerték keresztyén uralkodónak.

 A A kereszténység alapvető tanítása az, hogy az ember elbizakodottságában elfordult Istentől, és bűnbe esett. Ezzel együtt a teremtés is megsérült, és megjelent a világban a szenvedés. Az ember a bűnből saját erejéből nem tud szabadulni, ezért meg kell halnia. Isten Krisztus képében emberré lett, magára vette az emberiség összes bűnét, és kereszthalált halt, hogy áldozatával megváltsa az őt elfogadókat hogy örök életet nyerjenek.  I Isten a Szentlélek formájában mindenütt jelen van, ő eszközöli ki, hogy az emberek megtérjenek Krisztushoz és a bűn legsúlyosabb következményeitől megszabaduljanak. Mit jelent a keresztyénség? Hogyan tudnád megfogalmazni?

István király a keresztyénség mellett döntött… Döntéseit hitére építette. Tudta, hogy így szerezhet békességet az országnak. Kemény kézzel vetett véget a pogány vallás gyakorlásának. Szigorú és igazságos király volt, mindig megbocsátott annak, aki megbánta tettét. I. István király szobor - Halászbástya

István király intelmei Imre fiához „ 5. § Türelmes légy mindenkihez, ne csak a hatalmasokhoz, hanem a hatalomnélküliekhez is. 7. § Légy alázatos is, hogy az Úr téged felmagasztaljon itt és a jövendőben. 8. § Légy mérsékletes és módfelett senkit se büntess vagy kárhoztass.” Ezek az intelmek érvényesek még ma is? Olvassátok el! Mire figyelmeztette Imre fiát István király?

„ Adj azért a te szolgádnak engedelmes szívet, hogy tudja kormányozni népedet, különbséget téve a jó és a rossz között” Értelmezzétek az alábbi igét! (2 Királyok 3,9)

István királlyal kapcsolatos zeneszámok Lovász Irén : Ó Szent István István, a király (rockopera 1984) - Szállj fel szabad madár (Koppány) István a király (1983) - Elkésett békevágy István, a király (rockopera 1984) -Mondd mennyit ér az ember. Hallgassátok meg, majd beszéljétek meg kinek melyik tetszett és miért?