FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS.
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Közösség-gazdaság A Mária Rádió fenomén, mint gazdasági modell „A válság – lehetőség” konferencia Szabó Tamás.
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
A gazdasági fejlettség mutatói
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Fenntartható fejlődés
A nemzetközi üzleti élet etikája
Vállalatfinanszírozás
A vállalkozások környezete
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Környezetértékelési módszerek
Településmarketing Értékaudit.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Elméleti közgazdaságtan
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Összehasonlító gazdaságtan
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák, diák szemmel
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
A szakszervezetek és a válság Budapest,
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A fenntartható fejlődés
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE Tóth Attiláné dr 2015/16-os tanév II. félév WSUF Első óra.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
A munkaerőpiac áttekintése
A nemzetközi tőkeáramlások
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Költségvetés.
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS

 Megújításra szorul a közgazdaságtan. Nem munka - tőke - föld a három termelési tényező,hanem emberi tőke- reáltőke-természeti tőke. Mindegyiket szinten kell tartani,meg kell újítani, újra kell termelni ahhoz, hogy a termelés adott szintje biztosítható legyen. Nincs semmi, amit „csak úgy” „leakaszthatnánk” a piacról.

 A termelés során létrejövő új értéken a három tőkének osztozkodnia kell. A mai statisztikában jövedelem oldalról csak a munka- és a tőkejövedelem szerepel a GDP-ben. A természeti tőke külön nem.

Szót kér a természet Az árrobbanás a 70-es évek elején világossá teszi a Növekedés Határait... E F Schumacher:A kicsi szép.A 100 legbefolyásosabb könyv! A természet tőke nem jövedelem! Elfogy..1973: olajárrobbanás…

Schumacher munkássága és hatása Már akkor a megújuló erőforrások híve : Soil Society (Georgescu Roegen és a termodinamika közgazdaságtana) A megfelelő- un. köztes- technológia: nem biztos, hogy a legfejlettebb, de foglalkoztatást biztosít. (Mahatma Gandhi alapítvány, ILO 2014)Intéztményei: Practical Action A kicsi nyereséges (Írta.Armory Lovins) 2002 Felhasználó méreteihez igazított energiatermelés. Economist: az év könyve(Hasonló munkák:Lovins &Lovins: Factor four, Wezisaecker: Factor five) A kicsi lehetséges (Írta: Lyle Estil)2008 Élet egy helyi gazdaságban Biodízel egy kisvárost tesz függetlenné Kaliforniában Andra Pradesh szövetkezetei Falusi háziipar feltámasztása

Eladósodás  Mindenki eladósodik. Aki a vállalatok közül nem vált technológiát, az az energiaszámla drágulása miatt. Aki igen, az a beruházások költségei miatt. A fogyasztásából visszalépni nem akaró, azt bővíteni kívánó lakosság a fogyasztási és jelzálog-hitelekkel. A jóléti állam megszaporodott kiadásai miatt, no és szavazat-szerzés céljából. Szinte minden állam adós. A nemzetközi pénzügyi szektor a hitelező..

 Véget ért a fordi, azaz a belső piacra alapozott növekedés szakasza. A nemzetközi eladósodás nemzetközi piacokra terel: deviza kell a külső adósságok fizetéséhez. Harc a fizetőképes keresletért!  A nemzetközi verseny erősödik, -Washingti konszenzus- ezzel a belső bérek növekedése korlátozódik. A szovjet birodalom összeomlik: áttérnek a piacgazdaságra. Belépnek a piacra milliárdos mennyiségben ázsiai munkavállalók. Nő az aránytalanság a jövedelem –eloszlásban bér és profit között!!!!

„Financialization”  A fogalomra még nincs jó magyar szó. Azt jelenti, hogy a megtermelt jövedelem egyre nagyobb része kerül át a pénzügyi rendszer csatornáiba. A pénzügyi intézmény-rendszer a finanszírozáson keresztül kézben tartja a piaci szereplőket. A lakosság- ugyan hitelre, de- jobban él, mint megengedhetné. Ám a kamatfizetéssel „letejel”a hitelezőknek. A tőketulajdonosoknál is felhalmozódik a profit, befektetést keres...

Tőke vagy piac?  Nem a tőke kevés a világban- csak egyenlőtlenül oszlik meg”Elszabadult hajóágyú”.A piac a szűkös, amely fizetni tud… Ennek megváltoztatásához jobb tőke- munka osztozkodás kellene.  Emellett:Life long planning! Kisímítási hatás!

DEMOGRÁFIA ÉS NYUGDÍJRENDSZER  Alapvető tévedés: a nyugdíjcélú megtakarítás nem elég! A gyermekekbe is be kell ruházni, hogy legyen, aki működteti az eszközöket...  Az is tévedés, hogy miénk a fizetett nyugdíj-járulék..???. Nem! Ezzel csak a szüleink generációjának fizetjük vissza, amit ránk költöttek. De nekünk csak akkor lesz (elég) jövedelmünk öregségünkre, ha vállalunk gyermeknevelést... Gyermekpontok rendszere!!!!

Eddig nem volt kérdés, hogy van-e munkaerő-kínálat. A születésszabályozás óta azonban akár el is fogyhat egy régió népessége. Pedig a lakosság nemcsak munkaerő: piac is. Mi lesz: migráció? Egyre fontosabb a képzettség. Az alacsony bérekből nehéz az oktatást megfizetni. A költségvetések az eladósodás miatt pedig megszorítanak... Hasonló a helyzet az egészségüggyel is, pedig a humántőke fontos tényezője!!! Szót kér a humántőke

BUDDHISTA KÖZGAZDASÁGTAN  Unsustainable, Unfaire, Unstable, Unhappy- 4U a mai társadalomban. Fenntarthatatlan,nem fair, bizonytalan,boldogtalan.  Az angolszász országokban minden negyedik ember szenved mentális problémában ill. betegségben.  Túlfogyasztunk. (Cukorbetegek aránya!) Angol életszínvonalhoz 3 Föld kellene, amerikaihoz 5...  USA-ban a vagyontöbblet között 80%-ban az 1%-hoz csoportosult! A Föld népének fejenként napi 3 dollár többlethez 15 planétára lenne szükség...  A hatékonyság-maximalizálás csökkentette a biztonságot!

A piac...  „jó szolga, rossz úr, és még rosszabb vallás” (Lovins)Az árak:nem mutatják az ökológiai és a szociális igazságot. Nincs a gazdaságnak morális kerete  Fogyasztóból sáfárrá kell válnunk! A jól-létet kell mérni, nem a fogyasztás volumenét,az ösztönző rendszereket változtatni kell, adózást, szabályozást... Helyi termelés, helyi fogyasztás ösztönözni.

  Mindennél fontosabb a civil összefogás!  Ne feledjük: a játékszabályokat mi alkottuk. A mai kapitalizmus szabályai nem jelenthetnek fátumot a Homo Sapiens-nek. Ez is emberi termék, változtatható kell, hogy legyen.  Adam Smith nemcsak a Nemzetek gazdagsága c. művét írta meg, hanem az Inquiery in the Moral Sentiments c munkáját is! (7 évvel előbb...) Új szemléletű morális alapokon nyugvó gazdasági elmélet és gyakorlat kell ! Konklúzió

  Köszönöm a figyelmüket!