Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Nyomásalatti vas, mangánszűrők teljes körű regenerálása
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Felszíni víz monitoring
Felszíni vizek minősége
Vízminőségi jellemzők
VÍZBÁZISOK ÉS JELLEMZŐ SZENNYEZŐANYAGAIK
A vízszennyezés mérése, értékelése
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
VÍZKEZELÉS előadás+gyakorlat
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Települési vízgazdálkodás I. 4.előadás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
KÖRNYEZETI MONITORING (BMEEOVKMJT3). Környezeti monitoring Célra orientált, szervezett mérési és kiértékelési tevékenység, amelynek segítségével a vizsgálandó.
Felszíni vizek minősége
Települési vízgazdálkodás
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
Felszíni víz monitoring
Felszín alatti vizek minősítése
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Vízmű kutak vizsgálata a 21/2002. (VI.25.) KöViM és a
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ivóvíz minőségi helyzete 2003-ban Dr. Balogh Irén ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézete Nyíregyháza.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ivóvíz minőségi helyzete 2005-ben Dr. Balogh Irén ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézete Nyíregyháza.
VÍZELLÁTÁS FÜRDŐÜZEM VEZETÉKES VÍZ „201/2001.(X.25.) Korm. rendelet”
AZONNALI NEGYEDÉVES ÉVES JELENTÉSI RENDSZER Szolgáltató Szervezetek ÁNTSZ OTH ÁNTSZ Megyei Statisztikai Hivatal ÁNTSZ OTH FETIVIZIG FETIKÖFE Megyei közgyülés.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Felszíni vizek minősége
Dunaújvárosi Főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Közlekedési környezetvédelem
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Kommunális technológiák I előadás
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Települési vízkezelés ZeeWeed® az ivóvízkezelésben (magyar írásmóddal és mértékegységekkel kiegészítve - ÁF)
Ivóvízminőség-javító beruházás közegészségügyi tapasztalatai
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA Budapest,
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
Talajminták vizsgált paraméterei Durva homok ( 2,0 - 0,2 mm) Finom homok ( 0,2 –0,02 mm ) Por ( 0,02 – 0,002 mm ) Kolloid agyag ( 0,002 mm alatt ) Fizikai.
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM OPERATÍV MONITORING AZ IPARBAN TÓTH GYÖRGY.
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
PiMag ® Sportkulacs. Bemutatjuk a PiMag ® vizet egy hordozható palackban Gazdaságos, környezetbarát alternatívája a palackozott víznek.
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
Víztisztítási módszerek Dr. Aigner Zoltán SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
Dr. Varga József ügyvezető Imsys Kft.
A 47/2005. (III.11.) Kormányrendelettel módosított
Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által
A VÍZ.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
FEHÉR IBOLYA Május 9. Budapest
Előadás másolata:

Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens Vízkémia Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens VK-2

Paraméterek és határértékek 201/2001.(X.25) Korm rendelet Fogalommeghatározás Ivóvíz: a 201/2001. rendelet szerinti olyan víz, amely ivásra, ételkészítésre, egyéb háztartási célra alkalmas, attól függetlenül, hogy honnan származik (vezeték, tartály) Kifogásolt minőségű ivóvíz: amely emberi egészséget veszélyeztető anyagot vagy szervezetet nem , de vízfelhasználást zavaró anyagot igen (pl.: esztétikai) Vízminőségi jellemzők: a víz minőségének leírására és értékelésére szolgáló paraméterek VK-2

A) Mikrobiológiai vízminőségi jellemzők Határérték (szám/100 ml) Escherichia coli (E. coli) Enterococcusok Tartályban forgalmazott vízre vonatkozó értékek: Vízminőségi jellemző Határérték Escherichia coli (E. coli) 0/250 ml Enterococcusok Pseudomonas aeruginosa Telepszám 22 °C-on 100/ml Telepszám 37 °C-on 20/ml VK-2

B) Kémiai vízminőségi jellemzők Határérték Egység Megjegyzés Akrilamid 0,10 g/l 1. megjegyzés Antimon** 5,0 Arzén 10 2. megjegyzés Benzol 1,0 Benz(a)pirén 0,010 Bór mg/l 3. megjegyzés Bromát** 4. megjegyzés Kadmium Króm 50 Réz 2,0 5. megjegyzés Cianid 1,2-diklór-etán** 3,0 Epiklórhidrin Fluorid 1,5 Ólom* VK-2

Policiklusos aromás szénhidrogének Higany 1,0 g/l Nikkel 20 5. megjegyzés Nitrát 50 mg/l 6. megjegyzés Nitrit 0,50 3., 6. és 7. megjegyzés Peszticidek* 0,10 8. és 9. megjegyzés Összes peszticid* 8. és 9. és 10. megjegyzés Policiklusos aromás szénhidrogének Meghatározott vegyületek koncentrációjának összege; 11. megjegyzés Szelén 10 Tetraklór-etilén és triklór-etilén A két vegyület koncentrációjának összege Összes trihalometán Meghatározott vegyületek koncent-rációjának összege; 12. megjegyzés Vinil-klorid 1. megjegyzés Cisz-1,2-diklór-etilén Klorit 0,20 13. megjegyzés Kötött aktív klór 3,0 VK-2

C) Indikátor vízminőségi jellemzők Határérték Egység Megjegyzés Alumínium 200 g/l Ammónium 0,50 mg/l 1. megjegyzés Klorid 250 1. és 2. megjegy Clostridium perfrin-gens (spórákkal együtt) szám/100 ml 3. megjegyzés Szín A fogyasztók számára elfogadható és nincs szokatlan változás Vezetőképesség 2500 S cm-1 20 °C-on 2. megjegyzés pH 6,5 és 9,5 2. és 4. megjegy Vas* Mangán* 50 Szag A fogyasztó számára elfogad-ható és nincs szokatlan változás Permanganát (KOIps) 5,0 mg/l O2 Szulfát Nátrium Íz A fogyasztó számára elfogadható és nincs szokatlan változás VK-2

A fogyasztó számára elfogadható és nincs szokatlan változás Telepszám 22oC és 37oC-on Nincs szokatlan változás szám/ml 5. és 6. megjegyzés Coliform baktériumok szám/100 ml 7. megjegyzés Pseudomonas aeruginosa 5. és 8. megjegyzés Összes szerves szén (TOC) 9. megjegyzés Zavarosság A fogyasztó számára elfogad-ható és nincs szokatlan változás 10. megjegyzés Keménység min. 50 max. 350 mg/l CaO 11. megjegyzés Fenolindex 20 g/l 12. megjegyzés Olajszármazékok 50 RADIOAKTIVITÁS Trícium 100 Bq/l 13. és 14. megjegy. Összes indikatív dózis 0,10 mSv/év 14. és 15. megjegy. VK-2

D) Szennyezésjelző vízminőségi jellemzők és határértékek karszt-, talaj- és partiszűrésű vízbázisok esetében Vízminőségi jellemző Határérték Egység KOIps 3,5 mg/l ammónium 0,20 nitrit 0,10 klorid 100 VK-2

E) Biológiai vízminőségi jellemzők és határértékek Egység Megjegyzés üledék 0,10 ml/l 1. véglények szám/l 2. férgek 3. baktériumok gombák fonalas baktériumok 2.104 4. egyéb baktériumok 102 5. algák 104 6. VK-2

Vizsgálat típusa „Ellenőrző vizsgálat célja az, hogy rendszeresen tájékoztasson az emberi fogyasztásra szolgáló ivóvíz organoleptikus és mikrobiológiai minőségéről, egyes kémiai vízminőségi jellemzőkről, a vízminőség esetleges változásáról [különösen a 4. § (2) bekezdés szerinti vízbázisoknál], a vízkezelés hatékonyságáról” A részletes vizsgálatnak célja annak megállapítása, hogy az ivóvíz minősége megfelel-e a jelen rendeletben foglalt valamennyi követelménynek. A részletes vizsgálat során - a 3. § (4) bekezdésével összhangban - minden vízminőségi jellemzőt mérni kell. (kivéve…) VK-2

A) Vizsgálandó vízminőségi jellemzők I. oszlop: mindig vizsgálandók, II. oszlop: a megjegyzésekben leírt feltételektől függően vizsgálandók, III. oszlop: a megjegyzésekben leírtaktól függő esetekben I. II. III Vízminőségi jellemző Megjegy-zés   Szín Alumínium 1 Arzén 11 Szag Klorid 2 Lúgosság Íz Mangán 3 Keménység Ammónium Nitrát 4 Klorit 12 Nitrit pH 5 Kötött aktív klór 13 Permanganát-index (KOIps) Zavarosság 6 Szabad aktív klór Vas Enterococcusok 7 Szulfát VK-2

Összes szerves szén (TOC) I. II. III Vízminőségi jellemző Meg-jegyzés   Vezetőképes-ség Clostr.perfr. (spórák is) 8 Trihalometánok 13 E. coli Ps. aeruginosa 9 Összes szerves szén (TOC) Telepszám 22 °C-on Mikroszkópos biológiai vizsgálat 10 Coliform bakt. Telepszám 37 °C-on VK-2

Részletes vizsgálatra évente vett minták száma (3. és 5. megjegyzés) B) Minimális mintavételi és vizsgálati gyakoriság vízellátó hálózat vagy élelmiszer előállításra használt ivóvíz esetében 1. Az üzemeltető által végzett (vagy végeztetett) vízkémiai vizsgálatok minimális mintaszáma Naponta termelt ivóvíz mennyisége egy körzeten belül (1. és 2. megjegyzés) m3 Ellenőrző vizsgálatra évente vett minták száma (3., 4. és 5. megjegyzés) Részletes vizsgálatra évente vett minták száma (3. és 5. megjegyzés) <10 (6. megjegyzés) 10-100 4 minta 100-1000 3 minta, + 1 minta minden megkezdett 100 m3/d mennyiségre 2 minta 1000-10 000 10 minta, + 5 minta minden megkezdett 500 m3/d mennyiségre 1 minta, + 1 minta minden megkezdett 3300 m3/d mennyiségre 10 000-100 000 100 minta, + 5 minta minden megkezdett 1000 m3/d mennyiségre 3 minta, + 1 minta minden megkezdett 10 000 m3/d mennyiségre >100 000 200 minta, + 3 minta minden megkezdett 1000 m3/d mennyiségre 10 minta, + 1 minta minden megkezdett 25 000 m3/d mennyiségre VK-2

2. Az előírt mintázási gyakoriság biológiai vizsgálat esetében Biológiai vizsgálatot (1. számú melléklet E) rész) - az akut szennyezés (vagy annak gyanúja) esetén kívül – az alábbi esetekben kell rendszeresen végezni: - felszíni vízből előállított víz; a 4. § (2) bekezdése szerinti vízbázis vize; utószennyeződésre hajlamos víz [>20 °C, és a nyersvíz sok ammóniumot (>0,5 mg/l) vagy szerves anyagot (>5,0 mg/l KOIps) tartalmaz]; -az előzőekben felsorolt esetekben az 1. pontban szereplő táblázat szerinti mintaszám kb.25%-át kell vizsgálni évente legalább egyszer (10 000 m3/d-nél kisebb kapacitású vízműveknél kétszer); - egyéb esetekben kétévente (kis vízműveknél évente), az 1. pont táblázata szerinti mintaszám kb. 5%-át, vízművenként legalább 4 mintát kell vizsgálni; szennyezés vagy ennek gyanúja esetén, továbbá beavatkozások (pl. hálózattisztítás)után soron kívül el kell végezni a vizsgálatot. VK-2

Tartályba töltött vízmennyiség naponta1 m3 C) Minimális mintavételi és vizsgálati gyakoriság tartályban forgalomba hozott vízre Tartályba töltött vízmennyiség naponta1 m3 Ellenőrző vizsgálat céljából évente vett minták száma2 Részletes vizsgálat céljából évente vett minták száma 10 3 1 10-60 24 2 >60 2, minden megkezdett 5 m3-re 2, minden megkezdett 100 m3-re VK-2

Vizsgálati módszer jellemzői Spec. Célú vizek vizsgálata (fürdővizek) Jegyzőkönyv Feladatok a határérték túllépés esetén VK-2