Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FEHÉR IBOLYA Május 9. Budapest

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FEHÉR IBOLYA Május 9. Budapest"— Előadás másolata:

1 FEHÉR IBOLYA 2018. Május 9. Budapest
Üzemeltetői gondolatok a vízbiztonsági tervek végrehajtásáról és a tervek felülvizsgálatáról FEHÉR IBOLYA 2018. Május 9. Budapest

2 Vízbiztonsági tervek az ALFÖLDVÍZ Zrt. - nél
73 VBT: 1 Regionális rendszer 10 víztisztítás nélküli 62 vízkezelés 1 db < 50 efő 50 e fő <12 db >5 efő 60 db >5 efő

3 Feladatrendszer Üzemeltető készít/ végrehajt/ Felülvizsgál
OKI szakvéleményez Üzemeltető javít Népeü. Jóváhagy, elfogad A szakvéleményt nem lehet megtámadni, csak határozatot! A 201/2001. Kr. 4§. (7) és (9) nem írja elő, hogy a szakvéleményben foglalt előírások kötelező érvényűek, de a gyakorlat más. Ez kihat a felülvizsgálatokra is!

4 HELYZETÉRTÉKELÉS Tömeges tervkészítés és javítás (60db, erőforrások szűkössége). Egyidejűség az Ivóvízminőség-javító beruházásokkal. (Próbaüzem, átvétel alatt, garanciális javítások, kaotikus állapotok) Törekvés az egységes rendszer kialakítására, azonos elvek érvényesítésére. (átdolgozások) Kezdeti gyakorlati tapasztalatok Határidőre teljesítettünk.

5 ALAPELVEK A VBT végrehajtása az üzemeltetés maga.
A sémák abban segítenek, hogy ne felejtsünk ki semmit. Célhoz kötöttség (valóban szolgálja az előírás a vízbiztonságot? Relevancia) Átláthatóság a folyamatokban és a végrehajtásban (egyszerűség)

6 ALAPELVEK A VÉGREHAJTÁSBAN „Megtalálni ami közös, és ami eltérő”
HASONLÓSÁGOK Különbözőségek Vízbázis sérülékenysége (Maros hordalékkúp érintett) Vízminőség: Fe, Mn, As, CH4, NH4, (KOIps) Projektenként a víztisztítási technológiák Regionális Rendszer Torony nélküli üzem Vízbázis Mélyfúrású kutak ( m) Projekteken belül a víztisztítási technológiák Elosztóhálózatok kialakítása, üzemeltetése Folyamatirányítás Környezet (10 kivétellel megújult)

7 SZAKVÉLEMÉNYEZÉS Népegészségügyi Határozatok többsége általánosságban tartalmazza a szakvélemény előírásait. (Miközben a szakvéleményben foglaltakat a tervek javításánál figyelembe vettük.) Nem releváns adathalmaz, a VBT nem adatbázis (Pl. kutak egyéb vízminőségi adatai jelenjenek meg a szöveges tervben) Vízbiztonságot nem növelő formai előírások (Pl. Azonos megelőző, felügyelő és helyesbítő eljárások alá eső veszélyforrások szétbontása, amennyiben a kockázati besorolás a nagyobb kockázatot takarja.) Jogi relevancia hiánya a VBT-ben( Pl. érzékeny fogyasztói kör/szolgáltatási kritérium és nem vízminőségi, vagy burkolt jogalkotás) Szereptévesztés: „water safety plan” és water security plan”,

8 A Regionális vízműrendszer felülvizsgálata
Készítése 2012 Felülvizsgálat 2013/ Ivóvízminőség-javító beruházás átadása Ellátott települések duplázódnak (á:38 em3/d) Települési rákötések végéig. Vízbázis bővül Tisztítóművek / gépházak épülnek.

9 VÍZBÁZIS Új veszélyforrás került beépítésre: szivattyú leszív!
5 vízbázis a Maros hordalékkúpon (51 üzemelő kút) Sérülékenység a régi vízbázisoknál található, a sekély mélységű kutaknál, +1 új kút , sérülékenységet okozó kutak nem üzemelnek. A vízminőség hasonló a régi vízbázisokéhoz, esetenként jobb. (As, Mn, NH4) Kialakítható egy vízkezelést nem igénylő és igénylő kútcsoportosítás, Kevermesen párhuzamos nyersvíz vezetékkel megsegítve. További figyelő kutak nem épültek ki. Új veszélyforrás került beépítésre: szivattyú leszív!

10 Vízkezelés nélküli vízszolgáltatás
NH4 (mg/l) As (µg/l) Mn (mg/l) Kevermes TN Helyi kutak 0,35 3,22 39,24 Kevermes TI Helyi k. Kunágota összesen 0,36 9,56 54,32 Kevermes Szolg. víz 7,45 49,30 Hígító víz Medgyesb. 0,54 9,31 55,62 0,48 8,71 49,99 Csanádap. 0,34 9,76 49,44 47,80 Kaszaper 0,32 8,23 48,13 0,14 5,00 50,34 Üzemeltetési előírásokkal (kutak vízhozama, vízminősége, vízkeverési arányok, kútindítási sorrend, tárolókapacitások figyelembe vétele) biztosítható minden ágon, csúcs igények esetén is a vízkezelés nélkül a szolgáltatás. Ez emberi tényező, a VBT – ben jelen volt /van.

11 Víztisztítás Tartalék funkciójú tisztító művek:
Újkígyós és Kevermes: em3/d, Kaszaper: 5 em3/d As, Mn, NH4 eltávolítás, klóros oxidációval, segédanyag adagolás, törésponti klórozás, utófertőtlenítés. Csanádapáca: 5 em3/d, Mn és As eltávolítás, törésponti klórozás nélkül. Vízminőségben csekély az eltérés, a technológiák csaknem azonosak, ezért összevonásra kerültek a művek a veszélykezelési táblázatban, szövegesen utalva Csanádapáca eltérésére az objektum mezőben.

12 Mikrobiológiai és As probléma nincs, Nitrifikáció mára már korrigált.
Távvezeték IMJP előtt IMJP UTÁN A felülvizsgálat eredménye: Átadási pontok mintázása: 692 db Telepszám 22 oC: 8 + minta Telepszám 37 oC: 2 + minta Coliform: minta Mn és NH4 túllépés A felülvizsgálat eredménye: Átadási pontok mintázása: 1785 db Telepszám 22 oC: 47 + minta Telepszám 37 oC: 75 + minta Coliform: 10 + minta Mn és NH4 túllépés, nitrifikáció Mikrobiológiai és As probléma nincs, Nitrifikáció mára már korrigált.

13 Megelőzés és ellenőrzés
Tervszerű szivacsos mosatások, több évtizedes gyakorlat, Összehangolt fertőtlenítések a gépházakban, Két hetenkénti mintázás (bakteriológia és kémia) Új vezeték szakaszok voltak problémásak További 2 db klórozó kiépítése fejlesztési javaslat

14 Módosítás a felülvizsgálat során
Átadási pontok mintázása havi gyakoriságú Ellátási áganként a kijelölt referencia pontok mintázása 2 heti, részletes bakteriológia és nitrit. Vas komponens mintázása negyedévenként történik. Nitrifikáció veszélykezelése megerősítésre került. Szállító oldali medencék gyakoribb vizsgálata. A probléma észlelésekor azonnali lépések történtek, majd a garanciális javításokba beépítésre került. A felülvizsgálatot érintő évben (2017), már csak szórványosan jelent meg a nitrit.

15 Települési elosztóhálózatok
Felülvizsgálatra kerültek az ellátási körzetek vízminőségei: Tisztán Kevermesi kutak vize (12 település) Kevermes+ Kunágota kevert vize (33 település) Kevermes + Medgyesbodzás kevert vize (2 település) Csanádapáca + Kevermes kevert vize (17 település) Kevermes + Kunágota és Kevermes + Medgyesbodzás kevert vize (Békéscsaba) A hálózatok állapota az IMJP során javult (mosató - idomok kiépítése, kritikus vezetékszakaszok cseréje…)

16 Települési elosztóhálózatok vízminősége
As minden mintában határérték alatti, (max 5; 9,5;8,5;8,78 µg/l) NH4 minden mintában parametrikus érték alatti, Mn : A Kevermesi kutak vizében parametrikus érték alatti A többi kevert vízben a minták 13%-ban parametrikus értéket kismértékben meghaladó. NO2 3 településen volt nem jelentős mértékben határérték feletti Vésztő (5), Szabadkígyós (3), Békéscsaba (1)

17 Települési elosztóhálózatok, bakteriológia
IMJP előtt A felülvizsgálat eredménye Mintaszám: 523 E - Coli: 1 Enterococcus: 11 Coliform: 17 Pseudomonas: 4 Telepszám 22oC: 9 Telepszám 37oC: 5 IMJP után A felülvizsgálat eredménye Mintaszám: 725 E - Coli: 15 Enterococcus: 9 Coliform: 29 Pseudomonas: 5 Telepszám 22oC: 22 Telepszám 37oC: 2 Szórványos eloszlású, Döntés: egy körzetként kezeljük a veszélyeket, mert a Mn vízföldtani eredetű, nem üzemeltetett a vízkezelés, a hálózatokon előforduló meghibásodások döntő hányada nyomás alatt elhárítható.

18 Összegzés Az IMJP tervezési és kivitelezési problémái mutatkoztak meg az üzemeltetésben (nitrifikáció, kissé megnövekedett bakteriológiai kitettség a távvezetéken és a hálózaton). Az üzemeltetés az „új” rendszerre jól vizsgázott, a problémákra gyorsan reagált. A VBT 1.2. verziója jó kiindulásnak bizonyult és csak 1 veszélyforrást kellett felvenni (a vízkezelés kivételével) A jogszabály 201/2001 Kormányrendelet változásával való összhang megteremtése.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "FEHÉR IBOLYA Május 9. Budapest"

Hasonló előadás


Google Hirdetések