Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

Enyhülés és a hidegháború vége
Az 1. világháború.
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
HIDEGHÁBORÚ-II..
Demokrácia és diktatúra
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Benito Mussolini
A nácizmus Németországban. ( )
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
Földünk a második világháború után
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Politikai szövegek szerkesztése és írása © kurtán sándor
Magyarország a II. világháborúban.
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
A multikultúra megítélése
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
Forrás: San Marino.
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Európa regionális földrajza
Világjárványok az emberiség életében
1. Magyarország Európában
A jugoszláv szocializmus sajátosságai
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
Magyarország szovjetizálása
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A kommunista diktatúrák
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A kommunizmus bukása.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
Európán kívüli világ.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
Magyarország szovjetizálása
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Szövetségi rendszerek
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Hidegháború.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
I. Az első világháború és jellemzői Az első világháború frontjai
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai

A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a fasiszta államot jellemezték így, de a szó ekkor még csak az erős állami hatalomra utalt. Egy Amendola nevű baloldali teoretikus használta először a kifejezést az éledő fasizmus kapcsán. A kifejezést csak a XX. századi diktatúrákra használjuk! 2 államot tekintünk a totalitárius rendszer tipikus példájának: ­ a német nácizmust ­ a sztálini szovjet rendszert A totalitarizmus elmélet A totalitarizmus-elmélet a konzervativizmus és a liberalizmus összefolyásánál keletkezik. Helyesebb inkább totalitarizmus elméletekről beszélni, hiszen amelyet modern totaliarianizmus - elméletként tartunk számon, hosszabb fejlődés eredményeként jött létre.

Befolyási övezet A balkáni országokban gyorsan végbement a hatalomátvétel. Jugoszláviában az országot felszabadító partizánok eleve kommunista irányítás alatt álltak. A többi országban ezek a törekvések nagyobb ellenállásba ütköztek. Különösen így volt ez Lengyelországban és Magyarországon. A kommunisták szovjet támogatással félreállították a polgári pártok képviselőit: megfélemlítették, bebörtönözték vagy száműzetésbe kényszerítették őket re a szovjet befolyási övezet minden országában befejeződött a sztálinista diktatúra kiépítése.

Vasfüggöny A vasfüggöny Európa hidgeháborús kettéosztottságának politikai metafórája, egyben azoknak a politikai döntéseknek, rendelkezéseknek, valamint az ezeket megvalósító műszaki megoldásoknak a gyűjtőfogalma, amelyek a második világháború során kiterjesztett szovjet érdekszférába került közép- és kelet-európai országokban, azok népességének nyugatra irányuló szabad mozgását ellenőrző, korlátozó és később megakadályozó, a népességet Nyugattól elszigetelő céllal jöttek létre, illetve fizikailag az adott országok nyugati határai mentén, az 1940-es évek második felétől fokozatosan kiépítve jelentek meg.

Marshall terv június 5-én hirdette meg a Harvard Egyetemen tartott beszédében George C. Marshall amerikai külügyminiszter a róla elnevezett gazdasági programot, a világháború után romokban heverő Európát talpra állító Marshall-tervet.

Hidegháború Hidegháborúnak nevezzük a világtörténelem 1945-től 1989-ig terjedő szakaszát, melyet az akkori két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió szembenállása és rivalizálása jellemzett. A II. világháború alatt a fasizmus elleni közös fellépésük és győzelmük után ideológiai ellentétek miatt szembekerült két politikai tömb ellentétei vezettek a vasfüggöny kialakulásához – ez elszeparálta a keleti kommunista és a nyugati demokratikus európai területeket egymástól. Az USA és a Szovjetunió közti rivalizálás sohasem közvetlenül a két hatalom között, hanem közvetett módon a világban fellépő kisebb helyi konfliktusokon keresztül zajlott. Valódi háborúról tehát nem beszélhetünk, sokkal inkább kis összetűzések sorozatáról, melyekben az egyik szuperhatalom az egyik, míg a másik a másik harcoló felelt támogatta.

Berlini fal A berlini fal (hivatalos keletnémet nevén: Antifaschistischer Schutzwall, azaz Fasisztaellenes Védőfal; eközben nyugaton pedig Die Berliner Mauer vagy Die Mauer, azaz a Fal néven volt ismert) a Nyugat Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet Berlin és az NDK területén.