Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig"— Előadás másolata:

1 A potsdami konferencia 1945. július 17-től augusztus 2-ig
Clement Attlee , Harry S. Truman , Joszif Sztálin

2 A tárgyalásokon az USA-t
Harry S. Truman képviselte, Nagy-Britanniát a munkáspárti Clement Attlee. A Szovjetunió nevében Joszif Sztálin, a szovjet Népbiztosok Tanácsának elnöke volt jelen.

3 A potsdami konferencia témái
A szövetségesek megerősítették Németország teljes megszállását, meghatározták Berlin és Ausztria megszállásának övezeteit. Céljuk: a militarizmus és a nácizmus megsemmisítése, az ország teljes leszerelése, a haditermelésre felhasználható német ipar felszámolása, a haderő felszámolása az SS, SA és Gestapo összes intézményeivel együtt. A nyugati jóvátételi igényeket a nyugati övezetekből és a külföldi német tőkebefektetésekből, a szovjet igényeket a szovjet megszállási övezetből és részben a nyugati övezetek ipari berendezéseiből elégítik ki. Tárgyalnak a diplomáciai kapcsolatok felvételének lehetőségeiről Magyarországgal, Finnországgal, Bulgáriával, illetve szó esett az ENSZ-tagsági kérelmek támogatásáról is.

4 Rögzítették Lengyelország keleti és nyugati határait.
Külügyminiszterek Tanácsának felállítása a békeszerződések megkötésére. A brit kormányfő és az amerikai elnök hozzájárult Königsberg és térségének a Szovjetunióhoz csatolásához. Spanyolország felvételét az ENSZ-be megtiltották. Döntés: A Csehszlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon élő németeket át kell telepíteni Németországba, egyenletesen elosztva őket az övezetek között. Július 26-án az USA, Nagy-Britannia és Kína felszólította Japánt a fegyverletételre. A nagyhatalmak ezt követően 1955-ig nem tartottak újabb csúcstalálkozót.

5 Cecilienhof-palota Köszönöm a figyelmet! Szatmári Kitti 12.D


Letölteni ppt "A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig"

Hasonló előadás


Google Hirdetések